Delphinium (52 bilder): Funktioner För Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Översikt över Fleråriga Och årliga Blommor, Larkspurfält Och Odlad

Innehållsförteckning:

Video: Delphinium (52 bilder): Funktioner För Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Översikt över Fleråriga Och årliga Blommor, Larkspurfält Och Odlad

Video: Delphinium (52 bilder): Funktioner För Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Översikt över Fleråriga Och årliga Blommor, Larkspurfält Och Odlad
Video: Höst i trädgården - september är bästa planteringsmånaden - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Delphinium (52 bilder): Funktioner För Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Översikt över Fleråriga Och årliga Blommor, Larkspurfält Och Odlad
Delphinium (52 bilder): Funktioner För Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Översikt över Fleråriga Och årliga Blommor, Larkspurfält Och Odlad
Anonim

Ryska trädgårdsmästare och blomsterhandlare har behärskat odlingen av en mängd olika blommor. Ett av de mest intressanta exemplen är delphinium, som kommer att diskuteras i denna artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Alla beskrivningar nämner att denna växt ser ut som ljus som bildas av en serie knoppar. Beroende på bostadsregionen finns det olika namn, inklusive "spur" och "larkspur". Kulturens popularitet beror på att den uthärdar även mycket kalla tider. Namnet "delphinium" är förknippat med örats särdrag - det ser ut som huvudet på en havsdelfin. Och ordet "sporre" dök upp på grund av de karakteristiska ögonen inuti kupa.

Oavsett vad denna växt heter, är alla överens om det det är bra för kyliga vintrar . Dessutom, även om den svala sommaren har kommit, kommer växten garanterat att avslöja sig i all sin skönhet. Denna omständighet gör också delphinium populär bland trädgårdsmästare i den mellersta klimatzonen i Ryssland.

I dessa regioner finns det minst 90 sorter av delphinium. Tidpunkten för hans liv bestäms först och främst av det faktiska vädret. Beroende på det kan samma växter leva i 4 eller 8 år. Enkla knoppar av dessa blommor har vanligtvis 5 kronblad.

Spåren upptar mitten. Denna kombination gör delphinium till en utmärkt honungsväxt. Kulturen kan pollineras av humlor eller småfåglar. Blommornas färg är varierad. De flesta arterna är dock dekorerade med blå eller lila knoppar. Ju vitare växten är, desto starkare är lukten vanligtvis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blommor är grupperade i stående paniklar. Deras storlek är 3-10 cm. Lövverket liknar en blomma, eftersom det skärs i lober till grunden. Alla delar skärps kraftigt. En prydnadsbuske, som kännetecknas av fluffighet, kan sträcka sig upp till 2 m i höjd.

Delphinium blommar igen . I vissa fall sker den tredje blomningen under säsongen, buskarna kan användas för skärning. Mestadels hybridgräs odlas i trädgårdarna, men under naturliga förhållanden kan spår hittas i Sydostasien (främst i Kina), liksom i Nordamerika. För din information: det finns några arter som härstammar från det afrikanska höglandet.

Det bör komma ihåg att delphinium är giftigt och giftiga ämnen finns i alla dess delar . Vid alla arbeten måste försiktighetsåtgärder vidtas. När arbetet med anläggningen är klart måste du tvätta händerna. Enligt den botaniska klassificeringen tillhör delphiniums familjen Buttercup. Dvärgsorter växer till 0,5 m. Höga sorter når 2 m. Delphiniumet kännetecknas av en stark utveckling av rotsystemet.

Buskar har mycket grenade rhizomer. Gradvis dör den mellersta delen av dessa rhizomer och skotten på sidorna förvandlas till oberoende växter. Blomningen varar i cirka 30 dagar, och dess början beror på latitud och väderförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Delphiniumsorter är indelade i två grupper: ettåriga och fleråriga grödor. Fältvarianterna är mycket populära. Dess blommor stiger ibland upp till 2 m i höjd. Blomställningar bildas av blommor av dubbel eller enkel typ. Det finns blåaktiga, vita, rosa och lila färger.

Fältdelphinium har odlats sedan 1572, så dessa växter kan inte ge blommodlare några överraskningar . Fältkultivaren Frosted Sky producerar blåaktiga blommor med ett vitt centrum. QIS Rose bildar ljusrosa blommor. Blomningsperioden börjar på sommaren och slutar i början av hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hybridiseringen av de östra och tvivelaktiga sorterna av delphinium resulterade i "Ajax". Denna kultur ärvde de bästa egenskaperna från sina förfäder. Skott kan växa upp till 0,4-1 m. De dissekerade bladplattorna motsvarar nästan helt den stillasittande typen. De spikliknande blomställningarna är målade i en mängd olika färger.

Olika sorter har skapats inom Ajax -gruppen, inklusive de med dubbla blommor. Blomningsperioden varar från juli till den första frosten på jorden. När det gäller fleråriga delphiniums, kom de in i kulturen på 1800 -talet. De tidigaste sorterna var Barlow och Belladonna.

Ytterligare framgångar för uppfödare ledde till framväxten av fleråriga flerfärgade växter med en blomsterdiameter på 2 till 9 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nya Zeeland delphiniums, liksom Marfinsky och skotska hybrider, är mycket efterfrågade av trädgårdsmästare. Sorterna uppfödda på gården "Marfino":

  • ge ganska stora halvdubbla blommor;
  • tolererar allvarliga frost bra;
  • se graciös ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men Marfinsky delphinium, oavsett sort, kan inte planteras med frön. Det kan snarare spridas på detta sätt, men utan att bevara de viktigaste värdefulla funktionerna. Anmärkningsvärd:

  • "Rosa solnedgång";
  • "Morfeus";
  • "Vårsnö";
  • "Blå spets".
Bild
Bild

Nya Zeelands sortgrupp dök upp senare än alla andra . Det förenar växter som kan växa upp till 2, 2 m. Blommornas diameter är 7-9 cm. Nya Zeelands delphiniums kan vara av både dubbel och halvdubbel typ. Det finns också några växter med en korrugerad kronblad omkrets.

Nya Zeelands hybrider tolererar även svår kyla väl och blir sjuka lite. Du kan klippa av dem utan problem.

Betyg förtjänar uppmärksamhet Grön vridning, solig himmel, blå spets.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller de skotska delphiniumerna inkluderar dessa Blueberry Pie, Morning Sunrise, Sweet Sensation . Den skotska sortgruppen ger dubbla eller super-dubbla blommor, den utvecklar täta blomställningar.

I vissa fall kan blommor innehålla mer än femtio kronblad. Buskens höjd varierar från 1, 1 till 1, 5 m. Blomställningarna når 0,8 m i längd. Blommornas färg kan variera mycket.

Det skotska delphiniumet lockar trädgårdsmästarnas uppmärksamhet eftersom det tar lång tid att utvecklas och kan behålla sina karakteristiska drag med fröuppfödning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den årliga delphiniumen ser attraktiv ut och bildar långa, relativt smala stjälkar . Många blommor bildas på dem. Blommor kan kännetecknas av violett, blå, rosa färg. Olika årliga sorter växer upp till 0,4-2 m. Ett attraktivt inslag i denna grupp av växter är den atypiska geometrin och icke-standardfärger.

Viktigt: ett årligt delphinium har inga kronblad, de ersätts av kullblad . Spåren är 0,5-4 cm lång. Nektarierna som finns inuti den kommer garanterat att locka till sig insekter. Men saken är inte begränsad till nektarier; dessutom bildas ett par blygsamma kronblad. Ett speciellt öga bildas av dem (den så kallade staminoden).

Bild
Bild

Bland de 40 sorterna av årliga delphiniums finns växter med grå, vita och svarta blommor. Skillnaden gäller också blomställningar: sorter kännetecknas av sin volym, densitet, blommans synkronicitet. Ettåriga är mycket bättre än fleråriga grödor, lämpliga för nybörjare. Det är lättare och lättare att ta hand om dem.

När man odlar ett år från frön kan man uppnå en tidigare blomning än när man använder perenner.

Bild
Bild

En attraktiv variation av den kulturella delphiniumen är den magiska fontänen . Det odlas ofta av amatörträdgårdsmästare. Vackra blommor av denna sortgrupp är perfekta för bildandet av buketter. Skotten är mycket kraftfulla, med bladstänger upp till 2 m. Självstammen är bildad av små blåaktiga blommor av dubbel typ.

Om den magiska fontänen vattnas endast på torra dagar, kommer den att blomma i juni och juli. Lågväxande representanter för gruppen överstiger inte 0,6 m. Sådana delphiniums kan till och med motstå en ganska stark förkylning. Viktigt: de bör bara planteras på torra områden. Men för dekorativt arbete och utformning av gränser kommer "Magic Fountain" att passa mycket bra.

Trädgårdsmästare lockas också av att buketter från denna blomma inte bleknar på länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blue Lace är en annan stor variation . Dess blomställningar är höjda över marken till en höjd av 2 m. De glädjer sig alltid över ett överflöd av lila och blå toner. Sådd i växthus eller varma växthus utförs i mars och april.

Bild
Bild

Sorten "Casablanca" är en flerårig delphinium som växer upp till 1,2 m . Det kännetecknas av sin uttrycksfulla slankhet och attraktiva vita blommor. De är av typen dubbel-dubbel eller frotté. Diametern kan nå 5 cm. Blommor grupperas i lösa paniklar. Rötterna till "Casablanca" är mycket ihållande, och de tolererar vintern bra i det öppna fältet.

Delphinium av denna sort är efterfrågad för plantering längs en vägg eller staket, samt för bildandet av enstaka gruppplanteringar. Det används också ofta för att göra buketter. I en vas med vatten behåller blomställningarna sitt attraktiva utseende i upp till 10 dagar. Under det andra utvecklingsåret blommar "Casablanca" i juni och juli.

Ibland blommar det under gynnsamma förhållanden igen i augusti. Växternas höjd kan nå 1,1 m. Blommornas diameter är 5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blueberry Pie är en sort som kan nå en höjd av 1,1 m . Blueberry Pie är en av de skotska hybriderna. Dess blommor är målade i en djup lila ton, och de yttre kronbladen är en enkel blå. De har ett attraktivt utseende pistaschcentrum. Peduncles är ganska starka och stabila. Blueberry Pie producerar blommor av en tät dubbel typ, 5-6 cm i storlek. Blomningsperioden börjar i mitten av juni.

För att återblommningen i augusti ska kunna ske måste du bli av med föråldrade skott.

Bild
Bild

Portofino -sorten förtjänar också höga betyg . Denna växt, inte alltför krävande för jordens egenskaper, är färgad rosa i olika toner. Det finns ingen sådan färgning i fleråriga sorter av delphinium, vilket gör det möjligt att väsentligt diversifiera planteringarna. Viktigt: när de torkas behåller Portofino blomställningar sitt attraktiva utseende. Denna omständighet kommer att vara för smaken av finsmakare av en vinterbukett. I grunden används sorten som bandmask på gräsbevuxna gräsmattor . Men du kan kombinera den med andra vita och blå delphiniums.

Pacific Giant Galahad är en väletablerad anläggning . Denna delphinium når en höjd av 2 m. Långsträckta stammar bildas på den, täckta med stora snövitblommor från mitten av juni till de första höstdagarna.

Utvecklarna av sorten kunde uppnå utmärkt motståndskraft mot kyla (upp till -40 grader). Men planteringen måste skyddas från stillastående vatten, vilket är farligt även på relativt varma vinterdagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan snövit delphinium är sorten "Tsarsky ". Den fleråriga typen, motståndskraftig mot vinter, ger växter som växer upp till 1, 8 m. Blommornas diameter överstiger inte 6 cm. Blomningen sker i juli och augusti. Borstarnas storlek är upp till 0,5 m, de är dekorerade med exceptionellt stora halvdubbla blommor. Färgen är inte bara snövit, den slår också med otrolig ljusstyrka.

Av recensionerna att döma är "Tsarsky" delphinium perfekt för skärning. Det kommer att stå i vattnet länge och kommer att avge en söt doft. Viktigt: i det inhemska klimatet odlas denna växt främst som en tvåårig.

Plantor börjar planteras i mars och början av april. Markplantering utförs i maj eller i den första tiodagarsperioden i juni i enlighet med schemat 50x50 cm. Delphiniums av sorten "Tsarskoe" reagerar extremt dåligt på en överdriven mängd vatten och uttorkning. Mineraldressing måste appliceras strikt enligt schemat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växer lika bra i sol och måttlig skugga Astolat har vunnit trädgårdsmästarnas uppmärksamhet med sina atypiska färger … Det ser eftertryckligt kallt ut, den rosa tonen verkar vara skuggad med en lätt dis. Och i den kan man också gissa glansen av pärlemor. Astolat blommor är mycket stora. En massa mindre kronblad samlas i mitten.

Rekommenderas för trädgårdar med återhållsamma pastellfärger. Men du kan också späda dem med alltför ljusa, iögonfallande planteringar. Höjden på Astolat delphinium överstiger 1 m. Det är nödvändigt att vänta på blommornas utseende på kraftfulla skott i mitten av juli. Växten är dekorerad med känsligt lövverk. Under de första dagarna efter transplantation i gatumark måste kulturen skuggas.

Bild
Bild

Det är lämpligt att avsluta granskningen av Darwins rosa överseende . Denna växt producerar trevliga dubbla blommor, uppdelade i tre lager. De är typiskt stjärnformade och koncentrerade i form av rosa kottar. Blommornas centrum är alltid ljusare än deras kant. Höjden når 0,9 m. Blomningsperioden faller i juni och juli. Under gynnsamma förhållanden kan det upprepas i augusti och september. Köldbeständighet upp till -35 grader garanteras.

Viktigt: i mittfältet är upprepad blomning oönskad, på grund av det kan delphinium drabbas. Vinterskydd krävs endast vid svår frost under ett snöfritt år.

Bild
Bild

Hur växer man?

Tänk på de viktigaste finesser för att odla en delphinium.

Landning

Du kan plantera en delphinium i en trädgård eller på en separat rabatt i april, maj, de sista dagarna i augusti och de första två veckorna i september. I de flesta fall, i vårt land, används plantor för detta. Frön bör planteras cirka 60 dagar före den förväntade planteringen av plantor i öppen mark. I mittfältet är den optimala tiden att börja odla plantor halva mars. I de södra regionerna kan detta göras tidigare (från 14 till 28 februari), men i Sibirien, Ural och Fjärran Östern måste du vänta till april.

Vissa trädgårdsmästare i varma områden försöker omedelbart odla delphinium på det öppna fältet, kringgå plantplanten. Men det är fortfarande korrekt att spela det säkert för att på ett tillförlitligt sätt skydda dig mot frost och plantera redan härdade växter.

Ett rationellt val av territorium för att plantera en kultur är också viktigt. Hon uppskattar bra belysning på morgonen och kvällen. I det här fallet är det lämpligt att ge skugga under den hetaste tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Direkta UV -strålar kan bränna ut mycket ljusa kronblad . På grund av detta tappar växter sin attraktivitet. Vindskydd är också viktigt. Detta gäller särskilt för höga varianter av delphinium, vars ihåliga stjälkar bryts jämnt med ett litet tryck. Som redan nämnts måste du ta hand om god dränering och inte översvämma planteringarna.

För jord är lätt fuktig lera och sandig lera bäst. De måste innehålla mycket organiskt material. Neutral eller svag surhet är att föredra. Innan du landar på varje torg. m. du behöver:

  • 10-20 kg flodsand;
  • från 50 till 80 kg mineralkomplexföreningar;
  • 20 eller 25 kg kompost (ibland ersatt med humus).
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbättra för dålig jord placeras 40-50 g mineraler och 10 till 15 kg naturligt organiskt material per 1 kvadratmeter . Sura jordar måste kalkas. Alkaliska områden förädlas med granulärt svavel. Men förberedelsen slutar inte där, Det är också nödvändigt att tillhandahålla 0,2 m dränering.

Larkspur planteras av frön, divideras med rötter eller sticklingar. Den vegetativa metoden bevarar sortens egenskaper mest effektivt. Viktigt: du bör inte köpa frön från lite kända leverantörer. Frömaterial måste desinficeras i 20 minuter i blekt kaliumpermanganat eller speciella preparat. Efter denna behandling måste fröna tvättas under rinnande vatten.

Sedan återstår det att blöta dem i 24 timmar. En liten mängd "Epin", "Zirkon", aloejuice eller honung tillsätts i vattnet. Efter blötläggning av fröna, linda dem i en fuktig trasa och skikta dem i kylskåpet. Proceduren utförs exakt tills fröna kläcks. Därefter förvaras bunten på en solig fönsterbräda i flera dagar (i mörker belyses det med en fytolamp).

Bild
Bild
Bild
Bild

För odling i krukor, använd universell eller avsedd för saftig jord . Vid självberedning av jordblandningen måste den desinficeras i ugnen i 60 minuter. Jorden som läggs i behållaren tampas lite. Och här det rekommenderas inte att pressa ner själva fröna, de läggs helt enkelt ovanpå.

Dessutom är fröna täckta med ett litet lager av jordblandning (ibland ersätter vermikulit det). Täckning med plastlock eller genomskinlig plastfilm övas. Du kan förvänta dig plantor ungefär den tionde dagen. För en fullständig garanti är det nödvändigt att inspektera grödor från 6-7 dagar varje dag. Den efterföljande odlingen av plantor sker vid en temperatur av 18 till 20 grader.

Bild
Bild

Grundläggande vård

Under växtsäsongen bör 1 delphiniumblomma få 65 liter vatten. Men om det regnar lite hälls 20-30 liter vatten under busken var 7: e dag. Öka vattningen (minska volymen) samtidigt som blomställningarna viks. Ytvattning och bevattning av stjälken eller bladen är kategoriskt oacceptabla. Om senhösten är torr, kommer ökad vattning att hjälpa växten att överleva vintern.

Det är nödvändigt att beskära delphiniumet när stjälkarna når en höjd av 0,3 m. Förtunna dem, i exemplar som har börjat blomma, behåller de ett par stjälkar, och i de äldre - 4 eller 5. I bandmaskar, alla sidoskott skärs av. Men med en gruppblandad landning bör de lämnas.

Innan vintern börjar tas alla peduncler över 0,3 m bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Så snart blomningen slutar och lövverket torkar, stjälkarna ska skäras 0,3 - 0,35 m över jorden . Hålrummen inuti skotten ska smörjas med lera eller täckas med trädgårdshöjd, annars kan fuktträngning framkalla ruttnande. Förväntar en vinter med lite snö, är det nödvändigt att täcka buskarna underifrån med ett lager halm eller gran grenar. Det är nödvändigt att gräva kanaler runt alla växter innan vintern börjar.

Bild
Bild

Bekämpa sjukdomar

Svart fläck behandlas med sprayer tetracyklinlösning … Vanligtvis späds en tablett av läkemedlet ut i 1 liter vatten. Mjöldagg kan elimineras med fungicider, de bästa bland dem har visat sig Topaz och Fundazol … Bli av med ramulariasis vanliga svampdödande medel.

När det är infekterat med ringfläck återstår bara att gräva och bränna växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Vanligtvis sprids sporen genom att dela roten. För att göra detta, ta treåriga eller fyraåriga kopior. I alla andra åldrar kommer växten att tolerera förfarandet sämre. På hösten utförs det i början av frömognad. På våren måste du vänta på att färskt blad ska gro.

Rötterna avlägsnas noggrant från jorden, vilket sparar en större klump . Delenki måste göras på ett sådant sätt att en ung skott och en vilande knopp bevaras på varje. Vård före höstens början måste vara noggrann. Shelter kommer att behövas innan vintern börjar. Sticklingar för förökning tas bara ovanifrån, de skördas på våren.

Det ska finnas lite rotvävnad kvar på varje snitt. Röta sker i ett sandigt torvunderlag. Ett transparent lock krävs. Det kommer att ta 5 eller 6 veckor att vänta på resultatet. Transplantation till en plats för stabil odling utförs på våren.

Bild
Bild

Exempel på trädgårdsdesign

Delphinium används vanligtvis i mixborders. I det här fallet tas olika sorter, och var och en av dem planteras i en stor grupp. Eftersom larkspur har stora skott kan den fungera som en utmärkt bakgrund för underdimensionerade dekorativa arter som kamomill eller flox. Men samma växt är också lämplig för en ensemble med höga korn, liljor, jasmin eller berberis. Ett annat alternativ är att plantera små sorter av ettåriga i mixborderns centrum tillsammans med:

  • flox;
  • iris;
  • exotiska vallmo;
  • lupin.
Bild
Bild
Bild
Bild

En medelstor spår används främst som en accent mitt i en rabatt eller i en hög säng. Mycket låga växter rekommenderas att planteras i en trottoarkant eller i en rabatt. De rekommenderas också för att dekorera behållare, klippor eller steniga trädgårdar. Du kan kombinera alla befintliga sorter av delphinium med rosor.

Trädgårdsmästare kan säkert välja något av dessa alternativ - det kommer fortfarande att bli charmigt.

Rekommenderad: