Skörd Kvastar För Ett Bad: Vad är Kvastarna För Ett Bad Och När Ska Man Skörda? Hur Stickas Rätt? När Skördas Kvastar?

Innehållsförteckning:

Video: Skörd Kvastar För Ett Bad: Vad är Kvastarna För Ett Bad Och När Ska Man Skörda? Hur Stickas Rätt? När Skördas Kvastar?

Video: Skörd Kvastar För Ett Bad: Vad är Kvastarna För Ett Bad Och När Ska Man Skörda? Hur Stickas Rätt? När Skördas Kvastar?
Video: Little Chris pretend play with toys - best videos with small brother 2024, Maj
Skörd Kvastar För Ett Bad: Vad är Kvastarna För Ett Bad Och När Ska Man Skörda? Hur Stickas Rätt? När Skördas Kvastar?
Skörd Kvastar För Ett Bad: Vad är Kvastarna För Ett Bad Och När Ska Man Skörda? Hur Stickas Rätt? När Skördas Kvastar?
Anonim

Att skörda kvastar för ett bad är en process som kräver särskild uppmärksamhet . Det finns många åsikter om när de samlar in råvaror till dem, hur man stickar grenar korrekt. Traditionella recept och rekommendationer brukar dock löna sig. Det är värt att lära sig mer om vilken typ av kvastar för ett bad och när det är mest korrekt att skörda dem innan säsongstarten, annars blir det knappast möjligt att få högkvalitativt material för vaping.

Bild
Bild

Materialval

Traditionen att självständigt skaffa råvaror stöds av alla erfarna badhusvakter. Det är tack vare deras ansträngningar som särskild vikt läggs vid valet av lämpliga källor för att få stammar. Badkvastar är lind, björk, ek, gran, enbär . I heta länder används också eukalyptus- eller bambuskott för dem.

Bild
Bild

Egenskaperna och egenskaperna hos olika råvaror för beredning av kvastar bör övervägas mer detaljerat

Björk . Denna typ anses vara den mest traditionella, på grund av dess diaforetiska egenskaper, hjälper den till att göra den avgiftande effekten av att besöka badet mer intensiv. Råvaror finns så mycket som möjligt, det är lätt att skaffa det själv. I ångrummet skapar tunna och bitande björkgrenar med små blad som täcker dem en mycket speciell känsla, massage och lindrar svullnad. Sådana råvaror har en gynnsam effekt på hälsan i andningsorganen, hudens tillstånd.

Bild
Bild

Ek … Skotten av detta träd anses vara de bästa för att göra hållbara återanvändbara kvastar, så att de kan komma ikapp den maximala mängden ånga. Denna typ av råmaterial är utmärkt för personer som lider av hudsjukdomar, överdriven svettning. Ekkvastar kan ångas även vid ökat tryck, de rengör bra, masserar, men skapar inte förutsättningar för överdrivet blodflöde.

Bild
Bild

Enbär . Denna typ av råmaterial kännetecknas av ökad hartsighet, utsläpp av väsentliga ämnen sker gradvis. Det bästa är en kvast, samlad från grenar från flera buskar. När du besöker bastun säkerställer en ångad kvast naturlig avdunstning av de helande eteriska oljorna. Med dess hjälp är det möjligt att bli av med nästäppa, samt att lindra patientens tillstånd med reumatism, radikulit.

Bild
Bild

Lind . Doftande kvastar från dess grenar är särskilt älskade av människor som regelbundet besöker det ryska badet. Med deras hjälp kan du bota en förkylning, lindra kroppens tillstånd vid hosta och ta bort symtomen på en rinnande näsa. Lindens eteriska oljor har en fördelaktig effekt på hudens tillstånd, hjälper till att begränsa porerna och eliminerar inflammation. En egenskap hos att besöka ett ångbad med en sådan kvast är en rik honungsarom.

Bild
Bild

Eukalyptus . Denna växt används för att göra kvastar, som har utmärkta läkande egenskaper. Ångade grenar och blad utstrålar en speciell doft, användbar för förebyggande och behandling av förkylningar. För kvastar används buskiga växtsorter.

Bild
Bild

Nässla . Växtbaserade råvaror används färska, bildande kvastar precis innan du besöker badet. Bland de positiva egenskaperna hos nässlor kan man notera en uttalad anti-aging, läkande effekt, en ökning av hudtonen.

Bild
Bild

Älskare av lätt ånga använder lönngrenar, fågelkörsbärskott och andra växter rika på eteriska oljor.

Listan över populära typer av råvaror för tillverkning av en badkvast är inte begränsad till detta.

Bild
Bild

Tidslinje för samling

Den bästa tiden när du kan börja förbereda kvastar för ett bad för varje typ av sådana produkter kommer i en annan period. Exempelvis skördas ekgrenar i slutet av juli och augusti. Det är nödvändigt att vänta tills bladet når sin fulla storlek, och stjälken är fortfarande väl fixerad på skotten. Björkträd i mittfältet skördas för Trinity - en kyrklig helgdag som kommer 49 dagar efter påsk. I de södra regionerna flyttas denna period till mitten av maj.

Bild
Bild

Lindträd klipps från mitten av maj till det andra decenniet i juni, efter blomningens början är grenarna inte längre lämpliga för att göra kvastar. Granråvaror är mindre nyckfulla. Du kan skära den året runt, men från början av våren till slutet av juni är det möjligt att få de bästa kvastarna - de mest doftande och doftande.

Bild
Bild

För växtbaserade råvaror är upphandlingstiden mycket mjukare. Till exempel skördas nässlor från våren till sensommaren och väljer skott med unga skott, utan blomställningar, med rikt lövverk. Andra typer av örter skördas bäst under blomningsperioden, när skotten är ganska starka och bladen är känsliga och aromatiska, mättade med eteriska oljor.

Bild
Bild

Upphandlingsregler

Det finns vissa upphandlingsregler som gör att du kan välja råvaror korrekt och noggrant. Erfarna bastuälskare vet att kardborre växer under friska ekar.

Bild
Bild

Råvaror för kvastar skärs bara på unga träd, väljer soliga, torra platser med en gynnsam ekologisk situation. Längden på grenarna bör vara mellan 40 och 70 cm - beroende på individuella preferenser. Skott med skadad bark, tillväxt eller uttorkade områden, hårt lövverk, svag förgrening kastas.

Bild
Bild

Det finns också allmänna regler för anskaffning av råvaror till kvastar

  1. För att samla grenar, välj morgontimmar (efter att daggen har smält), medan vädret ska vara varmt och torrt.
  2. Flera dagar ska gå efter regnet . I blött väder kan kvastar inte skördas.
  3. Klipp inte grenar på träd som växer nära vägar . Alternativ väljs som har en höjd av minst 3 m, med en längd av sidoskott från 50 cm.
  4. Råvaror samlas in från mer än ett träd, skär till 1/4 av grenarna åt gången .
  5. Du måste skära av skott för kvastar vassa beskärningssaxar … Välj de som växer på sidorna.
Bild
Bild

Redan skurna råvaror läggs ut i 1 lager i 60 minuter, alltid i skuggan. Sedan kan du utföra transport utan att dumpa det resulterande materialet i en hög, exklusive överhettning.

Hur man knyter rätt?

Korrekt stickning av kvastar börjar med att materialet avvisas. På högkvalitativa grenar, lämpliga för att skapa klasar, skärs bladen av 1, 5-2 handflator för att bilda ett handtag. För att göra jobbet kan du göra en speciell lindningsmaskin. Med det blir tillverkningen av stora och små kvastar snabbare och enklare. Upprullningsanordningen hjälper till att sticka handtag på 2 eller 3 ställen, ger den högsta möjliga tätheten av buntning av grenar till ett gäng.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan dock göra med manuellt arbete, särskilt om förberedelsen av badtillbehör utförs för personliga behov. Tänk på de populära stickmetoderna.

  1. Enda . Det används vid tillverkning av små kvastar eller för de produkter som kommer att användas färska. Med ett enda band används produkten högst 1 gång. Bunten fästs med en åtdragningsknut så nära bladen som möjligt.
  2. Dubbel . I detta fall bildas 2 remmar på kvastens "handtag". Handtaget visar sig vara tufft och bekvämt att greppa. För att göra en dubbel bandning är grenarna i bunten uppdelade i 2 delar, överlagrade på varandra, korsande i en vinkel på 90 grader. Först knyts kvastens ände, sedan vrids halvorna igen, kombineras till ett gemensamt knippe, stickas igen - så här tillverkas hållbara björk- och ekprodukter för återanvändbar användning.
  3. Trippel . Denna metod används på tjocka kvastar för att dra ner handtaget. Samtidigt är den mellersta knuten vanlig, övre och nedre kan vara åtstramande eller enkla.
  4. Komplett . Denna teknik är inriktad på att binda badkvastar gjorda av barrträd. När du använder produkten färsk kan åtdragningen vara intensiv längs hela handtaget. För torkning bör du inte stärka intrasslingen; om garnet är för hårt applicerat kan grenarna under det ruttna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Främst naturmaterial används som sele för kvastar.

Bild
Bild

Hampa eller lingarn anses vara det bästa, men dess syntetiska motsvarigheter används ofta hemma . Dessutom är det till och med möjligt att använda elektriska klämmor, som kan dra åt mer när grenarna torkar ut.

Bild
Bild

Torkningsinstruktioner

De skurna råvarorna måste torkas ordentligt. Det är viktigt att de medföljande kvastarna inte är för tjocka eftersom det kommer att öka torktiden . Användningen av ytterligare värmekällor är utesluten - alla processer sker under naturliga fuktighetsförhållanden utan kontakt med direkt solstrålar. De bästa kvastarna är gjorda av råvaror som skördats under försommaren. Innan parning rekommenderas att torka grenarna något genom att sprida dem på en torr och ren trasa.

Bild
Bild

Till en början är det inte värt att hänga produkterna monterade i klasar. De förvaras i en hög i ungefär en dag, sedan tas lövverket bort från handtaget. Först då kan hängningen göras. Valet av denna torkmetod säkerställer att råvaran är rundad. Platta fläktformade kvastar erhålls endast när de förvaras i staplar med periodisk rörelse av den nedre delen uppåt.

Bild
Bild

Kombinerad torkning är också populär . Först staplas grenarna bundna i klasar, placerade under en lätt press. När de sedan har rätt fläktformad form kan du fortsätta att hänga. Hela processen tar 1-2 veckor, med korttidsförvaring kan de lämnas hängande tills de är klara att användas. För ekkvastar håller torkningen dubbelt så länge, lönn behöver ännu mer, gräskvastar behöver mycket mindre tid.

Bild
Bild

Förvaringstips

Badkvastar måste förvaras ordentligt. För att bladen ska förbli gröna, lukta behagligt och inte täckas av mögel och röta är det viktigt att följa viktiga regler.

  1. Vid förvaring i omklädningsrum eller skafferi är det viktigt att hålla rummet torrt och rent . I det här fallet staplas kvastar ovanpå varandra individuellt. Med tiden, om lagringsförhållandena är tillräckligt bekväma, kommer grenarna i buntar att få en karakteristisk fläktformad form.
  2. När du placerar på vinden rekommenderas det att lägga kvastar och sprida hö under dem … I detta fall måste lagringsutrymmet ventileras noggrant för att förhindra fukt.
  3. När du placerar kvastar för ett bad att torka i en stadslägenhet, är det absolut nödvändigt att ge dem de mest bekväma förhållandena . Du kan använda en varm inglasad balkong eller ett skafferi. Kvastar lagras ovanpå varandra och flyttar regelbundet det nedre planet uppåt.
Bild
Bild

Om lövverket under förvaringen har mörknat, fått en brun nyans kan du inte använda en kvast.

En sådan kvast skickas för återvinning. Det rekommenderas inte att mata bort förstörda råvaror till husdjur . Så att lövverket i högkvalitativa produkter inte smulas, efter torkning är det inslaget i papper och sedan staplat.

Rekommenderad: