Infraröda Växthusvärmare Av Polykarbonat: Sätt Att Värma Ett Vinterväxthus, Hur Man Värmer Ett Växthus På Våren Och Det Bästa Sättet Att Värma Det På Vintern

Innehållsförteckning:

Video: Infraröda Växthusvärmare Av Polykarbonat: Sätt Att Värma Ett Vinterväxthus, Hur Man Värmer Ett Växthus På Våren Och Det Bästa Sättet Att Värma Det På Vintern

Video: Infraröda Växthusvärmare Av Polykarbonat: Sätt Att Värma Ett Vinterväxthus, Hur Man Värmer Ett Växthus På Våren Och Det Bästa Sättet Att Värma Det På Vintern
Video: Växthus värme natten 3 sätt behålla värmen i växthuset eller tunneln under natten 2024, April
Infraröda Växthusvärmare Av Polykarbonat: Sätt Att Värma Ett Vinterväxthus, Hur Man Värmer Ett Växthus På Våren Och Det Bästa Sättet Att Värma Det På Vintern
Infraröda Växthusvärmare Av Polykarbonat: Sätt Att Värma Ett Vinterväxthus, Hur Man Värmer Ett Växthus På Våren Och Det Bästa Sättet Att Värma Det På Vintern
Anonim

Idag har många sommarinvånare växthus där de odlar olika frukter och grönsaker året runt, vilket gör att de inte bara har tillgång till färska produkter hela tiden, utan också att tjäna pengar på det. Men under vintersäsongen, oavsett växthus, behöver den värme. Och idag i vår artikel kommer vi att prata om uppvärmning av sådana byggnader av polykarbonat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design egenskaper

Det ska sägas att oavsett vad växthuset är, har de alla ungefär samma driftsprincip. Men ändå har sådana byggnader ett antal funktioner som måste vara närvarande under konstruktionen. Ett växthus i polykarbonat är en stationär byggnad och behöver därför två saker:

  • bra och hållbar ram;
  • en riktigt solid och välgjord grund.
Bild
Bild

Om vi talar om ett året runt växthus, så kan det inte existera utan en kapitalgrund. En grund av trä fungerar inte här, eftersom det måste bytas med jämna mellanrum. Det är bäst att göra grunden för en sådan byggnad av tegel, block eller betong.

Bandfundamentet skapas vanligtvis längs hela omkretsen av strukturen, det görs helt enkelt och kostnaden är låg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också nödvändigt att ta hänsyn till ramens funktioner . Faktum är att driften av den beskrivna strukturen på vintern förutsätter förekomst av snö. Dess ackumulering på växthustaket leder till en ökning av belastningarna på ramens bas, vilket kan orsaka gradvis förstörelse av växthuset eller att dess del misslyckas. Av denna anledning måste ramen vara av metall eller trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metoder och typer

Om växthuset är ordentligt isolerat kan du välja en av typerna av uppvärmning. När du väljer utrustning måste du veta vilken typ av värmeförlust ditt växthus har. Beräkning av värmeförlust kan enkelt begäras av specialister. Om vi pratar om de vanligaste uppvärmningsmetoderna, så finns det sådana alternativ:

  • vattenbaserad;
  • luft;
  • infraröd;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • ugn;
  • elektrisk;
  • solig.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det vanligaste är vattenuppvärmning . När du installerar radiatorer och register kommer det att vara lite meningsfullt från ett sådant system, eftersom varm luft samlas upptill och under, där alla växterna är placerade, blir det kallt. Och det kommer att vara nödvändigt att lösa problemet med att värma upp jorden. För att lösa det kan du skapa kombinerad uppvärmning, som anses vara traditionell - när en del av kylvätskan går till radiatorerna, och den andra går till rören från vilka det varma golvet är gjort.

Om så önskas kan kylvätskan, efter att ha lämnat radiatorerna, införas i rören, som kommer att placeras under pallarna eller direkt på sängarna. På så sätt kommer uppvärmning att utföras.

Bild
Bild

En annan ganska vanlig typ av uppvärmning är luftvärme . Det är sant att det har ett minus - luften torkar mycket starkt, vilket skapar behovet av konstant luftfuktning. Dessutom blir uppvärmning i ett sådant system också ojämnt - luften kommer att vara den varmaste på toppen och den kallaste längst ner. Här är det också nödvändigt att tillhandahålla ett ventilationssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

En intressant lösning för växthus kan vara enheter baserade på principen om infraröd strålning . De kommer inte att värma luften, som alternativen ovan, utan jorden och växterna själva, från vilka luften redan kommer att värmas. Den är baserad på principen om exponering för vanligt solljus. Under dessa förhållanden kommer växterna att utvecklas betydligt bättre, och bladen kommer inte att torka ut, vilket kan observeras när du använder alternativen som nämns ovan.

Dessutom kan jorden värmas upp på detta sätt. För att göra detta kan du hitta på marknaden speciella kolvärmefilmer som alstrar värme i det så kallade infraröda intervallet, filmalternativen fungerar på samma sätt som lampor av denna typ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan växthuset värmas upp av solljus . Detta är vanligtvis fallet, eftersom växthusväggar är gjorda av material som överför ljus. Uppvärmning sker under dagen och kylning på natten. Men det ska sägas att tidigt på våren, på hösten och på vintern är den soliga dagen inte så bra och solen är inte hög över horisonten. För att öka effektiviteten för sådan uppvärmning kan du göra byggnadens lutning i söder, vilket hjälper solstrålarna att bättre belysa och värma växthusutrymmet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också installera de så kallade värmeackumulatorerna i växthuset . - fat med vatten, som måste målas svart. Under dagen kommer vattnet i tankarna att värmas upp och på natten kommer värmen att tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elvärme kan också installeras i växthus i polykarbonat. Detta alternativ kan enkelt implementeras på flera sätt:

  • med hjälp av en värmekabel som är begravd i marken;
  • användning av konvektorer eller elektriska värmare;
  • använda lampor;
  • tack vare elpannan.

Var och en av de föreslagna metoderna har sina egna installationsfunktioner, men man tror att denna typ av uppvärmning är en av de mest effektiva.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat ganska vanligt uppvärmningsalternativ är spisvärme . Det gör det möjligt att utföra uppvärmning av luftmassor till önskad temperatur under alla väderförhållanden. Det viktigaste i detta fall är att ugnens värmeeffekt står i proportion till växthusets volym. Som regel är kaminen installerad i det här fallet i det kallaste området - vid norra väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan använda olika spisar - sten, krukugnar, buleryan. Valet beror på växthusägarens preferenser. Luftdistribution i detta fall kan utföras på olika sätt:

  • på ett naturligt sätt;
  • med fläktar;
  • tack vare luftkanalerna.

Vanligtvis används trä av olika slag som bränsle. Det finns mer än tillräckligt med alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av IR -uppvärmning

IR -värmare anses vara en av de mest effektiva uppvärmningsmetoderna för ett växthus. Ett sådant system har redan etablerat sig som ett högkvalitativt och mycket effektivt uppvärmningsalternativ som inte kräver allvarliga kostnader för installation och installation. När du väljer denna typ av värmare måste två faktorer beaktas:

  • luftfuktighetsnivån (är en särskilt relevant faktor);
  • designfunktioner i själva växthuset.
Bild
Bild
Bild
Bild

Befintliga infraröda värmare kan grovt delas in i flera kategorier:

  • gasutsläpp som inte bara genererar värme utan även koldioxid;
  • långvågsvärmare med ett öppet värmeelement eller aluminiumplatta, som endast ger värme till rummet;
  • kortvågiga elektriska infraröda modeller som också ger byggnaden värme.

Det säregna med sådana värmare är att infraröd strålning inte riktas mot uppvärmning av luften, utan direkt till värmeanläggningar, jord och även växter.

Bild
Bild

Om vi pratar om funktionsprincipen för en sådan värmare, så är det ganska enkelt. Dess design är infraröda keramiska sändare, som är inrymda i en ram gjord av spegelpolerat stål. De återger helt enkelt strålar som simulerar solens ljus och värme. Sådana strålar gör att föremål, väggar, växter kan absorbera värme, från vilken luften sedan värms upp.

En annan viktig egenskap hos sådana enheter är att deras strålar täcker det maximala området om du flyttar dem längre och längre från golvet. Naturligtvis kommer temperaturen på en sådan yta att minska.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom den nämnda effekten, som liknar sol, har denna typ av värmare andra fördelar:

  • Lönsamhet i energianvändningen. Om den installeras korrekt kan upp till fyrtio procent av den elektriska energin sparas.
  • Praktiskhet . I närvaro av ett par sådana värmare är det möjligt att organisera ett antal zoner i växthuset, där det kommer att vara möjligt att ställa in önskad temperatur i vilket område som helst.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Klar fördelning av varma luftmassor … Den ojämna fördelningen av värme, som kan observeras med ett stort antal konventionella värmare, elimineras när varma luftmassor går upp och mindre varma kvar i den nedre delen. För växter och mark är detta ett minus. I det här fallet är det föremålen som värms upp och redan från dem - luften.
  • När du använder en sådan värmare, helt inga utkast … Om denna typ av värmare ligger nära fönsteröppningar är det möjligt att kompensera för värmeförluster utan att generera någon luftrörelse.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom finns det även infraröda värmare i form av en film, som till och med kan värma marken. Därför kan denna kategori kallas den mest effektiva.

Bild
Bild

Möjligheter för ett uppvärmt växthus

Låt oss anta att växthuset kommer att värmas upp, men det kommer inte att ha någon ytterligare belysning. I en sådan situation är det lätt, inte värme, som kommer att bli det viktigaste kriteriet vid val av grödor, liksom tidpunkten för deras spiring. Till exempel, på vintern, när längden på dagen är kort, det finns frost, och det finns många grumliga dagar, kommer det att vara mycket svårt att odla något även med hjälp av uppvärmning.

För att grönsaker ska växa aktivt behöver de minst tolv eller till och med fjorton timmars belysning. Liknande förhållanden börjar ta form någonstans efter den 15 mars, och därför är det omkring denna tid nödvändigt att börja så.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och redan från april, uppvärmning av växthuset, kan du förbereda för den första skörden. Normalt talar vi om lök, persilja, dill, rädisor, grönsaker och sallader. När allt detta är odlat kan du plantera plantor av tomater och sedan gurkor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det ska sägas att ett växthus som är uppvärmt men som inte har belysning kan börja arbeta ungefär en månad tidigare än ett normalt växthus. Förhållandena kommer att vara relativt acceptabla för växter när marktemperaturen är cirka 6-8 grader över noll, och alla froststoppar. Om du har möjlighet att ständigt uppnå en sådan marktemperatur, erbjuds grönsaker och frukter året runt. Det är av denna anledning som det är viktigt att inte bara värma luften, utan också att värma upp jorden. Du kan få exakt detta resultat på tre sätt:

Isolera jorden med biobränsle och gör så kallade varma sängar. Ett lager av organiskt material placeras under ett 30-35 cm lager jord, som bryts ned under värmeutsläpp och värmer platsen där växtrötterna ligger. För att skapa ett sådant lager kan matavfall, torra löv eller färsk gödsel vara lämpligt

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Värm växthus med underjordiska rör. Det är sant att i det här fallet är det nödvändigt att se till att vattningen sker i rätt tid, eftersom denna metod torkar jorden kraftigt.
  • Värm upp jorden med IR -värmare. Även om metoden är naturlig, kommer kostnaderna här att vara allvarliga, eftersom el förbrukas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Du kan göra det själv genom att värma växthuset. Ett utmärkt exempel är infraröd uppvärmning, som är den enklaste och mest effektiva. Vid beräkning av utrustning för uppvärmning av ett växthus i polykarbonat bör dess yta beaktas. För att skapa gynnsamma förhållanden för groning av olika grödor krävs en effekt på 200 watt per kvadratmeter yta.

Därför multipliceras den tillgängliga ytan med den erforderliga värmekapaciteten. Som ett resultat av detta kommer du att ta reda på den totala effekten, som bör vägledas av när du köper infraröda värmare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du installerar sådana värmare bör du vara uppmärksam på följande nyanser:

  • Installationen av en sådan värmare måste utföras på en höjd av minst en meter.
  • Ju längre värmaren är från golvet, desto större yta ska täckas och desto lägre temperatur.
  • Det är alltid bäst att hålla avståndet mellan värmaren och plantorna konstant. När växterna växer kan värmarens position justeras.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Värmare av denna typ är bäst monterade runt växthusets omkrets, närmare väggarna, eftersom de är de kallaste platserna i en sådan byggnad.
  • Ett avstånd på cirka en och en halv meter bör hållas mellan värmare.
  • För att effektivt värma en sådan byggnad bör du ha flera värmare. Allt beror på byggnadens faktiska dimensioner, temperaturen du behöver, avstånd, höjd och plats för värmare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte vill använda värmare av denna typ för att värma ditt vinterväxthus kan du hitta andra alternativ. Det enklaste alternativet är till exempel att installera en grytkamin. I detta fall behöver endast växthusområdet och önskad temperatur beaktas.

Det är absolut nödvändigt att beräkna hur ekonomiskt fördelaktigt det kommer att vara.

Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Den första punkten som måste noteras är förhandsredovisningen av tillgängliga medel för köp av det önskade systemet. Faktum är att om det visar sig att du inte har tillräckligt med pengar, kommer det att kosta dig betydligt mer att göra om växthuset.

Du måste också tydligt och tydligt förstå vad som är ditt växthuss område ., och vilken typ av stabil temperatur du vill uppnå i den. Dessutom bör du ta hänsyn till det faktum att exakt du kommer att växa och vilka förutsättningar som är nödvändiga för dessa växter. Allt detta är mycket viktigt för att du ska få ut det mesta av din växthuseffekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom bör du överväga hur ekonomiskt fördelaktigt och lönsamt det kommer att vara att använda det innan du väljer ett värmesystem. Detta kommer också att maximera effekten och få en riktigt bra skörd.

Det är möjligt att skapa uppvärmning för ett vinterväxthus av polykarbonat med egna händer. Det viktigaste är att ha en bra teoretisk bas och att utföra alla nödvändiga beräkningar i förväg för att beräkna den ekonomiska genomförbarheten för en eller flera uppvärmningsmetoder. Du bör också ta hänsyn till alla funktioner i arbetet med ett visst värmesystem för att maximera dess effektivitet och effektivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

På rätt sätt kan du njuta av färska frukter och grönsaker av hög kvalitet som odlas av dig året runt.

Rekommenderad: