Gör-det-själv Varma Sängar: Steg-för-steg-produktion I Ett Växthus I Polykarbonat, Uppvärmning Med En Värmekabel, Råd Och Feedback Från ägarna

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Varma Sängar: Steg-för-steg-produktion I Ett Växthus I Polykarbonat, Uppvärmning Med En Värmekabel, Råd Och Feedback Från ägarna

Video: Gör-det-själv Varma Sängar: Steg-för-steg-produktion I Ett Växthus I Polykarbonat, Uppvärmning Med En Värmekabel, Råd Och Feedback Från ägarna
Video: Bygga växthus del 4 - Vinterväxthus självförsörjning winter greenhouse 2024, Maj
Gör-det-själv Varma Sängar: Steg-för-steg-produktion I Ett Växthus I Polykarbonat, Uppvärmning Med En Värmekabel, Råd Och Feedback Från ägarna
Gör-det-själv Varma Sängar: Steg-för-steg-produktion I Ett Växthus I Polykarbonat, Uppvärmning Med En Värmekabel, Råd Och Feedback Från ägarna
Anonim

Vintern är en tråkig tid för hobbyträdgårdsmästaren. Han räknar dagarna till den efterlängtade tiden för att odla marken och plantera grönsaker och frukter. Men det finns ett sätt att minska väntetiden för plantningssäsongen - det här är arrangemanget av varma sängar i ditt växthus, vilket kan ta tidpunkten för din favoritaktivitet närmare.

Funktioner och Fördelar

Varma sängar är en enkel struktur som håller värmen i jordens rotskikt. Tack vare detta växer växter och bär frukt snabbare än i vanlig jord. Och tillgången på material och enkelheten att göra sådana sängar tillåter alla trädgårdsmästare att använda denna metod.

Om vi talar om växthus, där det enligt sakens logik ändå borde vara varmt, varför utrusta dessa strukturer där . På våren värms jorden upp ganska långsamt. Och den optimala temperaturen för att plantera plantor uppnås endast i mitten av våren. Om jorden redan är uppvärmd kan planteringen göras mycket tidigare, redan i början av våren. Samtidigt känns växter bekväma, rotar sig och utvecklas snabbare. Värmen från sängarna värmer också luften i växthusen, den optimala temperaturen uppnås, ett lämpligt mikroklimat skapas för en sund tillväxt och utveckling av plantor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar

Varma sängar har många fördelar jämfört med att plantera växter i marken.

  • relativt tidig plantering av plantor, så att du kan få en skörd i början av sommaren;
  • mer sällsynta förband;
  • lång fruktperiod;
  • mindre ogräs;
  • motståndskraft mot oväntade frost;
  • skönheten i utformningen av trädgården och bekvämligheten med att ta hand om växterna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bygger man det själv?

Materialval

Valet av material för att skapa varma sängar är ganska stort. Om vi pratar om lådans design, är allt begränsat endast av fantasin hos en amatörträdgårdsmästare. Det finns en möjlighet att inte ens spendera pengar på material, utan bara titta in i skafferiet eller skjulet, det finns ofta lagrade material som kommer att vara användbara för att göra lådan. Skåp kan tillverkas av trä, plastpaneler, metall, polykarbonat, skiffer och till och med plastflaskor. De mest populära är flera alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Stötfångare av trä . Om trädet inte behandlas med någonting, kommer en sådan säng inte att hålla länge, bara ett par år. Därför är det bättre att behandla träet med ett antiseptiskt medel i flera lager.
  • Tegelsidor . De är gjorda av tegel, de är mycket hållbara, bekväma och kommer att hålla i många år. Men vi får inte glömma att processen att skapa ett tegelstaket är ganska mödosamt och kräver åtminstone grundläggande kunskaper om murverk.
  • Skiffer sidor . Skiffer är ett ganska vanligt byggmaterial sedan sovjettiden. Med det kan du också organisera sidorna för en varm säng. Men det finns en uppfattning att de skurna delarna av skiffern avger hälsoskadliga ämnen. Detta bör beaktas och försök att endast använda hela ark.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetsalternativ

Det finns tre huvudtyper av varma sängar.

  • Elektriska varma sängar . De är baserade på en elektrisk värmekabel eller tejp som läggs på botten av trädgårdsbädden. Du kan också installera en termostat som håller den optimala temperaturen för uppvärmning av jorden. Detta är en relativt ny metod för uppvärmning av marken, men många sommarboende har redan börjat använda den. Med denna metod är det viktigt att ta hänsyn till merkostnaderna för el, särskilt under det kalla vädret, när uppvärmning ska vara dygnet runt och för inköp av nödvändigt material. Om el är ganska dyr i bostadsområdet är det bättre att föredra en annan metod.
  • Varmvattensängar . De är samma idé som elektriska, men rör, helst metall, som läggs på botten av sängen fungerar som ett värmeelement. Denna typ av uppvärmning stöder inte bara uppvärmning av jorden, utan ger också ytterligare rotfuktighet för växter. Det kommer också att vara nödvändigt att installera en spis för uppvärmning av vatten och en pump för dess cirkulation.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ekologiska varma sängar . För tillverkning av sådana sängar finns det inte ens behov av att spendera pengar. Endast biologiska element kan användas för uppvärmning: litet trä, löv, kompost, torrt gräs och till och med rengöring av grönsaker och frukter. Detta är det mest ekonomiska och enklaste sättet att genomföra. Tänk inte att sådana sängar är kortlivade. Om du formar dem korrekt kommer de att hålla i minst fem år. Och det återvunna organiska materialet kommer att bli den perfekta näringsjorden för nya sängar.

Bland amatörträdgårdsmästare är den vanligaste metoden biologisk. Det är mindre arbetskrävande, enkelt att implementera, hållbart och ekonomiskt. Med sin hjälp kan du också organisera spektakulära rabatter, som kommer att bli stolthet över din personliga tomt från tidig vår till sen höst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga beräkningar

Alla tre typer av varma sängar är gjorda enligt den allmänna principen. Det första steget är att rita ett diagram över ditt växthus och bestämma var sängarna ska placeras. Baserat på växthusets yta kan åsens längd och bredd beräknas för ett mer kompakt arrangemang. Normalt placeras strukturer längs växthusets väggar och lämnar en genomgående passage i mitten. Du kan också bilda dem i form av bokstaven "P", eller i tre rader, om växthusets yta tillåter.

Elvärme och uppvärmning med rör med vatten kräver ytterligare beräkningar för att köpa nödvändigt material. Baserat på längden och antalet sängar är det nödvändigt att beräkna hur många rör och elektriska ledningar som behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha bestämt platsen för de varma sängarna bör du beräkna mängden material som krävs och sedan fortsätta direkt till deras tillverkning. Det är nödvändigt att gräva en gräv 40–70 cm djup. Lägg botten med värmeisolerande material (expanderad polystyren, polystyrenskum och till och med vanliga plastflaskor), vilket förhindrar värmeförlust djupt ner i marken. Fyll sedan i ett lager med en 3-5 cm tjock sand. Lägg ett fint metallnät på det, vilket skyddar det från gnagare. Sedan läggs huvudvärmeelementet (elkabel, vattenledningar eller organiska komponenter).

Ovanför måste du skapa en annan sandluftkudde , och slutligen bilda ett lager bördig jord där växterna kommer att planteras. Det ska inte vara för tjockt, annars garanteras inte bra uppvärmning. Om produktionen sker före vintern är det bättre om de varma sängarna är täckta med filmmaterial. Detta förhindrar att jorden fryser under den kalla vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också nödvändigt att ta hänsyn till de allmänna normerna för sängarnas storlek

  • Den mest optimala höjden anses vara 30–40 cm. Detta är den optimala nivån för ogräs och vattning.
  • Det är bättre att välja en bredd på upp till 1,2 m. Om sängarna är bredare är det extremt obekvämt att ta hand om växterna.
  • Bredden på passagen mellan sängarna bör inte vara mindre än 0,6 m.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detaljerade bygginstruktioner

Varje trädgårdsmästare har rätt att välja den typ av varm trädgårdssäng som passar honom bäst, baserat på hans ekonomi, intressen och principer. Därför är det lämpligt att beskriva varje struktur mer detaljerat för sin enkla DIY -tillverkning.

Elektriska varma sängar

Denna typ är bekväm på grund av förmågan att självständigt ställa in temperatur och uppvärmningsläge. För att göra detta behöver du bara installera och konfigurera termostaten. För att utrusta en varm säng med en värmekabel måste du ha grundläggande kunskaper om el.

De är indelade i två typer: resistiva och självreglerande

  • Motståndskraftiga skiljer sig åt genom att de inte är automatiserade; markuppvärmning kan vara ojämn. De är billigare, men elkostnaderna är dyrare.
  • Självreglerande har en termostat, med vilken du kan ställa in uppvärmningstemperatur och läge. De är dyrare än resistiva, men de kommer ut billigare på gården, eftersom de förbrukar mindre el.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör överväga steg -för -steg -arrangemanget av varma sängar med en värmekabel

  • Det första steget är att gräva en dike 40–60 cm djup och 50 cm bred. Längden beror på växthusets storlek. Det är nödvändigt att komprimera jorden på sidorna och i botten av diket.
  • Botten är dessutom täckt med en värmeisolerande beläggning som förhindrar värmeförlust. Frigolit är perfekt.
  • Ett lager sand med en tjocklek på cirka 5 cm bildas ovanpå, det kommer att utföra dräneringsfunktioner.
  • Sedan måste du lägga ett fint metallnät. En kabel kommer att anslutas till den, och den kommer också att skydda mot att gnagare tränger in i växternas rötter.
  • En värmekabel är ansluten till nätet; det är bäst att lägga den med en orm i steg om cirka 15 cm, utgående från termostaten.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vidare bildas sandkudden igen. Det måste krossas väl och spillas med vatten.
  • Nästa steg är skyddsnätet. Det kan vara metall eller plast. Dess roll är att skydda kabeln från mekaniska skador under plantering och vård av växter.
  • Det sista lagret är ett lager av bördig jord med en tjocklek på minst 30–40 cm. Växtplantor kommer att planteras direkt i den.
  • Det är bättre att placera termostatsensorn i ett korrugerat rör och själva termostaten i en fuktresistent låda och placera den på en nivå av 1 m över marknivån.

En varm säng med värmekabel är klar! Växter kan planteras i den redan i mars. Huvudtiden för sitt arbete kan betraktas som vår till maj, inklusive när varmt väder ännu inte har lagt sig och nattfrost är möjligt. Växter under denna period behöver bara konstant värme. Det kan också vara nödvändigt att hålla sig varm under hösten för att förlänga skördetiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varmvattensängar

I denna typ sker uppvärmning med hjälp av rör där varmt vatten finns. Det är bättre att använda metallrör, eftersom de avger mer värme än plast. Det är också mer lämpligt att välja rör med mindre diameter och placera dem jämnt i skyttegraven för en mer fullständig uppvärmning av jorden. För att värma vatten kan du använda en gas- eller elpanna, vedspisar av gjutjärn eller sten. För dem är det nödvändigt att förbereda en sten eller tegelsten, samt utrusta en skorsten. Glöm inte att installera en vattenpump. Det kommer att säkerställa kontinuerlig cirkulation av vatten i värmerörsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Proceduren för att bilda en varmvattenbädd är nästan identisk med den föregående:

  • en gräv grävs ungefär en halv meter djup;
  • isolerande material (till exempel skum) läggs ner;
  • då skapas en luftkudde från ett skikt av 5 cm tjockt sand, det krossas väl och spills med vatten;
  • då läggs själva värmeelementet, i detta fall rör genom vilka varmt vatten kommer att strömma;
  • du kan också använda ett nät som nästa lager, som skyddar mot skador och penetration av gnagare;
  • kompletterar sängen med ett lager bördig jord för plantering av växter.

Det är värt att överväga att med denna metod för att utrusta varma sängar kommer inte bara jorden att värma upp, utan också luften i växthuset. Således är växterna försedda med dubbelt bekväma förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ekologiska varma sängar

Detta är det enklaste, billigaste och vanligaste sättet att ordna varma sängar. Det finns ingen anledning att köpa dyra material, anställa personer som kan installera allt korrekt, betala extra kostnader för el eller vatten. I det här fallet är allt mycket enklare. Endast organiskt avfall behövs, som finns tillgängligt på varje plats, du kan också använda avfall från djurhållning.

Det finns fyra underarter av ekologiska varma sängar:

  • Uppfostrad;
  • på djupet;
  • varma sängar, kullar;
  • kombinerad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Varje underart har sina egna egenskaper.

För att bära djupa varma sängar bör du följa dessa steg:

  • en tillräckligt djup dike grävs under dem, dess kanter ska ligga i nivå med marknivån i växthuset;
  • ett lager sand kan hällas på botten, vilket kommer att spela rollen som dränering;
  • var noga med att lägga ett fint nät, gnagarskydd;
  • nästa lager är tomma plastflaskor med tätt skruvade lock. De representerar ett värmeisolerande lager;
  • sidoväggarna i diket kan täckas med flera lager tjock plastfolie eller kartong för att hålla värmen;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • det är nödvändigt att lägga stora trä, grenar på flaskorna;
  • sedan kommer ett lager tidning eller papper;
  • sedan läggs ett lager av litet träavfall;
  • ett lager hackade toppar, ogräs görs;
  • nästa lager av löv och gräs;
  • ett bördigt jordskikt till vilket kompost kan tillsättas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Upphöjda varma sängar skiljer sig också åt i tillverkningsteknik. Det finns ingen anledning att gräva en gräv under dem. De är formade i en låda, som är färdig tillverkad av trä, skiffer eller plastpaneler. Det är värt att överväga att lådor av trä måste behandlas med en antiseptisk lösning i flera lager för att förlänga livslängden.

De viktigaste tillverkningsstegen inkluderar:

  • lådans botten och väggar kan täckas med tjock plastfolie. Du kan fixa det från utsidan antingen med en häftapparat eller spika det med lameller längs lådans omkrets;
  • stort träavfall läggs ut på botten, sedan tidning och kartong;
  • nästa lager består av ogräs, skalning av grönsaker och frukter;
  • sedan används lövverk, toppar, gräs;
  • det sista lagret består av bördig jord;
  • lådan installeras på en tidigare förberedd plats i växthuset;
  • det är bättre om lådans motsatta långa väggar är anslutna med tvärgående balkar, vilket hindrar strukturen från att krypa under marktryck.
Bild
Bild
Bild
Bild

Varma trädgårdssängar är det enklaste alternativet, eftersom de innebär de lägsta arbetskostnaderna. Det finns ingen anledning att gräva en djup dike eller göra en speciell låda.

Tillverkningsprocessen är följande:

  • det första steget är att markera området i växthuset under sängkullen;
  • en grund gräv bör grävas, ungefär en spade bajonett djup;
  • fyll grävningen med nödvändigt organiskt material i samma sekvens som i de tidigare underarterna, men lämna lite tomt utrymme från kanterna på diket;
  • fylla tomrummen med bördig jord;
  • täck också över- och sidodelarna med bördig jord;
  • sängen kommer att visa sig vara tillräckligt bred (mer än en meter), därför är det oönskat att placera den nära väggarna i växthuset.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinerade varma sängar kombinerar en upphöjd och en djup varm säng.

Tillverkningsprocessen omfattar följande steg:

  • en inte för djup dike grävs;
  • ett värmeisolerande material, ett fint nät placeras på botten;
  • stort träavfall läggs, sedan tidningar eller kartong;
  • ett lager små spån, organiskt hushållsavfall läggs, sedan gräs och kompost;
  • ett lager bördig jord;
  • en låda är installerad på ytan, som motstår krypning av jorden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsregler

Bland alla metoder för att organisera varma sängar väljer varje trädgårdsmästare det mest optimala alternativet för sig själv i enlighet med klimatförhållanden och jordtyp. Dessa förhållanden bör ha ett större inflytande på sättet att organisera en varm säng. Vid fuktiga, sumpiga markförhållanden rekommenderas att bygga upphöjda, varma sängar. De skyddar växts rotsystem från överdriven fukt och sjukdomar. I normalt varmt klimat är det bättre att bygga djupa varma sängar på grund av att det inte finns något behov av att skydda växternas rötter från överdriven fukt. Under kalla förhållanden är det bättre att använda kombinerade varma sängar.

Under de kallaste månaderna, när växthusen ännu inte värms upp av hett solljus, rekommenderas det att dessutom använda elektriska värmare, de kommer att hålla en behaglig temperatur för växter över marknivå. Även i landsväxthus används ultravioletta värmare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ägares åsikt

Om du tittar på recensionerna från ägarna av varma sängar kan du se en riktigt rosig bild. Ett stort antal författare hävdar att odling av plantor i varma sängar, och även i växthus, bara har den bästa effekten på avkastningen. De som använder ekologiska varma sängar hävdar att avkastningen ökar flera gånger under alla klimatförhållanden. De noterar enkelheten i bildandet av sådana sängar, möjligheten till tidig plantering av plantor och följaktligen en tidigare skörd. Många pekar också på effektiviteten och hållbarheten hos denna metod. På vilken plats som helst finns det alltid ingredienser för att skapa den här typen av sängar. Och även en kvinna kan bygga den med sina egna händer.

Ägare av elektriska varma sängar pekar på enkel installation , om du följer instruktionerna exakt och hållbarheten för en sådan struktur. Av nackdelarna utmärker de bara det faktum att ett sådant system inte kan hittas överallt i butikerna. Vissa användare beställer installationssatser online. Ökad produktivitet, tidig mognad av frukter och fullständig automatisering av denna metod noteras om en termostat är installerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många trädgårdsmästare föredrar det vattenbaserade sättet att värma upp sina sängar. Av fördelarna, förutom höga utbyten och tidig mognad, utmärks möjligheten till självmontering av denna typ av uppvärmning. Varje man kan installera rör av önskad storlek och diameter, ansluta en vattenpump och sätta en spis för uppvärmning av vatten. Dessutom är denna metod, som noterats av författarna, mer ekonomisk än elektriskt uppvärmda sängar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Så att processen med att odla växter på detta sätt i växthus ger bara bra resultat, du kan använda följande användbara tips.

  • Använd inte drabbade material när du gör en ekologisk säng, eftersom det kan leda till infektion, sjukdom och död av växter.
  • Plantera inte fleråriga ogräs, eftersom de kan gro.
  • För att påskynda förfallsprocesserna skulle det vara trevligt att använda biologiskt aktiva läkemedel.
  • När du har gjort sängen måste du spilla den med mycket vatten.
  • Biologiskt varma sängar kan pågå från 5 till 8 år tills komponenterna är helt sönderdelade. I framtiden kan bördig jord användas för att fylla en sådan bädd.
  • Under det första användningsåret innehåller varma sängar den högsta koncentrationen av näringsämnen, så vid denna tidpunkt är det bättre att plantera nyckfulla och krävande växtsorter, till exempel gurkor, kål, tomater, paprika. Under de följande åren minskar mängden näringsämnen, så det är mer lämpligt att plantera mindre krävande, opretentiösa grödor. Till exempel gröna, sallader, ärtor.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Höga sängar kräver riklig och ofta vattning jämfört med djupgående alternativ.
  • Det är nödvändigt att ständigt övervaka temperaturen i växthuset för att undvika överhettning av växterna. Det är också lämpligt att ventilera växthuset för att förbättra luftcirkulationen i det.
  • Den optimala temperaturen för växter i växthuset är från +17 till +25 grader. Det är nödvändigt att behålla det under hela processen med växttillväxt och frukt.
  • Elektriska varma sängar kräver mer vattning, eftersom de torkar ut jorden snabbare, så det är nödvändigt att ständigt övervaka jordens fuktinnehåll.
  • Uppvärmda bäddar från vattenledningar får mer rotfuktighet på grund av kondens som samlas på rören. De ska inte hällas för att inte orsaka ruttning av växtens rotsystem.
  • Om sängarna är avsedda för sådd av frön kan du utrusta ett växthus genom att täcka dem med folie tills skott bildas. Så snart de blir starkare kan du ta bort filmen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om ekologiska varma sängar, kan trädgårdsmästare ha en fråga, när är den bästa tiden att bygga dem. Det är här åsikterna skiljer sig. Någon gör detta på våren, strax innan man planterar plantor. Någon satsar på framtiden och sysslar med att utrusta sängarna på hösten.

Experter ser några fördelar med detta

  • På hösten samlas en stor mängd organiskt avfall på personliga tomter. Det finns inget behov av att bränna eller slänga lövverk, toppar, torra grenar och gräs. De är idealiska för att ligga i varma sängar.
  • Till våren börjar allt biomaterial som placeras inuti ruttna och bildar en utmärkt uppvärmning för nyplanterade växter. Dessutom kommer sängen att sjunka, tjockna och plantorna kommer att sitta stadigt i hålen.

Oavsett klimatförhållanden, markegenskaper och belysning kommer utrustningen för varma sängar i växthus att bidra till att förbättra, påskynda och förlänga växternas utbyte. Dessutom finns det flera alternativ för att ordna sådana strukturer och det finns mycket att välja mellan. Numera använder trädgårdsmästare i stor utsträckning denna teknik, som ger en hälsosam, rik skörd från år till år.

Rekommenderad: