Arabis (48 Foton): Beskrivning Av Den Fleråriga Rezuha -blomman, Plantering Och Vård Av En ört I Det öppna Fältet, Sorter Av Arabis Arends Och Ferdinand Av Coburg

Innehållsförteckning:

Video: Arabis (48 Foton): Beskrivning Av Den Fleråriga Rezuha -blomman, Plantering Och Vård Av En ört I Det öppna Fältet, Sorter Av Arabis Arends Och Ferdinand Av Coburg

Video: Arabis (48 Foton): Beskrivning Av Den Fleråriga Rezuha -blomman, Plantering Och Vård Av En ört I Det öppna Fältet, Sorter Av Arabis Arends Och Ferdinand Av Coburg
Video: ISIS releases new video_ Terrorists behead two 'magicians' publicly 2024, April
Arabis (48 Foton): Beskrivning Av Den Fleråriga Rezuha -blomman, Plantering Och Vård Av En ört I Det öppna Fältet, Sorter Av Arabis Arends Och Ferdinand Av Coburg
Arabis (48 Foton): Beskrivning Av Den Fleråriga Rezuha -blomman, Plantering Och Vård Av En ört I Det öppna Fältet, Sorter Av Arabis Arends Och Ferdinand Av Coburg
Anonim

Landskapsdesignen på en sommarstuga kan dekoreras på olika sätt, men för att ursprungligen kunna kombinera liv och natur är det nödvändigt att placera fler rabatter och rabatter i trädgården. Arabis (rezuha) kommer att vara en vacker dekoration i alla trädgårdar. Trots att rezuha föredrar att växa på bergssluttningar kan den framgångsrikt odlas i förortsområden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Arabis är en flerårig blomma. Denna örtväxt har mer än 100 arter, som alla har sin egen beskrivning. I naturen föredrar arabier att växa i tempererade zoner, eftersom tropiskt Afrika anses vara sitt hemland . På grund av dess höga dekorativa egenskaper används denna växt för att skapa kontrasterande kompositioner i rabatter, den ser bra ut i mixborders och fungerar som en ovanlig dekoration för gränser. Arabier tillhör både fleråriga och ettåriga växter. Men i det senare fallet, när man odlar det, bör rotningen av den krypande stammen inte tillåtas. Höjden på denna blomma överstiger vanligtvis inte 30 cm. Det ljusgröna lövverket är måttligt tätt, bladen är hjärtformade, de har ett ojämnt mönster i kanterna.

Blommorna på denna växt är ljusgula, mörkröda, vita eller blekrosa . Varje sort av rezuha har sina egna egenskaper hos blomställningar, därför är de indelade efter typ i enkel eller frotté. Knopparnas storlek i diameter är upp till 1,5 cm, de samlas snyggt i komprimerade blomställningar. Razuha börjar blomma våldsamt i maj och fyller området med en söt doft som lockar inte bara bin, utan också andra insekter. Frukter mognar på hösten i form av baljor fyllda med svarta frön, i vissa sorter är de bevingade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Arabis anses vara en av de mest ovanliga växterna som kan användas för att designa ursprungliga blomsterträdgårdar i modern stil. För att skapa en underbar sammansättning av dessa blommor, bör du känna till reglerna för deras plantering och reproduktion och ta hänsyn till olika egenskaper. Oftast väljer blomsterodlare följande typer av sticklingar för plantering.

Alpina arabier . Detta är en vintergrön flerårig gröda (dess höjd är 35 cm) med en generativ typ av stjälkar - de är för grenade. Jämfört med andra stauder dör Arabis flaviflora inte helt av (”somnar”) för vintern. Växtens löv är ovalt, hängande, på stjälkarna har det en pilformad form. I slutet av april dyker ljusknopparna upp på minibusk, de kombineras till små blomställningar som förblir öppna i en månad.

Bild
Bild

Bruiform . Hemorten för denna växt är Bulgarien och Grekland. En flerårig buske med en höjd av 10 cm har hängande lövverk, den är oval och täckt med ludd på toppen. Bladen kombineras till små rosetter.

När arabierna blommar blir den vit, eftersom den är täckt med många känsliga blommor.

Bild
Bild

Kaukasiska . Vissa forskare tillskriver denna fleråriga till en separat underart av alpin rezuha. Höjden på Arabis caucasica är inte mer än 30 cm, bladen är miniatyr, avlånga med dentiklar i kanterna. Blommorna i rezuha är vita, de är formade i tofsar 1,5 cm långa. Idag finns det flera underarter av denna arabis: utsökt terry flora-pleno, ciliated rosabella (rosa) och elegant variegata (variegata) med gula blommor i kanterna.

Bild
Bild

Spring iväg . En brokig flerårig (höjd 12 cm eller mer), kännetecknas av små rosetter, på vilka bleka blomställningar visas under blomningen. På grund av rotsystemets speciella egenskaper fixeras växten enkelt på sluttningarna. Arabis är lätt att plantera och har frostbeständighet. Blommorna på stauden har en delikat lila färg, som gradvis förvandlas till en mjölkaktig nyans.

Bild
Bild

Förkrympt . Hemlandet för denna prydnadsbuske är Alperna och Apenninerna. Detta är en lågväxande växt (höjd 15 cm). Blommar från maj till juni. Trots de obeskrivliga blommorna är Arabis mycket dekorativ och används ofta i landskapsdesign.

Bild
Bild

Ciliated . Den växer främst på höga steniga sluttningar, bladen bildar kompakta rosetter och kännetecknas av en grågrön färg.

Bild
Bild

När det gäller de vanliga sorterna av arabier inkluderar de följande

" Ferdinand av Coburg ". Det är en halvbuske 5 cm hög. Den är utbredd bland trädgårdsmästare på grund av sin långa blomning, under vilken den behagar med delikata rosa, vita och gula blommor. När du planterar denna sort i sommarstugor måste du ta hand om bra dränering - det kommer att ge växten hög motståndskraft mot plötsliga temperaturförändringar.

Bild
Bild

Arends . En kompakt flerårig som har en lång och sprudlande blomning. Bladen är ljusgröna, har en mörkrosa, mjölkaktig eller gulaktig ram. Knopparna är vita och ser underbara ut mot bakgrunden av mörkgröna lövrosetter.

När du växer på egen hand, kom ihåg att denna sort älskar att vattna och föredrar att växa i väl upplysta områden.

Bild
Bild

Schneeshaube . En av de mest kända sorterna av rezuha bland blomsterodlare, som kännetecknas av enorma blommor (deras diameter kan vara upp till 20 mm). De samlas i stora blomställningar, vars längd når 15 cm. När det gäller höjden växer busken vanligtvis upp till 25 cm.

Bild
Bild

" Zyunderman ". Den tillhör dvärgvarianterna av arabier, eftersom dess höjd inte överstiger 5 cm. Bladen på denna fleråriga är läderiga, täta med en liten glans. På sommaren är den täckt med många små snövitblommor som fyller trädgården med en delikat doft. Gillar att växa i bördiga och upplysta områden.

Bild
Bild

" Grandiflora Superba ". Det är en ljusälskande vintergröna växter upp till 300 mm höga, tätt pubesenta blad av en grågrön nyans. Blommorna är små, snövit eller rosa. Blommande är kort och observeras endast från juni till juli. Perennial är perfekt för design i klippträdgårdar och rabatter. Den är härdig och kan växa även i områden med dålig och torr jord.

Växten förökas vanligtvis av frön - de sås både för vintern och på våren.

Bild
Bild

Gammalt guld . En vintergrön flerårig 5 till 30 cm hög. Stammarna är tunna, bladen samlas i stela rosetter, lansettformade och målade i ljusgrönt. Denna sort uppskattas av sommarinvånare på grund av dess effektiva blomning, under vilken busken på toppen av skotten är täckt med vita blommor. Blomningsperioden är från maj till juni.

Bild
Bild

" Rosa ". En otroligt vacker blomma 30 cm hög. Den är mycket efterfrågad inom landskapsdesign, eftersom den får en delikat rosa nyans under blomningen. Lämplig för dekoration av trädgårdsgränser. Växer bäst i områden skyddade från vinden.

Var och en av ovanstående sorter kännetecknas av dess dekorativa egenskaper och växande regler. Därför måste du ta hänsyn till detta innan du föredrar en eller annan typ av utslag.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Att plantera arabier i öppen mark är enkelt, men det är viktigt att följa deadlines. Det rekommenderas att plantera denna blomma i slutet av maj eller början av juni. Om växten planteras från plantor måste du vänta tills 3 riktiga löv visas på plantorna . Du måste välja icke-mörkade platser för plantering, med ventilation. Razuha växer bra i halvskugga, men samtidigt går kvaliteten på dess blomning förlorad och tillväxten minskar.

När det gäller jorden, alltså det är lämpligt att välja områden i trädgården med lös och sandig jord som inte är för fuktig … Innan plantering rekommenderas att komplicerat gödningsmedel appliceras på jorden, samt att bearbeta det och ta bort ogräs. Du kan öka luftens och fuktpermeabiliteten i jorden genom att lägga till torv, medelstora stenar och flodsand till den.

Om du planerar att plantera en blomma i en fattig och sur jord, kan du lägga till släckt kalk till den.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du planterar arabier på öppen mark är det viktigt att observera planteringsschemat, som är 40 * 40 cm. Som regel placeras 3-4 plantor i ett hål, varefter det omedelbart vattnas rikligt. Gödsel kan appliceras både före och efter plantering . Arabier planterade från plantor börjar blomma först nästa år, så många odlare föredrar att odla det från frö.

Det är lämpligt att så alla sorter av razuha tidigt på våren. För odling av plantor sås frön i lådor i början av oktober. Fröna planteras inte för djupt i jorden, 5 mm . De gror bra vid temperaturer från +20 grader. För att påskynda grobarheten rekommenderas att täcka området där fröna sås med en speciell film.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Liksom alla prydnadsgrödor kräver arabier uppmärksamhet, även om odlingsprocessen i allmänhet är ganska enkel. Det viktigaste är att vattna, toppdressa, lossa jorden och beskära i tid. För att skydda mot sjukdomar, insekter måste gräset på platsen tas bort . Arabier tolererar torka väl och reagerar snabbt på dess överflöd. Därför måste du försöka hålla en normal luftfuktighet. Skötseln ger också konstant ogräs, som måste utföras tills araberna är starka.

Tidig plockning spelar också en stor roll, det är särskilt viktigt för unga plantor, som planeras att planteras på en permanent plats på platsen . För att göra detta placeras de i separata koppar och planteras senare i trädgården och håller ett avstånd på 30 cm från varandra. Ett sådant förfarande är valfritt endast när blomman inte är planerad att odlas separat. För att arabier ska behaga med sitt friska utseende och kontrastfärg bör den matas. Det är särskilt viktigt att applicera gödselmedel under växtsäsongen och under blomningen, när växten kräver mycket näringsämnen.

För utfodring är det lämpligt att använda mineralgödselmedel avsedda för denna typ av växt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att stauden har blommat kan du samla dess frön, vilket kommer att vara användbart för efterföljande plantering. För att få utsäde av hög kvalitet måste du välja de vackraste, mest hälsosamma buskarna på sommaren och markera dem. Frön skördas vanligtvis före den första frosten, i torrt väder, eftersom det skördade materialet vid hög luftfuktighet kan ge låga skott. Så snart fröna samlas in skärs alla andra blomställningar med en del av stammen. Sedan du bör börja förbereda krossen för övervintring, eftersom den tål temperaturer under noll bara upp till -7 grader, och utan en speciell beläggning kan den dö.

I december klipps alla skott av arabier av, bara pagoner som är 2-4 cm långa återstår. De är täckta med fiberduk, grangrenar eller torra löv. Dessutom, vid hårt kallt väder kommer det inte att skada att täcka planteringarna med snö.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Hittills har trädgårdsmästare lärt sig att föröka arabier inte bara med frön utan också genom att dela busken, skiktning eller sticklingar … Frö sås både direkt i öppen mark och preliminärt i behållare för odling av plantor . Detta är det enklaste sättet att föda upp arabier.

Som för ympning, då passar den uteslutande för terryarter och sällsynta sorter … För honom används vanligtvis ett blad med en häl, som senare ger rötter. Det är mycket lätt att få tag på planteringsmaterial. Först måste du ta ett ark; den skärs inte av, utan plockas med ett drag och försiktigt separerar en del av skaftbarken så att subcortexmassan blir kvar. Du måste göra det efter blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom arabier kan framgångsrikt förökas genom sticklingar som erhållits från skottets toppar … För att göra detta, klipp av en skott med en längd på högst 10 cm, rengör den från de nedre bladen och plantera den i ett fluffigt bördigt underlag vid en liten lutning. Sedan täcks allt med en genomskinlig keps och placeras på en ljus plats där solstrålarna inte tränger in. Med jämna mellanrum ska skärningen öppnas och ventileras. Efter att bladen har återställt sin turgor kan du säkert fortsätta till den direkta transplantationen.

För att förbereda skiktningen , det är nödvändigt att noga böja skottet till jorden och täcka det med ett lager jord på bladnodens plats och nypa topparna. Så snart rötterna dyker upp på bladknölarna och växer ner i marken kan skikten separeras och sedan transplanteras till en permanent plats. Metoden för att dela busken används också i stor utsträckning. Det är enkelt att utföra det: busken grävs noggrant ur jorden, delas upp i små delar och var och en planteras separat.

Det är lämpligt att dela buskarna efter att de blommat. Vanligtvis används denna uppfödningsteknik för buskar som är mer än 4 år gamla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Alla sorter av arabier kännetecknas av motståndskraft mot insekter och röta, men ibland kan kulturen drabbas av en sådan sjukdom som virusmosaik och korsblommiga loppinvasioner … Arabis mosaikvirus (rezuha) manifesteras av utseendet på små brunaktiga fläckar på lövverket, som senare ökar i storlek och ansluter till varandra. Tyvärr är denna sjukdom obotlig, så skadade buskar måste omedelbart tas bort från platsen och brännas. Marken måste behandlas med en stark lösning framställd av kaliumpermanganat och inte växa blommor i detta område under minst ett år.

Under torra och varma somrar kan en korsblommig loppa dyka upp på arabier, som många trädgårdsmästare försöker bli av med genom mödosam dammning av buskarna med träaska. Erfarna odlare rekommenderar att skydda växter från denna insekt genom att regelbundet behandla området med läkemedel som Iskra, Karbofos, Biotlin och Aktara.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Arabier har vunnit enorm popularitet bland sommarboende, eftersom det är en utmärkt dekoration för alla trädgårdstomter. För att skapa originalkompositioner av den är både en rabatt och stora rabatter lämpliga. Flerårig ser intressant ut nära terrasser och arkitektoniska strukturer av sten. För att få en vacker komposition räcker det med att plantera gula irisar, röda tulpaner eller alissum bredvid arabierna. Rosor kompletterar det väl.

Om det finns sten och stenhagar i sommarstugan, kan du dekorera deras mönster med arabier. Blomman ser också underbar ut när det gäller mixborders, steniga sluttningar. Han ger dem en ljus accent. Dessutom kan en flerårig vara en dekoration för alla balkonger.

Rekommenderad: