Coreopsis Whorled (19 Bilder): En översikt över Sorterna "Zagreb", "Moonbeam" Och Andra, Beskrivning, Plantering Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Coreopsis Whorled (19 Bilder): En översikt över Sorterna "Zagreb", "Moonbeam" Och Andra, Beskrivning, Plantering Och Vård

Video: Coreopsis Whorled (19 Bilder): En översikt över Sorterna
Video: Can't-Miss Coreopsis 2024, April
Coreopsis Whorled (19 Bilder): En översikt över Sorterna "Zagreb", "Moonbeam" Och Andra, Beskrivning, Plantering Och Vård
Coreopsis Whorled (19 Bilder): En översikt över Sorterna "Zagreb", "Moonbeam" Och Andra, Beskrivning, Plantering Och Vård
Anonim

Idag presenteras ett stort sortiment av dekorativa blommor för moderna sommarboende. En speciell plats bland dem är den virvlade coreopsis. Det är en opretentiös, härdig flerårig som kommer att dekorera alla platser med sin närvaro.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Coreopsis whorled är en örtartad flerårig vars höjd varierar från 50 till 90 cm. Denna fängslande blomma tillhör familjen Astrov. Coreopsis är mycket uppskattat inom landskapsdesign. Trädgårdsmästare väljer ädla blommor för sin anspråkslöshet och höga frostbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemorten för denna växt är Nordamerika. Vissa sorter av verticulata coreopsis växer dock i Afrika. I naturen ses perenner oftast längs motorvägar. Funktionerna i anläggningen inkluderar följande egenskaper:

  • ligulera blomställningar, färgade gula;
  • ljusgrönt lövverk;
  • växthöjd når 1 meter;
  • blomningstid - från juni till oktober.
Bild
Bild
Bild
Bild

Många trädgårdsmästare förvirrar denna sort med kamomill, eftersom den utifrån är coreopsis mycket lik den. Designers kallar den fleråriga växten "trädgårdssol" för sin rika gula nyans. Coreopsis whorled växer på ett ställe i 3 till 5 år . Föredrar öppna, soliga platser med lös, dränerad jord. Fjärilar älskar honom, och han lockar också uppmärksamheten hos växtätande vilda djur.

Bild
Bild

Observera att denna sort inte tål vattentät mark, därför rekommenderas det inte att plantera den nära grundvatten.

Populära sorter

Bland sorterna av verticulata coreopsis har följande vunnit trädgårdsmästarnas speciella kärlek.

  1. " Grandiflora" (storblommig) . Det är en hög sort med stora, rika gula blommor. Skiljer sig i anspråkslöshet och hög frostbeständighet. Kombinerar harmoniskt med andra prydnadsväxter och barrträd. Den tål sommarvärmen bra.
  2. Månstråle . En kort buske med känsliga grågula blommor. Lämplig för små ytor. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du uppdaterar busken av denna sort vart tredje år.
  3. Zagreb . Den fängslande citronfärgade blomman är lämplig för att dekorera sommarstugor och torg. Den tolererar perfekt låga temperaturer och ogynnsamma väderförhållanden (vindbyar, snöfall och regn med hagel). Denna sort planteras i gatuvaser eller behållare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

Att odla whorled coreopsis är en enkel sak. Först och främst måste du bestämma platsen. "Soliga" blommor föredrar öppna områden. Vissa arter planteras dock nära höga träd, eftersom lite skugga fortfarande inte kommer att skada dem. Plantering av växten utförs direkt i det öppna marken eller med hjälp av plantplanteringsmetoden.

Den fleråriga är inte rädd för låga temperaturer, så fröna sänks i jorden tidigt på våren eller hösten . En växt som planteras på detta sätt kommer att blomma först efter ett år, så det är lämpligt att använda plantor. Således, när värmen börjar, läggs frön i en behållare med bördig jord. Sedan täcks de med en blandning av sand och jord och vattnas med vatten. För att skapa en växthusmiljö är lådorna täckta med plastfolie.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många trädgårdsmästare planterar också frön av virvlad coreopsis i torvtabletter.

Växten odlas på en torr, ljus plats. Temperaturen bör inte vara lägre än 15 grader Celsius. Marken fuktas regelbundet med en sprayflaska. Så snart de första skotten visas tar filmen bort. Efter 2 veckor utförs plockning av plantor. Så snart växten når en höjd av 10-12 cm placeras den i speciella behållare. Nästa steg är att plantera plantor i en permanent "livsmiljö".

Coreopsis whorled är en ganska opretentiös växt . Viss kontroll över det är dock fortfarande nödvändigt. En fängslande staude behöver regelbunden vattning, utfodring och bekämpning av skadedjur. Under den lummiga sommaren vattnas stauder 1-2 gånger i veckan. Gödsel appliceras under växtsäsongen och efter beskärning (på hösten). Dessutom behöver jorden regelbundet lossna, och glöm inte bort bort ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller övervintring, med ankomsten av kallt väder, förkortas busken (1/4). I de norra regionerna grävs coreopsis helt ur öppen mark och planteras i speciella behållare.

Om temperaturen tillåter, är växten täckt med torrt lövverk eller grangrenar.

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Till de besvär som kan slå denna graciösa fleråriga inkluderar:

  • svampinfektioner;
  • rost;
  • spotting.

Vid de första tecknen på en sjukdom skärs lövverket bäst bort, och själva växten måste behandlas med fungicider. När det gäller skadedjur är de oftast bladlöss, skalbaggar och larver. Bladlöss provocerar utseendet av mörka fläckar på lövverk och knoppar.

I detta fall behandlas växten med en lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild

Trädgårdsmästare tar vanligtvis bort skalbaggar för hand.

Fortplantning

Förutom frön, coreopsis verticulata förökas genom sticklingar eller dela busken … När det gäller den första metoden är den relevant tidigt på våren, när sticklingar skärs av unga skott. Om vi pratar om att dela en buske, måste den grävas noggrant och delas upp i flera delar. Därefter är det värt att plantera plantorna i förberedda hål. Avståndet mellan buskarna bör inte vara mindre än 30-40 cm. I de flesta fall rotar en flerårig på detta sätt rot och blommar under det första året.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granskning av vertikala coreopsis i videon.

Rekommenderad: