Mini-växthus (57 Foton): Att Göra Ett Växthus I Polykarbonat Med Egna Händer, De Bästa Projekten För Små Växthus

Innehållsförteckning:

Video: Mini-växthus (57 Foton): Att Göra Ett Växthus I Polykarbonat Med Egna Händer, De Bästa Projekten För Små Växthus

Video: Mini-växthus (57 Foton): Att Göra Ett Växthus I Polykarbonat Med Egna Händer, De Bästa Projekten För Små Växthus
Video: Vi bygger växthus 2024, April
Mini-växthus (57 Foton): Att Göra Ett Växthus I Polykarbonat Med Egna Händer, De Bästa Projekten För Små Växthus
Mini-växthus (57 Foton): Att Göra Ett Växthus I Polykarbonat Med Egna Händer, De Bästa Projekten För Små Växthus
Anonim

Ett miniväxthus är en oersättlig sak både på landet och i huset. Med sin hjälp kan du förbereda plantor för plantering i marken, trots överraskningarna i det oförutsägbara ryska klimatet, odla blommor, gurkor, tomater och andra grönsaker. Det är bekvämt att välja och köpa mini-växthus i butiken, eller göra dem själv av skrotmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krav och plats

Växthuset ska vara lätt att använda och uppfylla ett antal krav:

  • ge god tillgång till anläggningar för deras underhåll;
  • leda fritt solljus;
  • ha god ventilation;
  • har utmärkta hållfasthetsegenskaper så att den kan användas i många år;
  • har ett attraktivt utseende.
Bild
Bild

Det finns en plats för ett litet växthus inte bara i landet . Det kan också placeras på en balkong, loggia eller till och med i ett rum i en vanlig lägenhet, vilket gör att du inte bara kan utföra förberedande arbete för sommarsäsongen, utan också att förse dig med färska gröna under hela året.

I ett bostadsområde bör ett mini-växthus hitta sin plats beroende på belysningsgraden för det valda området. Ofta är hem "hus" för plantor och grönsaker utrustade med ytterligare belysning - detta gör att du kan kompensera för bristen på naturligt ljus och sätta växthuset där det inte kommer att störa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnaden mellan ett växthus och ett växthus

När det gäller växthus blandas detta koncept med begreppet växthus. Detta gäller de fall när det gäller strukturer av miniväxthus. Den grundläggande skillnaden mellan sådana strukturer är att både ett stort växthus och ett litet växthus värms upp under påverkan av solenergi på grund av att biologiska processer sker i en "kudde" av gödsel eller kompost, vilket skapar en växthuseffekt under taket på strukturera.

I växthuset är atmosfären närmare det naturliga , även om även här är det avgörande ögonblicket uppvärmning av solen eller en annan värmekälla. I ett litet växthus utjämnas skillnaderna med växthusprincipen och mikroklimatet i dem blir ungefär detsamma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och funktioner

Mini-typ växthus skiljer sig beroende på storlek, tillverkningsmetod (märkesvaror eller hemlagad), i deras design, samt, om möjligt, deras överföring och transport från plats till plats.

Syftet med strukturerna är också annorlunda . Det finns små växthus där plantor och frön gror i en sommarstuga. Det finns också liknande mönster för "balkongapplikation".

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan du på ryska privata gårdar hitta de bäst genomförda projekten för kompakta växthus för odling av gurkor, tomater, paprika och andra grödor, vars frukter glädjer ryssarna färska eller kokta.

Många kommersiellt tillgängliga miniväxter har ett eco -prefix. Det är dock uppenbart att detta inte påverkar deras struktur, liksom kvaliteten på de grönsaker som odlas.

Bild
Bild

Bärbar

Detta är en enkel och bekväm design som enkelt kan installeras på alla nivåer i trädgården. Det är bättre att hitta en punkt för henne där det inte finns någon konstant skugga från höga buskar, träd eller väggar. Denna konstruktion är vanligtvis täckt med folie eller polykarbonat. Grunden för en sådan struktur är inte installerad, vilket ger byggnaden rörlighet. I det här fallet måste du tänka på konstruktionens fästelement, annars kommer det att bäras bort av det första vindkastet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skåp

Fördelen med ett sådant miniväxthus är att ett stort antal växter kan placeras kompakt på flera hyllor - detta gör att du kan odla en bra skörd även i en lägenhet. De som är mer intresserade av blommor kan sätta en sådan utställning i rummet, vilket kommer att göra interiören unik. Bland mini-växthus för en stadslägenhet finns det väldigt små, medan andra i storlek och generellt utseende inte skiljer sig från skåpmöbler, vilket i en viss situation kan vara både en fördel och en nackdel.

Du kan köpa en färdiggjord växthusgarderob . Det mest ekonomiska alternativet är maskhyllorna inuti en metallram täckt med ett transparent lock med dragkedja. Med dess hjälp är det möjligt att reglera tillgången till frisk luft till de "gröna hyresgästerna", och att betjäna dem utan problem efter behov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns mer avancerade modeller som är utrustade med ett ventilationssystem, värme och andra funktioner. Sådana modeller är dock dyrare.

Märkesväxthus har ofta hjul. Denna "möbel", om det behövs, under vår-sommarperioden kan transporteras till dacha eller flyttas till balkongen.

För att minska kostnaden för ett sådant skåp kan du göra det själv från improviserade medel. För en person med åtminstone viss erfarenhet av konstruktion och lite kunskap om teknik kommer detta inte att vara svårt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vägg

Ett litet växthus kan fästas på husets vägg, som får mycket sol. Detta tillvägagångssätt är mycket vanligt i västländer, men i Ryssland används det ganska sällan. Detta växthusalternativ har många fördelar. Till exempel tar denna design lite plats på webbplatsen.

En vägg på solsidan kan lagra tillräckligt med värme för att skapa ett bekvämt mikroklimat inuti förlängningen. Man bör komma ihåg att värme överförs från väggen till den "gröna verandan" även på natten. Detta faktum leder till det faktum att växtsäsongen för växter i denna struktur är utsträckt. Följaktligen kommer ekologiska färska grönsaker från vår egen produktion att ligga kvar på bordet längre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men eftersom det användbara området i ett sådant växthus är litet kommer skörden från det inte att räcka för en stor familj.

Med ett genomtänkt tillvägagångssätt kan ett mini-växthus av detta slag förvandlas till en riktig dekoration av platsen ., särskilt om du odlar blommor i den. Det är bara nödvändigt att tänka på de ursprungliga blomsterarrangemangen, som i ett inglasat hus kommer att se ut som i ett skyltfönster och attrahera utsikten över alla runt omkring.

Bild
Bild

Filma

Växthus av denna typ har sina positiva och negativa sidor. Filmen är billig, och det kommer inte att vara svårt att montera den på ramen. När det är nödvändigt att tillhandahålla ventilation av växterna, är det också enkelt att ta bort en sådan täckning. Samtidigt skiljer sig detta material inte åt i god styrka, håller inte länge och måste förnyas regelbundet.

För vintern måste filmen tas bort från växthuskroppen ., eftersom den under snöns tyngd fortfarande kommer att gå sönder. Även om du å andra sidan gör detta arbete behöver du inte oroa dig för att du regelbundet måste gå till dacha och skotta snö från taket så att strukturen inte går sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växthus av denna typ kan endast användas under den varma årstiden - det är omöjligt att hålla värmen under dem under frysförhållanden. Så det här alternativet är inte för dem som är redo att odla grönsaker året runt.

Automatisk

Även ett växthus kan numera förvandlas till en högteknologisk struktur - automatiska strukturer tillhör just en sådan kategori. I utseende kan de kategoriseras som garderober. Det här är de så kallade grobks. De odlar små växter. Den nödvändiga atmosfären skapas i ett automatiskt växthus artificiellt, med utgångspunkt från tillvägagångssättet för belysningsorganisation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetet inkluderar fläktar, speciallampor, timers, spänningsreläer, hygrometrar, filter, ett bevattningssystem och andra attribut för ett slutet biosystem. Utåt kan ett sådant växthus se ut som vanliga möbler, eller det kan vara något som ett tält av specialtyg - sådana växthus kallas växthus.

Alla dessa jordbrukstekniska mirakel är mycket dyra . Du måste tänka och beräkna väl hur motiverad är odling av olika grödor med hjälp av sådana tekniska funktioner. Kostnadspriset på grönsaker som erhållits från ett mirakelskåp visar sig ibland vara oöverkomligt.

Du kan avsevärt minska kostnaden för ett automatiskt miniväxthus om du köper ett kit för dess skapande i ett specialiserat företag och monterar allt själv i ett gammalt skåp, kylskåp eller annat lämpligt fodral.

Bild
Bild

Dekorativ

Innebörden av dekorativa mini-växthus är att skapa komfort för inomhusväxter. Du kan inte använda dem för mer praktiska ändamål.

Sådana mönster är vanligtvis mycket små i storlek .passar på en fönsterbräda eller ett bord. Du kan göra dem själv från behållaren i ett litet akvarium eller en glasburk. På botten av sådana skålar arrangeras dränering, ett lager jord hälls ovanpå och sedan planteras blommor. I ett sådant "hus" mår de av dem som växer långsamt bäst.

Ett dekorativt mini-växthus kan inte bara ge särskild komfort för ett "grönt husdjur", utan kan också bli en dekoration av rummet, vilket ger det mys.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Ofta, för dem som är vana vid att odla plantor, blommor, gröna till bordet, gurkor, tomater och andra grönsaker för hemmet på egen hand, är det lika viktigt att bygga ytterligare enheter för sängarna eller inomhusträdgården med egna händer, inklusive ett mini-växthus för odling av olika grödor (normala eller förbättrade).

Bild
Bild
Bild
Bild

Bakgrundsbelysta hyllor

Ett bakgrundsbelyst rack kan bara vara en oersättlig sak i huset innan trädgårdsäsongen öppnas på själva dacha. Den är gjord av olika material: metallprofil, plaströr eller trä. Valet av material för konstruktion är det som du är mer van vid att arbeta med. Racket är en struktur av flera hyllor, det ena över det andra. Om det finns mycket utrymme i huset kan du göra en stationär struktur.

Det hopfällbara stället är bra eftersom det kan ordnas om från ett ställe till ett annat och justera storleken. Det används främst på våren, när du behöver förbereda plantorna innan du planterar dem i trädgården och sedan demontera dem innan nästa säsong. Du kan också bygga ett fönsterhylla med distanser till fönsteröppningens fulla höjd.

Bild
Bild

Genomförandet av ett projekt för konstruktion av en sådan struktur börjar med utvecklingen av ett diagram och bestämning av rackets dimensioner.

För att göra ett enkelt minidrivhus i trä måste du förbereda:

  • timmer;
  • gipsvägg;
  • hörnprofil;
  • folie.

För att arbeta bör du fylla på en bågfil, borr, hammare, spik eller skruv.

Först tillverkas rackets första sida. Tvärstänger är fästa på vertikala stänger med ett steg på 60 cm - det här är baserna för hyllorna. Den första tvärstången bör vara 15-20 cm från golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra halvan av strukturen monteras på samma sätt. Hyllplan av gips är fastsatta mellan stöden. På toppen finns det två tvärbalkar som håller växtlamporna. Rackets insida är mantlad med folie - det ökar ljusutmatningen. Sedan installeras två lampor ovanför varje hylla, vilket ska vara ljust, men inte varmt, så att överskottsvärme inte skadar växternas löv.

Om du vill göra ett metallställ måste du förbereda följande verktyg och material för att skapa det:

  • bultar;
  • elektrisk borr;
  • borra;
  • svetsmaskin;
  • metall hörn;
  • plywood eller tjockt glas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom, när hyllorna är gjorda av plywood, behöver du en såg, och om de är glas behöver du en glasskärare.

Du måste tänka på hur stor strukturen ska vara . Metallhörnet måste delas upp i fyra rack av samma storlek och tvärstänger måste förberedas. Sedan bör du göra horisontella stödsidor för hyllorna och borra hål för bultar vid lederna. Därefter måste du ansluta ställen och tvärgående remsor och svetsa längs platserna där hyllorna kommer att ligga. När ramen är formad måste du klippa ut hyllorna i önskad storlek och lägga dem på de platser som är särskilt avsedda för detta ändamål.

Det finns ett alternativ för att göra ett ställ utan hyllor. Tvärstängarnas bredd ska vara sådan att lådor med plantor eller blomkrukor inte faller genom dem.

Bild
Bild

Det återstår att göra belysningen. Du kan fixa lamporna med tråd, plåtband eller med andra tillgängliga medel.

Om det inte finns någon önskan att engagera sig i konstruktionen av en rejäl hylla, och storleken på fönsterbrädan för lådor med jord inte är tillräcklig, kan du helt enkelt fästa stöden till fönstersluttningarna och fixa hyllorna. Trots det faktum att i detta fall bör speciell belysning för plantor tillhandahållas, är det bättre att placera hyllorna nära fönstret i söder.

För att inte röra vid själva fönstret kan du göra ett ställ från ett färdigt möbelbräde som passar fönsterbrädans storlek. Sidorack med hyllor fästs med skruvar eller spikar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det återstår att installera denna enklaste struktur i fönsteröppningen . Vanligtvis tillverkas inte mer än fyra hyllor i den. Denna mängd är precis tillräckligt för att rymma alla plantor, om de inte är beredda "i industriell skala". När det gäller belysningen av något av rackalternativen, är natriumlampor, samt lysrör med kallt ljus eller LED (blå eller röd i färgen) lämpliga för ett sådant mini-växthus.

Fytolampor utformade speciellt för grönska blir mer och mer populära. De lyser också i rött eller blått. Tack vare deras användning blir växter starkare, växer snabbt och ser bra ut. Den enklaste hyllan med sådan belysning kommer att vara till stor hjälp i ditt hus på landet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med rörram

Om det finns ett behov av att göra ett mini-växthus på platsen, kan själva trädgårdsbädden omges av en träram, och den övre delen, som ger ett lämpligt mikroklimat för växter, kan byggas av plaströr och täckas med filma.

Fördelen med att använda plaströr för att skapa en ram är att de låter dig göra en struktur av valfri storlek, inklusive den minsta. Samtidigt kan formen på mini-växthus också vara väldigt olika, eftersom rören är böjda, har olika diametrar och de kan anslutas på olika sätt: med hjälp av klämmor, möbelbultar som skruvas i specialgjorda hål, och till och med lägga på lim. Detta är en slags konstruktör som öppnar stora möjligheter för trädgårdskonstruktion. En annan sak är att ett växthus på en sådan ram kommer att vara en lätt struktur. Därför måste du vara noga med att stärka den ordentligt på basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra en välvd ram för ett mini-växthus, bör du lägga röret på en metallstift som tidigare drevs i marken . Sedan måste du böja den och sätta den på stiftet på andra sidan av det framtida växthuset för att göra en båge. För styrkan i den framtida ramen måste det resulterande elementet skruvas fast på träbasen med häftklamrar.

På samma sätt ställs det erforderliga antalet bågar på samma avstånd. Sedan görs växelhusets änddelar. En dörröppning och ventilationsöppningar kan göras av plaströr, om de föreskrivs i systemet.

För att ordentligt täcka strukturen med polyeten bör den fördelas över hela strukturen, lämna en liten mängd material på sidorna och sedan fästas på ramen med hjälp av klämmor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polykarbonat

När du gör ett mini-växthus av detta material måste du tänka på att det måste byggas vid en temperatur på +10 grader. Detta tillstånd är associerat med egenskaperna hos materialet i den framtida beläggningen, som, beroende på temperaturen, drar ihop sig och expanderar.

Om de byggs i varmare väder kommer polykarbonatskivorna att visa sig vara större än de är. Men senare, när det blir kallare ute, kommer de att krympa och luckor kommer att dyka upp i strukturen. Av denna anledning kommer mikroklimatet under taket på miniväxthuset att störas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du börjar bygga mitt på vintern, senare, med början av varma dagar, blir växthuset snett på grund av det faktum att de expanderade elementen i beläggningen inte längre kommer att passa in på det avstånd som tilldelats dem. Som ett resultat kommer allt arbete som går till spillo.

För att bygga ett litet mobilt växthus måste du förbereda följande material och verktyg:

  • plywoodskiva för botten;
  • stänger för fastsättning av takbjälkar;
  • polykarbonat;
  • självgängande skruvar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att montera en ram som beläggningen kan hålla på måste du ta stänger av liten tjocklek. De är anslutna från ände till ände med självgängande skruvar. Sidorna är selen som spärren är fästa till. De är byggda så att ett gaveltak senare erhålls. Täck den med polykarbonat, säkra materialbitar med självgängande skruvar.

Gångjärnsdörrar är gjorda från strukturens ändar, tack vare vilka det är möjligt att ge ventilation inuti mini-växthuset.

Hjul är fästa vid "huset", och botten är täckt med en film som jorden hälls på. Miniväxthuset i polykarbonat är klart.

Bild
Bild

På samma sätt kan du göra en struktur med ett lutande tak eller i form av ett litet transparent "bröst" med ett gångjärnslock.

Rekommenderad: