Thuja Vikt (27 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Vipcord" Och "Forever Gold", "Gelderland", "Kankan" Och "Zebrina Extra Gold", Pla

Innehållsförteckning:

Video: Thuja Vikt (27 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Vipcord" Och "Forever Gold", "Gelderland", "Kankan" Och "Zebrina Extra Gold", Pla

Video: Thuja Vikt (27 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Vipcord" Och "Forever Gold", "Gelderland", "Kankan" Och "Zebrina Extra Gold", Pla
Video: Thuja Stecklinge von Koniferen ganz einfach vermehren zeigt der Gärtner 2024, Mars
Thuja Vikt (27 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Vipcord" Och "Forever Gold", "Gelderland", "Kankan" Och "Zebrina Extra Gold", Pla
Thuja Vikt (27 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Vipcord" Och "Forever Gold", "Gelderland", "Kankan" Och "Zebrina Extra Gold", Pla
Anonim

Thuja folded är en barrväxt från Cypress -familjen som ofta finns i planteringar. På grund av sitt vackra vintergröna utseende används det i stor utsträckning i landskapsdesign både i form av enstaka planteringar och i bildandet av levande staket och gränder.

Bild
Bild

Beskrivning

Östasien och Nordamerika anses vara födelseplatsen för denna barrväxt. På den amerikanska kontinenten är denna art listad som den högsta bergiga. Thuja vikt, eller gigantisk thuja, är en växt med en ganska tät, tät krona , som bildas med hjälp av grenade skott på samma plan. Kronformen är ofta pyramidal. Blad-nålar är ljusgröna i färgen, mycket smala, når ibland bara 1 mm i bredd.

När växten växer, läggs de ovanpå varandra, som skalor, och passar tätt mot skotten. Detta arrangemang ger en blank glans till deras främre yta. Den motsatta sidan har klart synliga vita eller ljusgula ränder.

Under naturliga förhållanden kan ett träd växa upp till 60 m, medeldiametern är 2,5-3 m . Växtstammen är fibrös. Den vikta, förtjockade barken har en brunröd färg, så ibland kallas den också "röd ceder".

Bild
Bild
Bild
Bild

I sin naturliga miljö växer thujajätten nära vattenkroppar, på sluttningar i ett skuggigt område. Trädet tillhör långlever, individuella företrädares livscykel når 800 år. Prydnadsväxter som odlas hemma växer till cirka 13-15 m. Thuja-frukter är avlånga ovalformade kottar. Förutom de vanliga representanterna för den vikta thujan finns det också små dvärgvarianter som växer i form av små kottar.

Egenskaperna för vikta thuja inkluderar:

  • ganska snabb tillväxt;
  • förmågan att växa även i dålig jord;
  • anpassningsbarhet för att växa i skuggade områden;
  • lider inte av överdriven jordfuktighet (när kustområdet är översvämmat);
  • lätt att sprida.

När nålarna gnids frigörs en behaglig, ananasarom.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Dekorativ jätte thuja har flera former. Alla sticker ut för sitt intressanta och attraktiva utseende. Klassiska sorter ser bra ut i vanliga gemensamma gränder. Dvärgsorter är mer lämpliga för plantering i steniga områden. Gråtformar är idealiska för att dekorera dammar och gräsmattor, men växter med färgade nålar ser väldigt vackra ut i spektakulära, kontrasterande kompositioner.

VIPcord

Tillhör dvärgsorter av vikta thuja med en höjd av 1,5 m, även om den i naturen når 60 m. Växten har en sfärisk form och böjda grenar. Nålarna är fjälliga och har spetsiga spetsar. På sommaren har nålarna "Vipcord" en grön färg, och på vintern blir de brunaktiga.

I innehållet är växten helt opretentiös, har frostbeständighet, men i svåra frost är det värt att isolera och bygga den, eller köpa en ram som skulle skydda den från snö.

Bild
Bild

Gelderland

Busken, som kännetecknas av en ganska snabb tillväxt, har en genomsnittlig höjd av 4 m. Den konformade kronan kännetecknas av dess densitet och grönaktiga överflöd, och på vintern är det bronston.

Bild
Bild
Bild
Bild

Forever Goldie

Den är liten i storlek, höjden kan vara cirka 1,5 m. Kronans form är i form av en frodig kon och nålarna har en gulgrön nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zebrina

En mängd jättetuja, som sticker ut för sin långsamma tillväxttakt. Den 25-åriga växten är cirka 3 m lång. Kronan på denna buske är underdimensionerad, men ganska tät, nålarna kännetecknas av en brokig färg. Unga skott har uttalade krämiga ränder.

Representanter för denna sort tolererar lika dåligt frost och direkt solljus, men de behöver fukt. Under naturliga förhållanden växer denna art i skogar och kärrmarker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zebrina extra guld

Den har formen av en kon med en dubbel kronfärg. Basen på skotten är grön och kanterna är gula. Ett träd växer upp till 2 m.

Bild
Bild

Atrovirens

Den kännetecknas av en snabb tillväxt, medelhöjden är 4 m. Kronan kännetecknas av en blank mörkgrön färg.

Bild
Bild

Kornik

En dekorativ sort av thuja med en pyramidal krona. Nålarna har en rik smaragdgrön färg, nålarnas spetsar har en gyllene ton. Växtens tillväxt är ganska långsam, en 10-årig buske växer upp till 3 m.

Representanter för denna sort skiljer sig åt i livslängd, livscykelns längd kan nå 500 år. De kännetecknas också av frostbeständighet och styrka, som klarar starka vindbyar. Fertil fuktig jord är bäst lämpad för denna sort.

Bild
Bild

Cancan

Dvärgvariant med en konisk krona. Högst kan växa upp till 1,5 m. Skotten är täta, blanka, med mörkgröna nålar. På våren dyker nya tillväxter upp med en gyllene nyans. Växten av växten är långsam, men den är frostbeständig och krävande att ta hand om.

Bild
Bild

Martin

En dekorativ sort av thuja, kännetecknad av en liten höjd - bara upp till 1,5 m. Skotten är inte särskilt grenade, växer parallellt uppåt. Gamla stjälkar får en brunaktig nyans, medan unga är ljusgröna. Nålarna är fjälliga och nära skotten.

Bild
Bild

Kagers skönhet

Tillhör dvärg thuja sorter. Busken har en spridande krona av ljusgröna färger. Nålarnas färg beror på platsens belysning: på en ljus plats har den en ljusare ton och i skuggan blir den mörkgrön.

Växten reagerar inte bra på torka och behöver måttlig vattning. Denna sort tillhör frostbeständig. På platsen används de främst för spektakulära kompositioner med andra växter.

Bild
Bild

Planterings- och skötselregler

Thuja vikt växer bra i upplysta eller något skuggade områden, det är önskvärt att platsen var stängd från vinden. Marken för plantering är lämplig från följande komponenter:

  • 2 delar torv eller lövmark;
  • 1 del torv;
  • 1 del sand.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du planterar en växt i hålet måste du lägga till 500 g nitroammophoska. Djupet bör vara 60-80 cm, med hänsyn till parametrarna för thuja-kronan, liksom jordkoma. Det är nödvändigt att plantera på ett sådant sätt att rothalsbandet ligger i linje med marken. Det är också värt att lägga till ett dräneringsskikt på 15-20 cm i hålet.

För jättetujan spelar det ingen roll på vilken jord som ska växa, det känns lika bra på sumpiga, lera, torv eller sandiga jordar. Växter måste planteras på ett avstånd av 0,5 till 3 m från varandra (beroende på storleken på en vuxen buske).

Följande avstånd rekommenderas mellan raderna:

  • vid avstigning i två rader - 0,5-0,7 m;
  • i en rad - 0, 4-0, 5 m.
Bild
Bild

Vid plantering av gränden bör den ges en bredd på cirka 6-8 m, och mellanrummet mellan växterna ska vara högst 4 m. Under den första månaden fuktas växten en gång i veckan (cirka 10 liter vatten per buske), i torra och varma tider ökas vätskevolymen och ökar vattningen. Thuja vikta älskar fukt, med sin brist, liksom på en för skuggad plats, nålar av växten tunnas.

Du måste lossa marken runt busken ytligt, eftersom växten har ytliga rötter. Det är att föredra att använda mulching - ett lager med 7 cm torv eller chips är tillräckligt.

Det rekommenderas att befrukta tvååriga växter med Kemira Universal -komplexet . På våren utförs profylaktisk behandling med Bordeaux -vätska. Torra skott måste tas bort regelbundet, det gör de också på våren. Bildningen av den vikta thujakronan utförs efter behov.

Unga växter måste isoleras för vintern, medan vuxna är ganska frostbeständiga. Även på för kalla vintrar bör de också täckas. På hösten är det bättre att bygga en ram för att skapa skydd mot snön för träden.

Bild
Bild
Bild
Bild

I naturen reproducerar den gigantiska thujan med frön och dekorativa former - bara genom sticklingar . De är hämtade från unga, välutvecklade buskar. Sticklingarna slår rot ganska snabbt.

På grund av sitt dekorativa utseende och olika former används vikta thuja ofta på landskapsgator, bildar gränder och häckar, och i kombination med cypress, lärk eller gran ser det bra ut i en mängd olika kompositioner.

Växten tolererar urbana förhållanden mycket bra, så den är idealisk för landskapsarkitektur i dammiga städer, vilket ger en ljus ton av friskhet till ett tråkigt landskap.

Rekommenderad: