Liten Alm: Hornbeam Alm Jacqueline Hillier, Plantering Funktioner Och Vård Regler

Innehållsförteckning:

Video: Liten Alm: Hornbeam Alm Jacqueline Hillier, Plantering Funktioner Och Vård Regler

Video: Liten Alm: Hornbeam Alm Jacqueline Hillier, Plantering Funktioner Och Vård Regler
Video: #75 Jacqueline Hillier Elm 2024, April
Liten Alm: Hornbeam Alm Jacqueline Hillier, Plantering Funktioner Och Vård Regler
Liten Alm: Hornbeam Alm Jacqueline Hillier, Plantering Funktioner Och Vård Regler
Anonim

Den lilla alm i naturlig livsmiljö är ett högt träd eller en buske. Det är också känt som hornbeam alm, björk bark och alm. Den har blivit utbredd inom trädgårdsskötsel på grund av dess dekorativa utseende, långa livslängd och anspråkslöshet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Jacqueline Hillier är ett träd som kan växa upp till 15-16 m under gynnsamma förhållanden

Kronan på en flerårig växt har en brungrå färg med en ljus askblomma. Barken ser slät ut, i ung ålder har den en gulaktig brun färg. Skott kan vara fluffiga eller nakna. Bladknopparna är stumpa, spetsarna är linjära avlånga och smalare, cirka 5-7 mm långa och 1-2 mm breda. Bladplattorna är ovala, avlånga, smalare närmare basen. Längden är ca 10-12 cm, och bredden är ca 5-6 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frukterna är äggrunda, med en tunn stjälk. Längd - 15–20 mm, bredd - 10–14 mm. Hornbeam alm blommar i slutet av mars och början av juni. I sin naturliga miljö lever denna växt i Ukraina, Vitryssland, liksom i Kaukasus och Centralasien . I den europeiska delen av Ryssland finns den i alla regioner, med undantag för Östersjön, Dvino-Pechora, Ladozhsko-Ilmensky och Karelo-Murmansky.

Mindre alm utvecklas bäst i halvöken-, stepp- och skogsstäppzoner . Vanliga öppna platser, raviner, sluttningar och flodstränder anses vara de mest gynnsamma för det.

Karagach är mycket efterfrågad som en parkras; den odlas som planteringar mot erosion. Björkbark används i snickeri och maskinteknik. Växten är populär för att plantera bigårdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsfunktioner

Alm sprids vanligtvis med frö eller sticklingar. Den första metoden är mycket tidskrävande, varför landskapsdesigners föredrar den andra tekniken . Sticklingar skördas vanligtvis i juni eller juli. För att materialet ska slå rot så snabbt som möjligt kräver det riklig daglig vattning.

Rotade sticklingar eller unga plantor köpta från plantskolan placeras i en liten planteringsgrop fylld med färskt substrat . Hålets storlek ska motsvara rotsystemets volym. Under de första dagarna efter plantering måste unga växter fuktas rikligt, och stamutrymmet bör strös med mulch med ett lager på 10-15 cm - det är bäst att ta torv eller träspån för detta.

Bild
Bild

Mindre alm är en ljusälskande växt . Om ett vuxet träd lätt tål skuggning från andra planteringar, dör en ung planta i skuggan. För att plantera björkbark bör du välja väl upplysta områden med bördig jord.

Med frömetoden för reproduktion måste man komma ihåg att spiring av almfrön är hög endast de första dagarna efter mognad . Därför är det viktigt att plantera plantor så snart som möjligt efter skörd - med tiden förlorar de alla sina egenskaper och uppfyller inte trädgårdsmästarnas förhoppningar. Fröna begravs i marken, befruktas med mineralisk och organisk gödning. Avståndet mellan hålen ska vara 30–40 cm. Under den första veckan bör jorden med frön vattnas väl.

För att behålla fukt i marken kan du skapa en "växthus" -effekt, det är bäst att täcka området med folie.

Bild
Bild

Vårdtips

I den naturliga miljön växer växten främst i bördiga och fuktiga områden samt nära floder. Därför är den unga alm mycket kräsen när det gäller bevattningsnivån och substratets kvalitet. När det växer minskar behovet av vatten, vanligtvis har trädet tillräckligt med fukt som erhållits efter snösmältning eller som ett resultat av nederbörd.

Växtens huvudsakliga vård, från och med det andra levnadsåret, reduceras till gjutning och sanitär beskärning. Dessa evenemang hålls tidigt på våren. Almskott växer mycket långsamt, så de behöver inte starka förkortningar, i princip tas bara sjuka och torkade grenar bort.

Bild
Bild

Trots sin höga motståndskraft mot ogynnsamma yttre faktorer lider alm fortfarande av vissa typer av svampsjukdomar . Oftast stöter han på nederländsk almsjukdom, de första symptomen kan märkas på senvåren och försommaren: när temperaturen stiger börjar bladen krulla och falla av och skotten torkar helt. Detta är en ganska aggressiv infektion, som bara kan elimineras om behandlingen startas vid de första tecknen på skada. Det mest effektiva läkemedlet är Topsin M 500 S. Det kan också användas för förebyggande behandling, det utförs omedelbart efter att den genomsnittliga dagliga temperaturen stiger till +15 grader. I framtiden upprepas behandlingen sommaren och hösten.

Planteringarna kan också påverkas av andra svampinfektioner . Det är därför de behöver från början av växtsäsongen förebyggande sprutning.

Bordeauxvätska eller en lösning av kopparsulfat klarar denna uppgift bäst av allt.

Rekommenderad: