Karagach (24 Bilder): Beskrivning Av Trädet. Squat Alm Och Andra Typer Av Småbladig Alm. Vad Det är? Beskrivning Av Bladen. Var Växer Den I Ryssland?

Innehållsförteckning:

Video: Karagach (24 Bilder): Beskrivning Av Trädet. Squat Alm Och Andra Typer Av Småbladig Alm. Vad Det är? Beskrivning Av Bladen. Var Växer Den I Ryssland?

Video: Karagach (24 Bilder): Beskrivning Av Trädet. Squat Alm Och Andra Typer Av Småbladig Alm. Vad Det är? Beskrivning Av Bladen. Var Växer Den I Ryssland?
Video: Grease Night Opening Number - Dancing with the Stars 2024, April
Karagach (24 Bilder): Beskrivning Av Trädet. Squat Alm Och Andra Typer Av Småbladig Alm. Vad Det är? Beskrivning Av Bladen. Var Växer Den I Ryssland?
Karagach (24 Bilder): Beskrivning Av Trädet. Squat Alm Och Andra Typer Av Småbladig Alm. Vad Det är? Beskrivning Av Bladen. Var Växer Den I Ryssland?
Anonim

Genom att veta allt om vad alm är, vad är dess egenskaper, kan du utesluta eventuella misstag vid hantering av det . En beskrivning av bladen på denna växt och var den växer i Ryssland visar sig vara användbar information. Du bör också vara uppmärksam på skillnaderna mellan squat alm och andra typer av småbladiga alm.

Bild
Bild

Vad det är?

Själva namnet alm är ett vanligt namn på ett antal almarter som finns i södra landet . Det har fastställts att detta namn är förankrat i de turkiska språken och bokstavligen betyder "svart träd". Utåt är dessa oftast och i själva verket träd upp till 40 m höga. Vissa av arterna är dock mer benägna att se ut som buskar. På unga grenar bildas initialt en ljusbrun bark, utan tecken på grovhet.

Men gradvis kommer det att täckas med spår orienterade vertikalt. Karagach är opretentiös. Denna art växer bra även i skuggade områden med en lägsta nivå av jordens bördighet. Men naturligtvis ser småbladig alm ut och växer bäst på näringsrika jordar.

En viktig egenskap hos växten är dess snabba tillväxt, där höjden ökar med 50 cm per år, och delen av stammen expanderar med 30 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Almblad är ovala. De ojämna kanterna är typiska för dem. Lövverket är 4 till 20 cm långt och placeras enligt nästa schema på korta blad. Almens rötter kännetecknas av betydande kraft - de kan tränga in på ett djup av 30 m, även om de i vissa typer kommer att växa i bredd.

Alm blommar under vårmånaderna . Blomningen slutar när bladen dyker upp. Gruppering i små gula blomställningar är karakteristisk. Frukterna av denna växt är medelstora nötter av "lejonfisk" -format, mognar i slutet av våren. Efter att ha träffat marken växer de på några dagar; trädet kommer att leva upp till 400 år.

Bild
Bild

Spridning

Svart alm finns främst i lövskogar . Du kan också se den i söder och i mitten av granskogens delområde. Autonoma almställningar är sällsynta. Karagach växer utan problem på bördig mark. Oftast är det grupperat på alluvial mark.

I grund och botten växer detta träd i Ryssland: i västra Sibirien och i södra Ural. Du kan också se honom i Volga -regionen.

I allmänhet är denna art mer typisk för den europeiska delen av vårt land än för Ural . Utomlands inkluderar huvuddelen av sortimentet den skandinaviska halvön. Du kan också hitta den i Centralasien.

Bild
Bild

Beskrivning av populära arter

En alm, eller alm, eller björkbark, av en vanlig (slät) art - den som är utbredd i den europeiska delen av Ryska federationen, inklusive Kaukasus . Den växer också i västra Sibirien. Stammarna på ett sådant träd kan växa upp till 10 - 25 m. I gamla träd kan deras tvärsnitt nå 1,5 m. Men du måste förstå att i en stad, särskilt på fattiga jordar, kommer stammarna att vara mycket lägre och inte så tjock.

Kännetecknas av en mörkbrun färg på barken. Den har en präglad yta och är grov utåt. Ibland flagnar det av i form av små skalor. Skott bildar en krona i form av en bred ellips. Bladens längd når 15 cm och deras bredd är 10 cm.

Bild
Bild

Andra funktioner:

  • långsträckt bladform;
  • små blommor av brunlila färg, blommar i april;
  • snabb tillväxt;
  • enkel trimning;
  • bildandet av en tjock skugga.
Bild
Bild

Knäböj

Det kallas också småbladig alm eller elmovik. Den största tillväxten överstiger inte 15 m. I många fall bildar denna växt busktillväxt. Du kan se squat alm i Transbaikalia och Fjärran Östern. Grenarna är relativt tunna, lövverket är rundat och har en ojämn omkrets; dess längd är från 4 till 7 cm.

På våren är bladen på squat elmovik målade i en ljusgrön färg. De kännetecknas av en läderaktig yta. På sommaren kommer det att mörkna. Små gulbruna blomställningar är typiska.

Växter växer i lätt skuggade områden, bäst i ljusa områden, men kan bilda tät nyans.

Bild
Bild

Slät

Denna typ av alm har en ljusgrå bark . Dess yta bryts av sprickor, och vid skalning bildar den måttligt tjocka flingor. Höjden kan nå 30 - 35 m. Stamens tjocklek i rumpans område är cirka 1 m. Bladen är formade som en oval eller ett ägg; deras ändar är vässade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grov

Sådan alm växer bra på bördig mark och tolererar kategoriskt inte stark saltning . Ett liknande träd finns i lövskogar i både västra och östra Europa. Stammarna växer raka och är täckta med en måttligt slät mörkbrun bark. Bladverket på en sådan växt når 17 - 20 cm, liknar ett ägg och är färgat ljusgrönt.

Bild
Bild

Landning

Förfarandet för att plantera alm i fritt land är inte för komplicerat. För arbete behöver du torkade, noggrant mogna frön. Du kan få plantor några dagar efter sådd. Man måste dock ta hänsyn till den snabba förlusten av groning av plantmaterialet. Därför måste sådd göras så snabbt som möjligt.

Frö bör samlas in så snart det blommande trädet tar slut. Fröna måste placeras i våt bomull. Ett alternativ är sådd i ett fuktigt underlag.

I förväg behandlas fröna med läkemedel som blockerar utvecklingen av svampar. Efter några dagar måste planteringsmaterialet sås i en tank fylld med jord.

Bild
Bild

Chernozem är bäst (bland jorden). Det är i det som plantor utvecklas mycket snabbare. I vissa fall används bladhumus. Oavsett val av underlag är det nödvändigt att uppnå dess fuktighet och mjukhet. Andra rekommendationer:

  • fördjupning av frön inuti substratet med cirka 1 - 2 cm;
  • dela hålen med 25 cm;
  • täcka jordblandningen med torkat gräs, bomull eller spagnum;
  • daglig bevattning av substratet;
  • avlägsnande av täckmaterialet efter att plantan har dykt upp;
  • behovet av härdande plantor.
Bild
Bild

Vård

En mycket viktig punkt är att utföra frekvent aktiv vattning . Så att groddarna inte drabbas av solljus och vindbyar, agrofiber eller film används. Ung tillväxt kan belysas av diffust ljus. Man bör komma ihåg att torka påverkar denna växt extremt negativt. Om det gör det, måste almet vattnas rikligt 2 eller 3 gånger i veckan.

Karagach är i stort behov av sanitär beskärning. Det görs bäst i januari, februari eller mars. Det viktigaste är att vara i tid före starten av rörelsen av juicer … Du kan trimma kronan vackert under sommaren. Det kommer att vara möjligt att ge kulturen den avsedda formen med hjälp av en enkel tråd.

Men att trimma alm är inte allt. För denna växt är högkvalitativa gödningsmedel mycket viktiga. Unga skott matas med organiskt material flera gånger i veckan. Detta tillvägagångssätt garanterar entplantning under transplantation. Det bästa alternativet är kompost eller andra ekologiska produkter.

Toppdressing är möjlig inte bara genom roten, utan också genom bladen. Det är bäst att köpa dem i specialaffärer. Bladgödsling bör göras på en lugn, solig dag. Sanitär beskärning används årligen.

Visna löv måste avlägsnas i tid och helt.

Bild
Bild

Om grenen inte producerar lövverk måste den förstöras. Grenar deformerade på något sätt bör också klippas. Förebyggande beskärning görs innan alm når 8 år. Det är nödvändigt att trimma grödan jämnt på båda sidor så att den inte svänger. Du bör ta sekatörerna redan när du tar hand om unga plantor.

Det är värt att överväga att smart beskärning inte bara gör almarna vackrare. Det ökar deras livslängd avsevärt . Huvudrollen spelas av isoleringen av mittskottet. Det är nödvändigt att bilda grenar med rätt form runt den; alla snitt måste behandlas med trädgårdshöjd. Var noga med att övervaka luftcirkulationen inuti kronan.

Marken bredvid almträdet ska alltid vara fuktig. Under torra perioder vattnas varje träd med minst 50 liter vatten. Du kan förlänga växtsäsongen genom regelbunden användning av mineralkomplex. Biologiska stimulantia bör introduceras först efter att alm har transplanterats till en permanent plats; det finns vanligtvis inget behov av skydd för vintern.

Bild
Bild

Fortplantning

Att försöka sprida almfrön genom frö är mycket mödosamt. Men detta är det tillvägagångssätt som proffs rekommenderar, eftersom det garanterar bästa effekt . Planteringsmaterialet skördas under höstmånaderna. Det ska förvaras svalt i papper eller ren trasa. Ungefär 30 dagar före plantering värms fröna upp.

De sista dagarna före sådd bör de läggas i en tank med vatten. Detta kommer att hålla fröna hydratiserade. Planteringen sker främst i krukor fyllda med lös jord. Problem med groddar uppstår vanligtvis inte, och det tar ofta cirka 2 veckor att vänta på groddar. Plantering på en permanent plats görs dock först efter att plantorna har stärkts.

Vissa människor planterar frön direkt i marken. I detta fall krävs inte alltid förberedande förberedelser. Men innan kallt väder börjar, kan man inte göra utan att täcka med en film.

Våravstigning utförs endast i grundligt uppvärmt land.

Bild
Bild

Reproduktion med sticklingar är också möjlig . För detta väljs de starkaste skotten. De bör vara lämpliga för bildning av ämnen som inte är kortare än 15 cm. Skärning innebär att plantmaterialet värms upp vid rumstemperatur. Vid transplantation placeras dessutom varje grodd i 24 timmar i ett mycket utspätt kaliumpermanganat och blötläggs sedan i vanligt vatten i 72 timmar. En alm transplanteras i den öppna marken när den ger fyra starka blad.

I vissa fall tar de till skiktning. Men uppfödning av alm på detta sätt är mödosamt. Grunt hål grävs nära trädet. De måste fuktas rikligt och organiska och mineralkomponenter läggas till vattnet för bevattning. Det enklaste sättet är att odla lager från unga skott och rötter - detta är dock inte en så lätt uppgift som det verkar; vanligtvis uppnås beredskap för separation i slutet av hösten.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Holländsk almsjukdom är extremt farlig. Detta är en typisk svampinfektion. Tecken på en sådan sjukdom dyker upp mycket snabbt, och inom en månad syns det tydligt även på kronan på ett träd. Bland insekter utgör ett allvarligt hot av:

  • alm savträ;
  • Asiatisk skivstång;
  • oparad sidenmask;
  • bladlus;
  • almbladig skalbagge.
Bild
Bild

Ansökan

Alm kan planteras i olika klimat. De är kompatibla med en mängd olika dräneringsjord . De är lätta att odla i halvskugga, och även där frost upp till 30 grader förekommer. Träet har ett uttalat naturmönster och en ädel nyans. Hennes balkar är hjärtformade, men de kan bara ses vid radiella snitt, och även då bara som medelstora glänsande slag.

Kännetecknande för almträets egenskaper är det nödvändigt att betona dess anständiga viskositet och slitstyrka. Bearbetning, slipning och polering av detta material är inte svårt. Det kan lätt etsas med färgämnen. Sannolikheten för att ruttna är låg. Densiteten för en torr fast alm är 560 kg per 1 kubikmeter. m.

Återgå till landskapsdesign, det måste betonas att alm används för att dekorera tomter och bilda gränder . Snabb tillväxt möjliggör skapande av omfattande tjocklekar. Låga gräsmattor görs i skuggan.

Det är inte särskilt klokt att använda alm till ved.

Bild
Bild

Även om du lagrar dem i 2 år sjunker inte luftfuktigheten under 15% . Almen stickar extremt illa, och när den bränns röker den. I andra fall är detta träd fantastiskt. Så det är fullt möjligt att göra ett bord av epoxiharts och alm. Denna ras är också lämplig för att få en bänkskiva i badrummet under diskbänken, för där ser den ädel och elegant ut.

I olika fall kan en almsåg användas i interiören. Det säljs i ett stort sortiment i webbutiker. Detta inredningsalternativ är ganska budgetmässigt. På grund av almträ kan kantade eller okantade brädor göras för olika jobb och snickeriprodukter. En skärbräda köps ofta i köket.

Tillverkad av alm, det är mycket hållbart och utmärkt polering. Ett väldefinierat konsistensmönster bildas på ytan av detta trä, tack vare vilket almfaner framgångsrikt kommer att komplettera varje inredning. Du kan också använda almmöbler, för tillverkning av vilka möbelskivor ofta köps.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller styrka är sådana möbelprodukter inte sämre än de som praktiskt taget är tillverkade av massiv ek. När det gäller praktisk är de också ganska bra. Möbler är varierande, men oftast är det:

  • soffor;
  • skåp;
  • sekreterare;
  • byråer;
  • sängar;
  • fåtöljer;
  • nattduksbord;
  • soffbord;
  • stora matbord och kontorsbord.

Fönsterbrädor tillverkade av alm beröms ofta för miljövänlighet.

Bild
Bild

De kommer definitivt inte att avge främmande skadliga ämnen (men här måste vi komma ihåg om den ständiga risken som är förknippad med impregneringar av dålig kvalitet). Denna design är billig och isolerar bra från värmeförlust. Det kommer inte att värma upp i samma utsträckning i värmen som plast, dessutom är det "behaglig värme". Men att lämna väcker ibland ett antal frågor.

Vissa företag erbjuder tjänster för tillverkning av trappor från alm. De är av god kvalitet, men du behöver professionell utrustning och lämplig skicklighet. Även erfarna träarbetare i allmänhet, som inte har nödvändig utbildning i att hantera en sådan art,”misslyckas” ofta. Med tur kommer utseendet och hållbarheten hos almstegar att vara på en ganska hög nivå.

Småbladig alm är också lämplig för att bilda häckar. Det kombinerar bra där med barrträd och lövträd .… En sådan barriär skapas ofta i soliga områden utan ens lite skuggning. För dekorativa ändamål används paneler från alm också regelbundet. Den är designad på grundval av noggrant genomtänkta plattor, vars produktionsteknik redan är väl utvecklad.

Rekommenderad: