Colchicum Höst (44 Foton): Plantering Och Vård Av En ört I Det öppna Fältet, Beskrivning Och Odling Av En Colchicumblomma. Hur Djupt Ska Du Plantera?

Innehållsförteckning:

Video: Colchicum Höst (44 Foton): Plantering Och Vård Av En ört I Det öppna Fältet, Beskrivning Och Odling Av En Colchicumblomma. Hur Djupt Ska Du Plantera?

Video: Colchicum Höst (44 Foton): Plantering Och Vård Av En ört I Det öppna Fältet, Beskrivning Och Odling Av En Colchicumblomma. Hur Djupt Ska Du Plantera?
Video: Häng med till ett snörikt Umeå och titta på hur två av Trejons kunder använder deras sandspridare. 2024, Maj
Colchicum Höst (44 Foton): Plantering Och Vård Av En ört I Det öppna Fältet, Beskrivning Och Odling Av En Colchicumblomma. Hur Djupt Ska Du Plantera?
Colchicum Höst (44 Foton): Plantering Och Vård Av En ört I Det öppna Fältet, Beskrivning Och Odling Av En Colchicumblomma. Hur Djupt Ska Du Plantera?
Anonim

Höstkrokusen producerar blomsterstjälkar när de flesta grödor redan har bleknat och förbereder sig för vintern. Därför ingår det i alla säsongens rabatter för att förse rabatterna med höstblommor. Delikata blommor ser fantastiska ut när marken redan är täckt med frost.

En mirakelväxt kan odlas i din trädgård utan mycket ansträngning, eftersom den är opretentiös och inte behöver särskild vård.

Särdrag

Colchicum höst är en flerårig örtartad lökväxt. Den har ett andra latinska namn, Colchicum autumnale. Naturlig livsmiljö - sydvästra Ryssland, hela det europeiska territoriet, förutom de skandinaviska länderna . Blomman föredrar att växa på ängar och skogskanter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Colchicum har en fantastisk livscykel i samband med dess botaniska egenskaper

  • Lökarna förblir under jordens yta på vintern. En vuxen knöl 7X3 cm i diameter har en avlång form, täckt med fjäll, som samlas i ett rör i den övre delen.
  • Med vårens början kommer stora saftiga löv med en vacker glans, som om de vattnas med vax, till ytan. De har en långsträckt form och samlas i en rothylsa. Även utan blommor ser rabatten attraktiv ut, den ljusgröna massan glädjer ögat från april till juni, sedan vissnar lövverket och torkar helt fram till hösten.
  • Frökapseln med pollinerade äggstockar utvecklas i glödlampan, vilar under marken, på våren kommer den till ytan efter bladen, vilket inte är typiskt för de flesta växter. Utåt är frukten äggformad med en spetsig topp. Frukten är 3 till 5 cm lång och innehåller runda bruna frön 2,5 mm i diameter. Så snart kapseln blir brun, skärs den av och får torka, sedan tas fröna bort.
  • Hela sommaren förblir krokusen i ett tillstånd av blekning, under denna period får lökarna styrka och förbereder sig för blomning.
  • Höstkrokusen börjar blomma från slutet av augusti och bleknar inte förrän i det kalla vädret. Varje sort har sin egen tidsram, vissa arter blommar före den första snön. Peduncle växer upp till 25 cm, den slutar i en vacker stor blomma upp till 8 cm i diameter, vars färg är varierad: rosa, snövit, lila, lila, med uttrycksfulla vener och fläckar. Blommorna liknar klockor med böjda kronblad. En glödlampa kan producera 1 till 3 blomställningar.

Det bör komma ihåg att alla delar av colchicum innehåller alkaloider och är giftiga. Det rekommenderas inte att plantera denna växt i trädgårdar där små barn leker. Allt arbete med krokus måste utföras med handskar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Höstkrokusen kan kallas en klassisk sort. På grundval har många dekorativa hybrider uppfödts, överraskande med sina former och färger: vågig, frotté. De flesta arter av colchicum blommar på hösten, men det finns också vårblommor som gläds av sin skönhet när värmen börjar. Vi föreslår att du bekantar dig med beskrivningen av de mest populära sorterna.

Colchicum autumnale (höst) . Den växer i centrala och södra Europa. Blad och frukter dyker upp direkt efter att snön har smält. Busken växer upp till 40 cm. Bladen vissnar i juni. Växten vaknar i september och släpper klockformade blommor av en rosa nyans.

Bild
Bild

Colchicum bornmuelleri (Bornmüller) . Växer i bergskedjorna i Mindre Asien. Utrustad med långsträckta löv (upp till 35 cm) och blommor som liknar en lilja. Den blommar tills mycket frost med en delikat lila färg. Föredrar soliga platser utan skugga.

Bild
Bild

Colchicum buzantinum (bysantinsk) . Distribueras i södra Europa, i Medelhavsområdet. På våren producerar den lansettformade blad upp till 30 cm långa. I slutet av augusti bildar en kraftig lök upp till 12 lila färgade knoppar. Växten förblir blommande tills frost.

Bild
Bild

Colchicum magnifik - Colchicum speciosum . Den mest populära av alla typer av krokusar, den har löv på 0,5 m. Höstblomning kännetecknas av närvaron av 1, 2 eller 3 stora lila blommor upp till 15 cm i diameter.

Bild
Bild

Colchicum agrippinum (Agrippa) . Denna sort har ovanliga lila blommor dekorerade med förskjutna fläckar. Inuti har blommorna röda streck, lila drag. Förutom blomställningar kännetecknas sorten av långa blad med en vågig kant.

Bild
Bild

Colchicum cilicicum (Cilician) . Den höga växten - cirka 59 cm - växer inom Turkiets gränser. Blommar på senhösten, under själva frosten. Under blomningen producerar glödlampan 14 till 27 rosa blomställningar med en vit fläck i mitten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Colchicum luteum (gul) . Växer på sluttningarna på ängarna i Tien Shan och Kazakstan, vid foten av smältande glaciärer. Den blommar på våren från början av issmältningen till juni. Enstaka blommor av en gyllene nyans växer på en långsträckt lila pedunkel. Växten tolererar lätt låga temperaturer, reproducerar med hjälp av frön, tillhör en sällsynt art, den finns i Röda boken.

Bild
Bild

Hur planterar man rätt?

Colchicum lämpar sig för att odla både frön och lökar. Du måste dock välja rätt plats, jord och tid, som är nödvändiga för att plantera växten.

Val av sittplats

Colchicum växer bra i solen, men älskar delvis nyans ännu mer. Om du planterar den nära buskar, kommer den att få ljus skugga och vintrar väl, täckta med lövverk som faller av buskar. Separat skapas inte rabatter för colchicum, annars måste blomningen vänta till hösten, och hela sommaren kommer blomträdgården att se ful ut . Eftersom lökarna går djupt ner i marken kombineras krokusen väl med krypande växter med fibrösa jordstammar (seg, periwinkle). De kommer inte att störa varandra och kommer att säkerställa blomningen av rabatten från vår till höst.

Bild
Bild

Priming

Colchicum är opretentiös, det tolererar all jord, men för att uppnå starka saftiga peduncles bör du förbereda en näringsrik jord, lossad och lätt. För detta används en blandning av superfosfat: 1 msk. sked per meter 2 och träaska, utspädd i vatten. Toppdressing utförs tillsammans med grävning och lossning. Kompost och humus används från organiskt material.

Colchicum växer dåligt på kärriga jordar . Bra dränering är viktigt för att förhindra att lökarna ruttnar. Tung lerjord bör grävas upp med en generös tillsats av sand och torv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tid

Colchicum transplanteras när lökarna är vilande, den bästa tiden att plantera är augusti. Växter vid denna tidpunkt får redan näringsämnen, och den största och mest utvecklade av dem kan blomma i september. Svagare planteringsmaterial kommer att glädjas åt blomningen nästa år.

Lökarna kan transplanteras efter blomningen, i oktober, men plantorna i augusti klarar vintern lättare, eftersom de lyckas bli starkare före det kalla vädret.

Bild
Bild

Fröodling

Inte en populär odlingsmetod, eftersom blomningen måste vänta 5-7 år. Den som beslutar om det måste slutföra ett visst landningsförfarande.

  • Hitta en plats och förbered jorden: gräva upp, lossa, mata med gödningsmedel.
  • Omedelbart efter uppsamling av fröna är det nödvändigt att organisera deras sådd (i början av sommaren).
  • Efter blötläggning i ett par minuter planteras fröna i marken till ett djup av 5-10 mm. Om du planterar frön på hösten eller använder inköpt material, bör de genomgå skiktning, det vill säga att fröna förpackade i papper skickas till kylskåpet under en lång tid.

Efter plantering vattnas plantorna regelbundet, tunnas ut, ogräs och täcks med grangrenar under kalla vintrar. Fröplantor kanske inte spirar på ett par år, men då kommer groddarna fortfarande att dyka upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Knölar

Knölarna planteras i beredd näringsjord. Små planteringsmaterial införs i jorden till ett djup av 5-7 cm, medellång - med 7–9 cm, det största - upp till 14–16 cm. Knölarna ska vara på ett avstånd av 16–20 cm från varandra när krokusen växer.

Vid plantering av glödlampan ska skalrörets spets lämnas ovanför marken, eftersom röret blir ett slags "övergång" för groddarna. Om den är täckt med jord måste flykten bryta igenom jorden. Efter att ha planterat colchicum bör den vattnas och strö med ett lager av mulch för att skydda jorden från att torka ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Colchicum är opretentiös, och det är inte svårt att ta hand om det, men om du behöver en vacker saftig buske med spektakulär växtlighet måste du arbeta lite. Att ta hand om krokusen inkluderar flera aktiviteter.

  • Vattning utförs endast i svår torka.
  • Den rikliga snösmältningen på våren kan skada lökarna; dräneringsspår bör göras från området med krokusen.
  • Som alla växter behöver colchicum ogräs. Särskilt små lökar som ligger nära markytan lider av det.
  • Vår- och höstgödsling med kvävehaltiga blandningar ger växten ett friskt, frodigt utseende.
  • Gulade torra löv och blommor skärs av först efter att de är helt torra.
  • För vintern är området med krokusen täckt med kompost och fallna löv, vilket skapar en varm luftdyna som hjälper växten att inte frysa. Prydnadsvarianter av kolchikum kan vara känsliga för frost; de är isolerade med agrotextil- eller tallgrenar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Höstkrokusen gillar inte mycket fukt, det kan leda till ruttning av lökarna. Naturlig nederbörd räcker för honom. Endast i den mest allvarliga torka rekommenderas kvällsvattning. Behovet av vattning kan uppstå under blomning eller plantering.

Bild
Bild

Toppdressing

Gödsla växten två gånger om året: på våren och hösten. På våren, när de första bladen dyker upp, införs kvävehaltiga föreningar i jorden: urea (1 matsked per meter 2) eller saltpeter i samma proportioner. Med deras hjälp blir bladen stora och saftiga, och lökarna ackumulerar näringsämnen.

På hösten måste du lägga till organiskt material: kompost med tillsats av träaska. Det kommer att hjälpa växtens aktiva blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

En gammal övervuxen buske på 4–7 år kan grävas ut smärtfritt för att transplantera den i färsk näringsjord. Vid denna tidpunkt är moderns glödlampa troligen i stadiet att dö av. Att veta när man ska transplantera en växt är lätt . Om ett stort antal löv är koncentrerade i ett gäng, är det dags att transplantera colchicum, annars börjar det göra ont och kommer inte att blomma. Transplantation kan kombineras med reproduktion genom att separera och plantera dotterlökar.

Växter grävs ut vid vår- och sommarskiftet, när grönskan torkar helt . Lökarna ska tvättas noggrant, behandlas med en mangansammansättning, torkas och läggas i källaren till augusti, först då transplanteras växten separat från dotterlökarna. Om detta inte görs kommer plantagen att växa över, växterna kommer snabbt att känna näringsbrist och reagera på hösten med svag blomning med små peduncles. Jorden är berikad med humus före plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Reproduktion kan göras på två sätt.

Nyskapande

Denna metod innebär långsiktig odling av grödan. Omvandlingen av frön till små lökar och deras tillväxt till storleken på moderlökan, som kan producera mogna blomstjälkar, sker över 5-7 år. Under utsädesförökning förloras ofta plantens sortegenskaper. Fröna skördas i juni genom att klippa av fröskalarna innan de är helt mörka och öppna. De måste torka i skuggan. När kapslarna blir spröda bör frön avlägsnas från dem och transplanteras i beredd jord. Om du inte hämtar den i tid och lådorna blir svarta på växten måste du vänta på de första skotten om 2-3 år.

Plantor kan odlas både utomhus och i lådor. Det bör noteras att det bara finns några få typer av crockworms som lämpar sig för reproduktion av frö:

  • blommar på våren;
  • har bara 1 glödlampa (utan dotter), till exempel gul colchicum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bulbous

Vegetativ förökning är utbredd, med användning av dotterlökar. När moderväxten är övervuxen med "barn" dyker det upp många stjälkar och löv på växten på våren, vilket innebär att busken är redo för vidarebosättning. Du måste upptäcka växten och gräva upp den i slutet av juli, när bladen äntligen kommer att vissna . Knölarna går till 33 cm djup, så arbeta mycket noga för att inte skada dem. Separera sedan försiktigt de små lökarna, i 1–1, 5 månader måste de förvaras i källaren och först sedan gå av.

När du arbetar med glödlampor måste du försöka bevara de integumentära skalorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Höstkrokusen påverkas sällan av skadedjur. Men med ett överflöd av fukt och värme kan växten bli täckt av gråröta. I detta fall colchicum behandlas med fungicida preparat (Kuprokstat, Champion) . Sjuka delar av växten bör avlägsnas, jorden ska få torka ut och förebyggande sprutning med samma preparat bör utföras.

En annan olycka för krokusen är invasionen av sniglar och sniglar, de lockas av växtens saftiga blad. För att bekämpa skadedjuret används läkemedlet "Metiocarb", och "Metaldehyd" hjälper också . Det finns också en folkmetod. För att driva ut oinbjudna gäster lägger de ut trasigt skal, stenar eller äggskal runt växterna, vars skarpa kanter hindrar skadedjur från att krypa på friska växter.

Rekommenderad: