Plocka äpplen: När Ska Man Samla Dem För Förvaring I Källaren? När Ska Man Skörda Höstskörden Av Olika Sorter Från Trädet I Ural Och I Moskva -regionen?

Innehållsförteckning:

Video: Plocka äpplen: När Ska Man Samla Dem För Förvaring I Källaren? När Ska Man Skörda Höstskörden Av Olika Sorter Från Trädet I Ural Och I Moskva -regionen?

Video: Plocka äpplen: När Ska Man Samla Dem För Förvaring I Källaren? När Ska Man Skörda Höstskörden Av Olika Sorter Från Trädet I Ural Och I Moskva -regionen?
Video: Урожай яблок и как приготовить яблочный сок на заводе, линия по производству яблочного сока 2024, April
Plocka äpplen: När Ska Man Samla Dem För Förvaring I Källaren? När Ska Man Skörda Höstskörden Av Olika Sorter Från Trädet I Ural Och I Moskva -regionen?
Plocka äpplen: När Ska Man Samla Dem För Förvaring I Källaren? När Ska Man Skörda Höstskörden Av Olika Sorter Från Trädet I Ural Och I Moskva -regionen?
Anonim

Många känner till den fantastiska doften av mogna äpplen som just plockats från trädet. Jag vill bara andas in, känna smaken av dessa otroligt goda och friska frukter. Äpplena skördas när de är fullt mogna. För att bevara skörden länge måste du veta vid vilken tid trädgårdsarbetet ska utföras, hur man gör det korrekt och genom att använda vilka enheter du kan få frukt från äppelträdets övre grenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Det sista steget i att odla frukt är att skörda dem. Samtidigt är det viktigt att inte bara få en anständig skörd, utan också att hålla evenemang i tid.

Experter delar upp sorterna av dessa frukter i vissa typer:

  • sommar;
  • höst;
  • vinter.

Sommarsorter är inte avsedda för långtidsförvaring, de äts omedelbart. Sådana sorter mognar i mitten av augusti.

Äpplen som har nått mognad under hösten används för långtidsförvaring. Men denna period kan variera beroende på temperaturfluktuationer. Så under en varm sommar med mycket regn kan frukter mogna tidigare. Mindre gynnsamma förhållanden kommer att skjuta upp skörden.

Vintersorter anses vara de mest mogna, som tas bort från grenarna den sista veckan i september till mitten av oktober. En sådan gröda kommer att lagras till våren, äpplen mognar när de lagras.

Bild
Bild
Bild
Bild

I varmare klimat tenderar saftiga frukter att mogna tidigare. De börjar tas bort från träden ungefär samtidigt, med hänsyn till regionens läge.

  • I Uralerna blir frukterna mogna tidigare, de skördas från slutet av juli till början av september.
  • I Moskva -regionen kan du börja samla dem från slutet av augusti. Ätningen fortsätter till mitten av oktober.
  • I Sibirien börjar fruktmognaden i mitten av augusti och pågår till slutet av september.
  • Insamlingen i Leningrad -regionen och Volga -regionen genomförs också vid den angivna tiden. Om du gör det senare blir äpplena övermogna, men om du rusar för mycket kommer de inte att smaka fullt.
  • Oavsett region, oavsett om det är Volga -regionen eller Udmurtia, tas höstsorter vanligtvis bort från trädet från slutet av augusti till september.

Sena äpplesorter skördas när de ännu inte har en uttalad smak och karakteristiska egenskaper. Frukterna kommer att kunna uppnå detta bara några veckor efter skörden.

Med rätt förvaring kan vintersorter behålla en ljus doft och uttalad smak i 6 månader. Samtidigt förblir de saftiga och krispiga. Sådana sorter tolererar transport bättre, är lämpliga för bearbetning och färsk mat.

Skördetiden för höstfrukter är i september . Fruktningen varar 3-4 veckor. Detta gör att du inte kan skynda dig för att skörda, utan att göra det gradvis. Höstsorter lagras i 3-4 månader, varefter de börjar tappa täthet, blir lösa och vadade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken typ av plockare ska du använda?

När fruktsäsongen kommer måste du börja plocka dem. Olika metoder gör att du kan bestämma tiden exakt.

  • Månekalender . Månen påverkar vätskans tillstånd inte bara i levande saker, utan också i växter. Vid vissa tillfällen får de en stor mängd fukt, vilket ökar utbudet av nödvändiga komponenter. Beräkningen av dagar enligt månkalendern gör att du kan bestämma tidpunkten för skörden.
  • Fruktprovning . Att äta en måltid kommer att avslöja fruktens mognad.
  • Utseende . Mogna frukter har en jämn färg utan att mörkna. Benen är mörkbruna inuti. Smaken av frukten är söt och sur, frukten är saftig och aromatisk.
  • Bestämning genom att trycka på frukten med fingrarna . Den återstående bucklan indikerar dess fulla mognad.
  • Med hjälp av fallna äpplen . Om det finns många stora frukter på marken är det dags att börja skörda.
  • Metod med hjälp av jod . En droppe jod som appliceras på snittet hjälper till att bestämma äpplens mognad. Frukter med en utvecklad blå kant på snittet och ett gult centrum är redan helt redo för transport.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte så svårt att skörda från lågväxande äppelträd eller dvärgvarianter, vilket inte kan sägas om höga fruktträd med imponerande dimensioner. Vanligtvis hänger de godaste frukterna högst upp.

Olika enheter används för att underlätta insamling. Med deras hjälp kan du enkelt ta bort frukterna utan att skada grenarna.

Sådana fruktplockare kan göras oberoende av improviserade medel, eller så kan du gå till lanthandeln för dem. I en industriell miljö används en skördetröska som en sådan enhet.

För att en enhet ska fungera måste den uppfylla vissa krav:

  • samlaren måste stadigt greppa och hålla frukten;
  • ha tillräcklig höjd
  • bryt inte grenar eller skada äpplen när du tar bort dem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bekvämligheten med att använda en sådan vara är också en viktig faktor.

Som material för det kan plast, tråd, säckväv och andra användas

  • Plast . Det enklaste och mest populära alternativet för att göra en fruktplockare är plast. Sådana konstruktioner är enkla och enkla att använda. Plast "tulpan" består av två delar: ett speciellt glas med kronblad och ett handtag. För att ta bort frukten med en "tulpan" måste du ta tag i äpplet så att det ligger i glaset och rulla det lite. Stjälken ska vara mellan kronbladen vid denna tidpunkt.
  • Tråd . Tråd- eller hylsdragare har också många fans. Strukturen består av ett plaströr och tråd med en fiskelina. För att ta bort frukten fixeras tråden i änden av handtaget och böjer kanterna till ringar genom vilka fiskelinan är gängad. Med hjälp av fiskelinan kommer mekanismen att fungera. Väl i mitten av stripparen fixas äpplet genom att dra i linan. För att skilja frukten från grenen måste du rulla enheten.
  • Säckformad . Baggy -alternativ är inte mindre populära. Sådana modeller är inte bara praktiska, utan också funktionella, eftersom de kan användas för att samtidigt ta bort flera frukter. Den har en rund form, vassa tennblad som fungerar som en kniv. En liten påse fästs på formen. Tack vare handtaget hålls enheten på glaset. Den ska vara av lämplig längd, ganska lätt och bekväm. Efter skärning kommer frukterna att falla i uppsamlaren utan att skadas.
  • Med fångst . Gripper -modeller väljs oftare för att plocka små frukter. För att få tag i frukten används en plastanordning i form av en tår med tre fingrar. Närvaron av ett teleskophandtag med en spak gör att mekanismen kan sättas i rörelse, på grund av vilket äpplet finns i samlarens hålighet. Efter det måste du plocka det från grenen. Nackdelen med denna enhet är att grenar och löv ofta skadas allvarligt vid användning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom butiksalternativ används också hemlagade fruktplockare. De kan tillverkas oberoende av varandra med hjälp av tillgängliga material i form av plastbehållare, plaströr eller till och med burkar. För att göra en struktur av plastbehållare behöver du:

  • ta en plastflaska för 2 eller 2,5 liter;
  • förbereda en pinne som fungerar som en hållare;
  • använd garn i arbetet eller ersätt det med tråd

För att göra en annan hemlagad fruktavdragare behöver du:

  • skär den valda behållaren i två delar - en del med en hals kommer att vara till nytta i arbetet;
  • gör en kilformad klyfta på snittlinjen och använd den för att skilja stjälken från grenarna;
  • fäst pinnen på halsen med garn eller tråd, du kan helt enkelt linda den med tejp.

Om du vill kan du göra någon annan enkel struktur som gör att du kan få saftiga frukter från de övre grenarna.

Bild
Bild

Hur rengör jag äpplen på rätt sätt?

Det finns vissa regler för skörd

  • Att samla äpplen börjar med att rensa platsen under äppelträdet, höja de fallna frukterna. Detta skyddar webbplatsen från sjuka eller dåliga frukter, som kan bli en källa till spridning av sjukdomar.
  • Arbetet ska inte utföras på morgonen medan det fortfarande finns dagg på växterna. Fruktskörd utförs vanligtvis på eftermiddagen, när luften redan har värmts upp väl och daggen har avdunstat. Det är viktigt att vädret är lämpligt för detta. I regnet eller omedelbart efter det plockas inte äpplen.
  • De börjar skörda från de nedre grenarna och stiger gradvis till toppen av trädet. Specialanordningar hjälper till att ta bort frukterna från de övre grenarna.
  • Frukt avsedd för långtidsförvaring bör avlägsnas med en stjälk. Ta bort frukterna från trädet genom att rulla tills de lossnar av sig själva.
  • De sorter som används för att göra sylt, andra preparat eller mat, det vill säga sommarsorter, skärs av när de är helt mogna eller något omogna. Det är lämpligt att ta av vinteräpplen senare. Bättre att göra detta före frost.
Bild
Bild

Endast mogna täta frukter ska tas för förvaring . Omedelbart efter att frukterna har tagits bort sorteras de.

Skörd i trädgården bör göras noggrant, noggrant välja frukter för lagring och de som kan bearbetas eller användas för mat.

Maskiga eller deformerade frukter, liksom skrynkliga frukter, bör avsättas separat; de ska inte lämnas för förvaring i källaren . För detta är endast exemplar utan defekter, maskhål, bucklor eller röta lämpliga.

Den skördade grödan viks försiktigt till en plasthink

Det är viktigt att lägga äpplena i behållaren och inte kasta dem. Det är bättre att ha gummihandskar på händerna.

Bild
Bild

Skaka inte trädet eller skaka av äpplena med en pinne eller andra improviserade medel. Om frukterna faller kommer de att skadas, vilket i framtiden kommer att orsaka uppkomsten av ruttna fläckar . Sådana frukter kan lämnas för beredning av ämnen för vintern, men de är inte längre lämpliga för långvarig färsk lagring.

Skördade grödor förvaras bäst i trälådor med ventilationshål . Det är nödvändigt att bearbeta behållaren med en lösning av kaliumpermanganat, torka sedan behållaren i solen och lägg botten med rena pappersark.

För bättre bevarande är kartonger också lämpliga . Med en liten skörd rekommenderas att varje frukt förpackas i papper. I ett rymligt rum kan du bygga många ställ som passar i form och storlek och lägga exemplaren på ytan så att de inte vidrör varandra.

När de förvaras i lådor eller lådor viks enskilda sorter separat, med hänsyn till de olika mognadstiderna

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att omedelbart flytta äpplena i lådor, utan att lämna dem i en hink eller en plats upplyst av solen.

Frukter för förvaring ska inte tvättas, det är viktigt att en hel matt film finns kvar på dem och skyddar dem från röta.

Grödan förvaras bäst på en sval och torr plats . Det bästa stället för detta är källaren. Det måste vara rent och torrt. Det sista skräpet avlägsnas preliminärt från det, sprickorna täpps till och väggarna desinficeras med kopparsulfat eller släckt kalk. Det är också lämpligt att tvätta golvet med desinfektionsmedel.

Det rekommenderas att förvara grödan vid temperaturer upp till 5 grader, med en luftfuktighet på 80–90%.

Det är nödvändigt att inspektera grödan och ta bort bortskämda prover . Frys dem inte.

Rekommenderad: