Tobaksdamm Från Skadedjur: Användning I Trädgårdsodling Och I Trädgården. Hur Man Lagar Mat? Hur Behandlas Kål Och Växter Från Myror? Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Tobaksdamm Från Skadedjur: Användning I Trädgårdsodling Och I Trädgården. Hur Man Lagar Mat? Hur Behandlas Kål Och Växter Från Myror? Recensioner

Video: Tobaksdamm Från Skadedjur: Användning I Trädgårdsodling Och I Trädgården. Hur Man Lagar Mat? Hur Behandlas Kål Och Växter Från Myror? Recensioner
Video: Biologen Didrik Vanhoenacker om myror och miljö: "Myrorna fungerar som värm… - Malou Efter tio (TV4) 2024, Maj
Tobaksdamm Från Skadedjur: Användning I Trädgårdsodling Och I Trädgården. Hur Man Lagar Mat? Hur Behandlas Kål Och Växter Från Myror? Recensioner
Tobaksdamm Från Skadedjur: Användning I Trädgårdsodling Och I Trädgården. Hur Man Lagar Mat? Hur Behandlas Kål Och Växter Från Myror? Recensioner
Anonim

Under de senaste åren har fler och fler trädgårdsmästare och trädgårdsmästare vägrat kemisk gödsel, föredrar naturmaterial. De är miljövänliga och har en skonsam effekt på växter. Tobaksdamm erkänns som en av de mest populära naturläkemedel som gör det möjligt att skapa en effektiv toppdressing och samtidigt befria sängarna från skadedjur.

Bild
Bild

Utgivningsformer

Tobaksdamm är ett avfall som genereras vid tillverkning av tobak; det ser ut som ett brunt pulver. Produkten är ett effektivt gödningsmedel för växter, varför det är universellt valt av förespråkare för säkert jordbruk.

Tobaksdamm innehåller inte patogen mikroflora, medan det har ett stort utbud av spårämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av sådant gödningsmedel gör det möjligt att öka fruktbarheten hos blommor och grönsaksgrödor, samt att förbättra grödans kvalitet. Dessutom har tobaksdamm en skadlig effekt på trädgårdsskadegörare och skyddar trädgården på ett tillförlitligt sätt mot parasiter. Läkemedlet är ett verkligt förråd av användbara mikroelement, det innehåller:

  • från 2 till 7% kväve;
  • 1-3% kalium;
  • 2% fosfor;
  • magnesium.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan köpa tobaksdamm i alla butiker för trädgårdsmästare och trädgårdsmästare . Oftast säljs det i pulverform. Torr applicering är mest effektivt vid grävning av mark. Pulvret används också för tillverkning av avkok och infusioner, vilket skapar effektivt skydd av planteringar från insekter. Du kan köpa tobaksdamm i form av smulor, en liknande form är optimal för introduktion på hösten. Innan övervintringen används den för att röka växthus och växthus där odlade växter odlas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa butiker erbjuder flytande damm. Med andra ord är detta en infusion baserad på ett pulver i en koncentrerad form; före användning är den föremål för ytterligare utspädning med vatten. Rökbomber erbjuds lite mindre ofta - denna form är optimal för rökning av öppna planteringar, liksom växthus och växthusgårdar. Du kan också köpa komplexa formuleringar:

  • en blandning av tobak och tobakspulver;
  • Tabazol är ett komplext preparat baserat på tobaksdamm, träaska och kalk;
  • "Tabagor" - en analog av "Tabazol", innehåller senapspulver;
  • "Actellik" och "Fitoverm" är komplexa produkter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan göra tobaksdamm med egna händer hemma. För detta läggs aska eller kalk till, alla komponenter tas i lika stora proportioner. Men färdiga butiksprodukter innehåller fler mikronäringsämnen, därför ger de störst effektivitet vid bearbetning av planteringar.

Vilka grödor är den lämplig för?

Tobaksdamm används för en mängd olika odlade växter. Oftast bearbetas gurkor, tomater, kål, liksom frukt- och bärgrödor (vinbär, hallon, krusbär) med blandningar baserade på tobaksvaror. Hög effektivitet uppnås genom att använda pulvret i rabatter med lökblommor (iris, liljor, påskliljor, dahlior). Läkemedlet låter dig bekämpa en stor grupp parasiter.

  • Bladlus . Bearbetningen utförs genom att spruta plantorna med ett avkok eller infusion av tobakspulver. Manipulationer upprepas 3 gånger var 1, 5–2 vecka.
  • Fruktmal . En infusion bereds, för detta bryggs 150 g pulver med kokande vatten och lämnas för infusion under en dag. Därefter filtreras det och volymen tas upp till 10 liter. Kompositionen används för att behandla växtens gröna delar.
  • Mugg, lök och kålflugor, myror . I detta fall sprinklas stamcirkeln inom en radie av 5 cm nära busken med tobaksdamm blandat med kalk eller aska i lika stora volymer. Behandlingen utförs med hänsyn till förbrukningsstandarderna: 20 g / m 2. Den kan användas för att damma rothalsarna 2 gånger per säsong, behandlingen utförs med en hastighet av 15 g / m 2.
  • Medianitsa . För att bli av med detta skadedjur rökas platsen med tobakspulver. Detta görs i knoppbildningsstadiet eller omedelbart efter blomningen. Förfarandet bör utföras på kvällarna under lugna dagar.
  • Det är ingen hemlighet att inomhusväxter ofta blir offer för spindelkvalster . För att bli av med dem, vid de första tecknen på skador, behandlas växten med ett avkok av ett tobakspreparat. Efter en vecka upprepas behandlingen.
  • Ringad sidenmask, lövmask, thrips och whitefly . Dessa skadedjur är mycket känsliga för tobak. Bearbetningen utförs genom att fördela en torr blandning av kalk och tobak i lika stora proportioner, förbrukningshastigheten är 25–30 g / m 2.
  • Hallonbagge, krusbärsfjäril . Sådana insekter påverkar ofta frukt- och bärgrödor. För att kalka dem, sprutas buskarna med ett avkok av tobaksdamm i det spirande stadiet.
  • För att förstöra korsblommiga loppbaggar , som ofta skadar kålgrödan, dammas de varje månad med en torr sammansättning baserad på tobaksdamm, fosfatsten eller kalk. Appliceringsmängd - 20 g / m 2.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsmetoder

Om du stimulerar den ökade tillväxten av trädgårdsodlingar med färdiga butiker med kemikaliebaserade preparat, ackumulerar frukterna toxiner. Dessa produkter är skadliga för människors hälsa när de konsumeras. Det är därför sommarinvånare föredrar att göra organisk gödning baserad på naturliga preparat: träaska, humus och tobaksprodukter. Det märks att tobakspulver avsevärt förbättrar substratets struktur och kvalitet, och dessutom skapar ett effektivt skydd mot skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man använder tobaksvaror för växtnäring förs de ner i marken. I det här fallet måste du följa de grundläggande reglerna:

  • på våren, innan du gräver upp jorden, införs avfallet från tobaksindustrin i marken med en hastighet av 3-4 g / m 2, under denna period är det lämpligt att kombinera dem med kvävehaltiga gödningsmedel;
  • en liknande utfodring utförs på hösten, men på vintern kombineras tobaksdamm med fosforkomponenter;
  • innan du planterar prydnads- och frukt- och bärväxter hälls 500 g pulver i varje hål.

Toppdressing baserad på tobak används flitigt vid arrangemang av gräsmattor. För detta fördelas 30-50 g av ämnet jämnt i 1 m 2 planteringar innan gräset introduceras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter tillsats av tobaksdamm måste jorden lossas och vattnas rikligt med droppmetod.

Om tobak används för att mata inomhusväxter måste den blandas med substrat och flodsand . För att göra detta, tillsätt 1 msk till 10 kg jord. l. tobakspulver och rör om ordentligt. Vid odling av vår- och vinterflingor är läkemedlets appliceringshastighet 5 kg per 10 m2 fält. För trädgårdsväxter befruktas varje meter av det såda området med en blandning av 40 g tobakspulver och gödsel.

Bild
Bild

Låt oss bo mer i detalj om funktionerna i användningen av tobaksdamm från sniglar och skadedjur. Detta ämne innehåller 1% nikotin, som har den mest destruktiva effekten på parasiter. Med hjälp av pulver behandlas alla grödor, både odlade i ett öppet område och odlas i ett slutet växthus. Som regel använder de sig av en av tre behandlingsmetoder:

  • sprutning med infusion;
  • desinfektion;
  • damning.
Bild
Bild

Låt oss bo på funktionerna i var och en av dessa tekniker.

Besprutning

För att skydda gurka buskar, tomater, jordgubbar, kål och andra trädgårdsväxter från nattfjärilar och larver, ges en god effekt genom att spruta en flytande infusion. Det utförs 2 gånger med intervall om 2 veckor. Det är absolut nödvändigt att bearbetningen utförs senast 14 dagar innan frukten skördas.

Bild
Bild

Viktigt: vi uppmärksammar det faktum att det är omöjligt att använda sprutning för dill, sorrel, basilika, persilja och andra örter som används för mat, för efter en sådan bearbetning är det osäkert att konsumera det inuti.

Bild
Bild

Det är lättast att göra en infusion av en tobaksprodukt från trädgårdsskadegörare. Det finns flera effektiva recept.

  • Lös 40 ml pulver i en hink med varmt vatten, uppvärmt till 30 ° och inkubera i 2-3 dagar . Den beredda infusionen filtreras för att helt bli av med det tjocka sedimentet. Den renade vätskan späds ut med vatten med en hastighet av 1 till 2, 5 g av en tvålsubstans injiceras per 1 liter av den färdiga produkten - detta säkerställer maximal vidhäftning av näringsvätskan till bladplattornas yta. Lösningen måste appliceras omedelbart efter upplösning av tvålen.
  • En god effekt mot skadedjur erhålls genom att använda en blandning av tobaksvaror och träaska . För att komponera näringslösningen, ta 250 g av varje komponent och ånga 1,5 liter kokande vatten. Efter kylning ska vätskan filtreras, spädas med 500 ml vatten och ett par skedar grön tvål ska tillsättas. Det färdiga koncentratet blandas noggrant och den drabbade växten sprayas.
  • Ett effektivt insektsmedel kan göras genom att späda ut tobakspulvret i kallt vatten i förhållandet 1 till 10 . Lösningen ska kokas i en halvtimme, låt den bryggas i cirka 2 dagar och filtreras för att ta bort all återstod. Före användning späds koncentratet med vatten i förhållandet 1 till 3 och riven tvål tillsätts med en hastighet av 3 g per liter färdig vätska.
Bild
Bild

Viktigt: för beredning av infusioner och avkok baserat på en tobaksprodukt kan du inte ta köksredskap, eftersom det blir olämpligt att lagra mat.

Desinfektion

För att avvisa skadedjur kan tobak användas i rökningstekniken. Vanligtvis utförs denna procedur före blomning, för att inte driva bort välgörande insekter och inte störa pollinering. Med tanke på metoden att odla trädgårdsodlingar kan en av två bearbetningsmetoder användas.

  • Om rökning utförs i ett öppet område bör spån, flis eller trä eldas upp i en metallhink eller -fat. Tobakspulver hälls i lågan och skopan placeras nära buskar och träd som skadats av skadedjur. I detta fall är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till vindens riktning. För att uppnå maximal effekt utförs behandlingen i minst en halvtimme, det bästa alternativet är 1, 5-2 timmar. Pulvret tas med en hastighet av 10 g / m 2 av det såda området.
  • Vid bearbetning i växthus tas 10 g pulver per kvadratmeter, rökning utförs på samma sätt. Denna behandling bör dock utföras minst 3 dagar innan plantering av trädgårdsgrödor. Vid bearbetning av stängda rum är det viktigt att följa säkerhetsåtgärderna: lägg på en andningsapparat och lämna växthuset.
Bild
Bild

Damning

Två gånger under växtsäsongen kan du pudra plantorna med pulver. För att göra detta behöver du 30 g pulver per meter sått område. Vid bearbetning av jordgubbar och jordgubbar bör dammning utföras tidigt på våren, annars kan bärens smak försämras avsevärt. Vid bearbetning av plantor i ett växthus minskar förbrukningen till 10–20 g / m 2. Denna metod används inte mer än 2 gånger under hela säsongen. Det finns vissa särdrag när man använder tobaksdamm för att bearbeta olika trädgårdsväxter.

Bild
Bild

Så, lökplantor påverkas ofta av lökflugan . Hon gör klämningar på ägg på växternas lökar och orsakar därigenom betydande skada på dem. Hela kolonier av larver börjar gnaga knölarna, och efter hela plantans död fördelas de i marken och förpuppas.

För att förstöra ett sådant skadedjur blandas 50 g tobakspulver med 250 g träaska och innehållet i ett paket mald peppar eller torr senap. Denna blandning sprids över markytan genom ett sprutmunstycke 5-10 cm från rotkragen. Behandlingen upprepas 2 gånger per säsong, helst i juli och april.

Bild
Bild
  • För att ta bort bladlöss på hallon-, krusbärs- och vinbärsbuskar, liksom på rosor, måste du först förstöra myrorna . Dessa insekter bygger hela kolonier av bladlöss på bladen och stjälkarna av odlade växter. För att bekämpa insekter pollineras jorden i dessa parasiters livsmiljöer; för att bearbeta en kvadratmeter mark behövs 25 g torrt pulver. För att bli av med hallonbaggen, tidigt på våren, medan du lossar jorden, måste du strö jorden med pulver.
  • Gurkor blir ofta offer för gurkamyggor, på kort tid kan de förstöra en hel trädgård av denna växt . För att förhindra nederlag måste pulver läggas till marken vid vårgrävning. Och omedelbart innan du planterar plantor bör du kasta jorden med en varm buljong.
  • Ett starkt avkok kommer att vara mest effektivt för bearbetning av potatis; det kan förstöra Colorado -skalbaggar . För att göra detta späds 500 g krossat damm i 10 liter vatten, insisteras i ett par dagar och filtreras.
  • Sniglar som angriper kålbuskar kan också dödas med tobakspulver . I det här fallet är det bättre att ge dammteknik företräde. En bra effekt ges av en blandning av tobaksprodukt med kalk i lika stora proportioner. För att bearbeta en kvadratmeter av en trädgårdsbädd behöver du 35 g av blandningen. För att öka effektiviteten i kampen mot fluga och korsblommor i en kålbädd kombineras torrsubstans med släckt kalk eller träaska i lika stora proportioner. 1/4 kopp av den beredda kompositionen räcker för att behandla en kvadratmeter jord med dammmetoden.
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Trots att tobaksdamm är en produkt av naturligt ursprung måste det användas med största försiktighet

  • Tobaksdamm är en fint spridd blandning som lätt kan komma in i andningsorganen hos en person. Använd därför skyddsutrustning (mask / andningsskydd och gummihandskar) vid arbete.
  • Alla infusioner bör göras i metall-, porslin- eller glasbehållare som inte är avsedda för senare förvaring av livsmedel.
  • När man använder tobaksprodukter för att röka växthus är det viktigt att se till att människor och husdjur inte finns i lokalerna. Vid rökning av växthus och växthus ska alla dörrar och sprickor tätas först, och efter att arbetaren lämnat växthuset ska dörren spännas försiktigt med folie.
  • När du arbetar med flytande formar för höga träd behöver du gummistövlar, en långärmad regnrock och en gasmask. Ett huvudbonad behövs för att skydda huvudet och håret.
  • Flytande lösningar och infusioner ska användas omedelbart efter beredning.
  • Det torra preparatet finns i en hermetiskt tillsluten behållare.
Bild
Bild

Var medveten om att det finns en hög risk för tobaksberoende om tobaksdammet absorberas av huden och inandas. Undvik därför direkt kontakt med detta pulver. Om ämnet kommer i kontakt med huden eller ögonen, skölj det skadade området med mycket rinnande vatten så snart som möjligt.

Granska översikt

Anhängare av teorin om ekologiskt jordbruk inom trädgårdsodling och trädgårdsodling ogillar tobaksdamm. De uttrycker oro över att dammet är skadligt på grund av de negativa effekterna av nikotin på människokroppen. Men, som praktiken visar, om alla säkerhetsanvisningar följs och väntetiden för skörden bibehålls, blir detta toxin ofarligt för människor . Dessutom, efter sådan behandling, försvinner skadedjur från åkrarna på några timmar, bråttom att lämna sina favoritväxter.

Bild
Bild

I allmänhet är recensioner om användningen av tobaksdamm för jordbruksändamål positiva. Erfarna trädgårdsmästare hävdar att detta är ett av de mest kraftfulla insektsbekämpningsmedlen. Många tycker att användningen av näringsämnen i tobaksdamm hjälper till att uppnå en avkastningsökning på 40%. Sådan utfodring bör dock utföras högst 2 gånger per säsong. Den bästa lösningen är att applicera pulvret på våren och hösten när du gräver upp jorden.

Fördelarna med tobakspulver har bevisats vid senbrist

Bild
Bild

Avfall från tobaksframställning används ofta för kompostering - tillsats av pulver ökar koncentrationen av näringsämnen och nedbrytningsprocessen är mycket snabbare.

Trädgårdsmästare som helt har övergivit användningen av kemikalier i sitt område ger tobaksdamm högsta betyg . En stor bonus är tillgängligheten av läkemedlet, dess låga pris och 100% naturlighet. Tobakspulver är en unik produkt som effektivt manifesterar sig i kampen mot en mängd olika insekts skadedjur i bakgården.

Bild
Bild

Ett karakteristiskt drag hos tobaksförband är att de kan användas i olika former: för rökning och för att förbereda infusioner. Vilken av dessa metoder som är mer effektiv är svårt att avgöra. Deras användning beror på egenskaperna hos skadedjuret som attackerade trädgården och graden av skador på växten.

Rekommenderad: