Ageratum (54 Foton): Exempel I Rabatten. Odling Utomhus. Är Det En Flerårig Eller En årlig? Ageratum Houston (Gauston) Och Mexikansk. Hur Man Samlar Frön?

Innehållsförteckning:

Video: Ageratum (54 Foton): Exempel I Rabatten. Odling Utomhus. Är Det En Flerårig Eller En årlig? Ageratum Houston (Gauston) Och Mexikansk. Hur Man Samlar Frön?

Video: Ageratum (54 Foton): Exempel I Rabatten. Odling Utomhus. Är Det En Flerårig Eller En årlig? Ageratum Houston (Gauston) Och Mexikansk. Hur Man Samlar Frön?
Video: Spara egna FRÖN - En fördjupande video om att ta egna frön från trädgården 2024, April
Ageratum (54 Foton): Exempel I Rabatten. Odling Utomhus. Är Det En Flerårig Eller En årlig? Ageratum Houston (Gauston) Och Mexikansk. Hur Man Samlar Frön?
Ageratum (54 Foton): Exempel I Rabatten. Odling Utomhus. Är Det En Flerårig Eller En årlig? Ageratum Houston (Gauston) Och Mexikansk. Hur Man Samlar Frön?
Anonim

Ovanliga fluffiga blommor, som påminner om pomponger, pryder många sommarboendes trädgårdstomter. Detta är ageratum. Kulturen är opretentiös, men dess odling har sina egna egenskaper. Vår artikel kommer att berätta hur du planterar denna doftande prydnadsväxt och hur du sköter den.

Särdrag

Ageratum är en blommande ört. Den tillhör familjen Astrov. I naturen kan blomman ses i Indien, Centralamerika. Trädgårdssorter odlas i olika länder, inklusive Ryssland.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blommorna är små, bisexuella. De samlas i täta blomställningar. Mångfalden av kulturfärger gör att blomsterodlare kan skapa spektakulära landskapskompositioner med sin hjälp . Vita, gula, rosa, lila, blåa "kepsar" ser vackra ut både i enstaka planteringar och i kombinationer med andra färger.

Ageratum har en lång blomningstid (detta förklarar dess andra namn). Dolgotsvetka trivs med sin ljusa skönhet från maj till sen höst. Om du skär plantorna i en bukett, kommer de att förbli färska och doftande länge i vasen.

Kulturen är inte särskilt hög. Blommor växer upp till högst 50 cm. Medelhöjden är 25 cm. Det finns också dvärgarter. Vanligtvis väljs de för inomhusodling.

Stammarna är pubescenta. Bladen kan vara ovala, triangel- eller diamantformade. Fröna mognar i slutet av augusti.

Kulturen kan också förökas genom sticklingar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Årlig eller flerårig?

Beskrivningen av kulturen säger att den är flerårig. Under förhållandena i centrala Ryssland odlas blomman dock som en årlig. Faktum är att växten inte kan överleva vintern. Inget skydd kan skydda en blomma som planterats på en plats från frost. Fleråriga exemplar finns bara i vissa växthus, där en viss temperatur hålls året runt.

Typer och sorter

Först och främst är det värt att lyfta fram ageratum mexikansk … Det kallas ibland Houston eller Gauston ageratum efter upptäckaren. Denna typ av kultur är den vanligaste. Sådana blommor växer upp till 25 cm. Gruppen innehåller många sorter som kan ha en vit, blå, lila, rosa nyans.

Bild
Bild

"Blå mink" ("Blå mink")

En lågväxande sort (upp till 25 cm) är kompakta och starka skott. Som namnet antyder har växtens blommor en rik blå ton, men det finns också känsliga lila blommor. Kulturens tunna kronblad liknar villi hos ett fluffigt djur . Detta förklarar den andra delen av namnet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Aloha Blue

Denna hybrid, trots namnet, har lila blommor . Kulturen växer upp till 20 cm. Liksom Mink blommar denna sort i juni.

Bild
Bild

Alba

En liten 20 centimeter buske är dekorerad med vita blommor. Sorten anses vara senblommande . Knopparna börjar dyka upp först i juli.

Bild
Bild
Bild
Bild

Summers Snow (Snowy Summer)

En annan snövit sort. Till skillnad från den föregående är den dock ganska hög. Buskar kan bli upp till 45-50 cm. Stora blommor ger växten ett spektakulärt utseende och likhet med ett vitt moln.

Bild
Bild

Röda havet (Röda havet)

En ljus sort med lila blommor. Ganska ovanlig färg för denna kultur . Växthöjd - 30-45 cm. Stjälkarna är kraftfulla, blomställningarna är frodiga, "lurviga". Denna sort blommar från maj till hösten.

Bild
Bild

Rosa boll

Stora rosa "bollar" på en kompakt växt kan förvandla alla områden. Blomningen börjar i mitten av juni. Det varar fram till oktober.

Bild
Bild

Moln nio

Denna serie innehåller växter i tre färgalternativ: lila, rosa och vit. Buskarna är låga, kompakta (max 15 cm). Kulturen är idealisk för både krukväxter och trädgårdsskötsel . Blomningen börjar i början av juli och varar i 3 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kardinal Bordeaux

Frodiga vinröda blommor ser mycket imponerande ut mot bakgrund av grönska. Buskar växer upp till 25 cm, har formen av en boll. Blomställningarna är stora, kan nå en diameter på 8 cm. Kulturen blommar rikligt och länge. Ljusa knoppar börjar dyka upp i slutet av juni och glädjas av sin skönhet till sen höst.

Bild
Bild

Så plantor

För att få en vacker ageratumblomma utförs först sådd, och först sedan flyttas de odlade plantorna till ett öppet område. Såning utförs från mitten av mars till början av april.

Fruktbar jord hälls i de förberedda behållarna. En blandning av sand, torv och humus är perfekt. Alla komponenter tas i lika stora proportioner. Innan proceduren sprutas jorden med en sprayflaska . Sedan fördelas fröna på ytan. De strös överst med ett tunt (ca 3 mm) lager jord.

Därefter är lådan täckt med polyeten. Glas kan också användas. Behållaren lämnas i ett rum med en temperatur på cirka 22 grader.

Belysningen bör vara bra, även om det är bättre att utesluta direkt solljus på landningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Periodiskt ventileras plantorna. Det är också viktigt att övervaka markfuktigheten. En sprayflaska används för bevattning.

De första skotten visas om cirka 2 veckor . När det är möjligt att se två blad på unga växter, sitter de i separata behållare. Blommor flyttas till platsen när varma vårdagar kommer. Detta är vanligtvis i mitten av maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar i öppen mark?

Ett par veckor innan de unga blommorna transplanteras till platsen börjar de härda. Under dagen förs de ut på gatan, vilket gradvis ökar sändningstiden. Naturligtvis är plantor skyddade från regn och solljus . Det är bättre att välja en tomt i trädgården som är väl upplyst. I halvskugga kommer kulturen att kännas bra, men blomningen i det här fallet blir mindre frodig och längre.

Bild
Bild

När det gäller jorden måste den vara bördig och permeabel. Den optimala surhetsgraden är neutral. En bra lösning är att blanda lövmark och torv. Det är inte värt att plantera en blomma i tung lerjord.

Om flera växter planteras (till exempel för att dekorera en kant) är det viktigt att hålla ett avstånd mellan exemplaren på cirka 20 cm. Plantorna avlägsnas försiktigt från hembehållaren och placeras i brunnarna . Sedan strös de med jord och vattnas rikligt. Blomning kan förväntas efter ungefär en månad. Den exakta tidpunkten beror på sorten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Vattning

Vattna kulturen med måtta. Matjorden måste hinna torka ut mellan vattenbehandlingarna.

Överdriven fukt kan leda till rotröta. Därför ska du inte vara nitisk med detta, särskilt om sommaren är regnig.

Toppdressing

Marken ska förbli näringsrik och lös hela blommans liv. Det är viktigt att regelbundet lossa jorden, ta bort ogräs . Du måste befrukta jorden flera gånger per säsong.

Bild
Bild

Den första utfodringen utförs 2 veckor efter plantering av växten på platsen. Det andra förfarandet utförs under spirande perioden. Den tredje utfodringen är inte nödvändig, men om trädgårdsmästaren vill uppnå den mest frodiga och långa blomningen, är det i mitten av cykeln värt att mata kulturen igen.

Organiskt gödselmedel bör varvas med mineralgödsel . Kalium-fosforföreningar är användbara för växten. Men produkter med hög kvävehalt bör inte användas. Detta element accelererar tillväxten av skott, men skjuter samtidigt upp blomningen av kulturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Visna knoppar rekommenderas att tas bort omedelbart. Det är också värt att beskära skotten regelbundet . Det viktigaste är att lämna några internoder. Efter denna procedur blir busken ännu mer frodig och grenad.

Vintrar

Som redan nämnts kommer det inte att fungera för att bevara kulturen på det öppna fältet för vintern. Du kan bara samla frön för vidare avel eller använda sticklingsmetoden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Frön

Samlingen av frön utförs omedelbart efter buskens blomning. Fröna måste samlas upp och läggas i en papperspåse . Förvara fröet på en sval, torr plats.

Sticklingar

Med ankomsten av den första frosten grävs blomsterbuskar upp och överförs till hembehållare. Det är dock inte värt att överföra anläggningen direkt till lägenheten. Det rekommenderas att först placera blomman på balkongen, där temperaturen är högre än utanför, men under rumstemperatur . Efter en tid kan du ordna om ageratum i lägenheten. Du kan också lämna den på balkongen.

Återblommande hemma är sällsynt. Men de första knopparna kommer att förbli på busken länge. Om blomningen i trädgården slutar på hösten, sedan med överföring av kultur till huset, kan det fortsätta till vintern.

Bild
Bild

Sticklingar skärs i mars. Snittet måste vara snett. Detta kommer att öka den ytterligare absorptionen av fukt och värdefulla ämnen från jorden av planteringsmaterialet . Först sänks sticklingarna kort i en tillväxtstimulerande lösning. Använd vanligtvis "Kornevin". Sedan sitter de i separata små behållare.

För god överlevnad är växthusförhållandena organiserade. Du kan täcka behållarna med folie eller använda glas. Marken hålls fuktig. Rekommenderad temperatur är 22 grader.

Rootning sker inom 2 veckor . När stabilt varmt väder sätter in flyttas unga växter till öppen mark. Det är lämpligt att välja en solig plats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Finheterna i att växa hemma

Kulturen odlas framgångsrikt inte bara i trädgården, utan också inomhus. För att odla ageratum i en kruka behöver du bara plocka upp en rymlig behållare och förbereda bra dränering . Som primer kan du använda en blandning från en specialaffär.

Det är bättre att placera grytan i den varmaste delen av huset. Se till att blomman är väl upplyst. På sommaren kommer det att vara möjligt att ta ut växten till loggian eller verandan. Om du följer de enkla reglerna för vård kan du från början av sommardagarna fram till nyåret njuta av den frodiga blomningen av kulturen.

Vattna växten vid roten. Fukt ska inte komma på bladen. Den bästa tiden att bevattna är på morgonen. Efter fuktning är det lämpligt att försiktigt lossa jorden . Detta kommer att öka tillgången på syre till grödans rotsystem. Gödsel rekommenderas att appliceras var 5-6 månader.

En komplex mineralkomposition är ganska lämplig för blommande grödor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Inomhusblommor blir inte sjuka ofta, men exemplar som växer i trädgården är mer sårbara för infektioner och skadedjur.

Rotröta

Orsaken till detta problem kan vara överdriven vattning . Sannolikheten för skador på växten ökar också under regnperioden. Utåt manifesteras detta av blommans vissnande, förlust av löv och knoppar. I marken inträffar rotsystemets död.

Tyvärr går det inte att rädda en sådan växt. Skadade exemplar grävs upp och förstörs. Friska grödor som växer i närheten behandlas med speciella preparat. Använd vanligtvis "Fundazol" och "Oxyhom".

För att minska risken för blommainfektion kan du vidta enkla åtgärder:

  • säkerställa god dränering;
  • kontroll av antalet bevattningar;
  • regelbundna rutiner för att lossa och ta bort ogräs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gurka mosaik

Detta är en lika farlig sjukdom. Det är också dödligt. Viruset manifesterar sig med gula fläckar, som ökar i storlek med tiden . Insekter (vanligtvis bladlus) blir bärare av infektionen. Som namnet antyder är sjukdomen typisk för gurkor, så du bör inte plantera blommor bredvid denna kultur.

Vid problem grävs växten upp och förstörs. Marken och verktygen som användes i arbetet desinficeras med blekmedel. Annars kan sjukdomen överföras till andra växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blackleg

Denna sjukdom uttrycks genom att den nedre delen av stammen ruttnar. Brist på solljus, låga temperaturer, överflödig fukt i jorden leder till en sådan situation . Sjuka växter tas bort från trädgården. Grannfriska prover sprutas med en manganlösning. Proceduren utförs flera gånger med en paus på 1 vecka.

Nekros (bakteriell vissning)

Denna sjukdom manifesteras också av växtens vissnande. Men i det här fallet börjar processen från toppen av blomman. I en sådan situation skärs de skadade områdena av. Därefter besprutas växten med en kopparhaltig komposition. Marken behöver också bearbetas.

Om proceduren är effektiv kommer blomman att gradvis återhämta sig . Om behandlingen inte hjälper grävs kulturen upp och bränns. Marken där ageratum växte ut spillts med kokande vatten. Först då blir den lämplig för plantering av andra blommor och grönska.

Kom ihåg att arbeta med sjuka växter med handskar. Efter proceduren (trimning eller grävning) måste alla enheter behandlas med alkohol för att eliminera risken för kontaminering av andra grödor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur

Det finns flera huvudhot mot ageratum. Den första är spindelmiten . Du kan märka dess närvaro genom ljusa fläckar på växternas lövverk. Om du startar situationen börjar bladen torka och skadedjuret omsluter blomman i spindelnät.

Problemet löses med hjälp av en tvålösning (de måste behandla det drabbade lövverket). Ibland används alkohol. Den mest effektiva kontrollmetoden är insekticider. Till exempel är Apollo, Akarin, Nissoran lämpliga.

Det andra farliga skadedjuret är vitflugan . Dess närvaro manifesteras av en vit blomning på den gröna delen av kulturen. Denna lilla nattfjäril dricker plantans saft. Om du ignorerar hotet kommer kulturen att förlora sin vitalitet och vissna. Den använder också insekticider (Aktara, Tanrek, Bankol).

Bild
Bild
Bild
Bild

De farligaste skadedjuren är blad- och rotnematoder . Den första sorten påverkar kulturens lövverk. Den andra förstör rotsystemet. Blomman vissnar, stjälken blir svag och torr. Lövverket är deformerat, täckt med gula fläckar, som därefter mörknar.

Vid sådan skada på blomman måste den grävas upp och brännas. Det kommer inte att vara möjligt att rädda anläggningen. Förebyggande åtgärder inkluderar att organisera god dränering, sterilisera jorden före plantering och periodiskt desinficera trädgårdsredskap.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Ageratum är en universell dekorativ kultur. Det ser bra ut både i rabatter och i kombination med andra blommande grödor och omgiven av låg grönska.

Kompositioner från ageratum av olika färger, som påminner om ett lapptäcke eller en färgglad matta, ser original och mycket imponerande ut.

Bild
Bild

Kulturen kombineras ofta med ringblommor, calendula, snapdragon, verbena, zinnia. Höga sorter kan hålla phlox, daylilies sällskap . I allmänhet är trädgårdsmästarens fantasi inte begränsad av någonting. Det viktigaste är att ta hänsyn till växternas tillväxt och nyansernas kompatibilitet. Även om ageratum naturligtvis ser bättre ut med småblommiga växter och inte med storblommiga.

Bild
Bild

Ofta används kultur för att dekorera gränser, alpina diabilder. Blommor planteras längs vandringslederna. Växter i hängande krukor kan vara en underbar dekoration för ett lusthus.

Rekommenderad: