Marigolds (63 Bilder): Funktioner För Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Hur Odlar Jag Fleråriga Tagetesa -blommor?

Innehållsförteckning:

Marigolds (63 Bilder): Funktioner För Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Hur Odlar Jag Fleråriga Tagetesa -blommor?
Marigolds (63 Bilder): Funktioner För Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Hur Odlar Jag Fleråriga Tagetesa -blommor?
Anonim

Visst såg alla apelsinblommor som pryder rabatterna och blommar fram till hösten. Höga, med ljusa blomställningar av rik orange färg och med en varm, lite hård doft, glansblommor glädjer trädgårdsmästare under sommarmånaderna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Naturligtvis kan beskrivningen "växte upp i min mormors rabatt" berätta lite om dessa växter. Ringblommor är indelade i två kategorier - fleråriga och årliga (de blommar bara en säsong) och tillhör familjen Asteraceae (Compositae) . Dessa blommor ser ut som en liten buske, eftersom de tenderar att växa mycket våldsamt.

Förutom kategorin som delar ringblommor efter en blommas livslängd, finns det en annan - det här är ett sätt att växa. Så de mest odlade anses vara upprätt (afrikanska), avvisade (franska, ett annat mindre vanligt namn - "Patula" eller "Patula") och tunnbladiga (mexikanska). Blommans höjd beror också på detta. Höjden på de avvisade varierar från 30 till 60 centimeter (beroende på vård och klimategenskaper). De upprättade underarterna är som regel högre - dess storlek kan nå nästan 90 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat namn som dessa blommor fick (det är också vetenskapligt) är tagetes (från latinsk tagetes). De fick detta namn till ära för den etruskiska halvguden Tages, som var barnbarn till guden Jupiter och gav människor gåvan förmågan att förutsäga, förutsäga gudarnas vilja och gissa. Efter allt som Tages kunde lära sig av människor dog han, eller enligt legenden blev han till sten. Sådana varianter av namn som svart rakning och ringblomma är också vanliga.

Ringblommor växer nästan på egen hand och kräver bara minimal ansträngning för att bry sig, men de gör det otroligt vackert … En av särdragen hos denna växt är en diskret, men stark doft, som blommor börjar utstråla några dagar före blomningen, eftersom det inte är knopparna som luktar, utan blommorna på ringblommorna.

Deras blomningstid är mycket lång - praktiskt taget från de första sommardagarna (från början av juni eller till och med från slutet av maj i närvaro av gynnsamma klimatförhållanden) till den första frosten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Uppfödare har uppfödt cirka 40 olika sorter av denna växt. Framstegen står dock inte stilla och det är fullt möjligt att snart så många olika underarter kan dyka upp. Låt oss ta de vackraste sorterna som exempel.

I kategorin lågväxande buskblommor ingår låga arter som är idealiska för att dekorera fria områden i en trädgård eller balkong.

Supra är en liten art av ljusa färger i alla nyanser av gult - från rik till citron … Blomningstiden, liksom hela ringblommans familj, är från de första dagarna i juni till det första höstkalla vädret. De har stora blomställningar, liknande fluffiga lock, cirka 10 centimeter i diameter. De kan växa i höjd upp till 20 (sällan upp till 30) centimeter. De är mycket hårda, tolererar små sommarfrost bättre än ljummen värme.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En art som tvärtom tolererar varmt väder bra med lite nederbörd - Merigold Moonlight … Det är också härdig och kräver inte konstant vård och övervakning. De når en höjd av cirka 30 centimeter, ibland högre. Diametern på en fullt blommande knopp är cirka 8 centimeter. De älskar ljus mycket, men de kommer inte att vissna i halvskugga.

Deras doft antas hjälpa till att balansera stressen och städa upp nervsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den högsta arten bland lågväxande buskar - Den orange prinsen . Dess robusta stjälk kan växa upp till 60-70 centimeter. Det är också en mästare i "fluffiness" - diametern på blomställningen når 12 centimeter och har en mycket rik orange färg (liknande den för en apelsin, men något mörkare).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En mycket känslig variant av lågväxande ringblommor - Vanilj . Liksom alla andra kräver det inte uppmärksamhet och stora ansträngningar för odling, det tål torrt väder bra, det är mycket ljusälskande, men (och detta är det enda villkoret för att växa) det tål knappast kyla och till och med minsta frost. Medelhöjd - når cirka 40 centimeter, blomställningar cirka 10 centimeter i diameter. Det liknar vaniljglass eller vaniljblommor i färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varianterna av lågväxande buskblomma är inte begränsade till ovanstående, så om du vill kan du plocka upp en liten växt efter din smak.

En av de mest ovanliga och vackra sorterna - Jordgubbsblond . De tillhör kategorin avvisade (franska) ringblommor. Deras särart ligger i det faktum att små blomställningar av olika färger blommar på en buske.

Man tror att denna typ av årlig blomma upptäcktes för inte så länge sedan. Vissa människor tror att knopparnas färg ändras i enlighet med lufttemperaturen i rummet där plantkrukan ligger. Det vill säga att de första blomställningarna av mörkare nyanser öppnas - från rödbruna till mörkgula, och senare verkar blommorna "blekna" och blomma i svala rosa och citronfärger. Låg, i höjd kan nå högst 30 centimeter. Blomställningens diameter är cirka 5-6 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa sort kännetecknas också av närvaron av flera nyanser i blomställningen. Mer exakt, två - rött och gult. Detta är betyget Mercedes , som tillhör den avvisade underarten. Den växer till högst 30 centimeter, blommar i små blommor med en diameter på cirka 4-5 centimeter. I knoppen har den två färger - en rik gul central del (kärna) och en mörkröd eller bara röd cirkel från mitten till kronbladets kant.

Det är värt att komma ihåg att denna sort inte tolererar låga temperaturer bra och föredrar värme, och också älskar ljus mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan tvåfärgad variant - Dune Gold . De tillhör de upprättstående (afrikanska) sorterna. Den växer i en liten snygg buske, som kan nå cirka 30 centimeter i höjd. Knopparna är stora, upp till 10 centimeter i diameter, har två nyanser i sina färger - tjockt gult tar upp de flesta kronbladen, men djupröd belysning syns i djupet. De älskar solljus och värme, men svarar inte bra på kallt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur växer man ordentligt?

Trots att växa och ta hand om ringblommor inte kräver speciella färdigheter, behöver du fortfarande känna till och följa de enklaste reglerna för att plantera dessa blommor, och då kommer de att glädja dig under hela sommaren. Hur man planterar guldblommor korrekt, i blöjor eller utan, om det är nödvändigt att gro frön, och om det behövs, inom vilken tidsram är den mest nödvändiga informationen, men dess studie kommer inte att ta mycket tid.

Landning

Först måste du bestämma vilken typ av växt du behöver. Håller med, det är inte särskilt trevligt när en 60 centimeter hög buske växer på balkongen eller fönsterbrädan och blockerar allt solljus.

När du väl har bestämt dig för sorten kan du bestämma exakt hur du vill odla blommor. Om det redan är mitt på sommaren (eftersom ringblommor vanligtvis sås i maj), kan du köpa en redan grodd liten buske och transplantera den till din rabatt - med stor sannolikhet kommer växten att slå rot på en ny plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också köpa frön från en blomsterbutik och plantera dem i jorden. Det händer så här: ett litet spår grävs, ca 5 centimeter djup , fylld med vatten. Vattnet ska absorberas lite i jorden, varefter fröna sås. Vi fyller fröfuren med jord och väntar på de första skotten. Detta händer vanligtvis några veckor efter avstigning (två eller tre veckor). Det händer att fröna gror för nära varandra. I det här fallet måste du vänta tills växten har ett starkare rotsystem (ungefär en vecka eller två) och noggrant plantera blommorna så bekvämt som möjligt.

Om du är rädd att fröna inte kommer att gro (även om detta nästan aldrig händer), då kan du förbereda dem för sådd i förväg . För att göra detta, lägg fröna i en separat grund behållare (alla platta fat är mycket bra för detta ändamål), täck toppen med en trasa doppad i varmt vatten, linda in en liten genomskinlig påse för att skapa effekten av ett växthus och lägg på en varm eller mycket solig plats.

Efter några dagar ska fröna ge de första gröna skotten, varefter de måste överföras till jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

På våren kan du plantera frön till plantor själv . Du kan göra detta även från början av mars, för vilken tid (innan maj börjar, säkert) kommer plantorna att vara i ditt hem. För att alla blommor ska blomma samtidigt måste du veta ungefärlig tid under vilken växten kommer att ge sina första skott, börja sträcka upp sig och slå rot och fortsätta sin tillväxt efter transplantation. Så i mitten av mars är det värt att så upprättstående ringblommor. Men tunnbladiga och underdimensionerade växter bör planteras på ungefär en månad, det vill säga från början av april. Om allt gjordes korrekt börjar alla tre sorterna blomma ungefär samtidigt - i juni.

En av de viktigaste förutsättningarna för korrekt odling av plantor är tillgången på mark som är lämplig för växten. Det är nödvändigt att förbereda en blandning av torv, humus och gräs i förhållandet 1: 1 . Tillsätt sedan sand till hälften av någon av komponenterna (det vill säga 0, 5). Som ett resultat får vi följande komposition: gräs (1), torv (1), humus (1), sand (0, 5).

Vi väljer en lämplig behållare (helst i form av en bred kvadrat) och desinficerar den resulterande jordblandningen med en lösning av mörkrosa kaliumpermanganat.

Bild
Bild

I botten av den improviserade "krukan" är det nödvändigt att lägga ett dräneringssystem av sand, grus och expanderad lera, minst tre centimeter högt. Detta måste göras så att fukt inte stagnerar i jorden och inte framkallar rotruttnande från fukt.

Om så önskas kan du gödsla jorden innan du planterar frön (använd bara inte färsk gödsel för detta ändamål), men det är inte nödvändigt.

Efter att ha förberett jorden kan du plantera fröna. För att göra detta, gör små spår med fingret (avståndet mellan dem ska vara minst två centimeter) och häll fröna inuti, gräv sedan in med ett litet lager jord. Vattning under denna period måste göras mycket noggrant och nödvändigtvis på nära håll, så att vattentrycket inte urholkar jorden och tvättar fröna till ytan . Sedan överför vi behållaren till en varm plats där temperaturen hålls minst 20 grader.

Marken bör därför alltid vara fuktig det är nödvändigt att säkerställa konstant vattning . När de första skotten dyker upp (detta händer vanligtvis efter en eller två veckor) måste behållaren ordnas på en plats där det finns tillräckligt med solljus och temperaturen måste hållas högst 18, men inte mindre än 15 grader.

Plockning

Först måste du ta reda på vad det är. Så, plockning skär av ungefär en tredjedel av huvudrotsaxeln under en mellanliggande transplantation. En mellanliggande transplantation är transplantation av plantor från en behållare till en annan plats (till exempel i en annan behållare, större) innan plantan transplanteras till öppen mark. Det ska noteras att plockning åtföljs inte alltid av att klippa roten.

I ringblommor anses en plockning vara möjlig när minst tre första blad har dykt upp på plantorna. Detta indikerar att roten fungerar normalt och ger växten alla nödvändiga näringsämnen. Att dyka ringblommor är mycket lättare än vissa andra växter. De kräver inte beskärning av huvudroten . Det är bara nödvändigt att plantera alla unga ytterligare skott (skott) på olika platser och lämna huvudrizomen kvar.

Det är känt att dessa blommor efter transplantation börjar sträcka sig mycket snabbt uppåt, eftersom huvudroten på varje växt får mer jord, och därför fler näringsämnen som tidigare användes för att mata små skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utomhusvård

Efter plockningen måste du vänta en stund, vilket bestäms av blommans tillstånd. Om växten ser smärtsam ut efter plockningen ska du inte störa den, i dessa fall är det nödvändigt att vänta i ungefär en månad. Om allt gick bra och blomman snabbt sträcker sig uppåt, kan den redan efter två veckor flyttas till öppen mark.

Den bästa perioden för att plantera ringblommor i naturen kommer när lufttemperaturen på natten blir positiv och på inget sätt mindre än 6 grader … De kan planteras på nästan vilken mark som helst, men de bästa resultaten uppnås på lerig jord.

Bild
Bild

Trots att ringblommorna är opretentiösa, eller kanske därför, växer de väldigt brett i bredd, och även den minsta sorten kommer att se ut som en liten buske, därför avståndet mellan dem måste vara minst 15 centimeter . Om du bestämmer dig för att transplantera stora vuxna buskar, krävs ett avstånd på upp till 40 centimeter.

Ringblommor kräver inte riklig vattning, en måttlig mängd fukt räcker för dem. Det finns bara två grundläggande regler att komma ihåg: i mycket varmt väder, vattna blommorna på kvällen (eftersom våt jord kan bli mycket het och bränna rötterna) och förhindra fuktansamling och fuktbildning (detta kan leda till ruttnande av rötterna).

Bild
Bild

Att gödsla ringblommor är valfritt, men om du vill kan du göra det tre gånger under hela tillväxtcykeln: efter plockning (under aktiv tillväxt av plantor), under utseendet på de första knopparna och under deras öppning. För detta bör endast organiskt gödningsmedel användas.

Dessutom är det nödvändigt att lossa jorden runt rötterna, vilket främjar mer syre och har en positiv effekt på tillväxten av blommor. Det är också nödvändigt att bli av med ogräs och redan bleka blomställningar i tid.

Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Ett av de mest uppenbara symtomen som indikerar att något är fel med växten är bristen på blomning.

Det vanligaste som kan leda till frånvaro av knoppar är felaktig vård. Mycket ofta kan orsaken vara en överdosering med blomstermatning eller mängden fukt. Eller omvänt för torr jord, torr luft och brist på solljus.

Först och främst, kontrollera hur du bryr dig om växten, och om anledningen ligger i detta, efter att elimineringen kommer att ringblommorna blomma och kommer att glädja ögat tills den första frosten.

Bild
Bild

Nästa problem är sjukdomen som orsakas av parasiten. En vitaktig beläggning på bladen indikerar förekomsten av spindelkvalster . Denna skadedjur gillar inte fukt, så det är nödvändigt att spraya bladen med vatten från en sprayflaska flera gånger om dagen. Men innan dess måste sjuka individer tas bort från friska och återvända till deras plats först efter "återhämtning". Detta kan göras genom att transplantera till en annan plats.

Och så att spindelmiten släpper ut och inte återvänder kan du alternera sprutning med vatten med sprutning med en lösning av tinktur av tobak och tvätttvål, blandat i ungefär lika stora proportioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du märker vita fläckar på bladen och själva bladen börjar rulla upp i kanterna och ibland täcks av droppar som ser ut som dagg, påverkas växten mjöldagg (hon är linne bland folket). Denna svampsjukdom anses vara en av de farligaste, eftersom den sprids mycket snabbt genom hela växten .… Denna sjukdom stjäl bort näringsämnen som växten behöver och stör den sunda fotosyntesprocessen.

Först måste du bli av med alla skadade löv. Var inte rädd för att du ska ta bort för mycket - ju färre sjuka delar som finns kvar, desto större är chansen att återhämta sig för hela växten. Efter det är det nödvändigt att spruta alla delar av växten på ytan med en svavelbaserad fungicid. Det är nödvändigt att göra detta så att växten ser blöt ut från alla sidor, som efter ett kraftigt regnskur. En del av lösningen kommer att dränera och bearbeta jorden, men det är bättre att spela det säkert och bearbeta jorden i hela rabatten.

Bild
Bild

Det händer att mörkare ruttningsfläckar dyker upp i botten av stammen. Det betyder att anläggningen har slagit till svartben . Det är nödvändigt att omedelbart bli av med alla sjuka växter, oavsett hur små skadorna verkar. Friska måste transplanteras till en annan jord så snart som möjligt, tidigare desinficerades med en mörkrosa lösning av kaliumpermanganat eller en fungicid (den senare är att föredra).

Om det inte finns några yttre tecken på sjukdomen, men växten fortfarande vissnar och vissnar, så är detta rotröta … I det här fallet ligger problemet igen i felaktig vård - det är nödvändigt att följa reglerna för vattning, gödsling (inte med gödsel!) Och lossa jorden nära växten, men detta är bara förebyggande.

Det finns inget botemedel mot rotröta, alla sjuka växter förstörs. Det rekommenderas inte att använda förorenad jord för nästa växtsäsong.

Bild
Bild

Alla växter som drabbas av virussjukdomar förstörs också. Detta kommer att anges svarta fläckar och rostfärgade mönster på bladen.

Om växten ser sjuk ut, skynda dig inte att diagnostisera rotröta. Först måste du noggrant undersöka växtstammen, och om du ser misstänkta rörliga gröna bollar är det här bladlus . I små mängder är det inte farligt, men stora kolonier stör växtens normala utveckling, eftersom de slukar näringsämnen, och dessutom kan de provocera en svampinfektion. För att bli av med bladlöss måste du använda alla insektsmedel - Aktara, Fufanon eller Iskra . Var och en av dem varar cirka 3 veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De kan också attackera växten sniglar . Du kan förstå detta genom de uppätna hålen i bladen eller skadade stjälkar. Hemmagjorda fällor gjorda av alla tillgängliga material hjälper till med sniglar. Till exempel, under vilken bräda som helst, kan sniglar gömma sig från ljuset, vilket innebär att du kan förstöra skadedjur när du känner till deras plats. Det finns också speciella förberedelser för samma ändamål, t.ex. " Åskväder ", som dock kräver skydd av de mänskliga övre luftvägarna … Det är mycket säkrare att spraya växten tinktur av vitlök.

De svåraste skadedjuren att upptäcka är trips . De gömmer sig i knopparna på en växt, suger ut juice, näringsämnen och sprider olika sjukdomar. De reproducerar också mycket snabbt. Tecken på skada av trips: små hål i bladen, en förändring i knoppens form, förlust av kronblad från blomställningen. Thrips bör hanteras med systemiska insekticider. Det är nödvändigt att göra en lösning med särskilda medel: Intavir, Aktellik och Karate.

Du måste spraya plantorna en gång om dagen i avsaknad av vind.

Bild
Bild

Fortplantning

Ringblommor reproducerar sig genom frön. För att göra detta, i slutet av livscykeln, är det nödvändigt att samla knopparna, torka dem och sedan hälla fröna i en separat behållare. De kan sås nästa år. Kom dock ihåg det de flesta ringblommor är hybrider, så fröna kommer sannolikt att ärva egenskaperna hos antingen faderväxten eller bara moderväxten.

Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Ringblommor är prydnadsväxter som kan dekorera nästan alla rum. Du behöver bara korrelera egenskaperna hos tillväxten och utvecklingen av deras raser med var du vill odla dem.

Alla sorter är lämpliga för att odla i trädgården - från den minsta till den högsta, så planera gärna en trädgårdsdesign med alla växter - en enorm art av ringblommor passar in i absolut alla utrymmen.

Boende nära huset och på ett fritt territorium i landet är ett av de mest framgångsrika - du kan skapa en hel blommande djungel, eller så kan du skapa en liten snygg terrass.

Rekommenderad: