När Ska Man Skörda Lindblommor? Hur Man Torkar Lindblommor För Te För Vintern? Vilken Tid Kan Du Skörda Färgen För Torkning?

Innehållsförteckning:

Video: När Ska Man Skörda Lindblommor? Hur Man Torkar Lindblommor För Te För Vintern? Vilken Tid Kan Du Skörda Färgen För Torkning?

Video: När Ska Man Skörda Lindblommor? Hur Man Torkar Lindblommor För Te För Vintern? Vilken Tid Kan Du Skörda Färgen För Torkning?
Video: Lime (Linden) Flowers - And Making Lime Flower Tisane 2024, Maj
När Ska Man Skörda Lindblommor? Hur Man Torkar Lindblommor För Te För Vintern? Vilken Tid Kan Du Skörda Färgen För Torkning?
När Ska Man Skörda Lindblommor? Hur Man Torkar Lindblommor För Te För Vintern? Vilken Tid Kan Du Skörda Färgen För Torkning?
Anonim

När och hur man samlar kalkblommor - denna fråga är av intresse för många. I den här artikeln kommer vi att överväga vid vilken tidpunkt du kan samla färgen för torkning och hur du torkar den korrekt för te för vintern.

Upphandlingsvillkor

Enligt arkeologer, samlingen av lindblommor har pågått i tusentals år . Människan har alltid vördat lind som en medicinsk och helt enkelt aromatisk växt. Trädet har alltid ansetts heligt, det huggits aldrig till ved, barn lärdes att inte bryta lindgrenar. Lindplantor planterades ofta runt tempel, denna tradition har överlevt till denna dag. Örtläkare har länge hängt ett kors vävt av lindekvistar runt halsen på sjuka människor, och sjukdomen avtog. Linden doft har lockat getingar och bin i århundraden - de pollinerar träd, ger doftande honung. Idag är naturlig lindhonung högt värderad för sina närings- och medicinska egenskaper, särskilt mot bakgrund av syntetiska smaker.

Sedan antiken har amuletter mot demoniska krafter huggits ur trä, tillsammans med aspen förstärktes lindgrenar på ytterdörrarna - man tror att detta skyddar en persons bostad från negativ energi. Slavarna trodde att i stormigt väder var det nödvändigt att gömma sig under de spridande lindarna, blixten slår dem aldrig. Trädet, enligt gamla legender, har en släkting med Guds Moder, dikter komponerades om det, underbara målningar skrevs från det.

Trädets liv är cirka 150 år, men det finns också hundraåringar i Rysslands minnesreservat, vars ungefärliga ålder är cirka 3 århundraden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Linden blommar från cirka 10 dagar till 2 veckor, i juni månad . På grund av detta är samlingen av blommor begränsad i tid. I mittfältet har olika regioner i landet olika skördstider, dessutom kan blomningstiden börja senare på grund av väderförhållandena. Men det är alltid juni, början - under varm sommar, mitt - i kallt, regnigt väder. Det är svårt att missa början av blomningen: trädet är täckt med en ljusgul färg, nära det blåser en söt honungsarom.

De bästa indikatorerna för början av samlingen är bin, de börjar alltid samla lindblommor i tid, närmare bestämt dess nektar, pollen. Sedan bör personen också gå med i samlingen för torkning.

När linden börjar blekna blir dess blommor olämpliga för skörd, får en brun nyans och smulas när de plockas. Det är bäst att skörda råvaror vid middagstid, då öppnar blommorna helt … Riv av färgen tillsammans med skivor - med ett blad och ett blomställningsben - det enklaste sättet är med händerna eller med en vanlig sax, som för enkelhets skull är knuten till en kort sladd vid handleden. De plockar inte blommor i staden, i daggen eller efter regn . Samla i god tid frön, nötter kvar efter blommorna. Herbalists använder dem för medicinska ändamål. Från dem kan du odla små skott under vintern för att plantera nya träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man samlar lindblommor?

Det finns viktiga regler när det gäller att plocka lindblommor. Det rekommenderas inte att samla det från träden i skogsbältet som ligger längs vägar, motorvägar, nära industriföretag, kyrkogårdar, avlopp . Örtläkare tar inte färg från lindar som växer ensamma eller i små grupper bland åkrarna - det finns plats för alla vindar på fältet, och den största mängden damm ackumuleras där. Det bästa stället att plocka lindblommor - det här är skogbevuxna floder, sjöar, konstgjorda reservoarer . Det finns alltid lite damm här, det skräpar inte ner i trädet.

Skadade blomställningar som påverkas av sjukdomar tas inte - de kännetecknas av en tråkig färg, förekomsten av rostiga fläckar och mörka skivor. Miljötjänster förbjuder att hugga träd, bryta av grenar för att underlätta insamling av råvaror. Det skulle vara fel att förstöra träd nära bigårdar.

Blad, blomställningar, kottar, trädbark skördas för vintern. Varje råvara har sin egen insamlingstid.

Det är viktigt att efter plockarna av den naturliga gåvan förblir trädet starkt, friskt, redo för nästa vinter och det efterföljande fullvärdiga sommarlivet.

Bild
Bild

Nyanser som du bör veta när du samlar kalkråvaror:

  • de flesta blommorna ska vara lösa, detta är en indikator på den optimala tiden för deras samling;
  • samla råvaror på morgonen, alltid i torrt, varmt väder;
  • riv av färgen med skivorna - naturen lagrar många användbara egenskaper i dem;
  • i kallt väder, när lufttemperaturen inte är mer än + 26 ° C, släpps nektar intensivt ut - insamlingen av råvaror i sådant väder är optimal, de skördade blomställningarna har den största fördelen;
  • under ett år räcker det med att förbereda 1 kg råvaror, det kommer att räcka för en familj till nästa blomning.

Varför det är användbart att plocka blommor på morgonen, svarar experter, naturläkare. På morgonen vaknar trädet, får styrka av solljus, värme, det blir själv levande, aktivt, av detta och dess färg har den största styrkan och fördelen. Efter klockan 16 på eftermiddagen börjar trädet förbereda sig för en natts vila, dess helande krafter försvagas.

Bild
Bild

Hur ska man torka och förvara?

Om lindblomman bara skördas för te och oavsiktliga förkylningar räcker det med ett kilo torra råvaror för en familj. Det rekommenderas inte att samla in mer så att linden kan slutföra sin naturliga cykel - fröna mognar, de sprids av vinden runt för tillväxt av nya träd.

De uppsamlade blomställningarna läggs ut på papper, tyg. Torkad under en baldakin, inte blåst av vinden. Idag finns det speciella torktumlare - om de används för snabb torkning av lime blommor, bör temperaturen i dem inte vara högre än + 40 ° С. Lufttorkning varar inte mer än 2-3 dagar. Under denna tid bör råvarorna blandas försiktigt flera gånger för jämn torkning. Detta bevarar deras helande och näringsmässiga krafter i blomställningarna.

Det rekommenderas inte att torka lindråvaror direkt i solen, eftersom strålarna missfärgar växter och användbara egenskaper försvinner i den.

Bild
Bild
Bild
Bild

De kontrollerar helt enkelt torkningsgraden - stammarna går sönder, får en gulaktig nyans och tappar sin livliga doft. Detta är korrekt, för på vintern ger lindblomman fortfarande en ljus färg, en behaglig sommarlukt och hälsa. Vik de färdiga torkade blomställningarna i papperspåsar, tygpåsar för att säkerställa normal luftåtkomst. Keramiska tallrikar med lock är lämpliga för vinterförvaring. Behållare av glas eller plast är kategoriskt olämpliga . I sådana rätter försämras pollen, färgen och lövverket tappar sin helande kraft.

Korrekt lagring av lindråvaror innebär att bevara dess fördelaktiga egenskaper i den i 2 år.

Rekommenderad: