Glöm-mig-inte-blomma (65 Foton): Hur Ser Det Ut? Kryp Och åker, Skog Och Kärr, Trädgård Och Andra Arter. Var Växer Den? När Ska Man Plantera Frön?

Innehållsförteckning:

Video: Glöm-mig-inte-blomma (65 Foton): Hur Ser Det Ut? Kryp Och åker, Skog Och Kärr, Trädgård Och Andra Arter. Var Växer Den? När Ska Man Plantera Frön?

Video: Glöm-mig-inte-blomma (65 Foton): Hur Ser Det Ut? Kryp Och åker, Skog Och Kärr, Trädgård Och Andra Arter. Var Växer Den? När Ska Man Plantera Frön?
Video: Zinnia som var sådd i snäckor 2024, April
Glöm-mig-inte-blomma (65 Foton): Hur Ser Det Ut? Kryp Och åker, Skog Och Kärr, Trädgård Och Andra Arter. Var Växer Den? När Ska Man Plantera Frön?
Glöm-mig-inte-blomma (65 Foton): Hur Ser Det Ut? Kryp Och åker, Skog Och Kärr, Trädgård Och Andra Arter. Var Växer Den? När Ska Man Plantera Frön?
Anonim

Blommande glömma-mig-inte kan charma vid första ögonkastet med sin sköra nåd och känsliga skönhet. Med deras hjälp kan du effektivt dekorera oförutsägbara hörn av trädgården, dekorera tomrummen i blomsterträdgården, utrusta lyxiga kanter och vårblommor. Vilka typer av glöm-mig-inte är populära bland trädgårdsmästare och landskapsdesigners, och vad är egenskaperna hos att odla dessa blommor?

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Glöm-mig-inte är ett släkte av örtartiga ettåriga och perenner av familjen Borage, som räknar över 60 arter. Dess naturliga livsmiljö är Europa, USA, Australien, Nya Zeeland, Nord- och Sydafrika, Asien.

De flesta av släktet är kompakta, låga eller medelstora växter, vars höjd kan variera från 5 till 40 centimeter. Växtens stjälkar är grenade, upprätt eller stigande, pubescenta eller släta. Basalblad är vanligtvis spatulerade eller äggformade. Stammblad är avlånga, lansettformade eller smala lansettformade, spetsiga, mörka smaragd eller grågröna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blommorna är små, når vanligtvis 0,7-1,1 cm i diameter, samlas i lockar eller racemes. Blommornas färg kan vara himmelblå, blek eller djuprosa, mjölkvit. Blommans hjärta är guldgult. Kulturens rotsystem är grunt, grunt under jorden. Början av blomning hos de flesta arter sker i maj-juni. Den genomsnittliga blomningstiden är 35-45 dagar.

Glöm mig inte föredrar att växa på väl fuktade, lösa jordar, men vissa arter trivs på sandiga och till och med steniga jordar.

Inom prydnads trädgårdsskötsel är dessa växter utbredda på grund av deras fantastiska uthållighet, anspråkslöshet, relativt långa och spektakulära blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära typer

Forskare känner till mer än 60 typer av glöm-mig-inte, varav många odlas av trädgårdsmästare som vackra prydnadsväxter. Det bör noteras att inte bara vildväxande arter av glöm-mig-inte har blivit utbredda inom landskapsdesign, utan också deras kulturella former och sorter som odlas av uppfödare. Ett slående exempel på en odlad form är trädgård glöm-mig-inte med stora himmelsblå blommor, uppskattade av trädgårdsmästare för anspråkslös vård och motståndskraft mot patogener.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi kommer att beskriva några andra typer av kultur.

Glöm-mig-inte krypande - en vild art av örtartade stauder som finns i länderna i norra och östra Europa. Växtens höjd beror på odlingsförhållanden och kan variera från 7 till 45 centimeter. Förgreningsstammar, stigande, något pubescenta. Basalblad är breda, lansettformade och stamblad är smala, med en spetsig spets. Blommande datum är från juni till juli. Blommorna i den krypande glöm-mig-inte är många, symmetriska, små, fem kronblad, ljusblå till färgen och med en gul kärna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm-mig-inte-fältet (äng) - en art av örtartade ettåriga och biennaler som finns i Europa, Asien, Nordafrika och Kanarieöarna. Representanter för denna art odlas som växter som fungerar som källa till medicinska råvaror. Växtens höjd är 40-60 centimeter. Stammen enkel, stigande, täckt med korta glesa hårstrån. Blomningsperioden varar från maj till september. Blommorna är små (cirka 3 millimeter i diameter), ljusblå, förenade i små lösa borstar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm-mig-inte skog - ett slags vackra tvååriga och perenner, som har många sorter med blommor av snövit, blå och blekrosa färg. Växter når en höjd av 35-38 centimeter. Stammarna är mycket grenade, pubescenta, stigande. Basala löv kommer att vara elliptiska, samlade vid basen i en rosett. Stammbladen är lansettformade, långsträckta. Blommorna är ljusblå, med en vitgul kärna, når 1 centimeter i diameter och samlas i frodiga lockar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm-mig-inte kärr - en typisk typ av kultur som finns i Östasien, Västeuropa och den europeiska delen av Ryssland. Den genomsnittliga växthöjden är 30-35 centimeter. Stammarna är ensamma, stigande, täckta med stora långsträckta löv. Blommor med djupblå färg med en guldgul kärna når 1-1, 3 centimeter i diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm-mig-inte ek - en art av vilda örtartade stauder, som har blivit utbredd inom trädgårdsodling. Höjden på denna anspråkslösa småblommiga växt varierar från 20 till 40 centimeter. Stammarna är ensamma, ljusgröna med en gråaktig nyans, upprätt eller stigande. Blommorna är små, ljusblå, förenade i små blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm-mig-inte sällsynt-blommande - en art av örtartade ettåriga, vanliga i Öst- och Centraleuropa. Den genomsnittliga växthöjden är cirka 20 centimeter. Stammarna är saftiga, sköra, förgrenar sig vid basen, ligger eller är upprätt. Bladen är långsträckta, lansettformade, pubescenta. Blommor är ensamma, små, belägna på tunna pediklar. Färgen på kronbladen sträcker sig från ljusblått till nästan vitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alpin glöm-mig-inte - ett slags vackra örtartade stauder, som främst finns i Centraleuropa. I naturen växer den på steniga och sandiga sluttningar. Beroende på växtförhållandena kan växternas höjd vara från 5 till 30 centimeter eller mer. Blommorna är många, små, ljusblå eller azurblå.

Denna fleråriga glöm-mig-inte kännetecknas av ökad uthållighet, anspråkslöshet och opretentiöshet mot växande förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Turfy glöm-mig-inte - ett slags låga perenner, utbredd i Eurasien. Växter växer främst på fuktiga ängar och träsk, liksom längs sjöar och floder. Den genomsnittliga växthöjden är 20-30 centimeter. Blommorna är små, samlade i racemosblomställningar. Blomningen börjar i slutet av maj och slutar i september.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsfunktioner

Glädjebesvarets anspråkslöshet och uthållighet gör att du kan odla dem både hemma och i det öppna fältet. Men i båda fallen bör blomsterhandlaren följa ett antal enkla rekommendationer angående egenskaper och tidpunkt för plantering.

Innan du planterar glömma-mig-inte i öppen mark måste du hitta en lämplig plats för dem på platsen . Ett skuggigt hörn av en trädgård med lös, fuktig och måttligt bördig jord är idealisk. Det är inte tillåtet att plantera dessa blommande växter i områden med höga grundvattennivåer.

Innan planteringen grävs jorden på den valda platsen, en blandning av humus och torv införs i den. Efter grävning planeras jordytan vid landningsplatsen noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering av härdade plantor i öppen mark utförs vanligtvis i slutet av april eller början av maj. Växter planteras på ett avstånd av 10-20 centimeter från varandra. Vid plantering rekommenderas det inte att djupt begrava buskarna i marken. Frösådd i kalla växthus görs i maj eller juni . Växande plantor får transplanteras till en permanent plats i början av september eller nästa vår.

När man odlar glöm-mig-inte hemma är det tillåtet att plantera växter i krukor när som helst på året. Blommodlare rekommenderar dock att utföra denna procedur på hösten, när växterna inte längre behöver spendera energi på utvecklingen av skott och löv. Vid den här tiden på året planteras glöm-mig-inte-buskar hemma i krukor eller behållare med en jordblandning bestående av 2 delar torvmark, 1 del humus och 1 del ren sand. Efter plantering placeras plantorna på en sval plats under tiden de anpassas till rumsförhållandena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Glöm-mig-inte är mycket opretentiösa växter som är resistenta mot negativa miljöfaktorer. Huvudvården för dem är tidig vattning och ibland matning.

Vattning

Glöm-mig-inte, som är fuktälskande växter, tål smärtsamt brist på vatten i jorden. Oregelbunden vattning kan negativt påverka inte bara blomningskvaliteten utan även växternas allmänna hälsa.

Vattning bör utföras regelbundet, så att markytan runt plantorna inte torkar ut.

Vid vattning måste en ström av vatten riktas till basen av varje buske, var noga med att inte blöta stjälkar, löv och blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel

Erfarna trädgårdsmästare hävdar att glömma-inte-inte har ett särskilt behov av matning. Men applicering av gödningsmedel före och under växande period av växter kommer att förbättra kvaliteten på deras blomning avsevärt. För toppdressing bör alla komplexa gödningsmedel baserade på fosfor och kalium användas.

Det rekommenderas inte att mata glöm-mig-inte med kvävehaltiga gödningsmedel, eftersom detta kan stimulera intensiv tillväxt av grön massa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Dessa blommande och opretentiösa växter har ett ytligt rotsystem, vilket underlättar och förenklar deras transplantation. Oftast transplanterar trädgårdsmästare unga och vuxna växter på hösten och försöker vara i tid före frostens början.

Det är anmärkningsvärt att glömma-mig-inte kan transplanteras under blomningen. Observationer visar att transplantation praktiskt taget inte har någon effekt på knoppbildningsprocessen.

Innan plantorna planteras ordnas grunda hål på en ny plats . Sedan grävs de valda buskarna noggrant från den gamla platsen, var försiktig så att du inte skadar stjälkarna och fibrösa ytliga rötter. De extraherade växterna placeras i hålen, rötterna är täckta med bördig jord och vattnas.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

För förökning av glöm-mig-inte, trädgårdsmästare använd följande metoder:

  • nyskapande;
  • vegetativ (sticklingar, sticklingar).
Bild
Bild

Frön

För att få tidiga skott rekommenderas att så frön i behållare i början av mars. Det finns ingen anledning att strö frön med sand eller begrava dem i marken. Frön sås i färdiga grunda (upp till 0,5 centimeter) spår och vattnas sedan rikligt. Därefter placeras behållaren med grödor i en transparent plastpåse eller täckt med glas. Före uppkomsten ventileras grödor regelbundet och sprutas med vatten från en sprayflaska . Skott visas vanligtvis den 6-14: e dagen.

När ett par äkta blad bildas på plantorna kan unga plantor planteras i separata krukor med en lös jordblandning. Innan de planteras i öppen mark, härdas plantorna genom att placera dem under dagen på en sval plats (på balkongen). 2 veckor efter plantering i öppen mark matas plantorna med lätt mineralgödsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

För att odla glömma-mig-inte från toppsticklingar är det nödvändigt att skörda plantmaterial i maj-juni. Sticklingar skärs av friska vuxna buskar och separerar den apikala delen cirka 5 centimeter lång från sina stjälkar.

Innan sticklingarna planteras rekommenderas att de läggs i koppar med en lösning av en rotbildningsstimulator ("Kornevin") i flera timmar.

De skördade sticklingarna planteras i små växthus, där konstant luft och jordfuktighet bibehålls. Innan plantmaterialet slår rot, hålls växthusen skuggade, skyddade från direkt solljus. Varje dag ventileras behållare med sticklingar och jorden sprutas med vatten från en sprayflaska.

Bild
Bild

Delenki

Uthålligheten i rotsystemet för fleråriga glömma-mig-inte gör det enkelt att odla dem genom att dela busken. Denna procedur utförs i början av växtsäsongen (tidig vår).

För att få planteringsmaterial grävs starka vuxna växter ur marken och varje buske delas i två. På varje del (delning) bör det finnas ett tillräckligt antal rötter och rudiment av unga skott.

Om hotet om nattfrost fortsätter under proceduren, är det bättre att plantera delenki i ett uppvärmt tillfälligt växthus. När skotten börjar växa och börja utvecklas kan plantorna planteras på en permanent plats i trädgården.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Glöm-mig-inte anses vara hårda växter, de utsätts sällan för sjukdomar eller skadedjur. Oftast uppstår sådana problem när jordbruksteknologins regler inte följs och rekommendationer för växtvård bryts.

En av de vanligaste skadedjuren av trädgårdsblommor är bladlöss . Det faktum att glömma-mig-inte som drabbats av denna parasit bevisas av hämning av skotttillväxt, torkning och rullning av löv. Den drabbade busken ser försvagad, slö ut. Parasiten kan detekteras genom att undersöka bladens insida och axlar, där hela kolonier av bladlöss ofta ackumuleras.

Den främsta kontrollmetoden är att behandla växten med insekticider ("Fufanon", "Actellik", "Fitoverm").

Bild
Bild
Bild
Bild

Torkning av växter, curling av löv och dö av skott - karakteristiska tecken på angrepp av spindelmider … Små kluster av gråvita spindelnät på bladen och stjälkarna av glöm-mig-inte indikerar dess närvaro.

Du kan bli av med skadedjuret genom att behandla den drabbade busken med tvålvatten och Fitoverm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Felaktig vattning och överdriven förtjockning av planteringarna kan vara orsakerna utveckling av mjöldagg i glömma-mig-inte … Denna sjukdom kännetecknas av utseendet på smutsiga gråa och bruna fläckar på växternas löv.

För att eliminera problemet rekommenderas de drabbade buskarna att behandlas med fungicider (Fundazol, Topaz).

Bild
Bild
Bild
Bild

Bevattnings oegentligheter och vattenstagnation i marken blir ofta orsakerna till rotrotens utveckling … Med denna farliga sjukdom börjar växter bli täckta med grå, smutsiga gula eller rostiga bruna fläckar. Ofta börjar en obehaglig sur lukt från de drabbade blommorna.

Behandling av sjuka växter innebär att de tas bort från marken, följt av noggrann behandling med fungicida preparat. De drabbade delarna av rötterna måste tas bort helt under behandlingen.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Glöm-mig-inte kan organiskt passa in i atmosfären i alla blomträdgårdar eller trädgårdar. De kan användas för att dekorera gränserna för konstgjorda reservoarer på platsen, för att skapa pittoreska vårbäddar och stenarter.

Lågväxande glömma-mig-inte kommer att vara en utmärkt dekoration för en elegant alpin bild. Förutom dem kan du plantera lila, lila eller vit stenig flox, vilket kommer att betona sammansättningen och göra den ljusare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm-mig-inte går bra med andra prydnadsgrödor som blommar på våren. Så, skarlet tulpaner, snövit krokus, soliga påskliljor, porslin-vita chionodoxer och lila muscari kommer att bli perfekta grannar för dem.

Med hjälp av glöm-mig-inte kan du diversifiera den moriska gräsmattan, återuppliva de tomma utrymmena under träden i trädgården. De kan också användas som marktäckare, vilket kommer att dölja ojämnheten i terrängen på platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Forget-me-nots kombineras framgångsrikt med smaragdbregnar och ädla dekorativa barrträd: thuja, enbär. De ser också intressanta ut i gruppplantningar tillsammans med monofoniska och brokiga värdar, lila-rosa eller lila-lila rakade, låga vita och lila klockor.

Glöm inte att dessa utsökta blommor kan användas i trädgårdsskötsel. Växande glöm-mig-inte i mobila behållare, du kan enkelt experimentera med utseendet på din trädgårdstomt.

Rekommenderad: