Snapdragon (60 Bilder): Sorter För Rabatter, Ampel Antirrinum Och Andra. Är Det En Flerårig Eller En årlig? Hur Man Samlar Frön?

Innehållsförteckning:

Video: Snapdragon (60 Bilder): Sorter För Rabatter, Ampel Antirrinum Och Andra. Är Det En Flerårig Eller En årlig? Hur Man Samlar Frön?

Video: Snapdragon (60 Bilder): Sorter För Rabatter, Ampel Antirrinum Och Andra. Är Det En Flerårig Eller En årlig? Hur Man Samlar Frön?
Video: Frösamla - Så här samlar du fröerna i din trädgård eller balkong -frösamlarknepen 2024, April
Snapdragon (60 Bilder): Sorter För Rabatter, Ampel Antirrinum Och Andra. Är Det En Flerårig Eller En årlig? Hur Man Samlar Frön?
Snapdragon (60 Bilder): Sorter För Rabatter, Ampel Antirrinum Och Andra. Är Det En Flerårig Eller En årlig? Hur Man Samlar Frön?
Anonim

En blomma med ett originalt namn och unikt utseende har vunnit hjärtan hos många blomsterodlare. Snapdragon pryder ofta personliga tomter, glädjande med mångfärgad prakt. Du kan också se honom i krukor. Låt oss bekanta oss med de mest populära sorterna av denna gröda, samt lära oss om invecklingarna i dess odling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Årliga eller fleråriga blommor?

Snapdragon (antirrinum) är en örtartad växt. Den tillhör plantainfamiljen. Till skillnad från vanligt grönt gräs ser grödan dock väldigt imponerande ut. Vackra blommor låter dig skapa uttrycksfulla landskapskompositioner, vilket förklarar deras popularitet.

Det finns cirka 50 sorter av antirrinum, som alla är indelade i många sorter . Växter skiljer sig i höjd, kronbladets färg. Beskrivningen av kulturen säger att den är flerårig. Men i det ryska klimatet lever blommor sällan längre än 1 år.

Detta beror på de hårda vintrarna under vilka de känsliga buskarna fryser över.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter har enkla stjälkar som bildar snygga buskar. Höjden varierar från 20 cm till 1 meter. Bladen är pubescenta, smala. Blomställningar är racemose. Blommorna har en ovanlig form. På blomningstiden liknar de ansiktet på ett lejon och öppnar munnen i ett vrål . Kulturnamnet hänger samman med detta. Blomman pollineras av humlor. När den kommer in i halsen är insekten täckt med pollen, som den bär vidare.

Fält- och ängsvilda blommor kan ha olika färger. Men tack vare uppfödare blir paletten ännu bredare för varje dag, eftersom arbetet med att skapa nya kultursorter pågår. Det finns snövit, rosa, lila, korall, gul, röd och andra nyanser av antirrinum . Vissa sorter kombinerar två färger samtidigt. Till exempel är röd färg ofullständigt dominerande över vit. Förutom sorter med vanliga kronblad finns det frottévarianter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snapdragon tros ha medicinska egenskaper. Därför används ofta infusioner och avkok från växter i kampen mot olika sjukdomar. Men kulturens främsta fördel anses fortfarande vara dess dekorativa effekt . Låt oss överväga mer detaljerat de populära sorterna av antirrinum.

Bild
Bild

Typer och sorter

Alla sorter av snapdragons kan grovt delas in i flera grupper, beroende på höjden.

Hög

Stora blommor blir upp till 80 cm och ibland ännu högre. De ser vanligtvis ut som pyramider med huvudstammen strax ovanför resten. Dessa blommor skärs ofta för spektakulära buketter. När de skärs förblir de fräscha och attraktiva under lång tid.

De mest kända sorterna:

  • " Velvet Giant " - har vinröda stora blommor;
  • " Vulkan " - en sort med en "solig" orangegul färg;
  • " Alaska " - lyxig snövit sort
  • " Madame Butterfly " - stora dubbla blommor i olika nyanser (vit, gul, rosa, vinröd);
  • " California Color Mix " - smala pyramidala buskar, växer upp till 90 cm, med blommor i olika toner.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genomsnitt

Varianter av medelhöjd (från 40 till 60 cm) är särskilt fantastiska. Dessa blommor är bra för att dekorera rabatter. De odlas också i blomkrukor. De mest kända är följande:

  • " Vild ros " - bedårande rosa knoppar samlas i frodiga blomställningar;
  • " Gyllene monarken " - en sort med spektakulära ljusgula kronblad;
  • " Crimson corduroy " - underbara röda blommor som växer upp till 50 cm;
  • " Red Chief " - en blomma med en höjd av 45 cm, dekorerad med vinröda flätiga knoppar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Underdimensionerad

Blommor under 40 cm betraktas som stuntade. Om växten är mindre än 25 cm lång, känns den igen som dvärg. Små buskar är kompakta, ofta i form av en boll. Sådana växter används ofta för att skapa blomsterbäddar av mattyp.

De planteras också längs gångvägarna.

Bland de mest populära sorterna är följande:

  • " Blommig "- sortgrupp (15-20 cm) med olika färgalternativ, lämplig för odling i krukor;
  • " Twinny "- underdimensionerade hybrider (upp till 30 cm) med dubbla blommor i olika färger (rosa, lila, orange, crimson, etc.);
  • " Snapsig "- en serie små buskar (upp till 20 cm) med ett rikt färgintervall (rosa, lila, vit, gul, persika, etc.).
Bild
Bild
Bild
Bild

Ampelny

Dessa sorter används för att dekorera krukor. Vanligtvis planteras lågväxande sorter i upphängda behållare, men ibland väljs också alternativ med långa hängande skott. Bland de rikliga sorterna är "Lampion" den mest populära.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal planteringstid

Om sådd görs direkt på platsen gör de det på våren. Det viktigaste är att jorden hinner värmas upp. De första skotten kommer att visas efter 2, 5-3 veckor. Om fröplanteringsmetoden väljs, sås hemma i mitten av mars. Landning i öppen mark utförs vanligtvis under de första dagarna i juni. Du kan göra detta i slutet av maj.

Vissa trädgårdsmästare gillar att så före vintern . I det här fallet gror fröna inte direkt. På vintern ligger de kvar i marken och härdas. På våren dyker starka och friska växter upp. Förfarandet börjar i slutet av oktober. Om platsen ligger i södra regionen är den bästa tiden att plantera i mitten till slutet av november. Tidigare är det inte värt att lägga frö i marken. Värme kan provocera plantor. I det här fallet kommer unga växter att dö med frostens början.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intressant nog beror blomningstiden också på såtiden. Knopparnas tidigaste uppträdande förekommer i antirrinum som odlas med plantplanteringsmetoden. Lite senare blommar "podzimnye" växter. Ännu senare visas blommor i exemplar som sås i marken på våren.

Växande plantor

Markval

Marken ska vara lätt och lös. Du kan köpa en färdig komposition i en specialaffär. Självberedning av näringskompositionen är också tillåten . I detta fall blandas torvmark, sand och torv i lika delar. Lägg sedan lite humus och träaska i den resulterande blandningen.

Därefter blandas och siktas kompositionen noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröförberedelse

När du väljer frömaterial i butiken, överväg de nödvändiga egenskaperna (höjd, blomningstid). För många är kulturens färg också viktig . Du kan samla fröna själv. I detta fall torkas fröna, viks i en påse och läggs i kylskåpet. Det bästa stället vore den nedre hyllan. Där lagras planteringsmaterialet fram till våren.

Innan direkt plantering desinficeras fröna . För detta används en svag lösning av mangan. En halvtimmes blötläggning räcker. Sedan tas fröna bort och läggs ut på en servett. Först efter fullständig torkning börjar de så.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådd

Snapdragon -behållaren måste vara tillräckligt hög. Minsta tillåtna siffra är 10 cm. I botten av behållaren måste hål göras för att tömma överflödigt vatten.

Först placeras ett avlopp i behållaren. Du kan använda expanderad lera, vermikulit, små stenar . En näringsrik jordblandning läggs ovanpå dräneringsskiktet. För desinfektion ändras jorden med en lätt manganlösning. Därefter lämnas behållaren i två dagar. Först efter det börjar de så.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröet blandas med ren sand och läggs i ett papperskuvert med kanten avskuren. Detta kommer att fördela fröna jämnare över ytan. Små spår görs i jorden. Ett avstånd på 2 cm måste observeras mellan raderna.

Efter sådd pressas fröna försiktigt mot marken . Sand och bördig jord hälls ovanpå i ett tunt lager. Därefter sprutas planteringarna från en finfördelad sprayflaska. Därefter täcks behållaren med folie och placeras på en ljus plats. Den optimala temperaturnivån är 18-20 C. Periodiskt höjs filmen så att framtida blommor luftas. När det översta lagret av jorden torkar produceras fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fröplanta innehåll

När groddar dyker upp tas skyddet bort. Gör det gradvis. De börjar med långa luftningar, varje dag ökar tiden med 15 minuter. Efter 3 veckor kommer du att kunna se de första bladen. När två par löv dyker upp på varje grodd görs en plockning.

Unga växter planteras i torvkoppar . Vanliga behållare kan också användas. Diametern på varje behållare bör inte vara mindre än 8 cm. Om en stor låda väljs utförs plantering enligt 5x5 cm -schemat. När skottens rörelse är klar måste jorden vattnas.

Därefter överförs behållarna till en mörkare plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna procedur ökar buskens blommor. Knip också plantornas toppar för detta ändamål. Om unga blommor har flyttats till en vanlig behållare måste de efter ett tag transplanteras igen. Vid den andra plockningen bör avståndet mellan proverna redan vara 10 cm.

Fuktgivande bör vara regelbunden men måttlig . Överskott av fukt kan leda till sjukdom. Om en misstänkt plack har dykt upp på marken är det brådskande att bearbeta den. För att göra detta, lösa upp 10 droppar "Fitosporin" i en liter vatten. Proceduren kan slutföras genom att fördela krossat kol över markytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landar i öppen mark

Som nämnts tidigare utförs överföringen av växter till platsen efter slutet av de senaste vårfrostarna. Specifika datum varierar från region till region. Den ungefärliga perioden är från slutet av maj till mitten av juni.

Det är bättre att välja en plats med lämplig jord. För denna kultur föredras sandiga leror. För att öka prakt och blomningstid kan du lägga till lite träaska, organiskt material, torv samt komplexa gödningsmedel för blommande grödor till marken . Om det finns för mycket sand, lägg till svart jord, lövmark. Det är viktigt att uppnå god markgenomsläpplighet. Men samtidigt måste den behålla fukt i sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte belysningen när du väljer plats. Snapdragon kräver mycket ljus. Kultur kommer inte att blomma i skuggan.

Det är bättre att transplantera i grumligt väder. Om dagarna är soliga kan du avsätta tid för proceduren på kvällen. Om flera växter planteras på samma bädd bör ett visst avstånd mellan exemplaren observeras:

  • för dvärg - 15 cm;
  • för låg - 20 cm;
  • för medium - 30 cm;
  • för långa - 40 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du planterar plantor bör du gräva upp jorden och lossa den. Det är bättre att använda omlastningsmetoden . Detta minimerar risken för skada på rotsystemet. Glöm inte förvattning. Detta kommer att hålla jordklumpen intakt.

Det är inte nödvändigt att fördjupa blommorna djupt . Det räcker med att sänka dem i marken tills de första (kärlbladiga) bladen. Efter plantering bör jorden krossas försiktigt.

Det rekommenderas inte att plantera olika sorter på ett ställe. Detta kan leda till korsbestämning.

I det här fallet kan du nästa år hitta helt andra växter på platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Vattning

Vattna plantorna regelbundet, men med måtta. Det viktigaste är att inte glömma att fukta jorden efter plantering av plantor och på torra sommardagar . Efter bevattning ska jorden runt blommorna lossas. Det är också värt att övervaka hur snabbt ogräs tas bort. Mulching är en bra idé. För att göra detta kan du använda flis, nötskal, gräsklippor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Efter att ha planterat plantor på platsen bör du vänta två veckor. Under denna tid kommer plantorna att ha tid att anpassa sig till en ny plats. När buskarna växer kan du börja mata dem . Vanligtvis appliceras mineralgödsel. Var noga med att mata kulturen efter blomningen, eftersom denna process tömmer växten.

Bild
Bild

Under och efter blomningen

Det är bättre att ta bort bleka knoppar omedelbart. Detta kommer att maximera blomningen och ge dina växter ett snyggt utseende. Om sorten är hög bör stammen vara bunden . Stödet hjälper pedunklarna att hålla raka och inte böja sig under knopparnas vikt.

Bild
Bild

Vintrar

De flesta sorter av antirrinum tål inte förhållandena under de hårda ryska vintrarna. Du kan dock försöka spara växten till nästa år. För att göra detta, i slutet av hösten (före den första frosten), måste du skära busken. Det rekommenderas att lämna stammen cirka 10 cm lång . Då måste du spudda blomman och organisera ett skydd för den. Gör en liten bild av smuts runt grödan. Lägg grangrenar, fallna löv, torv på den. Tjockleken på skyddsskiktet bör inte vara mindre än 10 cm.

I början av våren tas bort mulchen . De växande groddarna (om sådana finns) planteras på nya platser eller lämnas i samma säng. Blommande bör förväntas senare än för växter planterade med plantor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur och när ska man skörda fröet?

Efter slutet av blomningskulturen dyker fröbollar upp. Fröna är små och svarta i färgen . Starka och friska exemplar väljs för att samla frö. Det är inte värt att vänta på att fröna mognar på växten. Det är nödvändigt att omedelbart klippa av de blekta blomställningarna och ta bort dem för att mogna inomhus.

Kapselns utseende indikerar fröets beredskap . Det blir gulbrunt. Fröna måste samlas upp och läggas i en papperspåse. När de är helt torra skickas de till kylskåpet.

De kan lagras där i upp till 5 år utan att förlora sina fastigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Förutom fröförökning finns det ett annat sätt att få en ny snapdragonblomma. Detta är ympning.

På hösten (september) måste du gräva upp växten och flytta den till krukorna . Då måste du skära av alla svaga grenar och vissna blomställningar. Därefter avlägsnas blomman till en sval plats. En inglasad loggia eller veranda kommer att göra. Den optimala temperaturnivån är 5 grader Celsius. Med jämna mellanrum måste kulturen fuktas.

I slutet av januari flyttas växten till ett varmt, väl upplyst rum. Sedan beskärs den och lämnar cirka 10 cm, och nya skott väntas. Sticklingar måste klippas . Dessutom måste varje ha minst 2 par blad. De nedre bladen tas bort. De övre skärs i hälften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett snitt av varje snitt är nedsänkt i Kornevin under en kort tid . Krossat aktivt kol kan också användas. Därefter placeras sticklingarna i en lätt steriliserad komposition av sand och torv. Växthusförhållanden skapas genom att täcka plantmaterialet med folie eller transparent plast.

Röta kommer att ske om ett par veckor. Hela den här tiden får man inte glömma att spruta och lufta den unga växten varje dag. När en ung tillväxt uppträder placeras blommorna i separata behållare.

I början av juni kan sticklingar redan planteras i öppen mark . Moderplantan returneras också till platsen. Det kommer att blomma igen och glädja ögat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Det är viktigt att övervaka plantans tillstånd och omedelbart vidta åtgärder om misstänkta tecken hittas. Flera sjukdomar är vanligast.

  • Mjölk och mjöldagg . Sjukdomar manifesteras av ljusa fläckar på bladen, under vilka en brun färg är dold. För att minska risken för problem bör du behålla det rekommenderade avståndet mellan växterna när du planterar. För behandling används "Ridomil Gold", kopparoxiklorid, "Fitosporin". Alla drabbade områden bör tas bort.
  • Rost . De gulbruna fläckarna sprids över tiden och leder till att blomman dör. Behandla odlingen med "Topaz", Bordeaux -vätska. De infekterade bladen elimineras.
  • Brun ruttna . Lövverket blir blekt, blir sedan gult och faller av. Rötterna påverkas också av förfall. För att hålla blomman säker, vattna den inte för ofta. Vid plantering kan profylax utföras genom att införa "Glyokladin" i jorden. Ett annat alternativ är Fitosporin -lösning.
  • Brun ruttna . Det manifesteras av en förändring i stammens färg vid basen. Sprutning av unga exemplar med "Rovral" fungerar som en förebyggande åtgärd. Vattning med "Glyokladin" rekommenderas också vid plantering.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller skadedjur, är larver de farligaste för ormar. Tidig ogräs är förebyggande av deras utseende. Om problemet redan har identifierats används klorofos.

Använd i landskapsdesign

Snapdragon ser bra ut i en rabatt och i kombination med andra blommor och omgiven av grönska. Lågväxande sorter kombineras ofta med asters, phloxes, lavaters, kosmos, ringblommor, glöm-mig-inte. Det viktigaste är att ta hänsyn till kombinationerna av nyanser, för att inte få för varierad komposition.

Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare föredrar att plantera flera anti-rhinum på ett ställe. Du kan kombinera olika toner, till exempel vitt med gult eller rosa. Du bör inte kombinera mer än två nyanser, annars kommer en person att krusa i ögonen när du tittar på en rabatt. Gruppplanteringar med knoppar av samma färg ser inte mindre imponerande ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snapdragon kan användas för att dekorera kantstenar, gräsmattor, klippträdgårdar, stenhagar. Ampel -sorter kan dekorera en balkong, terrass eller till och med en lägenhet.

Rekommenderad: