Eschsholzia (48 Foton): Odling Av "solens Blommor" (kalifornisk Vallmo), Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Hur Man Samlar Frön? Eshsholzia Terry På En Rabatt

Innehållsförteckning:

Video: Eschsholzia (48 Foton): Odling Av "solens Blommor" (kalifornisk Vallmo), Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Hur Man Samlar Frön? Eshsholzia Terry På En Rabatt

Video: Eschsholzia (48 Foton): Odling Av
Video: Vallmo - veckans växt - 3 bra saker med vallmo 2024, April
Eschsholzia (48 Foton): Odling Av "solens Blommor" (kalifornisk Vallmo), Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Hur Man Samlar Frön? Eshsholzia Terry På En Rabatt
Eschsholzia (48 Foton): Odling Av "solens Blommor" (kalifornisk Vallmo), Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Hur Man Samlar Frön? Eshsholzia Terry På En Rabatt
Anonim

Echscholzia -fältväxten, som också fick namnet "solens blomma" för sitt utseende, lockar trädgårdsmästarnas uppmärksamhet med sin dekorativa och opretentiösa vård. Även en nybörjare som amatör sommarboende kan odla en kultur utan problem, men enkla vårdregler måste fortfarande följas under hela säsongen. Låt oss titta närmare på beskrivningen av plantering och vård av en växt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Kulturen fick sitt namn tack vare den ryska läkaren Johann von Echscholz, som först demonstrerade plantans frön i Ryssland. Folket kallar också blomman "kalifornisk vallmo" eller "malört " - efternamnet är förknippat med likheten mellan escholzias löv och malurt.

Kulturen tillhör fleråriga eller årliga örtväxter av vallmofamiljen. Det odlas oftare som en årlig. Denna representant för floran distribuerades huvudsakligen i Nordamerika och Kalifornien.

Busken når en storlek på 15-50 cm, den förgrenar sig starkt och dess lövverk kännetecknas av närvaron av en blåaktig blomma. Blommorna är enkla, dubbla och halvdubbla, enligt deras beskrivning kan de jämföras med vallmokoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blommornas diameter bestäms av specifikationerna för sorten och arten, vanligtvis varierar denna parameter från 2 till 8 cm. Kronbladets klassiska färg anses vara vita, gula, orange nyanser.

Kulturen lockar trädgårdsmästare med sin långa blomning . Samtidigt är livslängden för varje öppnad blomma begränsad till 3-5 dagar, varefter den torkar och ersätts av en ny blomma. Denna process kan fortsätta fram till frost, dock med förbehåll för alla jordbrukstekniska regler. Vanligtvis, för att bevara estetik och förhindra självsådd, är det vanligt att eliminera torkade blomställningar. Endast blommor som är lämpliga för att samla frön kan lämnas vid behov.

Bild
Bild

Blommans hemland är subtropens varma klimat, men det är väl anpassat till de hårda ryska förhållandena. Processen är mycket intressant när blommorna rullar sina kronblad på natten eller under en kall snap och nederbörd, så att du kan observera skönheten i knoppar, som liknar fjärilar, bara under dagen och i soligt väder.

En egenskap hos kulturen är möjligheten att plantera den nära andra växter . Till exempel, för att skapa ett vackert blomsterarrangemang, kan du plantera det bredvid purslane, iberis, nejlikor, mattiola. Ett pittoreskt landskap erhålls genom att plantera denna växt bland buxbom, thuja, enbär. Det är möjligt att använda kulturen för att designa en alpin bild, gräsmattor, trädgårdsgränder, det ser estetiskt tilltalande ut både i enstaka och kollektiva planteringar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera det faktum att den presenterade kulturen är en bra honungsväxt, och därför odlas den ofta i trädgården inte bara som en prydnadsblomma, utan också för att locka bin. Dess medicinska egenskaper är också väl studerade. Till exempel, på grundval av växten, produceras lugnande och smärtstillande medel. Så, i Frankrike är denna blomma en vanlig råvara för läkemedelsindustrin … Den största fördelen med Escholtia-baserade läkemedel är frånvaron av oönskade biverkningar, vilket är mycket sällsynt för bensodiazepinläkemedel.

Bild
Bild

Typer och sorter

Totalt är cirka 10 typer av "solens färger" kända, men av de vanligaste är följande sorter.

Kalifornien . Det är en vidsträckt buske upp till en halv meter stor, denna art innehåller många sorter av de mest varierade färgerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Soddy . Inkluderar lågväxande sorter som inte överstiger 15 cm. Vanligtvis kännetecknas av ljusgula blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lobby . Den tillhör en sällsynt art, i naturen kan den bara hittas i de bergiga regionerna i Nordamerika.

Bild
Bild

Av alla sorter som presenteras är den mest populära kategorin den kaliforniska arten och deras hybrider. Följande sorter förtjänar särskild uppmärksamhet hos trädgårdsmästare.

Blandning av färger

Skiljer sig i dekorativiteten, vilket uppnås genom grågrönt delikat lövverk. Den växer upp till 40 cm. Stammen är upprätt, tunn, täckt med många nakna skott. Blommorna presenteras i form av koppar, deras diameter är 4-5 cm. Färgen kan varieras. Blommande präglas av överflöd och prakt, varar från juni till oktober . Ser vackert ut när du dekorerar rabatter, åsar, steniga kullar.

Bild
Bild

Ballerina

Denna sort lockar blomsterodlare med sina stora halvdubbla blommor med korrugerade mjuka laxblad. Busken når en storlek på 40 cm. Ofta, under odling, kombineras fröna av "Ballerina" med andra hybrider för att få en intressant komposition. Sorten ser också pittoresk ut när man dekorerar trädgårdsbäddar, alpina rutschbanor och gräsmattor.

Bild
Bild

Chiffong

Denna sort är en blandning av exemplar av olika storlekar, i genomsnitt visar plantornas höjd 35-40 cm. Kronbladen är något korrugerade, blommorna själva är frodiga, kan presenteras i gult, rosa, rött, snövit färger, men oftast kombinerar varje blomma flera nyanser samtidigt. I detta avseende ser busken harmoniskt ut i en enda plantering. Dess blomning börjar i maj och fortsätter till frost.

Bild
Bild

Äppelblom

Den mest populära sorten. Dess attraktionskraft ligger i blommornas likhet med blommorna i ett äppelträd, men de är större i storlek: till exempel diametern på blommorna i den presenterade sorten är 5 cm. Blomställningarna kännetecknas av en blekrosa färg, de är starkt dubbla och kronbladen är vågiga vid kanterna. Sorten "Apple Blossom" förblir också en favorit bland många sommarboende på grund av dess enkelhet i odlingen.

Bild
Bild

Rosa siden

Växtens höjd når 25 cm, stammen är täckt med flera nakna skott och artens dekorativa effekt uppnås med vackra korrugerade silverfärgade blommor med en gyllene fläck i mitten. Blomningen varar från juli till oktober.

Bild
Bild

Röd ledare

Som namnet antyder kännetecknas dessa blommor av en ljus rik röd färg. Denna fleråriga når en storlek på 40 cm, men används oftare som ettårig. Diameteren på de koppformade blommorna är 5-8 cm.

Bild
Bild

Växande plantor hemma

Förplantning av plantor praktiseras sällan i trädgårdsmiljöer. Detta beror på att kulturen har ett kranrotsystem, och därför är det hög risk för skada på roten vid transplantation av plantor.

På grund av detta sätts fröna inte genom direkt sådd i jorden, utan genom att plantera dem i torvtabletter.

Bild
Bild

Hela processen med att hålla plantor i rumsförhållanden är följande:

  1. lägg torvtabletterna i en plastbehållare med vatten;
  2. töm kvarvarande vätska efter att tabletterna har absorberat det mesta;
  3. applicera fröna på briketterna med en fuktig tandpetare, en för varje kopia;
  4. strö fröna med jord ovanpå och strö över vatten från en spruta;
  5. Täck behållaren med glas eller transparent omslag för att skapa en växthusmiljö.

De första skotten ska kläckas inom 1-2 veckor. Därefter ska glaset tas bort och behållaren placeras i ett väl upplyst område. Den gynnsamma temperaturen för att hålla plantor är +20 grader. Ungefär tre veckor återstår innan de transplanteras in i trädgården, hela tiden måste odlaren noga ta hand om plantorna.

Så först och främst bör unga skott anpassas till det nya klimatet. För att göra detta tas behållaren ut för dagen till frisk luft, och på natten förs den tillbaka in i huset.

Bild
Bild

Således genomgår plantorna ett härdningsstadium. Glöm inte att vattna och mata dem i tid med flytande mineralgödsel för plantor.

Innan du planterar plantor till en sommarstuga, bör rabatten förberedas . Det måste grävas upp. Om detta är en tung lerjord, är det nödvändigt att späda ut det med torv och sand. Växten kommer att känna sig mest bekväm i en neutral eller lätt sur jord. Om jorden är för sur rekommenderas det att lägga till dolomitmjöl eller aska till rabatten.

Vid transplantation behöver du inte göra djupa hål, eftersom rotkragen måste vara placerad på ytan. Håll ett avstånd på minst 30 cm mellan plantorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar i öppen mark?

Frön kan planteras direkt på trädgårdsbädden utan plantor. Kulturen gillar inte tung jord och stillastående fukt. En idealisk plats för plantering - med sand- eller jordsandig jord . Sajten måste vara väl upplyst.

Proceduren kan utföras under hösten. Om plantering utförs på hösten är plantmaterialet garanterat livskraftigt - detta fenomen säkerställs genom naturlig skiktning. Förutom höstplantningar leder till tidig blomning - det är möjligt att observera blomningen av blommor redan i maj.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att börja så i oktober-november i torrt väder under det första kalla vädret. Om proceduren utförs på en varm höstdag kommer det att provocera spiring av fröet och frysning av unga skott under den kalla höst-vinterperioden.

För höstplantering måste du förbereda spår upp till 5 cm djupt i förväg och sedan så, något fördjupa fröna . Därefter bör mulching med lös humus utföras ovanpå, ett lager av mulch - 2 cm. Denna åtgärd är utformad för att förhindra härdning av jorden, som i fruset tillstånd kommer att störa spiring av plantor tidigt på våren. Vissa trädgårdsmästare rekommenderar också att man täcker planteringsplatsen med torrt lövverk för vintern.

Bild
Bild

Det är möjligt att plantera frön på en sommarstuga på våren, men för detta måste fröna genomgå ett förberedelseförfarande för att öka grobarheten. Så, fröna blandas med sand, hälls i en bomullspåse och skickas till förvaring på nedre hyllan i kylskåpet i ungefär en månad innan det är dags att så dem på platsen.

En gynnsam period för vårplantering är mars-april . Som regel är jorden vid denna tidpunkt redan uppvärmd tillräckligt. Fröna planterade i spåren grävs in med sand och ett lager torv läggs till. De första skotten ska kläckas inom ett par veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Vattning

Detta är en fuktälskande kultur, och därför bör den vattnas regelbundet. Det är vanligt att återfukta växten 2-3 gånger i veckan. Samtidigt är det dock värt att observera måttningen av vattenvolymen, eftersom överflöd kan vara skadligt för blomman. Det är bäst att bevattna under kvällstimmarna, när huvudvärmen avtar.

Om det är en blöt sort kan en mindre portion vatten användas, eftersom denna sort tolererar torrt väder väl och behöver mindre fukt.

Efter att du har fuktat åsen är det lämpligt att lätt lossa den, då kan fukt och luft lätt tränga in i rotsystemet. Det är lämpligt att ta bort ogräs samtidigt.

Bild
Bild

Gödselmedel

För att aktivera blomningen befruktas växten med mineraliska universalblandningar. Kulturen behöver inte regelbunden extra näring, en matning räcker före blomning och knoppbildning . Kompositionen späds vanligtvis i vatten i ett förhållande av 1 tsk. 10 liter. Tillsätt cirka 2 liter av den resulterande lösningen under varje buske.

Bild
Bild

Efterblommande period

Frösamling

Frö bör skördas efter blomningen. Innan du samlar fröna måste du bygga gasväskor. Sedan läggs de på en vissen blomma och fröna väntar på mognad. Vanligtvis är planteringsmaterialet klart inom en månad efter blomningen, det dumpas i själva påsen.

Därefter ska trädgårdsmästaren klippa av påsen, skaka ut fröna på ett pappersark, torka dem, lägg dem i en papperspåse eller bomullspåse och förvara dem på nedre hyllan i kylskåpet. Om alla insamlingsregler följdes, kommer sådana frön att förbli livskraftiga i tre år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Det är en flerårig gröda, men på tempererade breddgrader hålls det vanligtvis som ettårig. Faktum är att växten är mycket sårbar för kallt väder och som regel inte kan överleva kylan. därför Innan övervintringen slänger trädgårdsmästare frysta toppar och förbereder en plats för framtida planteringar.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Som redan nämnts kan kulturen förökas med frön eller plantor. En egenskap hos växten är dess förmåga att självsåda, och ibland kan denna process inte kontrolleras ens av en erfaren trädgårdsmästare. Fröuppsamlings- och planteringsmetoder diskuterades ovan, och om ytterligare plantering inte planeras, gräver provet som regel helt upp på vintern.

Under vintern dör det minst kvalitetsfröet, men även i det här fallet, på våren, kan du se vänliga växtskott på samma ställe. Om sommarboendet fortfarande bestämde sig för att odla kulturen ytterligare, skulle han bara behöva tunna ut groddarna, mata dem, fukta jorden och efter en månad beundra den vackra blomningen.

Att odla en gröda med plantor är inte särskilt välkommet i trädgårdsvärlden på grund av rotsystemets specificitet och bräcklighet . Dessutom kräver plantor mycket uppmärksamhet och noggrann vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Den presenterade kulturen utmärks av hög immunitet mot sjukdomar och insekter. Men om vårdreglerna inte följs riskerar blomsterhandlaren att möta dessa problem. Så, med ett överskott av fukt, växten kan bli offer för rotröta … Denna sjukdom indikeras av blommans vissnande tillstånd även efter vattningsproceduren.

För att säkerställa att det finns en sjukdom bör du gräva upp det drabbade exemplaret och undersöka roten. Vid sjukdom kommer en grå blomma med bruna fläckar att märkas på den. Det är bättre att göra sig av med en växtskadad växt för att bevara närliggande planteringar.

Bild
Bild

Det rekommenderas att behandla rabatten med fungicider, till exempel Bordeaux -blandning, Fundazol, Previkur, Rovralem och kopparsulfat. Därefter måste trädgårdsmästaren göra en lämplig slutsats om vattnets volym och frekvens.

Om blomman odlas under torra sommarförhållanden, då det är möjligt att det påverkas av en spindelkvalster … När en insekt angriper, observeras en spindelväv, löpande miniatyrspindlar märks på bladplattorna, som älskar att äta på plantans saft. Dessa små varelser kan helt förstöra växten, så skyddsåtgärder bör vidtas i tid. Akariciderna "Oberon", "Akarin", "Agravertin", "Nissoran" klarar bra av spindelmiten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta påverkas kulturen av bladlöss , särskilt insekts gröna, svarta och bruna sorter. Insekticider "Karate", "Iskra", "Fas", "Actellik" hjälper till att bli av med bladlöss.

Rekommenderad: