Växthusstorlekar I Polykarbonat: Standardparametrar 2x3 Och 3x4 Och Optimala Dimensioner 3 X 4 Och 3x6, Växthus 2 Meter Breda Och 6 Meter Långa - 6x3, Växthus 3x4 Och 3 X 8 M

Innehållsförteckning:

Video: Växthusstorlekar I Polykarbonat: Standardparametrar 2x3 Och 3x4 Och Optimala Dimensioner 3 X 4 Och 3x6, Växthus 2 Meter Breda Och 6 Meter Långa - 6x3, Växthus 3x4 Och 3 X 8 M

Video: Växthusstorlekar I Polykarbonat: Standardparametrar 2x3 Och 3x4 Och Optimala Dimensioner 3 X 4 Och 3x6, Växthus 2 Meter Breda Och 6 Meter Långa - 6x3, Växthus 3x4 Och 3 X 8 M
Video: Tegelstensgolv i växthuset 2024, April
Växthusstorlekar I Polykarbonat: Standardparametrar 2x3 Och 3x4 Och Optimala Dimensioner 3 X 4 Och 3x6, Växthus 2 Meter Breda Och 6 Meter Långa - 6x3, Växthus 3x4 Och 3 X 8 M
Växthusstorlekar I Polykarbonat: Standardparametrar 2x3 Och 3x4 Och Optimala Dimensioner 3 X 4 Och 3x6, Växthus 2 Meter Breda Och 6 Meter Långa - 6x3, Växthus 3x4 Och 3 X 8 M
Anonim

Ett växthus är ett bra ställe att odla gröna, tomater, gurkor, jordgubbar och till och med blomsterodlingar. På våren hjälper det att få en tidig skörd, på hösten hjälper det till att bevara sommarvädret. Både kvantiteten och kvaliteten på de grödor som odlas beror på storlek och design.

Bild
Bild

Egenskaper och fördelar med materialet

Växthus kan ha olika beläggningar - film, glas, polykarbonat, plast. Men växthus av polykarbonat, en monolitisk polymer med en annan struktur, vinner stor popularitet.

  • Vaxkaka - detta är ett ark, inuti vilket celler av olika storlekar finns, som tillåter perfekt spridning av ljus och kvarhållande värme, mycket hållbart.
  • Monolitiskt ark Är en enkel platt skiva av polymer, som påminner om glas, men mycket lättare, har utmärkt flexibilitet och ljustransmittans.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rävar består av lager som:

  • solid är ett hållbart ark som skyddar mot yttre påverkan;
  • celler som skapar värmeisolerande egenskaper. Tack vare dem är materialet lätt och hållbart, eftersom honungskakans revben ger styvhet;
  • tätt massivt ark som är belagt med fuktskydd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta material övervinner konsumenterna med följande fördelar:

  • lätthet;
  • slagmotstånd;
  • hög transparens;
  • hög värmeledningsförmåga, och även värmeretention;
  • överför UV -spektrum;
  • flexibilitet, vilket möjliggör enkel transport och konstruktion av välvda eller hörnväxthus;
  • enkel vård - den kan tvättas, rengöras från resterna av löv, desinficeras;
  • brandsäkerhet - materialet har inte brandfarliga egenskaper;
  • varaktighet.
Bild
Bild

Nackdelen är snabb repning. Detta påverkar dock inte huvudfunktionen, men utseendet lider. Det finns olika storlekar och tjocklekar av polykarbonat. Den optimala tjockleken för ett växthus kan dock kallas 6–8 mm. 6 x 2,1 m är standardstorleken. Längden kan vara 12 meter, men sådana ark är obekväma för arbete, så användarna föredrar sex meter.

Storlekar: standard och optimal

Storleksintervallet för växthus är varierat. De är stora, små, under frukter, blommor, bär, grönsaker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storleksindelningen utförs i följande typer:

  • standard, specificerad av tillverkaren;
  • optimal, lämplig för vissa områden.

Standarden på växthus har följande dimensioner, beroende på arkets storlek på 6 meter: höjden är 1, 9 m, och därmed växthusets radie, eftersom den har formen av en båge eller en båge. Härifrån är det lätt att förstå att bredden kommer att vara två radier - 3, 8 m och längden - 6 m. Den optimala storleken dikteras av ett speciellt dokument - bilaga 85 till byggreglerna och normerna (förkortat SPiN) daterad 02.10.2004, enligt vilket max för bredden är 260 centimeter, och höjden är minst två meter.

Bild
Bild

Växthusens storlek beror på planteringsgrödorna och den framtida designen byggs därefter

  • Bredd . Vid beräkning av bredden bör följande nödvändiga parametrar beaktas. Dörrens bredd är det minsta värde som motsvarar den genomsnittliga trädgårdsmästarens axelbredd - 56 cm. Hyllornas bredd är 97 cm och passagen mellan dem är minst 60 cm för enkel användning. Minsta bredd är således 2–2,5 m, alla andra beräkningar är individuella och baserade på funktionalitet.
  • Längd . Det beror bara på ägarens önskan. Vi tar hänsyn till att bredden på ett ark polykarbonat är 120 centimeter, och sedan enkelt tillägg och konstruktion av önskad längd. Men kom ihåg att ju längre strukturen är, desto svårare är det att hålla den optimala temperaturen. Det är särskilt svårt att göra detta på vintern.
Bild
Bild
Bild
Bild

Höjd . Det beror på användarens önskemål. Designen kan vara låg om en person inte kommer in där, men du kan arbeta uppifrån genom att ta bort locket. Hög om du planerar att plantera höga grödor, och de som behöver ständig vård. Det är nödvändigt att ta hänsyn till denna parameter att växterna ska ha maximalt utrymme för gynnsam utveckling. Standardhöjden är 1,8 m. Det är tillräckligt och optimalt. Men om växthuset är utrustat med egna händer, är det bättre att välja ett heltal - 2 m.

2x3, 2x2 m är små, kompakta växthus som är perfekta för små planteringar: för plantor och bär. I framtiden kan de användas som rabatter eller för ett litet antal fruktgrödor. Men i ett litet växthus blir det ofta väldigt varmt i sommarvärmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

I detta fall är det nödvändigt att ge tillgång till frisk luft för att bibehålla optimala temperaturvärden . Om du planerar att odla gurkor, tomater eller några långa grönsaker räcker det med en bredd på 2 m. 2x10, 2x4, 2x8, 2x6 m är de optimala storlekarna. Dessa alternativ är särskilt bra för långa men smala sektioner.

Om du planerar att plantera ett stort antal växter behöver du stora storlekar - 3 x 4, 3 x 6, 3 x 8, 2, 4 meter, 3 x 4. De är lämpliga för zucchini, äggplanter, jordgubbar, krypande gurkor. Om ägaren är en bonde odlar grödor i stora volymer, då är det bättre att välja stora och breda växthus - 6x3, 6 med 12 meter. I grund och botten beror alla storlekar på mängden byggmaterial och dess priser.

Bild
Bild

Parametrar: förhållande till beståndsdelar

När du installerar växthus i polykarbonat måste du ta hänsyn till alla nyanser och bindemedel. Bredd och längd kanske inte är användbara om du inte beräknar struktur, grund, material och deras interaktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rammaterial

Ramen kan vara av trä, metall eller plast. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar. Trädet är miljövänligt och billigt, men det är mycket beroende av temperatur- och luftfuktighetsförändringar. Med ökad fukt ruttnar det, krymper och spricker. Och för ett växthus är sådana brister oacceptabla. Livslängden är högst två år med konstant omarbetning och reparation.

Metall är ett starkt och hållbart material . Att arbeta med honom är dock svårare. Här måste du använda svetsning, en rörbockare och en slipmaskin. En sådan ram kommer dock att vara för evigt. Korrosion från fukt kan helt enkelt färgas med färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plast är ett lätt material att arbeta med. Men dess lätthet kan spela ett grymt skämt på vintern. En sådan struktur kan helt enkelt bryta och helt flyga bort från vindbyar. Vid installation är det värt att ta hänsyn till ramens storlek och lägga till den på ritningen.

Grunden

Fundamentets inställning beror på växthusets storlek. Om det här är en låg växthusbrödkorg behöver du inte det. Men om det är planerat att bygga ett högt växthus, måste det anslutas till marken med hjälp av en grund. Det kan vara trä, tegel, gelé. Ofta föreslår tillverkaren att använda stift för att hålla växthuset på plats.

Metoden för förstärkning beror på storleken . För ett genomsnittligt växthus är punktförstärkning med stift eller en trästång lämplig. Men höga växthus är förstärkta med ett betongfundament.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladstorlekar

Avståndet mellan ramens bågar beror på arkens storlek. Man bör komma ihåg att plåtarna måste ha ett minsta antal fogar vid sammanfogning. De måste installeras så att överflödigt vatten lätt kan rinna genom dem.

Bild
Bild

Växthusform

Det finns flera typer av växthusformer.

  • Båge . Det mest praktiska och ekonomiska alternativet. Det är enkelt att installera. Denna design är bekväm eftersom snö inte ackumuleras på den på vintern, varför längre drifttid. Den svaga punkten är minskningen mot kanterna, vilket begränsar plantering av vissa grödor.
  • Med sluttande tak . Detta är en klassisk husform. Det kommer att ta längre tid att arbeta med en sådan design. Men bekvämligheten med att plantera växter och frånvaron av begränsningar kommer att bli hennes starka sida. Lutningen kan vara antingen på två sidor eller på en.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Växthus-brödbehållare . Det presenteras i form av ett lågt halvcirkelväxthus med ett skjutbart lock. Det är bekvämt att plantera lågväxande krypgrödor, som ofta används för odling av plantor.
  • Kupol . Det är svårt att installera, men det har ett vackert utseende, vilket hjälper det att bli en dekoration av webbplatsen. Denna design är väl upplyst.
  • Enligt Meatlider . Detta är en populär form, men svår att installera. I växthuset är nordsidan fyrtio centimeter högre. Denna design har hög ventilation och förhindrar att kall luft kommer in i växthuset.

Med hänsyn till alla dessa nyanser kan du börja bygga en ritning och installera ett växthus. Allt arbete börjar med konstruktionen av ritningen. Den första är att beteckna grunden, nämligen att beräkna konstruktionens bredd, längd och höjd. Dessutom, allt som leder därifrån - karm, dörrar, fönster, samtidigt som alla komponenter beaktas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation och montering

När du installerar bör du vara uppmärksam på platsen där växthuset kommer att ligga. Ändarna ska vända åt öster och väster. I detta fall kommer belysningen att vara enhetlig och maximal under hela dagen. Det är värt att välja platser som är upplysta av solen hela dagen så att ingenting stör och inte skuggar, detta är en garanti för värme och snabba skott av grödan. Och du måste också undvika platser med utkast. En förutsättning är korrespondensen mellan storleken och det utrymme som tilldelats växthuset med en jämn yta.

D Först måste du förbereda basen - jämna ut marken, ta bort överflödig vegetation . Fundamentet installeras genom att köra i pinnarna i hörnen och trådspänningen beräknas i rät vinkel. För mätningar bör du använda ett måttband. Dessutom läggs grunden från det valda materialet. Sedan installeras ramen, beroende på ritningen. Var noga med att binda den till fundamentet med hjälp av häftklamrar. För ramen bör du fylla på profiler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter måste du börja ansluta polykarbonatarken till ramen. Den viktigaste punkten är installationen av det första arket, eftersom resten av anslutningen går från det. Du måste installera den med ett uttag 5 cm ner. Självgängande skruvar med lock eller gummitätning används för fastsättning.

Följande blad installeras med en överlappning på det installerade. Karbonatarken fästs på basen sist så att positionen kan korrigeras. Du kan täta fogarna med tätningsmedel eller aluminiumtejp. Detta är särskilt nödvändigt om växthuset kommer att vara hela säsongen.

Rännor kan installeras för att bättre bli av med fukt mellan luckorna. Vid låga temperaturer kan vatten frysa och polykarbonat kan sprängas av förträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att installera fönster och dörrar skärs arket till önskad storlek. Ytterligare ventilationshål bör inte försummas, eftersom polykarbonat inte tillåter luft att passera väl.

Detta bör göras sist av allt återstående material . Vid brist är det möjligt att köpa den. Interiörarrangemanget beror på trädgårdsmästarens önskemål. Kommer det att vara sängar eller hyllor för blommor, stift för lockiga eller speciella trådar - bara ägaren bestämmer, väl, och kulturen som växthuset byggdes för. I växthus året runt är det nödvändigt att leverera el och göra ett uttag.

Bild
Bild

Framgångsrika exempel och alternativ

Det klassiska böjda växthuset är alltid välkommet på tomterna. Trots sin form är den rymlig och låter dig kombinera olika kulturer. De skapar också små halvbågiga växthus för plantor.

Det koniska växthuset kommer att bli en dekoration av platsen. Och om du installerar det på gården blir det en underbar blomsterträdgård. Denna design låter dig skapa hela ensembler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gavel och gavel växthus är praktiska för höga växter.

För större rymlighet och dekoration av platsen skapas polygonala växthus. Deras topp kan vara fem-, sex- eller åttkantig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En väl utförd design kommer inte bara att vara en värmebesparande komponent, utan också en dekoration av trädgården. Ett växthus är ett nödvändigt objekt på platsen. Skörden beror på dess design. Genom att fånga in ljus, värme och fukt kan du skörda fler grödor. Ett stort plus i självmontering är att du självständigt kan välja form och storlek, vilket är viktigt i icke-standardiserade områden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I den här videon hittar du installationen av ett växthus i polykarbonat.

Rekommenderad: