Hur Man Gör En Stege Med Egna Händer? Tillverkning Av Bärbara Stegar Av Trä Och Från Ett Profilrör, Av PVC Och Av Metall Enligt Ritningar

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Gör En Stege Med Egna Händer? Tillverkning Av Bärbara Stegar Av Trä Och Från Ett Profilrör, Av PVC Och Av Metall Enligt Ritningar

Video: Hur Man Gör En Stege Med Egna Händer? Tillverkning Av Bärbara Stegar Av Trä Och Från Ett Profilrör, Av PVC Och Av Metall Enligt Ritningar
Video: DIY: How to Build the Best Ladder for Construction 2024, Maj
Hur Man Gör En Stege Med Egna Händer? Tillverkning Av Bärbara Stegar Av Trä Och Från Ett Profilrör, Av PVC Och Av Metall Enligt Ritningar
Hur Man Gör En Stege Med Egna Händer? Tillverkning Av Bärbara Stegar Av Trä Och Från Ett Profilrör, Av PVC Och Av Metall Enligt Ritningar
Anonim

En förlängningsstege är ett funktionellt element som består av två längsgående delar anslutna med horisontella tvärstänger, kallade steg. De senare är stödjande, förstärkande element som säkerställer hela strukturens integritet. Är det möjligt att göra en stege med egna händer.

Särdrag

Material, från vilken en stege kan göras:

  • trä;
  • järn;
  • plast.

Höjden på slipsen som en stege kan ge beror på förhållandet mellan längden på dess vertikala stöd och belastningsfaktorn som dessa stöd kan tåla. Stegen är ett bärbart kommunikationsobjekt, vilket gör det möjligt att använda den under speciella förhållanden: under byggnadsarbete, i hushåll och andra liknande situationer. Den här enhetens konstruktiva natur gör att du kan göra den själv om det behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar

Huvuddragen i den justerbara stegen är dess rörlighet. Enkelheten i dess design tillåter rörelse i alla tillgängliga riktningar. I de flesta fall kan en person bära den. En sådan stege används för sitt avsedda ändamål i de situationer där det inte är möjligt att använda andra metoder för stöd och kommunikation: stegar, ställningar och andra. En förlängningsstege uppfyller sin avsedda funktion i närvaro av minimikrav. Endast två övre stödpunkter krävs för de vertikala delarna av ramen och två nedre.

Bild
Bild

Verktyg

Uppsättningen av verktyg som krävs för självmontering av en stege bestäms av typen av dess konstruktion och egenskaperna hos det material som används för dess tillverkning.

Trämodifiering:

  • sågverktyg (hacksåg, sticksåg, geringssåg);
  • skruvmejsel med munstycken (borrar, bitar);
  • trämejsel;
  • en hammare.
Bild
Bild

Metalliskt alternativ:

  • vinkelslip med avskärningshjul;
  • svetsmaskin (om det behövs);
  • borr med borr för metall.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

PVC -monteringsmaterial:

  • lödkolv för polypropenrör (PP);
  • rörskärare (sax för skärning av PP -rör);
  • relaterade verktyg.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett eller annat sätt för att göra en trappa behöver du mät- och märkningsenheter:

  • roulett;
  • fyrkant;
  • markör, penna.
Bild
Bild

Förbrukningsmaterial, beroende på trapptyp:

  • självgängande skruvar för trä (storleken väljs individuellt);
  • bultar, muttrar, brickor;
  • elektroder;
  • PP -hörn, kontakter, pluggar.
Bild
Bild

Hur man gör?

Gjort av trä

Förbered 4 brädor med parametrar: 100x2, 5xL mm (D är längden som motsvarar höjden på den framtida trappan). Förbered erforderligt antal tvärstänger med en hastighet av 1 bit för varje 50 cm. Längden på varje tvärstycke bör inte överstiga 70 cm. Placera två vertikala brädor strikt parallella på en plan yta. Lägg ut de förberedda remsorna - steg ovanpå dem på samma avstånd. Plankornas ändar måste matcha brädornas kanter. Vinkeln mellan vertikala och horisontella element måste vara 90 grader.

Bild
Bild

Lägg försiktigt, för att inte förskjuta den resulterande strukturen, de återstående 2 brädorna på samma sätt som de två första. Du bör få en "tvålagers trappa". Kontrollera igen vinkeln mellan delarna. Använd självgängande skruvar för att fixera remsorna mellan de två brädorna vid deras beröringspunkter. För att ämnena inte ska spricka från att skruva i de självgängande skruvarna är det nödvändigt att borra ett landningshål för dem. För detta används en borr med en diameter som inte överstiger diametern på en självgängande skruv. Minst 2 skruvar skruvas in i varje kontaktpunkt för plankorna på varje sida av stegen.

Bild
Bild

Denna typ av stege är en av de mest praktiska . Dess konstruktion möjliggör montering av en kopplingsanordning av nästan vilken längd som helst och klarar enkelt de högsta tillåtna belastningarna. För tillverkning kan tillgängliga byggmaterial användas, som kan användas för andra ändamål efter demontering. Det finns ingen anledning att göra några nedskärningar, stopp för stegremsorna och andra ytterligare manipulationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! För att göra en bifogad trästege med egna händer måste du välja material som inte har strukturella skador: knutar, sprickor, snitt och andra. Det rekommenderas inte att ansluta två stegar av denna typ till varandra.

Tillverkad av metall

För tillverkning av strukturen kan du använda ett profilrör med fyrkantigt eller rektangulärt tvärsnitt, men det andra alternativet har obestridliga fördelar jämfört med det första. En sådan stege kan ha flera modifikationer . I den första versionen är 2 vertikala stöd av en rektangulär profil sammankopplade med remsor av samma material. I det här fallet fästs remsorna på stöden från insidan av den senare. I den andra versionen fästs stegen på de vertikala delarna ovanpå dem. För att underlätta konstruktionen kan ett rör med mindre diameter användas som tvärgående remsor.

Bild
Bild
Bild
Bild

I analogi med en trätrappa monteras en metall genom att ansluta horisontella remsor med vertikala stöd. Med hjälp av en svetsomvandlare svetsas arbetsstyckena ihop. Särskild uppmärksamhet ägnas åt vinkeln mellan delarna och svetsstyrkan. Kvaliteten på dessa egenskaper avgör graden av säkerhet vid användning av enheten.

Bild
Bild

Metallkonstruktionens egenskaper gör det möjligt att utrusta stegen med krokar, som kan hålla den i önskat läge, med en stödplattform för benen . Den senare kan vara rörlig i höjdled. För att genomföra en sådan modifiering av plattformen är dess fästelement gjorda, baserat på bultade anslutningar, så att den kan fixeras på önskad nivå.

Bild
Bild

PVC -rör

Denna metod för att göra en trappa är den mest opraktiska. Dess egenskaper är: höga materialkostnader, låg strukturhållfasthet och monteringskomplexitet. För att göra en trappa från PVC -rör är det nödvändigt att använda den senare med en innerdiameter på minst 32 mm. Det är önskvärt att de har en inre förstärkning med en metall eller ett temperaturbeständigt skikt. Anslutningar av vertikala stöd med horisontella steg utförs med PVC -tees.

Bild
Bild
Bild
Bild

För den säkraste användningen av en stege av PVC -rör bör dess höjd inte överstiga 2 m. Annars, när den utsätts för en arbetsbelastning, kan den genomgå strukturell deformation, vilket kan hota liv och hälsa för den som använder den.

Vid tillverkning av en trappa från ett visst material spelar designritningen en viktig roll. Det kommer att ge montering av bästa kvalitet.

Bild
Bild

Driftsregler

En stege är en enhet som kräver extra omsorg under drift. Stödet för dess toppunkt måste vara stabilt och fast. Stegens bottenpunkt bör endast placeras på fasta och plana ytor. Använd inte på mjuk, hal, sandig mark.

Vinkeln mellan stegeunderlaget och dess övre stödpunkt bör vara optimal . Strukturen ska inte välta bakåt under en persons vikt, och dess nedre del bör inte röra sig bort från stödet. Det är oacceptabelt att stå på de tre sista stegen i stegen om dess konstruktion inte ger fotstöd, plattform eller andra fästanordningar.

Rekommenderad: