Hur Och Hur Man Skär Polykarbonat För Växthus? Klipp Ut För Ett Växthus 3x4, Schema. Hur Man Korrekt Skär In En Halvcirkel Och Polykarbonat På Fronten

Innehållsförteckning:

Video: Hur Och Hur Man Skär Polykarbonat För Växthus? Klipp Ut För Ett Växthus 3x4, Schema. Hur Man Korrekt Skär In En Halvcirkel Och Polykarbonat På Fronten

Video: Hur Och Hur Man Skär Polykarbonat För Växthus? Klipp Ut För Ett Växthus 3x4, Schema. Hur Man Korrekt Skär In En Halvcirkel Och Polykarbonat På Fronten
Video: Polycarbonate Tunnel Greenhouse Build - Timelapse & Tips 2024, Maj
Hur Och Hur Man Skär Polykarbonat För Växthus? Klipp Ut För Ett Växthus 3x4, Schema. Hur Man Korrekt Skär In En Halvcirkel Och Polykarbonat På Fronten
Hur Och Hur Man Skär Polykarbonat För Växthus? Klipp Ut För Ett Växthus 3x4, Schema. Hur Man Korrekt Skär In En Halvcirkel Och Polykarbonat På Fronten
Anonim

Stark, lätt, flexibel polymerplast eller, enklare sagt, polykarbonat, har nyligen blivit en riktig konkurrent till glas och polyeten, som tidigare användes vid byggandet av växthus. Hur man skär det rätt och snabbt, vilka verktyg som behövs för detta och vilka misstag som kan undvikas vid skärning beskrivs i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktygsöversikt

Innan du väljer ett skärverktyg måste du bestämma vilken typ av polykarbonat du ska köpa - monolitisk eller bikaka (cellulär). Naturligtvis bestämmer varje trädgårdsmästare själv, men experter rekommenderar att du använder en mobiltelefon. Trots att båda arterna har en liknande kemisk sammansättning och består av liknande ämnen, vad gäller deras tekniska egenskaper, är den cellulära överlägsen den monolitiska.

När du har valt typ av polykarbonat måste du bestämma tjockleken. Den varierar mellan 4-16 mm. Här måste du ta hänsyn till huvudpunkterna: hur strukturen kommer att se ut, för vilken säsong växthuset, vad blir lådans steg.

Den optimala plåtbredden, verifierad genom övning, är 4-10 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi valde, köpte, nu är det nödvändigt att fatta ett beslut - att överlåta skärningen till en professionell mästare på en laser (fräsmaskin) eller att göra allt för hand. Processen att skära plast och installera ett växthus är enkelt, så även en nybörjare med minimal kunskap inom konstruktion kan hantera det.

Oroa dig inte, alla verktyg du behöver för att skära polykarbonatark finns i ditt vanliga "husmanskit":

  • kniv;
  • bågfil;
  • Bulgariska;
  • elektrisk sticksåg;
  • en cirkelsåg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nu mer om varje instrument. En kniv för skärning kan vara vad som helst - skomakare, präst, konstruktion eller vass kök . I de två första typerna av knivar är det lämpligt att sätta in nya knivar före arbete. Nackdelen med detta verktyg är att det bara kan skära ark med liten tjocklek - 4-6 mm.

Hacksågen behöver inte vara av metall, du kan ta den för plast . Huvudsaken är att hon har en liten tand. Kvarnen ska ha ett sliphjul på 125. Modellen är inte viktig här, även den billigaste kommer att göra. En fil för en elektrisk sticksåg måste också väljas med den minsta och vanligaste tanden. Ett sådant verktyg är ganska lämpligt för att skära ut halvcirkelformade delar eller andra lockiga linjer.

Processen att skära polykarbonat för växthus är inte särskilt svår, du behöver bara följa vissa villkor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skära upp

Polykarbonat har en standardbredd på 2,1 m, och det finns i princip två längder - 6 meter och 12 meter. För tillverkning av växthus används ofta det första alternativet . Standard byggstorlekar är 3x4 och 3x6. Dessa siffror härleds på ett praktiskt sätt. Faktum är att om växthusets höjd är mindre än 3 m, kommer sådana populära sommarstugor som tomater och gurkor inte att kunna utvecklas korrekt. Och med en växthuslängd på mer än 6 m blir ventilationen dålig och olika patogena organismer kommer att dyka upp. Du kan sprida ett ark polykarbonat direkt på marken. Men först måste du rensa området där du planerar att klippa från småsten, grenar och olika skräp.

Polykarbonat är ett flexibelt material, så sådana onödiga partiklar kan lämna repor eller andra mindre defekter på det . Det idealiska alternativet är att lägga stora ark spånskiva eller fiberboard på marken. På ett pappersark ska du rita ett diagram över det framtida växthuset med mått i skala. Gör sedan en markering längs polykarbonatets hela längd, i enlighet med diagrammet, men i verklig storlek. Du kan inte röra dig direkt längs kalkbladen! Om det finns ett sådant behov kan du sätta en lång bred bräda.

En liten nyans: vid skärning av cellulärt polykarbonat är märkning valfri. I detta fall fungerar cellerna själva som en referenspunkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning av polykarbonat

Mängden material som kommer att behövas för att bygga ett växthus beror helt på dess storlek och form. Det enklaste att installera är välvda växthus av standardstorlekar.

Att beräkna hur många polykarbonatark som behövs för att bygga ett 3x4 m växthus är inte heller särskilt svårt. Ett standardark av material är 2,1x6 m, längden på var och en av de två stålbågarna är 6 m, bredden mellan spännen är 2 m, så du måste köpa 2 ark polykarbonat för att täcka växthuset. Ytterligare ett ark kommer att behövas för att göra de främre och bakre gavlarna.

Följaktligen beräknas också mängden material för ett växthus på 4x6 m . Det sägs att för henne är det nödvändigt att köpa 3 ark för väggarna och 2 ark för gavlarna. Om du behöver beräkna antalet polykarbonatark för ett växthus av en helt annan storlek kan du använda denna formel: N = L / 2 + 1, där L är växthusets längd (m). Om ett växthus med annan form planeras (vägg, gavel, polygonal, nederländsk, pyramidformad), kan mängden förbrukningsartiklar för det beräknas med en online-kalkylator.

Bild
Bild
Bild
Bild

Riktning

Det är viktigt när man skär polykarbonat att korrekt orientera sina paneler i lutningsriktningen från topp till botten eller längs ramen. För att ta reda på arkets riktning måste du titta på markeringarna som är skrivna på skyddsfilmen . Cellulärt polykarbonat ska skäras i riktning mot bikakröret, men inte tvärs eller diagonalt, eftersom materialet kan spricka.

Om det är nödvändigt att skära tvärs måste detta göras i två steg: först skär det översta lagret av arket och skär sedan igenom det till slutet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skär steg

När alla beräkningar har gjorts, skärlinjerna har dragits, kan du gå direkt till skärningen

  • Du måste lägga brädor under kanvas sidor. Detta görs så att det finns ett gap under skärlinjen, vilket minimerar vibrationer vid skärning.
  • Om du planerar att skära arket i en halvcirkel måste det vändas med jämna mellanrum. Du kan använda en kvarn för att skära växthusdelar i en rak linje. Och för att korrekt klippa ett ark med en rundad eller lockig form på strukturens framsida - en elektrisk sticksåg.
  • Efter arbete måste alla arkskärningar blåsa ut med en stark luftström för att avlägsna överflödiga partiklar. Detta gäller särskilt för cellulärt polykarbonat.
  • För att förhindra kondens från att ansamlas i bikakan, damm, smuts och insekter, innan du monterar växthuset, försegla snittet med en speciell tätningstejp. Den ska vara perforerad på undersidan och solid på ovansidan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga misstag

Även om skärprocessen är enkel kan nybörjare göra några vanliga misstag

  • Vi tog bort skyddsfilmen från polykarbonatet. Under inga omständigheter bör detta göras, eftersom det under risken kan skada arket av misstag.
  • Det bildade sågspånet avlägsnades inte med luft. De stör ett rakt snitt.
  • De lämnade mycket avfall. För att undvika detta fel rekommenderas att, efter att ha ritat upp ett diagram på ett ark, klippa ut några komplexa delar från kartong. Applicera dem sedan på polykarbonatark i olika versioner, välj den bästa och klipp sedan först.
  • Ett ark polykarbonat skars. Om arkens tjocklek är 4-6 mm är det bättre att skära dem flera bitar samtidigt och vika dem i en "stapel". Detta hjälper till att undvika sprickor.
  • Den UV-skyddade sidan av arket placerades inuti växthuset. I detta fall kommer exponering för solljus att påverka polykarbonats egenskaper negativt och minska dess livslängd. För att förhindra att detta händer måste du noggrant undersöka polykarbonatet och vända sidan med UV -skydd mot solen.
  • Arkens ihåliga kanaler placerades vertikalt. Polykarbonat är ett hygroskopiskt material, därför kommer vatten att samlas i dem under drift med ett sådant arrangemang av kanaler.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis följer här några enkla tips när du köper polykarbonat, som hjälper dig att undvika misstag:

  • undersöka arken för repor, sprickor, det yttre lagrets integritet, ojämnhet vid målning av färgade paneler;
  • be om att visa ett kvalitetscertifikat utfärdat av ett ackrediterat laboratorium specifikt för denna sats med produkter;
  • tryck lätt på polykarbonatarket - starka avböjningar bör inte vara kvar på det;
  • om du ser "grumligheten" i vissa områden bör du inte köpa sådant material.

Låt oss sammanfatta:

  • polykarbonat för växthus är bättre att köpa transparent honungskaka 4-10 mm tjock;
  • noggranna beräkningar av materialförbrukning kan utföras på en online -kalkylator;
  • vid skärning av plast kan du använda olika verktyg beroende på uppgifterna;
  • efter polykarbonatskärningen ska skärningarna blåses ut och förseglas med en speciell tejp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta moderna material kan användas för att bygga inte bara växthus för odling av grödor. Det är också bra för att bygga en terrass, en sommarstuga, en sommardusch, ett badkar, ett staket, olika skjul och baldakiner (för sandlåda, pool, bil och annan utrustning).

Rekommenderad: