Gör-det-själv-metallpanna (97 Bilder): Mått Och Ritningar, Steg-för-steg-tillverkningsinstruktioner, Hur Man Lagar Mat Själv

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-metallpanna (97 Bilder): Mått Och Ritningar, Steg-för-steg-tillverkningsinstruktioner, Hur Man Lagar Mat Själv

Video: Gör-det-själv-metallpanna (97 Bilder): Mått Och Ritningar, Steg-för-steg-tillverkningsinstruktioner, Hur Man Lagar Mat Själv
Video: Mat För Latmaskar - 3 Enkla Luncher Du Kan Laga 2024, Maj
Gör-det-själv-metallpanna (97 Bilder): Mått Och Ritningar, Steg-för-steg-tillverkningsinstruktioner, Hur Man Lagar Mat Själv
Gör-det-själv-metallpanna (97 Bilder): Mått Och Ritningar, Steg-för-steg-tillverkningsinstruktioner, Hur Man Lagar Mat Själv
Anonim

Grillmästare kan laga denna maträtt även mitt i en tät skog utan en enda enhet för detta. Men det är fortfarande mycket trevligare och bekvämare att använda pålitliga, beprövade och hållbara enheter för matlagning i naturen. Men oftast sker denna process med deltagande av braziers.

Bild
Bild

Särdrag

Den vanligaste grillen är en metallgrill.

Detta är dess främsta fördelar

  • Enkelhet . Oftast är brännaren en låda med ben, inuti vilken ved eller kol hälls, en eld görs och spett med kött eller en grill med grönsaker läggs ovanpå.
  • Rörlighet . Vissa metallmodeller kan användas var som helst: på marken, på en betongplats, på en terrass och till och med på en sandstrand.
  • Funktionalitet . Även de enklaste uppfinningarna kan dekoreras med utsmyckade smide, som kan fungera som ytterligare krokar för hängande spett eller nät. Du kan bygga en struktur med tak eller med extra hyllor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Säkerhet . Metallen brinner inte, smälter inte och skapar inte hot spots. Och detta är ett stort plus.
  • Lönsamhet . Även i avsaknad av det nödvändiga materialet och önskan att själv göra en brazier av metall, kommer du att spendera en liten summa pengar på köpet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna inkluderar det inte alltid estetiska utseendet och bräckligheten hos vissa modeller. Alla dessa nyanser elimineras dock och justeras individuellt för varje användare och för varje fall.

En unik egenskap hos metallgrillar är att de enkelt kan göras själv.

Bild
Bild

Du behöver inte ha några speciella kunskaper eller färdigheter för detta . Du behöver bara bestämma modell och material, lyssna på råd från professionella eller bara kunniga människor, och också vara säker på att din idé genomförs till 100%.

Bild
Bild

Anordning och funktionsprincip

Börja tänka på enheten från botten upp, var noga med att vara uppmärksam på benen. Som regel är dessa fyra metallhörn, pekade nedåt så att de kan tryckas ner i marken. Höjden på detta element väljs individuellt om produkten görs på beställning. I bygg- och trädgårdsbutiker kommer du troligen att stöta på vanliga universella modeller med en längd på 80 till 120 cm. Metallförstärkningsstavar väljs ibland som detta element, vissa hantverkare tillgriper förfalskad utförande av grillens bas.

Bild
Bild

Det finns också unika hemmagjorda mönster installerade på symaskinens nedre järndel, olämpliga bord och så vidare. Nästan allt används som stabilt fastnar på vilken yta som helst och klarar massan av en metalllåda och dess innehåll under eldning.

Stålboxen, som består av fyra sidor och en botten, är grunden för grillstrukturen . Ofta är den nedre delen av denna låda förstärkt för att öka livslängden för hela strukturen. Sidoväggarna är nödvändigtvis perforerade så att värmen inte samlas på ett ställe och luftcirkulation uppstår. Således skapas en slags fläkt, som i kaminer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördjupningar görs på de övre kanterna på metallboxens långsidor, i vilka spettarna sedan mycket bekvämt sätts in. Detta minimerar rörelsen av minispettarna på metall.

Principen för driften av sådana grillar är känd för alla . Kol eller vedträn läggs i botten av metalllådan, en eld tänds. När elden slocknar och bara kol, aska och värme från dem finns kvar i grillen läggs spett med färdigt kött eller grönsaker på strukturen i ordnade rader. Värmen i härden upprätthålls med hjälp av till hands, som skapar ett kraftfullt luftflöde inuti strukturen, men inte återupptar elden på askan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av strukturer

När det gäller de olika konstruktionerna som innebär en bekväm förberedelse av grill, här bör du först ta itu med de viktigaste typerna av metallgrillar.

Det finns totalt fyra typer av dem

  • Disponibel . Brazier har bråttom. Allt som finns i närheten används - från burkar till två U -formade metallprofiler.
  • Stationär . Det andra steget i utvecklingen av metallhärdare. Enkelt, ekonomiskt, hållbart. Kan användas både utomhus och under tak. Om det behövs kan det kompletteras med ett tak, en fläkt (eller till och med en skorsten), en krukhållare och en dubbel botten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Hopfällbar . Det skiljer sig från den stationära metoden för att fästa elementen i grillen till varandra. I den första är alla fogar punktsvetsade. I den andra skruvas de fast med metallbultar eller gångjärn, vilket gör att den kan demonteras en tid då den inte kommer att användas.
  • Hopfällbar . Originella modeller av mobila grillar av metall, som är mycket praktiska att förvara precis i bagageutrymmet på en bil vid en plötslig resa till naturen. De är resväskor, inuti vilka spett och ben i en vikbar metallkonstruktion kan fällas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Var och en av modifieringarna har både positiva aspekter och nackdelar. Genom att göra en metallpanna med egna händer tar du ansvar för dess design och drift. Och det spelar i dina händer.

Efter att ha bestämt dig för detta avgörande steg kan du planera att ha ett rökhus eller en grill.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa projekt inkluderar också ett lock i grillens övergripande design . Efter att ha täckt grillen kan du uppnå den snabbaste förberedelsen av din maträtt och vara säker på att alla de mest värdefulla och användbara egenskaperna och vitaminerna kommer att bevaras i den.

För att rätt luftcirkulation ska kunna inträffa inuti metalllådan på grillen är det bättre att göra slitsarna, kallade fläkten, längst ner på strukturens sidoväggar. Speciella hål med en diameter på 10-12 mm görs i botten så att syret som kommer in i dessa hål brinner ut och därigenom berikar köttet över elden.

Bild
Bild
Bild
Bild

För benen på grillar används ibland metallstavar eller till och med rör. Det viktigaste är att skära, svetsa eller fästa ordentligt på huvudstrukturen.

Hantverkare gör metallgrillar praktiskt taget ur luften.

Bild
Bild

Så det finns alternativ från ett fat, en gascylinder och till och med från trumman i en automatisk tvättmaskin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ritningar och mått

Innan produktionsprocessen påbörjas är det värt att besluta om modell, dimensioner, material. Nästa steg blir att skapa en liten men korrekt projektplan, där du måste visa alla nyanser och nödvändiga nummer. På skissen måste du schematiskt skildra den framtida strukturen.

Bild
Bild

Tänk på de viktigaste komponenterna och verktygen som du behöver för att arbeta

  • En plåt eller bitar av den. Materialets tjocklek, enligt rekommendationer från proffs, varierar från 3 till 5-7 mm. Naturligtvis, ju högre denna indikator, desto längre livslängd för själva metallstrukturen blir. Det är bekvämt i detta fall att tillverka en prefabricerad struktur när botten kan göras tätare och väggarna tunnare.
  • Metallhörn eller formade rör. De första är lämpliga både för apparaten på brännbenen och för att stärka lådans tunnväggiga sidor. Rören är endast lämpliga för att skapa två benpar som hela strukturen kommer att stå på.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kvarn med skivor för metall.
  • Borr för borrning av ventilationshål eller monteringshål.
  • Svetsmaskin, om du bestämmer dig för att göra en stationär grill av en eller flera plåtar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudmåtten för en vanlig stationär metallgrill visas i diagrammet . Men för att göra dina mätningar måste du förstå varför sådana nummer valdes. Lådans bredd är alltid fokuserad på spettens längd minus 8-10 cm. I genomsnitt kommer detta att vara någonstans runt 30 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Längden beror på antalet spett som samtidigt kommer att användas vid beredningen av kebab. Här beaktas också avståndet från en halvfabrikat till en annan, eftersom de inte ska passa tätt mot varandra. Så figuren är baserad - 10 cm per spett.

Djupet på metalllådan på grillen beräknas tydligt och har parametrar på 20-25 cm. Detta avstånd är tillräckligt för att steka köttet, men inte bränna det. Om djupet görs mer än 25 cm ökar bränsleförbrukningen och grilltiden.

Det finns också original mini-modeller, alla storlekar måste klippas, beroende på själva layoutens minskning.

Bild
Bild
Bild
Bild

De har vanligtvis korta ben och ligger nära marken. Men även sådana mönster ser vackra och praktiska ut tack vare ett systematiskt och noggrant tillvägagångssätt för tillverkning och montering.

Bild
Bild

Steg-för-steg tillverkningsinstruktioner

Det är värt att förstå steg-för-steg-processen för att skapa stationära metallgrillar med egna händer.

Det första steget är markering. På en massiv plåt skisserar vi silhuetten av den framtida strukturen i ett demonterat tillstånd. Du borde ha ett kors.

Bild
Bild

I det andra steget klippte vi ut den ritade figuren med hjälp av kvarnen. Därefter måste du böja alla sidor och svetsa ihop dem. Lådan är klar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedan borrar vi hål i botten för luft och skär askan i lådans väggar. Det är också viktigt att observera ett visst system här. Hålen måste vara på ungefär samma avstånd från varandra och från lådans kanter. Cirka 60 mm per rad.

Bild
Bild

Med tanke på att hålen är förskjutna är avståndet från botten till toppen bara 30 mm. Detta är nödvändigt för att syre ska komma in i grillen jämnt.

Bild
Bild

Nästa steg är att skära spåren för en stabil fixering av spettarna på grillen. Dessa "tänder" är placerade på ovansidan av strukturens långsidor. Tillverkningen och fastsättningen av benen planeras göras sist.

Den stationära metallpannan är klar . Du kan fästa ytterligare handtag på den (för enkel rörelse från plats till plats), krokar, galler och till och med hjul för transport.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan själv göra en hopfällbar järngrill till ett sommarboende.

Allt arbete utförs i fyra steg

  1. Märkning och skärning av väggar och botten. Alla element måste ritas med beaktande av tillägget för böjsömmar.
  2. Vi tillverkar fläktar och luftkanaler i väggar och botten.
  3. På de kvoter som finns kvar när elementen skärs, görs hål för att fästa dem på varandra.
  4. Benen kommer också att fästas utan svetsning. Ett metallhörn är lämpligt här, som kommer att skruvas fast på lådan med eldfasta skruvar eller självgängande skruvar. Det skulle också vara en bra idé att använda rör som du behöver göra en tråd på, och svetsa bultarna till strukturen och skruva fast rörbenen i dem.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hemmagjord hopfällbar järnbrännare kan användas för avsett ändamål omedelbart efter att allt arbete har slutförts.

Efter tillagning kan den enkelt fällas ihop och förvaras i ett skjul eller garage. Det tar inte mycket plats och kommer inte i vägen.

Bild
Bild

Resefodralet är också enkelt att göra hemma. För att göra detta måste du göra en ritning på en metallplåt, där 4 cm läggs till på varje sida. Hål görs på långsidorna. Botten och väggarna fästs ihop med dörrtak. Bultar är svetsade i botten för att fästa benen. Vi kompletterar designen med en virkning med en ögla så att själva brännaren inte sönderfaller. Vi svetsar ett handtag åt sidan för att bekvämt bära en metall "resväska", även om du reser till naturen med kollektivtrafik.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att göra en originalgrill av skrotmaterial är lika enkelt som att pilla päron. De mest populära projekten idag är erkända som en brazier från ett metall fat, från en gascylinder och en trumma i en tvättmaskin.

Fatdesignen kan kombinera två funktioner samtidigt: en grill och ett rökhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns minst tre sätt att göra det . Vid den första placeras pipan på sidan, dess övre del skärs ut och lämnar ändarna intakta. Det utskurna locket är fäst på huvudkroppen för den framtida grillen med vanliga dörrtak. Ben är svetsade vid ändarna av pipan, till exempel metallstavar. Vid snittlinjen på den övre delen är hörnen fästa med en svetsmaskin, på vilka skåror görs för att fixa spettarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra alternativet för att trimma fatet är att dela det i två. När vi sätter grillens bas på en plan yta gör vi ett vertikalt snitt från den övre änden till botten. Andelen delar kan vara olika: från 30/70 till 50/50. Men botten måste vara större än eller lika med toppen. Hela processen är vidare identisk.

Att göra det perfekta rökeriet är också enkelt . Men detta kommer att kräva två fat. Den ena kommer att bli en bas för ett rökhus, inuti vilket en eld kommer att göras. Den andra kommer att skäras i två delar horisontellt och blir själva rökenheten. Sågspån måste placeras på botten av detta fat. Locket måste vara i stängt läge under hela processen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att göra en metallgrill av en begagnad gascylinder liknar schematiskt mycket samma process för ett fat.

Den viktigaste nyansen som du bör vara uppmärksam på är förberedelsen av den använda behållaren för arbete.

Bild
Bild

Cylindern måste vara minst 50 liter i volym så att brännaren visar sig vara av god kvalitet. Nästa steg är att rengöra tanken från gasrester.

För att göra detta måste du göra tre steg

  1. släpp den återstående gasen genom ventilen och vänd cylindern upp och ner;
  2. fukta ventilen med tvålvatten, om det uppstår bubblor eller en motsvarande lukt, gasen inte har kommit ut ännu, måste du vänta;
  3. skölj den tomma behållaren.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att utföra det tredje steget så säkert som möjligt, rekommenderas att utföra denna procedur med en assistent.

Först av allt, medan den ena sågar av kranen med en kvarn, häller den andra regelbundet vatten över skärpunkten så att gnistor inte kommer in och inte reagerar med resterna av gassubstansen på cylinderns väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En slang förs in i det resulterande hålet, från vilket vatten tillförs under bra tryck . Medan vätskan strömmar inuti, skakas cylindern periodiskt för att tvätta alla väggar noggrant. Häll i en full behållare och låt stå i flera dagar. Efter den tilldelade tiden dräneras vattnet, men kom ihåg att detta redan är gift. För att ta bort den skarpa lukten av gas från cylindern bränns den inuti innan du börjar göra en grill från den. Ytterligare manipulationer ser ut och utförs på samma sätt som i fallet med ett metallrör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den ursprungliga konstruktionen av grillar hämtas från gamla bilar. Med huven och framsidan på det gamla fordonet kan du få en utmärkt värmebeständig och ovanlig brazier med lock.

Det enklaste anses vara en grill gjord på improviserade medel.

Bild
Bild

Den snabbaste och mest hållbara i denna kategori är den automatiska trumman . Den genomsnittliga handläggningstiden är 10-15 minuter. Huvudvillkoret är att hitta en trumma. Du kan använda den helt eller så kan du klippa av den onödiga delen om du tycker att den är för hög. När det gäller stödet är bekvämligheten med detta alternativ att det kan placeras direkt på marken, tegelstenar eller stenar. Och du kan göra ben speciellt för honom av förstärkningsstavar. Båda alternativen är anmärkningsvärda. Plocka upp det individuellt för dig själv.

Bild
Bild

Tips för användning

Det är omöjligt att bara montera de ingående delarna av en metallgrill. Det finns ett antal funktioner i driften av denna enhet som måste antas och implementeras för att förbättra dess funktionella egenskaper och prestanda.

När allt tillverkningsarbete är över är det nödvändigt att rengöra den färdiga grillen från smuts och rost. För att ta bort det senare, använd en slipmaskin eller borr med ett speciellt fäste.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grillens innerväggar behöver inte rengöras från kolavlagringar under drift. Man tror att det är det som ger kebab en speciell smak och "hälsa".

Bild
Bild

Det rekommenderas att måla metallkonstruktioner endast med värmebeständiga färger och lacker. För att framkalla skönhet utförs en process som kallas blåning.

Det sker i två steg:

  1. avfettning av ytan;
  2. håll elementen i grillen i en kaustisk soda -lösning i ungefär en och en halv timme.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådan bearbetning kommer inte bara att ge en speciell värmebeständig film, utan skyddar också mot metallkorrosion under hela driftstiden för enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om trädelar används i den övergripande strukturen bör särskild uppmärksamhet ägnas åt behandlingen med olika antiseptiska, fuktresistenta och värmeavvisande medel.

Bild
Bild

Platsen där brännaren är planerad att placeras måste befrias från torrt gräs, grenar eller andra brandfarliga föremål i förväg och en behållare med sand måste installeras bredvid den, som kommer att släckas vid brand.

Så att den skarpa röken från elden inte stör matlagning och njuter av naturen kan du självständigt bygga en huva för en metallgrill. Den är tillverkad av samma material som en anordning för att förbereda mat i naturen. Det skiljer sig från vanliga grillkonstruktioner installerade inomhus genom att det ser ut som ett snittrör. Huven på huven är vanligtvis lika med grillens område. Detta hjälper till att minimera rökutsläpp utanför matlagningsområdet. Huvuddomen är svetsad vid grillkroppen. Det är också viktigt att ta hänsyn till strukturens massa så att allt tillsammans står stabilt.

Bild
Bild

Vackra exempel

Den ursprungliga stationära brännaren av metall, gjord med smideelement. I detta fall representerar de smidda delarna ett bordsställ för en brännare. Det finns en plats under bordet för att förbereda ved eller kol, för att inte springa långt bakom dem. En sådan grill kommer inte att vara lätt, men ganska mobil. Det vill säga, det kommer inte att vara svårt att ordna om det till en lämplig plats eller lägga det i ett skjul för vintern. Smidda produkter om

Bild
Bild
Bild
Bild

En metallpanna med tak gör att du kan laga mat över en eld, även i dåligt väder. Om du inte har ett skjul eller ett lusthus på din gård, men du vill ha kött eller grönsaker stekta över en eld, är detta alternativ en utmärkt lösning. Dessutom är designen utrustad med ett stativ för installation av en gryta och också en bekväm plats för att placera bränsle.

Ovanliga modeller finns också bland stationära grillar. Två stora hjul är mycket framgångsrikt fästa på benen i denna design. Enheten simulerar en trädgårdsskottkärra och rör sig enkelt på din webbplats och förblir stadigt och stabilt där du behöver den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna konfiguration av metall -braziers i form av en känga är ganska vanlig. Den kombinerar en grillmaskin, en grillmaskin och till och med möjligheten att laga kött på en spett. Med det praktiska rutbordet kan du ordna alla nödvändiga verktyg och ingredienser till hands.

Vikbar metallbrännare när den packas påminner om en resväska. Detta gör att du kan ta den med dig var och när du vill. Vid behov kan spett och andra nödvändiga småsaker fällas inuti. Den enda nackdelen med denna design är höjden. Det är så kompakt som möjligt, och därför måste du bara laga det på sittande ställning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat exempel på en resvägsgrill, som redan är utrustad med ben. Dessa ytterligare delar är bekvämt vikta inuti lådan, som stängs med ett speciellt fästelement så att inget smulas. Bilden visar också andra modeller av vikbara braziers, som också är kompakta i storlek och lätta att använda.

Bild
Bild

En rymlig stationär grill tillverkad av en metallplåt med tillägg av smidda mönster. Den är också utrustad med en anordning för att laga mat i en gryta, har ett bekvämt minibord och en plats för ved eller rätter under själva lådan.

Bild
Bild

Ett originellt sätt att installera ett avgasrör över grillen. Lämplig för dem som inte vill fixa grillen på ett ställe och installera en skrymmande avgasstruktur i lusthuset eller på verandan. Alla nyanser har redan beaktats här. Vissa tillverkare erbjuder till och med bänkar och stolar i samma stil.

En fantastisk brazier i form av en vagn med tak kommer att imponera även den mest skeptiska köparen. Priset på en sådan smidd modell är dock kanske inte det trevligaste värdet. Av funktionerna i denna design kan vi notera närvaron av ett lock på grillen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den ursprungliga härden hämtas från bilens framsida. Detta gör att du inte bara kan överraska dina gäster och få en bekväm enhet för matlagning i eld. Tack vare detta icke-standardiserade tillvägagångssätt blir du också av med ett onödigt fordon som bara tog plats.

En elegant smidd brännare i form av en husvagn, utrustad med tak och skorsten, kommer att bli en sann dekoration av din webbplats. Designen är skrymmande, men den gör att du kan laga mat direkt för ett stort företag både på spett och på ett grillnät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns många vackra och praktiska exempel på metallgrillar. Det är viktigt att komma ihåg alla viktiga säkerhetsåtgärder när du använder dem så att den externa estetiken inte blir problem. Att göra metallgrillar för eget bruk med egen styrka och händer är en ansvarsfull och kreativ process som kräver koncentration, försiktighet och ett individuellt förhållningssätt.

Rekommenderad: