Skivspelare Av Vinylskivor Från Sovjetunionen (24 Foton): En översikt över De Bästa Sovjetiska Modellerna I Toppklass. Bärbara Spelare I En Resväska Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Skivspelare Av Vinylskivor Från Sovjetunionen (24 Foton): En översikt över De Bästa Sovjetiska Modellerna I Toppklass. Bärbara Spelare I En Resväska Och Andra

Video: Skivspelare Av Vinylskivor Från Sovjetunionen (24 Foton): En översikt över De Bästa Sovjetiska Modellerna I Toppklass. Bärbara Spelare I En Resväska Och Andra
Video: JUST NU: SD överväger misstroende mot miljö och klimatminister Per Bolund 2024, Maj
Skivspelare Av Vinylskivor Från Sovjetunionen (24 Foton): En översikt över De Bästa Sovjetiska Modellerna I Toppklass. Bärbara Spelare I En Resväska Och Andra
Skivspelare Av Vinylskivor Från Sovjetunionen (24 Foton): En översikt över De Bästa Sovjetiska Modellerna I Toppklass. Bärbara Spelare I En Resväska Och Andra
Anonim

Under sovjettiden var det en ständig debatt om vilken vinylskivspelare som var bättre. Tiderna har förändrats, men att bråka om detta avtar inte än idag. Vid den tiden försökte tillverkaren skapa ett unikt ljud. Det är därför vintage ljudutrustning är mycket efterfrågad idag. Samtalet kommer att fokusera på de bästa vinylspelarna under Sovjetunionens tid, deras funktioner och driftsprinciper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Tillsammans med förekomsten av sådana enheter som bärbara kassettspelare, stereospelare, rulle-till-rulle bandspelare, placerade vinylskivspelare i Sovjetunionen först. Allt handlade om ljudkvalitet. Kassett- och rulle-till-rulle-inspelningar hade en låg ljudnivå. Vinylskivor är en annan sak. En av huvudfunktionerna i skivspelare är enheten. Det är av tre typer:

  • bälte;
  • hetero;
  • vält.

Det bästa alternativet anses vara en rem- eller remdrivningstyp. På grund av dess flexibla egenskaper kan den dränka bort onödiga vibrationer och främja smidig rörelse av skivan.

Det är dock värt att överväga att remdrivningen har förmågan att slits ut snabbt. Om den är sliten måste enheten omedelbart bytas ut mot en ny.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan designfunktion för vinylljudenheter är patronen. Den består av följande delar:

  • nål;
  • nålhållare;
  • generationssystem.
Bild
Bild

Vissa vintage -skivspelare älskar diamantnålar. När det spelas genom en diamantnål blir ljudet mycket tydligare.

Det finns två typer av huvuden för nålar

  • MM . Huvuden av denna typ har en rörlig magnet. Pickuper med en sådan magnet har mini-magneter som är fästa på nålhållaren och rör sig i en speciell spole. Den fasta spolen är placerad i enhetens kropp. Rörelsen av dessa små magneter skapar ett magnetfält. Det skapar sedan en spänning i spolen, på grund av vilket ljudet visas.
  • FRÖKEN . MC -huvuden har liknande funktioner som MM -typen. Skillnaden är i den rörliga spolen och de fasta magneterna. Denna funktion ger smidig glidning längs skårorna på skivan och minskar mekanismens vikt.
Bild
Bild

Det är också värt att fokusera på typerna av nålslipning. Den optimala och mer populära typen anses vara en sfärisk slipning med en diameter på 15 mikron . Men det är värt att notera att sfärisk skärpning är mycket efterfrågad på grund av dess låga kostnad. Nålar av högre kvalitet har hyperelliptisk och elliptisk skärpning. Dessa typer av nålar kräver mer exakt justering, så nybörjare bör välja en billigare.

Vinylspelare är utrustade med skridskoåkning, vilket också anses vara en av huvuddragen i tekniken . Många modeller har automatisk start och stopp av kompositioner, förmågan att lyssna på alla typer av skivor och förekomsten av flera rotationshastigheter.

Bild
Bild

Modellöversikt

En översyn av de bästa sovjetiska skivspelarna för grammofonskivor bör börja med en modell i toppklass. Elektrisk skivspelare " Elektronik B1 01 " rankas med rätta först i betyget för gamla vintageapparater. Modellen släpptes på 60 -talet av förra seklet. Av fördelarna är det värt att notera en ganska tung zinkskiva. Vid den tiden genomfördes utvecklingen av denna enhet i Georgien, och detta påverkade i god mening kvaliteten.

"Electronics B1 01" har remdrift och tröghetsmotor vid låga varvtal. Modellen utmärker sig också genom sin utmärkta mekaniska chassikoppling och den fasta elmotorn. Den övre panelen i aluminium är utrustad med förstyvningsribbor.

Man tror att den här spelaren låter flera gånger bättre än sina västerländska motsvarigheter i mellansegmentet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk skivspelare " Elektronik 017 " utrustad med hög rotationshastighet, skapar ett minimum av buller och detonation. Modellen har en högkvalitativ motor, som används på dyrare enheter. På plussidan är det värt att notera den direkta armen och den unika elektrodynamiska dämpningstekniken.

Tack vare den direkta drivningen spelar tekniken även böjda skivor.

Bild
Bild

Skivspelare " Corvette 038 " en gång kostade en halv bil. Under Sovjetunionens dagar var denna modell svår att få. Även i vår tid kostar sådan utrustning över 60 tusen rubel.

Bild
Bild

" Arcturus 006 " - en spelare i mellansegmentet. S-formad tonarm och direkt skivenhet gör ljudet bättre och rymligare. Denna modell var också svår att få tag på. Kostnaden för enheten var dock mycket lägre än för Corvette 038. Och till denna dag på olika auktioner kan du hitta en elektrisk spelare "Arcturus 006".

Det bör noteras att efter en viss modernisering började enheten låta ännu bättre. Ljudet från skivspelaren likställs med bra HI-FI-teknik.

Bild
Bild

Skivspelare " Radiotekhnika 001" och "Radiotekhnika 101 " tillhör samma kategori. Den övergripande fördelen är en bra motor, träkropp och ett elektrofonbord.

Bild
Bild

" Estland EP 010 " ser bra ut inuti. Modellen har ett rikt utseende tack vare en tunn kropp, som stängs av ett elegant, mörkt skyddande skydd. Tekniken har förmågan att byta kompositioner, vilket utförs med en knapp.

" Estland EP 010 " har ett par tonarmar. Den ena är en vanlig tonarm med en penna, den andra är med en spårningssensor.

Trots att den här modellen var "för en amatör" på den tiden, gör enheten fortfarande ett utmärkt intryck.

Bild
Bild

Vinylspelare " Vega 109 "utrustade med ton- och balansreglage, separerade från varandra. Det finns också låg- och högpassfilter, högtalskompensation och en stegvis volymkontroll.

Bild
Bild

Vintage modell " Ungdom 301 " i en resväska släpptes i Sovjetunionen 1970. Enheten var analog med Yunost -skivspelaren, som släpptes 1967. Ungdomarna moderniserades något och modifierades till en mer avancerad modell.

Högtalarna sitter högst upp i resväskan och själva spelaren är längst ner. Högtalarna hade en uteffekt på 1 W. Elförbrukningen var cirka 50 W. Ljudfrekvensen är från 150 till 7 tusen Hz. Enheten gjorde det möjligt att återge alla typer av grammofonskivor med tre hastigheter: 33, 45, 78 varv / min. Produktionen av utrustning slutade på 80 -talet av förra seklet. I alla fall, nu kan du hitta en sällsynt vintage -teknik "Ungdom " … Kostnaden varierar beroende på enhetens skick. Mer stödda enheter kostar 500-700 rubel. För modeller i gott skick kan de begära från 2 000 till 5 000 rubel.

Bild
Bild

Hur tänds det och fungerar det?

Vanligtvis innehåller en elektrisk spelare 4 enheter samtidigt:

  • själva vinylspelaren;
  • fonostadium;
  • förstärkare;
  • akustiskt system.

Under uppspelning läser pennan spåren på skivan. Enheten omvandlar dessa vibrationer av nålen med mekaniska egenskaper till en elektrisk signal som går in i phono -scenen. Ljudet spelas in på vinyl på ett förvrängt sätt.

Detta gör ljudspåren smala för inspelning av ett helt album. Phono -equalizern återställer distorsionen och ljudet återgår till sin ursprungliga källa.

Ljudet går sedan direkt till förstärkaren, vilket hjälper till att driva skivspelarens högtalare . Denna förstärkta signal kommer sedan in i högtalarsystemet, vilket återför den till mekaniska vibrationer. Mekanikens inflytande på ljudet gör det rymligare.

Bild
Bild

Innan du lyssnar på skivor måste du ta reda på hur spelaren startar. Men först och främst du måste hitta en lämplig plats för teknik … Vinylanordningar tål inte frekvent rörelse. Därför är det värt att välja en permanent plats, vilket kommer att ha en fördelaktig effekt på ljudet av själva posterna och på enhetens livslängd.

När spelaren är installerad måste du justera den optimala nivån . Skivan som skivorna spelas på måste placeras strikt horisontellt. Korrekt nivåjustering kan göras genom att vrida teknikens ben. Därefter måste du se till att enheten är korrekt konfigurerad och ansluten till nätverket. Därefter måste du öppna skyddshöljet och lägga skivan på skivan. Du måste lägga skivan så att den passar tätt mot skivan, och änden av skivstiftet är i hålet på grammofonskivan.

Bild
Bild

Sedan startar motorn. Olika modeller har sitt eget styrsystem. På vissa enheter har omkopplaren tre lägen.

  1. Stäng av (av).
  2. Varv 33 rpm (33 rpm).
  3. Varv 45 varv / min (45 varv / min).

Med automatisk ström på slås spelaren på när du flyttar tonarmen. I det här fallet behöver du bara välja rotationshastigheten. Nästa steg är att höja tonarmen och placera den över skivans startspår. När de är korrekt installerade kommer flera spår, åtskilda, att placeras längs vinylens omkrets. Sedan måste du sänka tonarmen. Detta bör göras smidigt. När önskad hit finns i spåret börjar musiken spela. Efter att ha lyssnat klart, återför tonarmen till parkeringsstoppet.

Bild
Bild

Vintage skivspelare från Sovjetunionen har inte tappat sin charm . En rik historia, varmt ljud, spänningen i att söka efter vinylskivor - allt detta gör tekniken populär idag. Vissa sovjetiska modeller finns på olika auktioner eller i samlingar av sanna finsmakare från antiken.

Den här artikeln hjälper dig att förstå enheten och inställningarna, och granskningen av modellerna kommer att peka dig på rätt val av en vintage -enhet, som i sovjettiden var en audiofils dröm.

Rekommenderad: