Grill (73 Bilder): Vad är Det, Utomhusgrillar Och Grillar, Hörn- Och Rundmodeller, En Grillmarkis

Innehållsförteckning:

Video: Grill (73 Bilder): Vad är Det, Utomhusgrillar Och Grillar, Hörn- Och Rundmodeller, En Grillmarkis

Video: Grill (73 Bilder): Vad är Det, Utomhusgrillar Och Grillar, Hörn- Och Rundmodeller, En Grillmarkis
Video: eldat är godast 2024, Maj
Grill (73 Bilder): Vad är Det, Utomhusgrillar Och Grillar, Hörn- Och Rundmodeller, En Grillmarkis
Grill (73 Bilder): Vad är Det, Utomhusgrillar Och Grillar, Hörn- Och Rundmodeller, En Grillmarkis
Anonim

Förutom metoden att laga saftiga aromatiska rätter kallas termen grill också själva spisen eller grillpannan. Dessutom är en grill också en utomhusfest, en oumbärlig del av att provsmaka mat tillagad på kol. Sådana händelser har blivit utbredda i länderna i Nordamerika. Historiska bevis har bevarats att även de första kolonialisterna organiserade grillfester med att äta kött, alkohol och skjuta från skjutvapen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Många tror att Amerika var födelseplatsen för grillen. Det finns en hel del teorier om denna poäng, men en av de mest tillförlitliga versionerna säger att prototypen på designen dök upp även bland indianerna i Karibien. De använde ordet "barbacoa" för grillen som köttet stektes på. Européerna, som upptäckte dessa öar på 1500 -talet, antog denna metod för tillagning av kött, och samtidigt hela processen med att förbereda skålen och kallade det "grill".

Bild
Bild
Bild
Bild

Till en början användes grillen endast till kött, men vid det här laget har sortimentet utökats . Idag tillagas fjäderfä, fisk, grönsaker, skaldjur och till och med ost på kol. Alla rätter stekta på detta sätt kännetecknas av utsökt doft och unik smak. Numera är mobilgataändringar, som är praktiska att ta med sig till en picknick, och stationära sådana (från metall till sten) också mycket populära bland konsumenterna. Det finns en mängd olika gas- och elektriska modeller som är enkla att använda, utan krångel med rengöring och andra konventioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så vad är en grillugn. Vetenskapligt sett är det en öppen, flamlös matlagningsenhet med fri luftcirkulation. Den traditionella utformningen av kaminen innebär användning av en rund formad skål av metall eller sten. En grill är installerad på den, det är lämpligt att använda förnicklad eller stål. Moderna braziers är utrustade med specialvärmeskålar längst ner i ugnen.

Experter rekommenderar att du skyddar behållaren med en liten sida ., som täcker den öppna delen av härden - detta förhindrar stänk av fett, kol och rök på kläder och händer. För alla grillugnar är strukturell säkerhet avgörande. Ju tyngre och mer stabil den är, desto mindre sannolikt är det att den får termiska brännskador vid arbete med kol. Förresten är grillmodellerna av högsta kvalitet klädda med metallskärmar på braziers sidor, vilket bidrar till dubbelskydd mot brännskador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stationära modeller installeras på en bas av stål och keramik, som fixeras i marken av en grund. Bärbara alternativ innebär användning av metallpinnar som stärker stödet för installationen under en picknick. Vid tillagning av kött eller fisk brinner en del av kolen ut och förbränningsprodukterna rinner ner i metallväggarna och tas ut. Tack vare detta är det möjligt att upprätthålla den erforderliga höga temperaturen på kolen och behållaren utan att ständigt ventilera enheten med en fläkt, som är fallet vid arbete på grillen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallgrillen har en justerbar monteringshöjd som standard, med skillnaden mellan det högsta och lägsta läget på 4–5 cm. Med den här enheten kan du tillaga kött, fjäderfä, fisk och grönsaker ganska snabbt med minimal ansträngning. Rätten visar sig vara väl stekt på alla sidor, täckt med en gyllene skorpa och saftig.

Särdrag

Både grill och grill används för ett ändamål - att få stekt kött med en aptitlig skorpa och en disig doft.

Dessa mönster har flera skillnader

Trots liknande driftsprincip och ungefär samma anordning skiljer sig grillugnen och brännaren i den del som är förknippad med eldstadsmekanismen. I grillen värms arbetsstyckena på grund av värmen som frigörs under bränningen av ved, liksom av värmen från heta kol. I en grill utförs uppvärmning genom strålning av värme, eftersom luftåtkomsten är mycket svagare och koncentrerad på insidan av den

Bild
Bild
Bild
Bild

Själva uppvärmningen av luften i grillpannan är mycket mjukare på grund av att en betydande del av värmen riktas till uppvärmning av metallplattan. Tack vare grillen rinner kall luft bort och kyler genast ytan på kött eller annan mat. Som ett resultat av denna behandling kvarstår fett och fukt inuti produkten, varför grillbiffar är särskilt saftiga. I grillen påverkar varm luft direkt produkten, fett och fukt avdunstar och förs bort tillsammans med strömmarna av het gas. Som ett resultat visar sig rätten stekt, och för att uppnå samma saftighet som på en grill måste du först slå in köttbitarna i folie

Bild
Bild
  • Utformningen av grillugnen ger närvaron av en metallskål där kol brinner och luktar. Förr i tiden användes ved i stället för kol, som fälldes till en behållare och brändes ut till kolens tillstånd. Så snart de fyllde hela skålen helt installerades en metallgrill ovanpå och processen med att laga mat började. För att uppnå en liknande effekt i grillen måste spetten ständigt vändas, bara i detta fall är det möjligt att steka köttet samtidigt och inte torka ut det.
  • Naturligtvis skiljer sig båda kaminerna också visuellt. Brazier är en rektangulär installation, inuti vilken kol brinner, och själva köttet läggs på spett. Grillarna är vanligtvis runda och köttet läggs på galler. Dessutom antar en grillugn närvaron av en sida runt brännaren, tack vare vilken luft- och rökdynan stöds. Och även i en grill anses en stark huva vara oacceptabel, därför finns det hål i en sådan struktur, men det finns väldigt få av dem, till skillnad från en grill.
Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta moderna grillmodeller har gas- eller elektriska braziers ., så att du kan laga en saftig, aromatisk maträtt i alla väder, även i regn eller snö. Således skiljer grill och grill i sin funktionalitet. Brännaren är lämplig för spontan användning, och om möten med vänner och grill har blivit en bra tradition är det bättre att föredra en grill. När det gäller smaken på rätterna beror allt här bara på kocken, köttet självt och veden. Det är därför valet mellan grill och grill bara beror på personliga preferenser, på sättet att tillaga kött och hur ofta du planerar att använda strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter av mönster

Idag innehåller sortimentet av grillugnar ett brett utbud av modeller - från turist mini -braziers till stora stationära strukturer.

Bärbara modeller är lätta och kompakta , de är lätta att fälla och fälla ut, så de kan tas med dig på en resa, användas i trädgården, på landet eller i en skogslöjning. Stationära modeller är tunga, oftast installerade på en grund, därför är de mer benägna att betraktas som en liten arkitektonisk form av en personlig tomt, de är optimala för frekvent användning av stora företag. Mobila grillar är enheter på hjul, de kan inte transporteras över långa avstånd, men inom gångavstånd är det ganska enkelt att leverera en sådan installation, och dessutom kan dessa produkter i dåligt väder snabbt rullas in i ett lusthus eller under ett skjul.

Bild
Bild
Bild
Bild

De mest populära är flera ugnsmodifieringar

Brazier Är det enklaste alternativet. Här kan gallren höjas och sänkas, samt roteras, med de värmereflekterande locken inbyggda. Den största skillnaden mellan grillen och el- och gasalternativen är dess små dimensioner och avtagbara ben, så att kaminen kan flyttas från plats till plats. Detta alternativ är det mest populära bland konsumenterna.

Bild
Bild
  • Panna har en konstant hög efterfrågan bland köpare. Dess fördel är dess mångsidighet: strukturen kan användas som ett rökhus och en ugn, och om du lägger en panna eller panna på galler kan du laga nästan vilken maträtt som helst.
  • Engångsmodeller Är en speciell typ av grill. De är vanligtvis gjorda av plåt och är små i storlek. Samtidigt är metallens tjocklek något tunnare än den som vanligtvis accepteras för en brännare. I slutet av stekningen brinner pannan nästan helt ut, så det är osannolikt att du kan använda en sådan installation många gånger.
  • Grillvagn - Det här är ett utgångsalternativ, vilket är en brazier på hjul. Detta är en ganska komplex och invecklad inställning som kan vikas och fällas ut.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla beskrivna modeller är gjorda av metall, vanligtvis används rostfritt stål, mindre ofta gjutjärn. Vid tillverkning av grill används tegel också väldigt ofta, oftast tillverkas stationära modeller av den. Sådana byggnader är populära bland ägarna av privata stugor och herrgårdar. De låter dig lägga till ytterligare element och utrusta grillplatsen i vilken stil som helst. Du kan skapa ytterligare arbetsytor och utrusta ett bord för att äta. Ofta har dessa enheter ett tak och en skyddad skorsten eller är en del av ett stort ugnskomplex.

Bild
Bild

Separat bör du vara uppmärksam på två grillmodeller som gör att du kan laga läckra och läckra rätter utan att använda kol och ved

  • Gasgrillar är populära i matserviceanläggningar, kombinerar funktionaliteten hos en grill och en grill, och kan också fungera tillsammans med en tandoor.
  • Elektriska ugnar kan placeras i hus och lägenheter, drivas med växelström och installeras på det vanligaste bordet eller balkongen. Förresten, du kan till och med laga en hamburgare på dem.

Priserna på grillmodeller varierar också mycket, så alla kan välja en modell efter sin smak och plånbok.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsmaterial

Vid tillverkning av grillugnar används oftast metall eller tegel, mindre ofta används betongblock eller sten. Metall används oftast för att skapa bärbara och mobila strukturer. Sådana modeller är lätta, demonteras enkelt och monteras och transporteras utan problem. Dessutom värms metallen upp mycket bra och behåller värmen under lång tid, så produkter (kött, fisk eller fjäderfä) stekas jämnt och ganska snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två typer av stål som oftast används för grillning: rostfritt och värmebeständigt. Rostfritt stål är det bästa alternativet för vandringsmodeller som används mycket sällan och under en kort tid. De utmärks av sin låga vikt och plasticitet, även om de brinner ut mycket snabbt och genomgår plastisk deformation. Det är inte möjligt att använda sådana konstruktioner längre än 1-2 säsonger. Värmebeständigt stål är starkare och mer hållbart på grund av det höga krominnehållet i legeringsstrukturen. Vid höga temperaturer oxiderar denna metall och skapar en eldfast yta, vilket gör strukturen immun mot värmens härjningar. Dessutom innehåller strukturen av värmebeständigt stål aktiva komponenter som gör det motståndskraftigt mot rost, så modellen kan användas utomhus och förvaras i ett ouppvärmt rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mindre ofta används gjutjärn för att göra grill - detta är ett höghållfast material som kan hålla mer än ett halvt sekel, även om sådana alternativ är ganska besvärliga och inte alls billiga.

En skålformad grillpanna installerad i en "kokong" av eldfast lera anses vara en viss chic och ett tecken på aristokrati. Kol hälls inuti keramikbehållaren och en brännare fästs ovanpå och ett galler läggs. Rätterna på lergrillen är mycket saftiga och aromatiska. En sådan spis kan bäras från plats till plats, även om den oftast används som en stationär modell.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eldstenssten eller sten används också som huvudmaterial för stationära modeller, men de senaste åren har konstruktionen av en grill av betong blivit populär. De används för att göra stationära ugnar.

Fördelarna med betong framför tegel är följande:

  • blocken är större i storlek, så konstruktionen av eldstaden är snabbare än när man lägger tegel;
  • strukturen i cellulära skumblock innehåller tomma hålrum, vilket i hög grad underlättar strukturen utan att minska dess kvalitet;
  • murverk från block kan göras på egen hand utan inblandning av professionella byggare, eftersom de är ganska lätta att borra och fräsa. Detta arbete kan till och med utföras av en person med liten erfarenhet av dekoration. Skumblock, som luftbetong, kännetecknas av en porös struktur, de är 80% fyllda med luft, därför kännetecknas de av ökad termisk stabilitet, vilket gör att du kan behålla den temperatur som krävs för grillmat under en lång tid under hela tiden tillagningstid;
  • betongblock släpper inte ut skadliga och giftiga ämnen, innehåller inte strålning. Detta faktum bekräftas av Ryska federationens hälsoministerium.
Bild
Bild

För en grill kan du använda både luftbetongblock och skumbetong. De förra är något starkare, men skumbetongmaterial är ganska lämpliga för grillning. Därför kan du med säkerhet föredra dem, ju mer priset på skumbetong är mycket lägre än kostnaden för gasblock.

Storlekar och former

Grill, precis som grill, kan utföras i en mängd olika former. Den rektangulära formen är standard för sådana konstruktioner. Det låter dig mer stadigt och rationellt placera gallret eller spettarna, ger den mest enhetliga uppvärmningen av kött och värmehållning i behållarens tank.

Den runda formen är också populär bland grillproducenter . Den har inga hörn eller skarvar, så den kan anses vara mer hållbar och stabil. Dessutom ger den rundade formen en jämn värme, även om det användbara området är mycket mindre än i rektangulära versioner. Fyrkantiga modeller används ofta vid tillverkning av vandringsmodeller. De är lättare att fälla, fälla ut och transportera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan du hitta triangulära och till och med sexkantiga modeller i butiker. Triangulära mönster är populära för hörnugnar, medan sexkantiga mönster är mer dekorativa än funktionella.

Design

Som regel finns det inga speciella krav för utformning av vandringsmodeller, men en brännare som ligger på gården till ditt eget hus spelar rollen som en viktig del av hela trädgårdslandskapet, så särskild uppmärksamhet ägnas åt dess utseende. Det finns hantverkare som kan skapa unika och verkligt oändliga alternativ för en grillugn: ett finskt hus, en amerikansk grillbåt, ett grillbord, rustika brazerier från improviserade medel som inte längre används i vardagen, men förtjänar idén.

Bild
Bild

Det är värt att lyfta fram enstaka modulära och komplexa alternativ

  • Inbyggt ugnskomplex . Det är en inbyggd struktur av sten-, tegel- eller betongblock som innehåller en ugn, rökhus, grill och grill - detta gör att du kan förbereda nästan vilken maträtt som helst. Installationen av ett sådant komplex kräver emellertid obligatorisk erfarenhet av konstruktion och upprättande av en teknisk plan för installationen.
  • Grillugn . I det här fallet menar vi inte en bärbar modell, utan en stationär version, utrustad med handfat och bänkskiva. Detta komplex uppfyller närmast behoven hos lusthusets ägare för tillverkning av en mängd olika rätter.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Spis-gryta . Denna version är gjord för tillagning av stuvade grönsaker, pilaf, shurpa och kött; ett hål för en gryta finns i strukturen.
  • Rysk spis . Denna design förtjänar särskild uppmärksamhet, i den kan du inte bara laga kebab och grillar, utan också laga soppa, gröt, gryta grönsaker och till och med baka pannkakor. Den har en stilren design och förkroppsligar alla idéer om ryska folksagor, ser bra ut i lantliga landskap. Det är bättre att överlåta sin konstruktion till proffs, eftersom sådana installationer har särskilda krav på konstruktionsteknik och säkerhetsstandarder för strukturen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Det finns en hel del grilltillverkare som framgångsrikt producerar rostbröd på marknaden. Bland dem finns ryska företag och utländska företag. Det är bättre att ge företräde åt inhemska företag om du behöver hitta ett alternativ i mellansegmentet. Om kvalitet och praktisk är viktigare, bör du vara uppmärksam på produkterna från världens ledande märken.

  • Weber Är ett världsberömt företag grundat av George Stephen, uppfinnaren av världens första sfäriska grill. Det var han som skapade en ny trend i världen av matlagning.
  • Enders Är ett tyskt företag som tillverkar grillar, grillar och grillar under varumärket Enders Colsman AG. Alla produkter har certifierats för att uppfylla kraven i ISO 9001: 2008. De utmärks av exceptionellt hög kvalitet, oklanderlig stil och praktiska egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Time eco Är ett ukrainskt varumärke som har samlat ett brett utbud av produkter för camping och turism under sina egna fanor. Förutom grillar, grillar och grillar skapas här kylpåsar, strandvaror och maträtter. Denna tillverkares grill liknar visuellt ett grönt ägg, vad gäller dess funktionalitet kombinerar strukturen en grill, grill, grill, rökeri, ugn och tandoor. Installationen värms upp mycket snabbt och är klar att användas 10 minuter efter det att kolen tänds. Grill från denna tillverkare låter dig smidigt justera temperaturnivån, bidra till en ekonomisk förbrukning av chips, ha ett bekvämt galler och rymliga pallar.
  • Clatronic . Företagets hemland är Kina. Företaget har framgångsrikt lanserat produktionen av lätta elektriska grillar. Enheten värms inte upp och är säker för användning i ett hem eller en lägenhet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Doorz Är en inhemsk tillverkare som erbjuder grillar, grillar och grillar inom ekonomisegmentet. Produkterna är populära och är i ständig efterfrågan bland ägare till sommarstugor och reseintresserade.
  • Megagrill . Företaget bedriver produktion av en serie grillar. Höjdpunkten på sortimentet anses vara automatiska braziers som körs på batterier. Dessa är prefabricerade modeller som enkelt passar in i ett litet fodral och fritt transporteras i bagageutrymmet på även en liten bil. Samma tillverkare är känd för tillverkningen av transformatorgrillar och keramiska grillmodeller.
  • Primo specialiserat sig på eldade eldfasta lermodeller. De presenterade alternativen kombinerar funktionerna grill, grill, grill och ugn.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Det är kanske synd för ägare av personliga hushållstomter att inte ha stationära och bärbara modeller av grillar och grillar i sitt hushåll. Butiker erbjuder det största utbudet av svetsade metallprodukter. Om ägaren av webbplatsen har några färdigheter i att svetsa metall eller bygga tegelkonstruktioner, kommer det inte att vara svårt för honom att bygga en grillpanna med egna händer.

På alla grillar finns säkert möjlighet att justera gallrets höjd i förhållande till kolen . Sådana brazerier skapar inte artificiellt drag, eftersom man tror att ju långsammare den uppvärmda luften rör sig, desto högre smak av produkten. Naturligtvis kan du inte klara dig utan en skorsten, men röret kan vara lågt - upp till 1,5 m från brännaren till överkanten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den vanligaste typen av ugn är en tegelgrill på ett betongfundament. Kaminen läggs ut i form av bokstaven "P", dess höjd är cirka 1 meter och en konformad skorsten monteras ovanför gallren. En mer komplex struktur är byggd i form av bokstaven "E". Den nedre delen av installationen, som spelar rollen som en vedhög, kan utrustas med gassilikatstenar, eftersom elementen måste vara gjorda av brandsäkert material. Redan före byggstart bör du tänka igenom alla beställningar, rökuppsamlare och andra detaljer för att inte göra ändringar redan under byggnadsarbetet - detta kan leda till materialskador och onödiga kostnader.

Bild
Bild

Du kan självständigt utrusta en grill från en metallprofil, rör används vanligtvis . Detta ger strukturen styvhet och sparar också på användningen av OSB -kort. Ett wellpapp eller metallplattor installeras som tak. Självgängande skruvar används för att fästa metallplåtar i lådan. En sådan veranda, som ligger nära ett metallstaket, kan bilda en enda arkitektonisk stilistisk komposition med den.

Var ska man placera?

Oftast placeras stationära strukturer i ett lusthus, detta skyddar inte bara kaminen från de negativa effekterna av atmosfäriska fenomen, utan skapar också ett bekvämt rekreationsområde för hela familjen.

Att ställa en grill ute i lusthus kräver följande regler:

  • storleken på hammarna bör vara sådan att kaminen skyddas på ett tillförlitligt sätt mot vindbyar och snett regn;
  • grunden för grillen måste vara över smältvattennivån. Detta gäller särskilt när det gäller strukturer där en lera-sandblandning används som lösning;
  • det måste säkert finnas ledigt utrymme runt spisen. Från eldstaden till murens vägg måste vara minst 3 m, och från de andra sidorna - minst 1 m;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • beräkningen av installationens dimensioner beror helt på dess funktionalitet. Konstruktionen av en massiv ugn ökar belastningen på lusthuset och följaktligen ökar dess slitage. Om ugnen har ytterligare funktioner, till exempel rökhus, som används regelbundet, är det bättre att använda löstagbara borrar;
  • i avsaknad av möjlighet att organisera tillförsel och utsläpp är det värt att ta hand om utrustningen i avloppet;
  • lusthus med alla braziers (brazier, grill, rökhus eller grill) bör placeras bort från täta buskar, träd, gas- och kraftledningar;
  • det är lämpligt att lägga ut området nära spisen med beläggningsplattor och utrusta ett bekvämt rekreationsområde.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning och skötsel

Sammanfattningsvis är det värt att uppmärksamma följande rekommendationer, som gör att du kan använda grillen med större säkerhet och komfort:

  • om du planerar att regelbundet grilla hela säsongen, bör du föredra modeller med lock;
  • om den personliga tomten är liten, rekommenderas det att hämta en hopfällbar installation;
  • det är värt att ägna särskild uppmärksamhet åt bränsletanken, eftersom det finns direkt- och spisalternativ. I det första fallet placeras ved eller kol direkt under gallret, denna metod används för att snabbt förbereda de enklaste rätterna. Spismetoden innebär att man placerar kol runt kanterna, medan maten bakas ordentligt, men tillagningen tar också ungefär en timme;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • oavsett om en stationär modell används eller en bärbar, bör du köpa en där gallret tas bort. Konstruktioner i ett stycke tillåter inte ersättning av enskilda element under utbrändhet eller plastisk deformation av det senare;
  • för sällsynta resor till naturen är en engångsgrill optimal.

Vackra exempel

Metallgrillar kan vara väldigt snygga, särskilt om de är dekorerade med smideelement.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stone and brick braziers är klassiker som vittnar om den oklanderliga smaken och höga statusen för husägare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finska huset är mycket relevant i alla trädgårdslandskap.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Traditionella ryska spisar har en speciell. De utmärks av sin originalitet och funktionalitet. Detta alternativ kommer att dekorera vilken webbplats som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och några fler intressanta alternativ.

Rekommenderad: