Hur Man Gör En Björkkvast? När är De Förberedda För Badet? Hur Stickas Björkkvastar Korrekt? Hur Ska Man Förvara Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Gör En Björkkvast? När är De Förberedda För Badet? Hur Stickas Björkkvastar Korrekt? Hur Ska Man Förvara Dem?

Video: Hur Man Gör En Björkkvast? När är De Förberedda För Badet? Hur Stickas Björkkvastar Korrekt? Hur Ska Man Förvara Dem?
Video: Просто и легко вяжем берёзовый веник для бани. Банный веник из берёзы. Заготовка веника в баню летом 2024, Maj
Hur Man Gör En Björkkvast? När är De Förberedda För Badet? Hur Stickas Björkkvastar Korrekt? Hur Ska Man Förvara Dem?
Hur Man Gör En Björkkvast? När är De Förberedda För Badet? Hur Stickas Björkkvastar Korrekt? Hur Ska Man Förvara Dem?
Anonim

När det gäller ett ryskt bad är den första föreningen som jag tänker på en björkkvast. Det är ett oumbärligt attribut för denna plats, som är älskad av ivriga badvakter och sofistikerade badgäster.

För att en björkkvast ska ge maximal nytta är det nödvändigt att förbereda den korrekt.

Bild
Bild

Tid och plats för samlingen

Björk - maktens träd … Den underbara doften av björkbark kan pigga upp dig och återställa din hälsa. Björksaft förtjänar särskild uppmärksamhet. Det smakar gott och kan återföra stridslysten.

Björk används aktivt för tillverkning av kvastar. Men inte alla vet hur man korrekt samlar grenar, förbereder och lagrar dem för att få önskat resultat. Därför är det värt att överväga denna fråga mer i detalj.

Bild
Bild
Bild
Bild

För björkkvistar måste du gå en helig dag - högtiden för den heliga treenigheten. Det hålls vanligtvis i mitten av juni, ungefär den 50: e dagen efter påsk. Han har ingen exakt dag, eftersom påsken är ett flytande datum.

Du måste gå efter grenar för en kvast ett par dagar före treenigheten och på själva semestern . Det är lätt att förklara ur en biologisk synvinkel. I juni blommar naturen för fullt, mängden saft och näringsämnen ökar i träden.

De första dagarna efter treenighetens början engagerar de sig i upphandling av olika råvaror, inklusive björkkvistar. Den bästa perioden för detta är mitten av juni.

De första dagarna i juni ska du inte gå efter grenar . Under denna period är träd svaga, så de saknar näringsämnen. Kvasten håller inte ens en vecka - den blir snabbt oanvändbar.

Vilka grenar behöver du samla?

En björkkvast kan med rätta kallas en symbol för det ryska träbadet. Alla som någonsin har använt det kommer ihåg direkt solens värme och sommarens grönska. Detta uppnås på grund av dess rika och trevliga doft.

Du kan bara njuta av att använda en björkkvast i ett bad om den är ordentligt förberedd och monterad. Korrekt utvalda grenar, liksom högkvalitativ stickning av produkten hjälper inte bara att förlänga kvastens livslängd, utan också att få trevliga känslor när du ångar kroppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer kvistar föredras grenar av gråtbjörk. Dessa är höga träd, från vilka hållbara och pålitliga kvastar är gjorda. Det bästa alternativet skulle vara björkgrenar, på vilka blommor ännu inte har dykt upp.

Unga björkkvistar är mer elastiska och har sammetlöv. De är lättare att skörda eftersom de är mer elastiska.

En annan fördel med sådana grenar ligger i det faktum att de innehåller en stor mängd näringsämnen.

Bild
Bild

Erfarna kvaststickare rekommenderar att man föredrar björkar som ligger nära en reservoar. Deras grenar och löv anses vara de mest saftiga och ömma. Under skörden behöver du inte klippa hela gänget från en björk. Flera träd bör väljas för att inte allvarligt skada dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom rekommenderas att ta hänsyn till följande tips:

  • du behöver inte klippa av grenarna på vilka blommor redan har dykt upp, eftersom de är mer styva och praktiskt taget oanvändbara;
  • kvistens maximala längd bör inte överstiga 60 cm;
  • grenarna ska vara raka;
  • klipp kvistar med en skarp rörelse för att orsaka minimal skada på trädet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vass sax är lämplig för skärning. Om du väljer en kniv eller såg kommer trädets bark att skadas under grenavskiljningen. Du kan klippa material till kvastar både före heliga treenighetens helgdag och ett par dagar efter det.

Innan skörden måste du se till att bladens yta är slät och känslig . En bra kvast ska ha starka löv. Om detta inte säkerställs, kommer bladskal att spridas efter ett par slag mot kroppen i badet och bunten faller snabbt ihop.

Idag kan du köpa en björkkvast vid varje steg. Det är dock bättre att göra det själv, eftersom produkten med detta tillvägagångssätt kommer att hålla längre.

Ett annat faktum att tänka på när man samlar grenar är - kvastar från dem ska inte visa sig vara för tjocka eller sällsynta … Denna punkt bör beaktas. Det är också värt att se till att produktens löv har en rik mörkgrön nyans. Om de är svarta och bruna, är det bättre att inte klippa av sådana kvistar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur stickas rätt?

När det nödvändiga materialet har samlats in är det nödvändigt att torka det. Först efter det kommer det att vara möjligt att starta huvudprocessen - stickning. Torkning av björkgrenar utförs på en förberedd plats med låg luftfuktighet och inget solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

De torkade grenarna läggs ut i buketter, med de starkaste och tjockaste exemplen placerade i mitten av varje. Stickning utförs i två steg:

  1. först och främst stickas en "halv -souvenir" av tjocka stavar - detta är grunden;
  2. då täcks basen med tunnare grenar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid stickning måste klippelementen placeras med framsidan nedåt. Det är viktigt att under montering av buketten formen på den framtida kvasten liknar en fläkt, men den ser inte ut som en kvast . Handtaget måste lämnas utan blad för att göra det lättare att greppa. Överskott av kvistar eller kvistar kan klippas av med en beskärare.

När båda delarna är monterade återstår det bara att knyta ihop dem, och på detta anses kvasten klar. För att fästningen av båda delarna ska vara korrekt måste de läggas ansikte mot ansikte och grenarna måste bindas så tätt som möjligt.

Detta förklaras av det faktum att kvasten i efterföljande torkning kommer att minska märkbart i volym, därför är det viktigt att repet tätt vidrör basen.

Repet ska fästas i två sektioner:

  • vid basen;
  • något närmare mitten.

Det sista steget är att klippa bort överflödiga grenar från kvasten och jämna ut botten. Arbetet kan utföras med samma beskärningssax eller annan vass anordning. När björkämnet har samlats upp måste det torkas ytterligare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur torkar man?

För att ordentligt förbereda en kvast för badet måste materialet för det skickas för torkning. Det kommer att säkerställa produktens hållbarhet och hjälpa till att uppnå önskad form. Torkning går snabbt och enkelt. För att utföra det måste du:

  1. välj grenar för den framtida kvasten;
  2. lägg dem på en torr plats och lägg dem på en rengjord trasa;
  3. låt grenarna ligga i en vecka, medan det rekommenderas att regelbundet ändra sin position så att lövverket får en jämn grön färg;
  4. samla grenarna i ett gäng och knyt dem.
Bild
Bild

Det sista steget är att hänga den tillhörande buketten med lövverk ner från lövverket. Det är viktigt att platsen där kvastarna torkades är torr och mörk .… Blad bör inte mättas med andra lukter och bör inte utsättas för direkt solljus. Det bästa alternativet för att placera buntar skulle vara ett garage eller en bod.

I denna position ska produkterna förvaras i två veckor. I slutet av denna period bör de tas bort, efter att ha sett till att kvastarna verkligen är torra … För att göra detta rekommenderas att riva av ett ark och hålla det i munnen. Om det är tillräckligt torrt kommer det att smaka sött.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förvaras?

Det rekommenderas att förvara björkkvastar på en mörk och torr plats. Det är önskvärt att det är coolt. Rummet borde lufta regelbundet , så att lövverk och bark på grenarna inte är mättade med olika dofter. En höstack är idealisk för förvaring av dessa föremål.

De samlade buntarna måste läggas med bladen inuti. Produktens handtag ska förbli utanför. Buketter ska placeras i en cirkel.

Det andra förvaringsalternativet är vinden. Det bör dock vara praktiskt taget obelyst. Du kan också lagra kvastar:

  • i omklädningsrummet;
  • i ladan;
  • på verandan.
Bild
Bild

Ett alternativ till dem är en inglasad balkong, men den måste också klistras in med en mörk trasa för att minska mängden solljus som tränger in. Om detta inte är möjligt kan du lägga produkterna i lådor.

För att säkerställa lagring av hög kvalitet det rekommenderas att hänga kvastar på ett rep och fästa dem på handtaget . Detta hjälper till att skydda buketten mot skador och skador. Så att kvastarna inte "kvävs" och inte absorberar onödiga dofter, bör det valda rummet ventileras.

Bild
Bild

Om lagringen inte är ordentligt förlorar produkten sin form och lövverket försämras snabbt och faller av. Sådana kvastar kommer att se fula ut och knappt någon kommer att vilja använda dem, eftersom de dessutom kommer att förlora sina egenskaper.

Vanliga misstag

Det är inte alltid möjligt att göra en kvast första gången. Om strukturen snabbt sönderdelades, eller om bladen föll av i bokstavligen två slag under användning, gjordes ett misstag under beredningen av produkten eller lagringen. Huvudorsaken till att sådana konsekvenser inträffar är bristen på erfarenhet eller vårdslöshet i proceduren för att skapa en björkkvast.

Vanliga misstag inkluderar följande

  1. Att välja fel tid att samla kvistar i skogen . Du kan bestämma den optimala tiden genom att titta på bladen. Om insamlingen görs i förväg faller bladen snabbt av. Erfarna hantverkare rekommenderar att du väljer en period från mitten av juni till mitten av juli. Under denna period får trädet bara styrka och blommar inte.
  2. Felaktig torkning . Ett dåligt alternativ för att skapa en kvast skulle vara att torka den i solen. Kvastar bör förvaras i mörka rum där den optimala luftfuktigheten är inställd och konstant ventilation utförs.
  3. Ett gäng råa kvistar . Efter att du har samlat stavarna, torka dem innan du stickar. När du använder färska eller inte helt torkade kvistar kommer kvastarna att få en obehaglig ruttnande lukt, och kvistarna själva kommer att bli hårda och bokstavligen förvandlas till buntar.
Bild
Bild

Innan skörd behöver du inte tvätta grenarna, som många tror. Damm från dem tvättas bort i badet under användning. Dessutom, i badhuset under bryggningen av kvastar, kommer de dessutom att desinficeras.

I följande video lär du dig att förbereda en björkkvast för ett bad.

Rekommenderad: