Öppet Växthus (59 Bilder): Drag Av Glidkonstruktioner Och Recensioner Av Växthus Med öppen Topp, Växthus Av Polykarbonat Med Glidande Tak

Innehållsförteckning:

Video: Öppet Växthus (59 Bilder): Drag Av Glidkonstruktioner Och Recensioner Av Växthus Med öppen Topp, Växthus Av Polykarbonat Med Glidande Tak

Video: Öppet Växthus (59 Bilder): Drag Av Glidkonstruktioner Och Recensioner Av Växthus Med öppen Topp, Växthus Av Polykarbonat Med Glidande Tak
Video: Tegelstensgolv i växthuset 2024, April
Öppet Växthus (59 Bilder): Drag Av Glidkonstruktioner Och Recensioner Av Växthus Med öppen Topp, Växthus Av Polykarbonat Med Glidande Tak
Öppet Växthus (59 Bilder): Drag Av Glidkonstruktioner Och Recensioner Av Växthus Med öppen Topp, Växthus Av Polykarbonat Med Glidande Tak
Anonim

Odling av grönsaker, örter och andra grödor anses vara en svår uppgift, eftersom vissa klimatförhållanden är nödvändiga för växternas normala tillväxt. Därför föredrar många markägare att installera växthus med öppet tak. De tillåter inte bara att behålla den nödvändiga luftfuktigheten och värmen inuti strukturen, utan är också lätta att montera. På grund av det stora utbudet av former och storlekar kan sådana strukturer placeras på platser av valfri storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och typer

Växthuset med öppet tak är en unik design som är mycket populär och efterfrågad inom jordbruksverksamhet. En av dess huvudkomponenter är taket, som måste tåla snölast och vind på vintern. På grund av de negativa effekterna av yttre faktorer kan den skadas och bli olämplig för vidare användning. Därför är ramen gjord av hållbart material som har ett hopfällbart utseende.

Taket monteras för vintern och demonteras på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa växthus är avsedda för tidig odling av plantor, örter och andra grönsaksgrödor . Strukturen kan fungera pålitligt i mer än ett år, eftersom den är utrustad med en stark ram, mantlad med duk eller film, finns det också strukturer med avtagbara sidor. Växthusen är ofta täckta med polykarbonat, som behåller värmen väl inuti strukturen och låter den nödvändiga ljusnivån för växter att passera igenom. Tack vare det avtagbara taket i växthuset kan den termiska regimen kontrolleras, och när det blir varmt i det öppnas strukturen. Om detta inte görs kan grödorna bli gula och försvinna på grund av överdriven avdunstning av fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För hemodling av växter installeras som regel växthus med en standardstorlek 2x4 m. Beroende på strukturen i strukturen skiljer sig flera typer.

" Cabriolet ". Taket i en sådan struktur tas inte bort, utan lutar sig bakåt eller glider ner längs spåren. Utåt liknar ramen en brödbehållare. Om det behövs kan du öppna taket helt eller bara några av dess sektioner.

Bild
Bild

" Fjäril ". Växthuset ser ut som en båge, taket består av flera delar fästa på väggarna, som när de öppnas stiger med det. Utåt liknar den en fjärils vingar. Om du planerar att installera en stor struktur, rekommenderas denna modell av växthuset att delas upp i separata segment, detta kommer att skydda grödorna från hypotermi.

Bild
Bild

" Matryoshka ". Det liknar "fjärilen", men till skillnad från den tidigare versionen flyttas dess detaljer till sidorna. Tack vare den unika strukturen i växthuset kan du antingen helt öppna utrymmet eller lämna små områden för ventilation. Denna design kräver inte installation av en foundation, den är enkel att montera och bekväm att transportera.

Bild
Bild

Strukturens former och dimensioner

Idag finns det många modeller av växthus med öppnande tak, som skiljer sig från varandra inte bara i designfunktioner utan också i form och storlek.

Oftast väljs byggnader i flera former för odling av grödor

  • Välvd . Konstruktionens ram ser ut som en halvcirkel, därför fördelas fukt jämnt inuti och kondensat samlas inte på väggarna utan rinner ner. För enkel användning är sådana växthus uppdelade i segment som är anslutna längst upp på taket.
  • Triangulär . Växthus är täckta med ett gaveltak, som externt bildar en triangulär form. Var och en av planen kan öppna oberoende av varandra.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Platt . Byggnadens konfiguration för montering liknar ett växthus. Taket i det här fallet är enstaka, det kan öppnas och stängas när som helst. Den enda nackdelen med strukturen är att det på grund av dess platta form hela tiden ackumuleras nederbörd på taket.
  • Kupol . Strukturen är sammansatt av triangulära element, som alla är mantlade med ett speciellt material. Tack vare sin praktiska struktur kan växthuset öppnas helt och delvis.
Bild
Bild
Bild
Bild

Många trädgårdsmästare föredrar att bygga växthus med egna händer ., detta tillåter inte bara att spara pengar, utan också välja ett bekvämt konstruktionsalternativ med hjälp av ett enskilt projekt. För att självständigt kunna installera strukturen måste du korrekt välja de optimala dimensionerna för den. Vanligtvis används standardindikatorer för installation av växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bredd . Inte bara den praktiska placeringen av växter beror på detta värde, utan också tillgång till utrymmet för deras vård, i ett rymligt rum kommer det att vara bekvämt att arbeta och flytta. Byggnadens bredd påverkas också av dörrarnas bredd, som inte får vara mindre än 56 cm, stativens bredd, dessutom måste en liten passage på 60 cm tillhandahållas mellan ställen. Utifrån detta, 2.4 m anses vara den optimala bredden för växthuset. Beroende på designen kan dimensionerna förändras, du kan installera breda strukturer och placera flera ställ i dem på båda sidor, allt beror på trädgårdsmästarens behov.

Bild
Bild

Längd . Det kan vara annorlunda. Vanligtvis är standardlängden för växthus 120 cm, eftersom den motsvarar måtten på polykarbonatark, som ofta används för rambeklädnad. När du skapar ett designprojekt är det också viktigt att ta hänsyn till antalet pallar som placeras på hyllorna. Traditionellt produceras pallar med dimensioner på 28 × 53 cm, beräknas deras antal, kommer det att vara lätt att bestämma den önskade längden på strukturen. Det bör noteras att det är svårt att upprätthålla optimala förhållanden för odling av grödor i långa växthus, så det är bäst att föredra små strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höjd . Det beror på den valda typen av växthuskonstruktion och takets form. Som regel bör höjden inte överstiga 180 cm. Om det är planerat att plantera fruktträd och höga växter skapas projektet individuellt och höjden ökas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Täckmaterial

Olika byggmaterial används för att klä växthus med öppnande tak. Polyetenfilm är mycket populär bland trädgårdsmästare; den kännetecknas av hög hållfasthet och lång livslängd, som kan nå upp till 6 år. Skilj mellan vanlig, varm, solbeständig och förstärkt film. För att inte skada materialet bör det inte vara för tätt vid mantel och skarpa hörn och kontaktpunkter med ramen bör täckas med särskilt skydd. Filmen är billig, och på grund av att den kan överföra ljus väl kan den appliceras i flera lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cellulärt polykarbonat har också visat sig bra som ett efterbehandlingsmaterial . Den har hög hållfasthet, om den är mantlad i ett växthus, kan strukturen användas i många år och njuta av en utmärkt skörd. Dessutom kännetecknas materialet av värmehållande, dess egenskaper är inte sämre, inte ens glasade strukturer. Den produceras med en bikakestruktur. Dessutom består polykarbonat av ett nedre och övre lager, mellan vilka det finns styva revben, de överför solens strålar i olika riktningar och sprider dem i önskad vinkel.

Bild
Bild
Bild
Bild

På senare tid har många tillverkare tillverkat polykarbonat med unika egenskaper, på grund av vilket materialet bara tillåter "användbara strålar" att passera och förhindrar penetrering av ultraviolett strålning. Dessutom har den hög slagfasthet och tål inte bara hagel utan även andra mekaniska skador.

Polykarbonatark böjs lätt och får önskad form, så det kan användas för alla typer av strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

En markis används också för att täcka växthus . Detta är ett populärt material som är tillverkat av fiberduk, oftast väljs termoselekt, lutrasil och agril för efterbehandlingskonstruktioner. Även om markisen är multifunktionell, reflekterar den ljusspektrumet dåligt. Därför kommer ett växthus utrustat på detta sätt inte att glädja sig med en stor skörd, eftersom inuti strukturen kommer värmen att bevaras väl bara under dagen och på natten kan växterna svalna kraftigt. Ett tält rekommenderas inte för växthus där det är planerat att plantera tidiga plantor, det kommer inte att skydda dem mot frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det dyraste materialet för att täcka växthus är glas. Sådana strukturer kräver konstruktion av en betongfundament och installation av en solid ram, men de är helt miljövänliga och skapar ett utmärkt mikroklimat för tillväxt av grödor. Dessutom är glas inte rädd för allvarliga frost, värme och tål mycket vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lutningsvinkel: vilket är bättre?

Innan du bygger ett växthus själv måste du bestämma typen av taket och lutningsvinkeln. Vanligtvis installeras ett gaveltak eller ett lutande tak, beroende på detta kan det variera i storlek och öppna på ett annat sätt. Gaveltak finns i många designalternativ och kännetecknas av positiva egenskaper. För dem är den optimala lutningsvinkeln 20-25 grader, om den görs mindre, försvinner "lutningen", och en stor lutningsvinkel gör tvärtom taket högt och det blir kallt inne i växthuset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tak med optimal lutning har flera fördelar

  • De släpper in mer ljus. Tack vare rätt lutning fördelas solens strålar jämnt och genererar värmeenergi.
  • Håller inte snö. Nederbörd samlas inte på taket för att förhindra viktskador.
  • Läcker inte, torkar snabbt. Eftersom takets yta alltid kommer att vara torr kommer det att skydda det från bildandet av mossa och smuts. Detta tak är lätt att rengöra.

När man bygger växthus är det bäst att sätta upp taket på strukturen i en grad av 20-25 grader.

Detta kommer inte bara att förlänga anläggningens livslängd, utan kommer att ge optimala förutsättningar för hög avkastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Nyligen har växthus med skjut- och skjuttak använts i stor utsträckning inom jordbruket. De är praktiska att använda, lätta att montera och gör att du kan odla en mängd olika grödor.

Konvertibla toppdesigner har följande fördelar:

  • möjligheten till ventilation: oavsett årstid kan taket helt eller delvis öppnas och den nödvändiga rörelsen av luftflöden säkerställs;
  • inget utkast;
  • bra belysning;
  • skydd av taket från deformation;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • upprätthålla ett optimalt mikroklimat för växttillväxt;
  • överkomligt pris;
  • möjligheten att installera på en tomt av valfri storlek.

När det gäller bristerna har sådana växthus bara en - låg täthet . Därför är det oönskat att plantera värmeälskande grödor i dessa strukturer. De används vanligtvis för att odla grönsaker, bär, örter och vissa typer av svampar. Det är också möjligt att öka tätheten av strukturer med hjälp av beklädnad med speciella material som hjälper till att undvika att kall luft tränger in.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd och vård, recensioner

Konvertibla växthus kräver att vissa driftsregler följs. Taket måste vara helt skjutet isär för vintern och monteras på sommaren. Detta villkor är obligatoriskt för alla typer av strukturer, oavsett deras konstruktionsegenskaper. Tack vare det faktum att växthusen är mantlade med moderna material har det blivit mycket lättare att ge dem rätt vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strukturer bör placeras i ett område där det finns tillgång till ljus . På grund av brist på belysning kommer växterna att utvecklas dåligt, växa långsamt och kan dö. När du installerar ett växthus är det viktigt att lösa problemet med takets funktion på vintern. Du måste veta hur det kommer att tas bort och rensas från snö. Naturligtvis kommer det att vara svårt att göra detta på vintern, men om du inte periodiskt ventilerar strukturen inuti, kan taket fungera som en utmärkt plats för utveckling av mikroorganismer, vilket kommer att ytterligare skada växter och orsaka olika sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är det viktigt att ständigt rengöra taket och väggarna i strukturen från snö. Även om de flesta ytbehandlingsmaterialen är mycket hållbara, kan en isskorpa uppträda på ytan under upptining, vilket ytterligare kan skada deras struktur och orsaka deformation. Våt snö anses vara särskilt farlig; under påverkan av sin tunga vikt kan taket sjunka och små luckor bildas som bryter tätheten.

Därför bör växthuset rengöras och ventileras väl, så att den nödvändiga cirkulationen av kall och varm luftflöde inuti strukturen kommer att uppfyllas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många trädgårdsmästare täcker växthusstrukturer med polykarbonat , det sprider solens strålar väl, men växter behöver också naturlig belysning, så taken måste flyttas eller tas bort. Det är också viktigt att regelbundet kontrollera gliddelarnas funktion, vid behov, dra åt och smörja gångjärnen, rengör spåren från smuts.

Bild
Bild
Bild
Bild

En gång om året kräver sådana växthus allmän rengöring, vilket görs bäst på hösten. För detta rensas jorden från växtrester, grävs och gödslas. Strukturens väggar tvättas med tvålvatten, det är värt att uppmärksamma det faktum att användningen av kemiska lösningar är oacceptabel, eftersom de kan innehålla aggressiva ämnen som kan skada finishen. Särskilt noggrant måste du tvätta lederna och sömmarna i strukturen, eftersom det är där som mikroorganismer oftast ackumuleras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag finns det ett stort urval av växthusmodeller med öppet tak . Motiven "Matryoshka", "Present" och "Nurse-clever" är mycket populära bland dem. De har fått många positiva recensioner och har etablerat sig som de bästa odlingsanläggningarna. Dessa växthus är lätta att använda, enkla att installera och ger alla nödvändiga förutsättningar för växtodling.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växthus "Lotus": beskrivning

"Lotus" är en unik växthusstruktur. Den har en kompakt design, så den kan placeras i områden med begränsat utrymme. Detta växthusalternativ är väl lämpat för nybörjare agronomer. Strukturen är sammansatt av hållbara galvaniserade rör, dess ram är mantlad med polykarbonat, därför är den till skillnad från andra modeller pålitlig i drift och fungerar i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Taket på växthuset "Lotus" är fixerat med speciella dörrar så det kan öppnas från båda sidor. Tack vare denna design kan växter vara utomhus på soliga dagar, och i kallt väder kan de enkelt döljas under en baldakin. "Lotos" är väl lämpad för odling av gröna, gurkor, tomater och grödor som inte gillar mycket fukt, eftersom de kan skyddas med fönsterluckor i regnet.

Bild
Bild

Växthuset har standardmått: längd 210 cm, bredd 90 cm och höjd 80 cm. Strukturen anses vara medelstor, så den kan installeras både i stora och små områden. Det bör noteras att Lotus växthus är billigt, även en nybörjare amatör trädgårdsmästare har råd. Ett särdrag hos strukturen är dess tekniska design, tack vare vilken alla leder och sömmar i strukturen stängs med speciella skyddande hörn. Därför kommer inte smuts på ytan på ytan och ramen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den kompletta uppsättningen av växthuset "Lotus" innehåller också ytterligare tätningar, samt en ramfixare. Installation av strukturen kräver inte att man häller grunden, installationsarbetet utförs snabbt, och om det behövs kan strukturen enkelt monteras och flyttas till en annan plats.

Rekommenderad: