Motoriserad Borr (gasborr) (44 Bilder): För Markarbeten Och För Stolpar, Andra, Borrning Med Manuella Bensinskruvar, Betyg På De Bästa, Hur Man Väljer

Innehållsförteckning:

Video: Motoriserad Borr (gasborr) (44 Bilder): För Markarbeten Och För Stolpar, Andra, Borrning Med Manuella Bensinskruvar, Betyg På De Bästa, Hur Man Väljer

Video: Motoriserad Borr (gasborr) (44 Bilder): För Markarbeten Och För Stolpar, Andra, Borrning Med Manuella Bensinskruvar, Betyg På De Bästa, Hur Man Väljer
Video: en borr för alla olika material 2024, April
Motoriserad Borr (gasborr) (44 Bilder): För Markarbeten Och För Stolpar, Andra, Borrning Med Manuella Bensinskruvar, Betyg På De Bästa, Hur Man Väljer
Motoriserad Borr (gasborr) (44 Bilder): För Markarbeten Och För Stolpar, Andra, Borrning Med Manuella Bensinskruvar, Betyg På De Bästa, Hur Man Väljer
Anonim

En motorborr (gasborr) behövs på gården för grävningsarbeten och för installation av stolpar. Det här verktyget används i fall där du behöver påskynda resultaten av manuellt arbete. Innan du väljer en lämplig modell är det värt att studera inte bara betyget för de bästa erbjudandena utan också sorterna på marknaden. Det är ganska enkelt att behärska borrning med manuella bensinskruvar - detaljerade instruktioner hjälper dig att räkna ut det ordentligt.

Bild
Bild

Vad är det och varför behövs det?

En motorborr är en specialiserad typ av verktyg för markarbeten . Med dess hjälp skapas hål med erforderlig diameter och djup i marken. Denna bärbara borrigg består av en transmission och en bensinmotor, med koaxial- eller snäckväxlar. Kopplingen är centrifugal, det är med sin hjälp som rotationen matas till skruven. Verktyget har också alltid två hästskoformade handtag som operatören håller i händerna medan han arbetar.

I modeller av motorborrar med hydraulisk drivning ersätts de mekaniska elementen med ett system med en pump och en hydraulmotor, vilket minskar slitage på delar . Sådan utrustning kräver mindre ansträngning och tid i arbetet med att arbeta med den. Det är optimalt vid borrning av brunnar med en diameter på upp till 20 cm på ett djup av 1,5 m.

Oavsett konstruktionen av själva motorborrmaskinen används skruvmunstycken med spiralform huvudsakligen vid arbetet med den . På flänsen stiger jorden som ska tas bort till ytan. Vissa typer och metoder för borrning använder verktyg av kärntyp, liksom provtagningsmunstycken.

Knivtyperna väljs också utifrån densiteten och egenskaperna hos jorden på vilken arbetet ska utföras.

Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste egenskaperna som en borr kan ha är följande:

  • motoreffekt inom 1, 3-21 hk. med.;
  • enhetens vikt 7-250 kg;
  • motorns vridmoment 75-1200 Nm;
  • borrdiameter upp till 500 mm på ett djup av upp till 10 m;
  • typ av växellåda hydraulisk eller mekanisk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktygets syfte kan inte begränsas till ett smalt arbetsområde. Motorborrar är inriktade på användning som hjälpverktyg i hushållet, det används också av specialister på byggnadsarbete. Med hjälp av mekaniska och hydrauliska verktyg skapas hål i jorden av olika diametrar och ändamål. De vanligaste användningsområdena är följande.

  1. Reparation och förstärkning av grunden.
  2. Utför arbeten inom området geologisk utforskning.
  3. Bankskydd. Borrning används för att förbereda hål för pelare i marken. De används som skydd mot sönderfall av banker, diken och gropar.
  4. Förbereda gropar för stolpar. Med hjälp av en borr förbereds hål för stödet av staketet, fundamentet, element i belysningssystemet, blixtstänger.
  5. Installation av värmeväxlingssystem.
  6. Läggning av linjär kommunikation för belysningssystem, strömförsörjning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Motorövningar med bensinmotor kan användas även under förhållanden nära extrema . De används framgångsrikt av forskare i Arktis och Antarktis. När du förbereder rymduppdrag betraktas denna typ av instrument som den viktigaste enheten för provtagning.

Funktionsprincipen för enheten är ganska enkel . Liksom konventionella mekaniska öppningar, är bensinsorter inställda på en punkt. Efter start av motorn börjar skruven rotera. Verktyget ska placeras vertikalt och sjunka gradvis på djupet - operatörens huvudsakliga ansträngningar riktar sig för att hålla enheten strikt vinkelrätt mot marken. Den valda jorden stiger i en spiral.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Gasborren är ett ganska populärt verktyg som avsevärt kan öka produktiviteten för manuellt arbete. Beroende på syfte och konstruktionsegenskaper finns det en hydraulisk och mekanisk version av denna utrustning. Dessutom finns det ett professionellt verktyg som gör att du kan öka borrdjupet avsevärt. Alla modeller är utrustade med skruvmunstycken, men det finns alternativ med bakåtvänd.

När du väljer en bensinhålskruv bör du noggrant studera alla tillgängliga typer av sådan utrustning.

Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Den huvudsakliga klassificeringen av motoriserade borrutrustningar innebär att de delas in i grupper efter syfte. Det finns trädgårdsmodeller eller hushållsmodeller avsedda att göra små hål upp till 2 m djupa. Detta är tillräckligt för de flesta typer av markarbeten:

  • för utgrävning;
  • för mark (för plantering av växter);
  • för gemensam förbättring av tomter.

Ett särdrag hos hushållsövningar är verktygets beredskap för kortvarig, inte alltför frekvent drift. Sådana modeller är inte inriktade på intensivt arbete i ett dagligt läge. En sådan borr är lämplig för staketstolpar - när du förbereder hål. Diametern på skruven i trädgårdsmodeller överstiger sällan 150 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Professionell borr - kraftfull, stor storlek, tål betydande driftsbelastning . Det används för att vrida pålar och andra komplexa manipulationer. Sådana modeller kännetecknas av ett betydande nedsänkningsdjup. Till exempel, vid borrning av en brunn för vatten, används munstycken med en långsträckt skruv.

Professionella bensindrivna borrar kan bibehålla långsiktig kontinuerlig drift . De är utrustade med större skruvar, nedsänkningshastigheten för munstycket kan också varieras i önskat område.

Bild
Bild

Efter storlek

Alla populära gasborrar som säljs kan delas in i 3 stora grupper

  1. Lungor . Utrustning av denna typ har en vikt på upp till 30 kg; 1 operatör klarar den. En borr kan skapa grunda brunnar i lätt och lös jord. Paketet innehåller en skruv upp till 150 mm och en tvåtaktsmotor; hastighetsreglering tillhandahålls vanligtvis inte på grund av utrustningens låga effekt.
  2. Tung . Dessa är stora utrustningsalternativ som väger upp till 80 kg. De är utrustade med handtag avsedda för 2 operatörer - det finns 4 st. Denna typ av utrustning är utformad för att fungera på täta och svåra jordar - lera, svart jord. Gasborrmaskinen är utrustad med en kraftfull fyrtaktsmotor, flerstegsreducering, borren har en långsträckt design, ger ett bredare djupområde.
  3. Professionell med vibrationsdämpning . De tillhör kategorin tunga, en jetstång ingår dessutom i paketet. Detta tillägg minskar vibrationsbelastningar, vilket gör att endast en operatör kan hantera jobbet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med rotationshastigheten

Enligt denna indikator är alla motorborrar indelade i enkelhastighet och tvåväxlad. Den första kategorin inkluderar modeller för hushållsbruk. Den andra - professionell, används på olika typer av jordar.

Möjligheten att köpa en dyr modell med flera hastigheter bestäms utifrån den förväntade volymen och komplexiteten hos de utförda uppgifterna.

Bild
Bild

Av ledningen

Enligt denna indikator är motorborrar vanligtvis uppdelade i mekaniska och automatiska. Den förstnämnda måste slås på manuellt. Tryck på en knapp för automatisk start av motorn och rotation av skruven.

Det är mycket bekvämare än att starta motorn manuellt, ryckigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tungt och lätt

Klassificeringen för denna indikator skiljer sig något från den som används när det gäller dimensioner. Lätta motorborrar har en design som är utformad för manuell bärning, förflyttning, installation. De kan drivas av 1 person på ett grunt borrdjup. Tunga modeller är utrustade med hjul fästa på ramen. Detta underlättar mycket deras transport.

Av design kan tunga hjulskruvar vara så här

  1. Modul . Med separering av växellåda och motor på olika plattformar.
  2. En ram . Sådana modeller innebär att alla delar fästs i en enda enhet.

Detta är de viktigaste tecknen på vilka tunga och lätta gasövningar klassificeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppmodeller

Många motorborrar är allmänt representerade vid försäljning. Att hitta en lämplig modell bland dem kan vara ganska svårt. Bedömningen av modeller som valts av tillförlitlighet, prisvärdhet, popularitet hjälper till att förstå allt. En översikt över de viktigaste egenskaperna hos varje verktyg gör att du kan uppskatta dem . TOP innehåller produkter från de mest kända företagen.

Bild
Bild

Stihl BT 131

Pålitlig professionell motorborr, så lätt att underhålla som möjligt. Denna modell har en oljebytefri motor utrustad med ett luftfilter . Setet innehåller också ett inbyggt skyddssystem, en stötdämpande kudde som skyddar benen från kontakt med skruven, antivibrationselement. Diametern på uttaget för fastsättning av skruven är utformad för en axel på 20 mm, verktygets vikt är bara 10 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

ADA Instruments Ground Drill 14 Reverse

En av de bästa professionella modellerna, har en kapacitet på 8 liter. med., är utformad för arbete med 2 operatörer. Omvänd finns i borrmaskinen. Detta verktyg klarar enkelt de mest täta jordarna, passerar problemområden utan problem.

Bild
Bild

Champion AG252

Modell med en kapacitet på 2 liter. med. har ett utmärkt paket, det innehåller ytterligare bilagor och verktyg. Motorn har överhettningsskydd, men den ger mycket ljud, har inget antivibrationssystem. Borren klarar sina uppgifter bra, är pålitlig, byggkvaliteten är utmärkt.

Detta är en bra kompromiss för trädgårdsarbete och trädgårdsarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Maxcut MC 55

En billig borrmaskin för arbete i trädgården eller på landet, den utvecklar en rotationshastighet på upp till 6500 rpm. Inkluderar endast 1 uppsättning handtag, ingen skruv. Modellen kännetecknas av bekväm knapptryckning, det finns ett luftfilter och ett vibrationsdämpande system . Borren är utrustad med en tvåtaktsmotor, har en arbetsdiameter på upp till 300 mm och väger 11,6 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elitech BM 52E

Gasborren för inhemsk produktion, skiljer sig åt i budgetkostnad, är utformad för arbete med två operatörer. Verktyg med en kapacitet på 2,5 liter. med. väger mindre än 10 kg, utrustad med en tvåtaktsmotor, kan gå upp till 180 cm under jorden, lämplig för vinterfiske.

Skruven ingår inte i paketet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reservdelar och komponenter

Bland de användbara komponenterna som kan vara användbara vid drift av en motorborr finns det en mängd olika element. De mest intressanta och relevanta alternativen för komponenter bör övervägas mer detaljerat.

  1. Fjäderadapter . Det kommer att behövas för att installera skruvar med olika axeldiametrar på verktyget. Fjäderadaptern hjälper till att anpassa uttaget till tillbehör från olika tillverkare.
  2. Lutbart justerbart handtag . Positionering gör att verktyget kan anpassas till höjden och längden på förarens armar.
  3. Vibrationsdämpande fjäder . Ett spjäll är också nödvändigt för att minska konsekvenserna för mekanismen när det fastnar.
  4. Utbytbara knivar . Det är inte alla skruvar som har dem. Denna designfunktion gör det möjligt att avstå från byte av enskilda element vid brott eller slitage.
  5. Förlängningssladdar . De behövs för att öka borrdjupet.
  6. Olja . Specialiserade smörjmedel används för att tanka bensinverktygsmotorer. När du väljer dem är det vanligt att följa tillverkarens rekommendationer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Motor, startmotor, växellåda - borrens huvudelement . De ingår inte i reservdelslistan. Om dessa delar misslyckas måste storskaliga reparationer utföras. Ibland är kostnaden för ett sådant byte av reservdelar dyr, dess genomförbarhet bestäms individuellt, baserat på det allmänna slitage på utrustningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

När du planerar att välja en motorborr för drift är det viktigt att uppmärksamma de viktigaste parametrarna som påverkar effektiviteten i dess drift. Bland de viktigaste kriterierna är följande.

Bild
Bild
Bild
Bild
  1. Utrustningskraft . Denna indikator påverkar inte bara verktygets pris utan också produktiviteten, hastigheten och kvaliteten som arbetet utförs med. För de flesta hushållsuppgifter räcker det med en 2,5 liters modell. med. På tät jord kommer mer produktiv utrustning att behövas.
  2. Skruvmått . Denna utrustning avgör hur djupt hålet kan borras. Hushållsmodeller har vanligtvis en diameter på 100 till 200 mm med en längd på 1-2 m. I professionella motorborrar används skruvar från 500 mm.
  3. Motorvolym . Det bör väljas utifrån kraven för rotationshastighet och verktygets driftförhållanden. Ju tätare marken är, desto högre bör indikatorn vara. För de flesta typer av arbete räcker det med motorer med en volym på 35-40 cm3.
  4. Egenskaper för tankning av en bränsletank . Den kan ha separata hål för påfyllning av bensin och olja, eller innebära användning av en färdig blandning.
  5. Förekomsten av ett skyddssystem . Det kommer att fungera om borren kolliderar med ett för hårt hinder. En speciell säkring avbryter driften av utrustningen, exklusive överhettning eller driftstörning.
  6. Skruvskick . Dess skärdel ska inte ha uppenbara defekter, den ska skärpas väl. Det är också värt att uppmärksamma skruvlandningsdiametern - 20 eller 32 mm, den skiljer sig från olika tillverkare. Utbytbara blad är en stor fördel, om ett av dem går sönder behöver du inte byta ut hela axeln.
  7. Handtagets vinkeljustering . Det gör det mycket lättare att hålla borren när du gör hål i en vinkel, så att du kan anpassa verktyget efter operatörens individuella krav.
  8. Förekomsten av hjul . Det är särskilt viktigt för tung utrustning. Att flytta borren för hand på platsen är hårt arbete, särskilt om du måste göra det hela dagen.
  9. Vibrationskompenserande system . Det är en oumbärlig komponent i ett professionellt verktyg, det ger möjlighet att använda den av en operatör utan risk för skada.
  10. Helt set . De flesta tillverkare säljer sina produkter utan en komplett skruv. Det är värt att klargöra om du kommer att behöva köpa det dessutom.
Bild
Bild

Med uppmärksamhet på dessa parametrar kan du enkelt hitta ett lämpligt alternativ för en gasborrmaskin för professionellt bruk eller arbete i trädgården, i en sommarstuga.

Funktioner i drift

Innan du borrar ett hål med ett gasdrivet verktyg är det värt att förstå några av reglerna för dess funktion. Vid första starten måste förgasaren justeras enligt instruktionerna från tillverkaren. Motorborren behöver tankas genom att hälla den mängd bensin som behövs i bränsletanken . Du kan starta instrumentet med autostart genom att trycka på 1 -knappen.

Bild
Bild

Det är också nödvändigt att använda en motorborr korrekt. Det är värt att följa följande rekommendationer.

  1. Innan du borrar ett hål måste du rensa området för stenar och skräp.
  2. Det är nödvändigt att arbeta i en viss hållning. Kroppens rätta läge ger ett halvböjt tillstånd av benen, bort från skruven. Båda händerna ska vara på handtaget.
  3. Var 30 cm tas skruven bort från gropen utan att vända. Detta är nödvändigt för att undvika störningar.
  4. Kickback är ett naturligt fenomen när skruven går in i ett mycket tätt medium. Rekylen kan vara mycket stark. Du kan minska det genom att välja modeller med fjäderdämpare.
  5. Vid start av motorn får inte startsnöret dras ut hela vägen. Om du inte följer denna regel kan den helt enkelt dras ut ur fästet.

Alla dessa regler kommer att vara till nytta för dem som använder en borrmaskin för första gången på egen hand.

När de får erfarenhet hittar varje operatör de bästa sätten att använda verktyget.

Rekommenderad: