Nässelkvastar: Fördelarna Och Skadorna Med Nässelkvastar För Ett Bad, Hur Man Gör Och ångar

Innehållsförteckning:

Video: Nässelkvastar: Fördelarna Och Skadorna Med Nässelkvastar För Ett Bad, Hur Man Gör Och ångar

Video: Nässelkvastar: Fördelarna Och Skadorna Med Nässelkvastar För Ett Bad, Hur Man Gör Och ångar
Video: Duscha istället för att bada badkar! 2024, Maj
Nässelkvastar: Fördelarna Och Skadorna Med Nässelkvastar För Ett Bad, Hur Man Gör Och ångar
Nässelkvastar: Fördelarna Och Skadorna Med Nässelkvastar För Ett Bad, Hur Man Gör Och ångar
Anonim

För de flesta är det en favorittradition att gå till badhuset. En av de viktiga egenskaperna hos denna procedur är en kvast. Av särskilt intresse för älskare av vanlig ånga är nässelkvastar … Att skapa dem med egna händer kommer inte att vara svårt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En brännässelkvast är vid en första anblick ett ganska märkligt badattribut. Det är dock denna ört som har ett stort antal användbara och läkande egenskaper. En badkvast hjälper till att bli av med ett antal obehagliga sjukdomar .… Dessutom används det i stor utsträckning vid behandling av gikt , reumatism och radikulit … Dessutom rekommenderar finsmakare av traditionell medicin sjuka med akuta luftvägsinfektioner ta ett ångbad med en nässelkvast.

Det speciella med denna ört är unik substans , som den innehåller. Det tränger genast in i överhuden, även med minimal beröring. Vitaminer och mineraler har en gynnsam effekt på blodcirkulationen, normaliserar blodtrycket och ökar kroppens skyddande funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördel och skada

Sedan antiken har nässla ansetts vara en "livräddare" för följande sjukdomar:

  • hjärt-kärlsjukdomar;
  • bronkit;
  • tuberkulos;
  • allergi;
  • svullnad;
  • artrit.

Ångning med en "het" kvast hjälper också bli av med trötthet . Funktionen av detta attribut är också relevant. för hudproblem . Regelbunden användning av en nässelkvast kommer att lindra från bölder och akne . Det rekommenderade antalet "poultices" är 1-2 gånger i veckan.

Förutom, Läkare rekommenderar inte bara att ta ett ångbad för muskelsmärtor, utan att gnugga platserna som orsakar en känsla av obehag . Denna procedur hjälper till att eliminera smärta och få ordning på nervsystemet. Även nässelkvast påverkar hårets skick positivt.

Bild
Bild

Ett bad med detta attribut är dock inte användbart för alla . Faktum är att nässlens egenskaper kan öka blodkoagulationen och orsaka bildning blodproppar.

Dessutom har "brinnande" attributet för badet kontraindikationer för ett antal av följande sjukdomar:

  • hypertoni;
  • ateroskleros;
  • tromboflebit;
  • åderbråck.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det kommer till gravid kvinna , då rekommenderas de inte heller att använda en nässelkvast, eftersom dess användning kan framkalla förlust av fostret.

Bland annat rekommenderar läkare inte att ånga, med hjälp av detta attribut mycket intensivt, är det bäst att varva det med björk eller ek. Det är bäst att konsultera en läkare innan du badar.

Bild
Bild

Tillverkningstips

Att göra en nässelkvast för ett bad med egna händer är en enkel sak. Beredningsprocessen beror dock direkt på vissa nyanser. Till exempel kommer nässlor i ett antal sorter, men svidande och tvåväxt är de mest populära. Det första alternativet är en ettårig växt med en graciös stjälk och miniatyrblad … Även med minimal kontakt med denna sort visas blåsor på människans hud och outhärdlig klåda uppstår. Det är inte lämpligt för att göra ett badattribut.

Bild
Bild

När det gäller dioecious nässla, det är det som används för att sticka en kvast . Detta är en flerårig, vars längd är 1,5-2 meter. Den har en tät stjälk och stora blad. Till skillnad från brännande är dess läkande egenskaper inte så höga, men att röra vid det orsakar inte allvarligt obehag. Även i naturen finns det växter som utåt liknar nässla men deras löv har inga speciella hårstrån. I det här fallet, innan du samlar gräset, kontrollera om det är "skarphet".

Bild
Bild

Skörd sker i maj eller juni . Det är under denna period som nässla ackumulerar användbara ämnen så mycket som möjligt. Insamlingen utförs i täta handskar med en vass sax. Växten klipps bäst i en skog eller park. Nässlor som växer vid sidan av vägen fungerar knappast. Huvudkravet för gräs är ett torrt löv . Därför är det viktigt att vara försiktig vid transport.

Bild
Bild
Bild
Bild

Parning görs några dagar efter skärning, när stjälkarna inte längre är saftiga och lövverket vissnar . Samlingen hängs i ett ventilerat rum under en baldakin (skydd mot sol och nederbörd). De använder också torrt, rent papper och sprider de snittade stjälkarna på det.

Stickprocessen har följande steg:

  • varje stam är delvis rensad för lövverk (nedre delen);
  • grupp 7-10 stjälkar, i linje med den övre delen, stjälkar bör placeras på samma nivå;
  • fixa kvasten i den nedre delen med ett tätt rep och klipp ändarna med en sekatör, dra åt kvasten inte med full styrka för att inte bryta stjälkarna.

Nässelstjälkar är ganska mjuka, så många experter det rekommenderas att komplettera kvasten med björk- eller vinbärskvistar … De kan vävas mellan stjälkar av brinnande gräs. Hållbarheten för denna kvast är högst 2 år.

Bild
Bild

Hur man använder?

Ångningsprocessen har också sina egna egenskaper. Det är kontraindicerat att sänka en nässelkvast i kokande vatten. Det är lämpligt att använda vatten som inte är högre än 75 grader. Bryggtiden är 2-3 minuter. Annars kommer örten att förlora sina fördelaktiga egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att inte använda traditionell vispning. Beröringen av en nässelkvast ska vara lätt och påminna om en massage . Om huden blir röd, var inte orolig. Färgen "återkommer" efter en kort tid. Experter avråder från att återanvända en nässelkvast.

Rekommenderad: