Hur Man Isolerar Ett Växthus? Gör-det-själv Polykarbonat Växthusisolering, Hur Man Isolerar Marken På Våren Och Vintern, Med En Film Eller Täckmaterial

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Isolerar Ett Växthus? Gör-det-själv Polykarbonat Växthusisolering, Hur Man Isolerar Marken På Våren Och Vintern, Med En Film Eller Täckmaterial

Video: Hur Man Isolerar Ett Växthus? Gör-det-själv Polykarbonat Växthusisolering, Hur Man Isolerar Marken På Våren Och Vintern, Med En Film Eller Täckmaterial
Video: Tegelstensgolv i växthuset 2024, Maj
Hur Man Isolerar Ett Växthus? Gör-det-själv Polykarbonat Växthusisolering, Hur Man Isolerar Marken På Våren Och Vintern, Med En Film Eller Täckmaterial
Hur Man Isolerar Ett Växthus? Gör-det-själv Polykarbonat Växthusisolering, Hur Man Isolerar Marken På Våren Och Vintern, Med En Film Eller Täckmaterial
Anonim

För att njuta av hemlagade färska örter och frukter året runt måste du utrusta ett pålitligt växthus. Det kommer inte bara att spara pengar, utan också ge en möjlighet att få miljövänliga och säkra produkter direkt från trädgården. För att isolera ett växthus (växthus) används inte bara specialutrustning. Det finns flera sätt att skapa optimala förhållanden för växter på vintern, såväl som under kall höst och vår.

Träning

Isoleringsprocessen är lång och svår. För att genomföra idén är det nödvändigt att förbereda specialverktyg, utrustning och efterbehandlingsmaterial. Det är nödvändigt att skydda växter mot vädret, väderlek och plötsliga kalla snaps. I vissa regioner överväger sommarboende och trädgårdsmästare isolering för den kalla sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att utnyttja marken i växthuset fullt ut är det nödvändigt att utföra en sådan arbetsfront som:

  • stärka grunden eller lägga in den, om det inte finns något växthus ännu på hustomten eller om växthuset har monterats på marken, tillförlitlig tätning av strukturens leder;
  • inköp och användning av värmeutrustning;
  • för utveckling av flora behövs en tillräcklig mängd ljus. Detta indikerar installation av belysningsarmaturer i rätt volym;
  • förändringar i växthusets layout (om det behövs);
  • ytterligare beklädnad med täckmaterial. Isolering av tak och väggar.
Bild
Bild
Bild
Bild

fundament

Ett vanligt växthus är en lätt och kompakt struktur. Denna faktor kvarstår även om glas och en metallram användes under konstruktionen. Men för att odla växter från säsong till säsong räcker inte en sådan finish. För att förhindra att värmen som samlas inuti strukturen flyr genom jorden är det nödvändigt att utrusta fundamentet. Det hjälper till att bevara värdefull värme och förhindrar att växtrötterna fryser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bälttyp

Arrangemanget av bandfundamentet kommer att hjälpa till att hantera problemet med det hårda klimatet. Detta alternativ används tillsammans med isolering. Grunden placeras något under jordens frysning. Den enklaste metoden är att lägga till monolitiska band till den övergripande strukturen. Det är det bästa valet för små växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Expanderad polystyren används ofta som isolering för fundamentet . Detta material har ett antal fördelar och positiva tekniska egenskaper. Experter rekommenderar att förpacka materialet i polyeten före användning. Det ger ytterligare skydd mot fukt och fukt.

Det andra alternativet är frigolit. Den kan användas i kombination med ovanstående isolering.

Alternativ för användning av isolering för fundamentet

Med hjälp av ett tätt material kan du spara skum genom att placera en speciell skyddsskärm i en halv eller en kvart tegelsten runt omkretsen. Det skyddar isoleringen på ett tillförlitligt sätt från små gnagare.

En annan effektiv metod är skumglas . Materialet har utmärkt motståndskraft mot fukt och klarar perfekt isoleringsfunktionen. Dess särdrag ligger i det faktum att den inte alls är rädd för gnagare, vilket ofta blir ett problem för sommarboende och ägare av lanthus. Experter påpekar en nackdel - det är hög kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa gynnsammare förhållanden inuti växthuset kan du fästa ett block på husets södra sida. Ett annat praktiskt alternativ är att placera växthuset mellan stationära, stabila väggar (förutsatt att utformningen av huvudbyggnaden tillåter denna placering).

Bild
Bild

Lederna

En fullfjädrad process för att omvandla ett växthus för en hård vintersäsong innebär att täta lederna. Enligt många experter är de den främsta orsaken till värmeförlust. Kall luft tränger in genom de små hålen mellan slutmaterialen som används vid konstruktionen av strukturen. Både film- och glasväxthus behöver tätas.

Bild
Bild

Förekomsten av leder leder till utkast, vilket påverkar fruktmognadsprocessen negativt. Även om en hydrobarriär användes när kvigan skapades, rekommenderas att utföra ytterligare ett förfarande för tätning av skarvar.

Vad behöver du för att arbeta?

Den moderna marknaden erbjuder ett stort utbud av tätningsmedel som är färdiga att använda direkt ur lådan. De flesta av dem bildar dock inte en tät beläggning. Huvudorsaken är dålig tolerans mot vädret och plötsliga temperaturförändringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna specialister lovordar mastik (tiokol- och polysulfidblandning) . De är bra för att täta små sömmar och sprickor. Specialkomponenter i sammansättningen av mastik tillåter användning i ett brett temperaturintervall: från frost till värme. Korrekt användning garanterar utmärkta resultat. Gummipackningar kommer också att göra ett bra jobb. De kan vara olika, med ett tätt yttre skikt eller ha en porös struktur. Det är ett utmärkt val för att täta ett växthus på en metallram eller när du arbetar med bandfundament.

Designförändringar

Om växthuset ligger separat från huset, kommer det att vara nödvändigt att utrusta en vestibyl. Annars, när stationära väggar är en del av växthuset, är den strukturella korrigeringen inte möjlig. Tambour hjälper till att reglera plötsliga temperaturförändringar, vilket skyddar växterna. Oavsett floraens stabilitet är sådana droppar destruktiva för alla. Ingången till växthuset bör ligga på södra sidan. En tambur av tillräcklig storlek kan användas som en avdelning för förvaring av olika trädgårdsredskap och annan utrustning. Du kan placera ett ställ eller ett litet skåp i denna del.

Bild
Bild
Bild
Bild

Isolering av ljusgenomsläpplig beläggning

Det finns flera sätt att isolera en ljusöverförande beläggning.

Filma . Användningen av polyetenfilm är det vanligaste och mest prisvärda alternativet. Det är ett fyndmaterial som finns i alla järnaffärer. Filmer används för att täcka strukturen inifrån. Resultatet är en skiktning: glas (bas), luftgap, film. Vid behov kan polyeten användas för både invändig och utvändig beklädnad.

Bild
Bild

Ersättning . Det är möjligt att isolera ett växthus i polykarbonat med liknande material som har liknande tekniska egenskaper. Många använder 4 mm tjockt polykarbonatark. Det är en praktisk lösning för invändigt foder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Betydelsen av belysning när man odlar grönsaker, örter och frukter bör inte underskattas. Vissa växter behöver en stor mängd ljus, andra är inte så beroende av denna indikator, men de drar också mot ljus. Med ankomsten av kallt väder blir dagsljuset mycket kortare. Som ett resultat är det nödvändigt att tänka över ett system med extra belysning för växthuset. Det är värt att notera att lampor måste användas under den varma årstiden, om vädret inte kan tillfredsställa en klar dag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns specifika förutsättningar för att odla växter i växthus som är specifikt relaterade till belysning. Växten behöver minst 12 timmar ljus. Detta är de optimala förutsättningarna för fruktproduktion. För belysning används enheter och lampor av olika typer: ekonomiskt natrium, "varma" lampor, fluorescerande alternativ. Det maximala resultatet kan endast uppnås med hjälp av ett integrerat belysningssystem.

Ytterligare värmeverktyg

Utbudet av möjligheter för växthus- och växthusägare är enormt. Med hjälp av värmeutrustning kan du enkelt skapa idealiska temperaturförhållanden inuti strukturen. Enheter av denna typ kan användas både för stationära byggnader och för växthus fästa på väggarna i sommarstugor eller hus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Autonomi. Gasutrustning

Köpare har möjlighet att köpa autonom värmeutrustning. Gas används som en resurs. Sådana enheter är konstruerade för installation i stationära växthus. För att installera värme måste du ansluta den till en gemensam gasledning. Denna komplexa process bör uteslutande utföras av proffs. Dessutom behöver tilläggsgrenen lämpligt tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det inte är möjligt att ansluta systemet till gasledningen kan cylindrar användas, men detta är inte det mest ekonomiska och praktiska alternativet. Gas tar slut snabbt, och du måste hela tiden lägga tid på att köpa nya cylindrar. Som praktiken visar räcker en behållare för mindre än en månad.

Elektricitet

Det andra alternativet är elektriska värmare. Sådan utrustning har sina fördelar och nackdelar. De främsta fördelarna är säker användning jämfört med gasuppvärmning, enkel drift och installation. Nackdelen är att flera apparater krävs för att värma luften i ett stort växthus. Glöm inte bort elkostnaderna. Användningen av vanliga hushållsapparater leder inte till önskat resultat, eftersom de inte är avsedda att användas 24 timmar om dygnet. Utrustningen klarar inte den konstanta belastningen och blir snabbt oanvändbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Värmeisolering av polykarbonatkonstruktion

Växthus i polykarbonat finns allt oftare. De finns i olika regioner i vårt land. Polykarbonat är hållbart, pålitligt, praktiskt och, vad som är viktigt, ett kostnadseffektivt material. Det är bra för att skapa växthus för olika växter. Ju hårdare klimat i en viss region, desto mer seriöst måste du ta processen med att bygga isolering. Detta kommer att bidra till att avsevärt öka avkastningen och växtsäsongen för florarepresentanter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polykarbonatplåt, som har blivit utbredd som material för växthus, har utmärkt värmeisolering. Detta är den första fördelen med detta efterbehandlingsmaterial, eftersom växthusets huvuduppgift är att skapa bekväma förhållanden för växter och deras utveckling. Det andra att notera är transparens. Solens strålar passerar obehindrat genom väggarna. Glöm inte att ljuset också ger värme. Materialet hjälper till att spara pengar på användning av belysningsutrustning.

Bild
Bild

För att uppnå maximal värmebehållning rekommenderas att välja en treskiktsbeläggning . Konstruktionen innehåller två lager polykarbonat och ett luftskikt som tillägg. Den optimala tjockleken på de yttre arken är cirka en och en halv centimeter, 1,5 cm, och det inre lagret är 4 mm. För att minska värmeförlusten rekommenderar experter att använda polykarbonatark tillsammans med tätningar av gummityp.

fundament

Var uppmärksam på botten av strukturen, inklusive fundamentet. Det är nödvändigt att bokmärka det på samma sätt som när man arbetar med växthus av andra material. Djupet bör inte vara mindre än jordens frysdjup. Vid placering av grundblock måste takmaterial användas, det läggs ovanpå fundamentet. Ytterligare isolering utförs på insidan. I det här fallet behöver du ett lager sand på 40 cm och skum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växthusplacering

En kompetent plats hjälper till att spara värme inne i växthuset, vilket också kommer att spara uppvärmnings- och underhållskostnader. Det finns flera regler som bör följas när du väljer växthusets läge.

Solen . Ett område upplyst med naturligt ljus är det bästa stället att placera ett växthus. Naturligt ljus och värme är avgörande för skörden.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Område . I norra områden bör växthus riktas från öst till väst.
  • Skugga . Skuggning av strukturen bör minimeras så mycket som möjligt.
  • Blockera . Huset, träden och andra ytterligare byggnader på gården kan användas som skydd mot vind och drag.

Ytterligare metoder

Det finns många andra sätt att isolera ett växthus.

Trädgårdssängar . Erfarna sommarboende och trädgårdsmästare rekommenderar att du använder höga sängar. Den optimala siffran är 40 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kabel . En speciell kabel kan användas för att värma upp jorden. Den läggs längs sängarna utan användning av ytterligare utrustning och strukturer och begraver den 10 centimeter under jorden. Kabeln behöver ett standarduttag för att fungera. Detta är ett effektivt och kostnadseffektivt sätt.
  • Vatten system . Du kan säkert och effektivt isolera växthus med ett vattenvärmesystem. Detta alternativ har dock två betydande nackdelar: pris och komplex installation.

Om du har erfarenhet och nödvändiga verktyg kan du göra isoleringen själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Att sätta upp ett växthus för användning året runt är en lönsam investering. I växthuset kan du odla inte bara vanliga grönsaker (gurkor, tomater, zucchini och mycket mer), utan också exotiska växter och sällsynta blommor. Året runt byggnader gör att du kontinuerligt kan odla en mängd olika växter.

Ju svårare klimatet i en viss region, desto mer tid och pengar måste läggas på att värma växthuset och odla frukt. Efter installation av värmeutrustningen är det värt att noggrant övervaka tillståndet och kontrollera enheternas användbarhet, särskilt när det gäller gasvärmesystemet.

Rekommenderad: