När Och Hur Förbereds Björkkvastar? Hur Samlas De Upp Och Förbereds För Badet? Hur Stickas De? Vilken Tid Kan Björkkvastar Förberedas?

Innehållsförteckning:

Video: När Och Hur Förbereds Björkkvastar? Hur Samlas De Upp Och Förbereds För Badet? Hur Stickas De? Vilken Tid Kan Björkkvastar Förberedas?

Video: När Och Hur Förbereds Björkkvastar? Hur Samlas De Upp Och Förbereds För Badet? Hur Stickas De? Vilken Tid Kan Björkkvastar Förberedas?
Video: Просто и легко вяжем берёзовый веник для бани. Банный веник из берёзы. Заготовка веника в баню летом 2024, April
När Och Hur Förbereds Björkkvastar? Hur Samlas De Upp Och Förbereds För Badet? Hur Stickas De? Vilken Tid Kan Björkkvastar Förberedas?
När Och Hur Förbereds Björkkvastar? Hur Samlas De Upp Och Förbereds För Badet? Hur Stickas De? Vilken Tid Kan Björkkvastar Förberedas?
Anonim

En kvast är inte bara ett attribut för en bastu, utan också ett "verktyg" som ökar effektiviteten i vaping . Med sin hjälp görs massage, ökat blod och lymfflöde stimuleras. De fördelaktiga ämnena som släpps ut när kvasten värms upp har en positiv effekt på badets atmosfär. Det är sant att dessa påståenden bara är sanna om kvasten är korrekt förberedd och använd.

Bild
Bild

När kan du välja grenar?

Enligt en gammal sed skördas björkkvastar på treenigheten, den 50: e dagen efter påsk . Från den dagen och ytterligare två veckor efter det stickades kvastar i Ryssland. Om vi pratar om kalenderdatum är detta början och mitten av juli. Ibland flyttas insamlingstiden till det andra eller tredje decenniet av den andra sommarmånaden.

Bild
Bild

Våra förfäder trodde att de växter som samlats i treenigheten har magiska krafter och ger läkning . Det finns en viss sanning i detta - ur botanisk synvinkel är den här säsongen naturens storhetstid. Växter är fulla av biologiskt aktiva juicer, och den varma sommarsolen har ännu inte svidit dem. Under denna period behåller bladen sin ömhet och mjukhet, kvistarna - elasticitet (som om de fäster vid huden medan de ångar, men samtidigt inte orsakar smärta).

Slutligen är det under denna period som bladen innehåller den maximala mängden användbara estrar.

Professionella rekommenderar att du navigerar till själva plantens stadier - det är nödvändigt att hugga grenar för en kvast innan örhängen dök upp på björken . Du bör också vara uppmärksam på björkbladens skick - det är viktigt att hinna förbereda grenarna innan björkbladets övre del grovas. Den ska förbli mjuk flätig. I detta fall bör själva bladet vara ordentligt fäst vid grenen, inte flyga av det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladen ska vara unga, starka och fräscha och utstråla en lätt doft . I detta fall kommer kvasten att hålla länge och släppa ut användbara ämnen under ångprocessen.

Folktro rekommenderas att slicka överst på arket. Om det är grovt var tidsfristen för skörd av kvastar sen. Bladets mjuka och känsliga yta indikerar att det nu är dags att klippa grenarna.

Bild
Bild

Du bör dock inte rusa in i processen för mycket - unga blad är svagt fästa vid grenarna . En sådan kvast blir snabbt "naken", det kommer att vara obekvämt att använda den, och badprocedurernas effektivitet minskar.

För att kontrollera hur fast bladen sitter fast vid grenarna hjälper ett enkelt test: du måste dra i bladets spets - bara en bit av det ska lossna, inte hela bladet. Annars är du förmodligen sen med beredningen av kvastar.

Bild
Bild

Det är rättvist att säga att för olika regioner i landet kan tidpunkten för skörd av kvastar ändras. Till exempel i Ural kan det vara tidigare än i Sibirien. Det finns källor som indikerar att de i vissa regioner lagrar kvastar för vintern från Petrovs dag (12 juli).

Som redan nämnts är det mer korrekt att fokusera på björkens biologiska kretslopp och hinna samla den i intervallet efter björkens blomning, men före utseendet på kattungar på den.

Bild
Bild

Nästa punkt är att välja rätt dag för skörd. Det måste vara en torr, solig dag … Om du skär av våta grenar blir bladen snart svarta och kvasten får en obehaglig smaklös lukt. Därför börjar de klippa när daggen torkar.

Bild
Bild

DIY förberedelse instruktioner

Kvastens kvalitet, vilket innebär att effektiviteten av dess användning till stor del beror på hur korrekt grenarna klipps, torkas och knyts. En produkt framställd i enlighet med alla regler är alltid stark och på ett speciellt aromatiskt sätt. Storleken på detta badtillbehör kan variera, men i allmänhet når den en halv meter lång.

Att tillverka produkter kan inte kallas svårt … De viktigaste misstagen är förknippade med fel val av tid för att klippa grenar, deras felaktiga torkning. Kvastar bereds på grundval av att en produkt räcker för 2-3 ångor.

Bild
Bild

Urval och kapning av grenar

Den första regeln är att välja träd som växer i ekologiskt säkra regioner. Undvik anläggningar nära fabriker och fabriker, vägar, avloppsreningsverk.

Grenar av gråtande och lockiga björkar anses vara de bästa för kvastar . Sådana växer nära floder och reservoarer, i skuggiga lågland. Barer från björkträd, på vilka örhängen ännu inte har dykt upp, används.

Bild
Bild

Det bästa alternativet är att klippa av unga grenar som växer längst ner på trädet . Grenarna ska klippas med en trädgårdsbeskärare, vilket ger företräde åt sidbladen. De som helt enkelt bryter och river grenar kan skada växten och till och med provocera dess död. Vet när du ska sluta - klippa av ett stort antal grenar, du dömer trädet till döds.

För enkelhets skull kan du klättra på den önskade grenen, luta den och fixa den genom att knyta den till ett närliggande träd. Efter det, gå ner och klipp det nödvändiga antalet grenar. Efter avslutad kapning, lossa trädet. Björkgrenar är elastiska, så sådana manipulationer kommer inte att vara skadliga.

Standard - en kvast med en stavlängd på 50-60 cm . De ska alla vara raka, utåt ungefär lika. Du kan dock fokusera på dina preferenser-det är mer bekvämt för någon att använda en kvast som är 40-50 cm lång, för andra är det bästa alternativet en produkt som är 70-80 cm lång.

Bild
Bild

Stickning

Det är ett misstag att tro att grenarna helt enkelt är bundna med garn eller rep. Stickning utförs med en speciell teknik, tack vare vilken de inre grenarna skyddas av de yttre. Detta sparar kvasten.

Bild
Bild

I förväg rekommenderas att "torka upp" grenarna på en torr och varm plats under dagen. Grenarna får under inga omständigheter utsättas för direkt solljus .… Från detta kommer bladen snabbt att krypa ihop och bli spröda, deras läkande doft kommer att avdunsta. Sådana ämnen är inte lämpliga. Men som de som torkades på en fuktig eller för mörk plats, i ett drag.

Det finns ingen anledning att skölja kvasten - kom ihåg att bladen blir svarta i det här fallet.

Grenarna kan antingen fällas ut eller hängas för att torka. Om de förbereds korrekt, har ämnena i torkad form en smaragdgrön nyans av löv och en delikat behaglig balsamisk arom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan stickning läggs vissna grenar ut på en säck, varefter du måste ta bort löv och kvistar i stället för kvastens framtida handtag. Det är bekvämt när handtaget är 1/3 av produktens hela längd (vanligtvis 15 cm).

Bild
Bild

För en kvast, brukar ta 2-3 starka grenar med gafflar … Tjockare grenar ska vara på insidan och tunnare på utsidan. I det här fallet är det nödvändigt att skydda den senare från att gå sönder, så de verkar vara instoppade inuti. Korrekt vävning av en kvast är inte frodig, i form av en bukett, utan platt. Du kan också jämföra en korrekt stickad produkt med en fläkt - alla kvastens löv ska riktas i en riktning.

Bild
Bild

Det ska vara mycket löv på grenarna, du måste se till att alla stavarna är på samma nivå - ingenting sticker ut . För doft kan du lägga vinbärsblad eller myntakvistar i mitten av kvasten. Vissa specialister sätter också in barrgrenar. De bör dock vara "dolda" inåt, eftersom de kan skada huden vid vaping.

Bild
Bild

Kvasthandtagets tjocklek bör inte vara mer än 5 cm … Först lindar vi änden med garn, varefter den första lindningen görs närmare slutet av handtaget. Efter det är handtaget uppdelat i 2 delar, runt varje garn gör en hel sväng. Nu återstår att fixa garnet på några ställen till.

Dra inte grenarna för hårt Detta förhindrar att kvasten torkar ordentligt. Använd inte tråd för inslagning - det kan repa din hand, och dessutom blir det väldigt varmt i badet. Det bästa alternativet övervägs nylontråd.

Bild
Bild

Vanligtvis, efter torkning, är kvasthandtaget trimmat med en hatchet, och dess ände är insvept med något för en bekvämare användning av produkten.

Torkning

Det sista steget med att skörda björkkvastar är att torka dem. Det bästa stället för detta skulle vara en välventilerad, torr vind eller skjul med hö . Om kvasten torkar i en stadslägenhet, ska den först packas i en papperspåse och sedan hängas på balkongen eller mezzaninen.

Exponering för direkt solljus på buntar är oacceptabelt - från detta kommer bladen att omedelbart krulla och bli sköra.

Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att hänga bunten . Du kan lägga en kvast på en hög med ängshö och täcka den med ett lager av samma hö ovanpå. Det övre lagret av hö bör läggas löst, samtidigt som luckorna bibehålls. Rekommenderas dagligen vänd produkten.

Professionella rekommenderar att kvasten hålls under lätt tryck i 1-2 dagar och först efter det börjar torka. Detta kommer att göra produkten starkare.

I genomsnitt tar torkningsprocessen en vecka. Färdiga kvastar förvaras i omklädningsrummet eller på vinden . Det första alternativet anses vara optimalt. Kvastarna kan staplas ovanpå varandra - så de kommer att skrynklas något, vilket gör att du kan få formen av en fläkt. Det är traditionellt att hänga produkter i par på en abborre; medicinska örter kan också torkas mellan dem.

Bild
Bild

För förvaring på vinden är det bättre att bygga en hökudde under kvastarna och sedan lägga produkterna på dem. På motsvarande sätt lagras kvastar i höloftet och lägger dem direkt på en höstack och täcker dem med en "filt" av samma hö.

Om kvastarna kommer att förvaras i en stadslägenhet, kommer en inglasad balkong att göra. Du kan slå in kvastarna i en hantverkspåse eller lägg dem i kartonger för att bevara smaken. När du använder lådor ska det göras hål i dem så att kvastarna kan "andas". När du väljer en förvaringsplats, se till att den är sval och väl ventilerad.

Om kvasten är planerad att förvaras i mer än 2 år, eller om det finns en uppgift att hålla bladen ljusa gröna, måste produkten strös med saltkristaller

Bild
Bild

Rekommendationer

Det räcker inte att förbereda en kvast ordentligt, du måste också kunna ånga den. Om ett ungt, nyligen förberett badattribut används är det tillräckligt att skölja det i varmt vatten. Då kan du använda den.

Kvastar som skördats på en månad eller mer måste ångas … Den gyllene medelvägen bör observeras, eftersom otillräcklig ångning i tid kommer att orsaka en spröd kvast - löv kommer snabbt att flyga av den, tunna kvistar bryts av. Om du överskrider tidpunkten, kommer bladen att absorbera för mycket fukt, och själva kvasten kommer att få en sur lukt.

Bild
Bild

Professionals rekommenderar att produkten ångas i flera steg . Först blötläggs det i flera minuter hemma (det vill säga vid rumstemperatur) i kallt vatten. Därefter doppas produkten i vatten med en penna och lämnas i några minuter till. Detta är nödvändigt så att handtaget också absorberar fukt.

Efter dessa manipulationer kan kvasten tas till badhuset. Ibland kan detta preparat anses vara komplett. I badet förs kvasten först in i ångrummet i 5-7 minuter (ett par körningar), varefter den används för sitt avsedda ändamål.

Om du bar en ångad kvast i kylan, låt den "värma upp" lite, först i omklädningsrummet och sedan i ångrummet.

Om du inte har förberett din kvast i förväg, använd en alternativ blötläggning . För att göra detta måste produkten doppas i kokande vatten i en kvart och sedan placeras i samma vatten med en penna i ytterligare 20 minuter.

Slutligen, om ingen förberedelse har gjorts och tiden rinner ut kan du använda en annan metod. Kvasten ska sänkas ner i en skål med varmt vatten och lägg sedan behållaren på en het spis. Ånga från det kommer att stiga, gradvis och försiktigt värma upp produkten. I genomsnitt tar det 2-3 minuter att förbereda en kvast.

Bild
Bild

Efter användning ska kvasten sköljas med varmt vatten och sedan torkas noggrant. Som regel räcker en kvalitetsprodukt för 3-4 besök i badet. Buntarnas hållbarhet beror dock också på hur intensivt du ångar.

Nedan kan du se en detaljerad video om skörd av björkkvastar.

Rekommenderad: