Bänkar (96 Bilder): Hur Skiljer De Sig Från Bänkar? Bänkar I Loftstil Och Andra Vackra Moderna Bänkar. Vad Det är?

Innehållsförteckning:

Video: Bänkar (96 Bilder): Hur Skiljer De Sig Från Bänkar? Bänkar I Loftstil Och Andra Vackra Moderna Bänkar. Vad Det är?

Video: Bänkar (96 Bilder): Hur Skiljer De Sig Från Bänkar? Bänkar I Loftstil Och Andra Vackra Moderna Bänkar. Vad Det är?
Video: Modern Outdoor Garden Bench Design Catalogue 2020 / Garden Bench. 2024, April
Bänkar (96 Bilder): Hur Skiljer De Sig Från Bänkar? Bänkar I Loftstil Och Andra Vackra Moderna Bänkar. Vad Det är?
Bänkar (96 Bilder): Hur Skiljer De Sig Från Bänkar? Bänkar I Loftstil Och Andra Vackra Moderna Bänkar. Vad Det är?
Anonim

Det är svårt att föreställa sig stadsgator, torg och parker utan det vanliga bekväma bänkar … I vardagens liv och rörelse verkar de erbjuda att stanna upp, reflektera, beundra den omgivande utsikten. I artikeln kommer vi att berätta vad bänkar är, hur de skiljer sig från bänkar, hur du kan göra dem själv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Bänkar, tillsammans med andra små arkitektoniska former (lyktor, urnor, fontäner), sätter en speciell stil för parkområdet och förvandlar det från en vild plantage till ett mysigt hörn av naturen. Men, trots att bänkar är vanligare att träffas på gatan, tillhör de en möbel som du kan sitta på. Det smala sätet är avsett för flera personer. Konstruktionens höjd kan vara densamma som dess djup eller vara något högre.

Vissa modeller är utrustade med funktionella tillägg: bord, markiser, lyktor. I förortsområden kan du hitta produkter som hänger på kedjor eller placeras på löpare, vilket gör att de kan svänga och fördjupa gästerna i ett djupt avslappnat tillstånd.

För större komfort kompletteras gungbänkar med madrasser, kuddar, filtar. De skyddas från solen med markiser och från insekter - med myggnät.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Primära krav

Krav på bänkar anges i GOST 19917-93 , som undertecknades av representanter för åtta post-sovjetiska länder 1993. De täcker designfunktioner, säkerhet, tillförlitlighet, materialspecifika för dessa produkter. GOST tar hänsyn till följande krav:

  • bekvämlighet för en sittande person;
  • fullständig säkerhet;
  • val av ett material som är resistent mot nederbörd och temperaturfluktuationer;
  • icke-toxicitet av färgkompositioner;
  • tillförlitlighet och hållbarhet;
  • tolerans mot mekanisk påfrestning;
  • estetiskt tilltalande utseende.
Bild
Bild

Kraven ovan uppfylls av ramar av stål, betong, gjutjärn, komplett med säten av lövträ . I handelshus, flygplatser, tågstationer används ofta produkter av hållbar modern plast.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer de sig från butiker?

Idag gör många inte skillnaden mellan en bänk och en bänk och tänker inte ens på det, men det finns skillnader, och de är uppenbara. För att förstå dem, låt oss gå tillbaka till ursprunget för att förstå varje utemöbel separat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

affär

I antiken, i ryska hyddor, var bänkar fasta långa trästolar på två stöd, utan rygg och räcke .… De kan utföra många funktioner. Det fanns en butik för objudna gäster vid ytterdörren, och den kära gästen satt närmare det "röda" hörnet med ikoner.

De satt på bänkarna, sov med hela den stora familjen, de lade saker på dem, som om de var på hyllor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bänk

Ursprungligen hade bänken små låga former och fungerade uteslutande som fotstöd. Med tiden började människor sitta på den, folk uppskattade dess bärbara funktioner, som butiken inte kunde ge dem. Så småningom moderniserades bänken, gjordes längre, längre, bredare, la till en rygg, armstöd, började visas på gårdar och trädgårdar … Resultatet är ett bekvämt utemöbler utseende.

Bild
Bild

Moderna bänkar och bänkar har förändrats något sedan våra förfäder använde dem: nya material har dykt upp, designers har arbetat med sitt utseende. Men skillnaden är fortfarande märkbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag har båda produkterna följande skillnader

  1. En bänk är en mer kraftfull och grov produkt, utan dekoration. Bänken ser snyggare ut, den kan till exempel dekoreras med smide eller träsnideri.
  2. Bänken är en styv lång bas för sittande, utan några tillägg. Bänkarna är utrustade med ryggar och ibland armstöd.
  3. Bänken har två pålitliga stöd som grävts ner i marken. Bänken står på fyra ben, den kan flyttas och demonteras enkelt.
  4. Det är bekvämare att sitta på en bänk med ryggstöd och armstöd, du kan lägga mer tid på den än på en bänk utan ryggstöd. Därför installeras bänkar på viloplatser och väntar: i parker, tågstationer, lekplatser och bänkar - vid hållplatser, längs gatorna.

Nu när vi känner till skillnaderna kan vi uppmärksamma parkmöbler och ge dem rätt definitioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Under den långa perioden av deras existens har bänkar förvärvat olika former och tillägg till sitt traditionella utseende. De är konventionellt uppdelade i två stora kategorier: stationära och mobila .… Det första alternativet finns på stadens gator, parkgränder, tågstationer. Bärbara modeller är praktiska på balkonger, verandor, terrasser, lusthus samt i slutna rum i hus och lägenheter.

Bild
Bild

Materialkraven för dessa två kategorier är olika . Offentliga utomhusbänkar måste vara starka, hållbara, klara dåligt väder och även vandaler. Produkter som används i den privata sektorn kan alltid döljas i huset från vädret, de behöver inte bestå av betong, sten eller metall. Låt oss titta närmare på vad moderna bänkar är, från vilka material de är gjorda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

Träprodukter är harmoniskt integrerade i grönytornas miljö. De blir en naturlig förlängning av en trädgård eller torg. I de flesta fallen, kombinerade bänkar - trästolar är monterade på en järn- eller betongram. Men ibland är modellen helt och hållet gjord av trä, med deltagande av plattor, stockar och till och med rötter.

Bänkar som är avsedda att användas året runt i utomhusförhållanden är gjorda av täta trädslag: ek, lärk, akacia, hornbalk, valnöt, karelsk björk. För ett sommarboende kan du göra utemöbler av ett billigare material, till exempel tall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att bänkarna ska behålla sitt ursprungliga utseende länge behandlas träet med svampdödande föreningar och skyddas med färg- och lackbeläggningar. Här är några exempel på träprodukter:

en ovanlig dubbelsidig bänk gjord i form av en halvöppen bok

Bild
Bild

enkel rak modell från stockar, utan rygg och sidor

Bild
Bild

parametrisk plywoodprodukt

Bild
Bild

en bänk med rygg och armstöd sammansatta av trädrötter

Bild
Bild

låg trädgårdsmodell gjord av plattor

Bild
Bild

Med metallelement

Metall - starkt och hållbart material. Sådana egenskaper gör det möjligt att göra pålitliga, slag- och väderbeständiga utomhusprodukter av den. Gjutjärn eller galvaniserat stål finns ofta på bänkramar eller ben. För säten används mjukare och varmare beläggningar: trä, plast, naturligt och konstläder. Smidda produkter med öppet arbete är särskilt extravaganta. De har en hög kostnad, men trots detta förvärvar många eleganta bänkar för sina förortsområden, ibland som en uppsättning för ett lusthus, båge, balkong eller markis i smidesjärn:

  • en bänk med kallsmidda element är gjord av mjuka material som gör sätet och ryggen bekvämare;
  • vackra smidda modeller med fjärilsryggen;
  • små arkitektoniska former med deltagande av smide skapas för att dekorera stadsblock.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

Plastbänkar är lätta och billiga. Materialet ruttnar inte av regn och spricker inte i solen. Men på vintern är det bättre att ta dem inomhus - allvarliga frost kan orsaka sprickor. Bekvämligheten med plastprodukter för förortsområden ligger i deras bärbarhet . Bänkarna kan enkelt flyttas till valfri plats: efter skuggan, till trädgården, till rekreationsområdet, till lekplatsen, till huset eller garaget. Moderna plasttyper kan vara ganska hållbara och samtidigt plastiska, dessa egenskaper gör att de kan användas på stadsgator, nära vatten, på rekreationsplatser för medborgarna:

  • schäslonger;
  • för ett shoppingkomplex;
  • produkter för stadstorg och boulevarder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från skrotmaterial

En bänk för ett sommarboende kan göras av allt som finns i "förråd": gammal spjälsäng, stolar, pallar. För tillverkning av sådana möbler krävs inga speciella färdigheter. Och de som har talanger skapar riktiga mästerverk av trä eller metall. De arbetar i garage eller i sina egna små verkstäder, utan några fabriksförhållanden. Vissa bänkar skapade av hantverkare kan försköna med dyr landskapsarkitektur. På bilderna kan du se olika hemlagade produkter:

träsnideri, handgjorda

Bild
Bild

lantliga möbler för ett rekreationsområde av pallar

Bild
Bild

dubbel produkt gjord av flexibla grenar

Bild
Bild

soffbänk, monterad av avfallsmaterial

Bild
Bild

Sittplatser i Provence -stil som består av gamla stolar

Bild
Bild

skogsbänk gjord av hampa

Bild
Bild

Sten

Stenen tillhör naturmaterial och är perfekt anpassad till trädgårdarnas och parkernas grönområden. Bänkar av marmor, granit, sandsten kommer till oss med en tusenårig historia - detta indikerar materialets styrka, tillförlitlighet och hållbarhet … För tillverkning av bänkar används naturliga och konstgjorda, polerade och vilda stenar. Vi erbjuder flera exempel på stenprodukter:

  • en bänk av vild sten;
  • en produkt med användning av betong, gjord för att se ut som en sten;
  • huggen modell från grå granit.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rotting och vinstockar

Rottingmöbler är gjorda av konstgjorda och naturliga material, och endast naturliga vinstockar används . Till bänkramen används lätt men hållbart aluminium som klarar tunga belastningar. Produkterna används till verandor, balkonger, terrasser och öppna ytor i frisk luft. Konstgjorda rottingbänkar kan stå ute tills det är väldigt kallt. De är inte rädda för fukt, bleknar inte i solen, och det är inte lätt att skada dem.

Naturmaterial är mer nyckfullt: det sväller från regn, sprickor från värme, det bör inte placeras nära heta radiatorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel på rottingmöbler:

  • naturlig rottingbänk, genombruten vävning;
  • en vacker rottingprodukt, kompletterad med en madrass och kudde;
  • attraktiva och känsliga vinstockmöbler.

Förutom material skiljer sig olika typer av bänkar markant från varandra. former som kan bli mer komplicerat funktionella tillägg: bord, markiser, belysningsarmaturer och andra element. Genom sina designfunktioner är bänkarna indelade i följande typer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med bord, sidobord och lådor

Bänkarna som är anslutna till andra typer av möbler är bekväma och praktiska, deras funktionalitet fördubblas samtidigt . Sådana mönster är bra för både utomhus och inomhus. Du kan alltid lägga din handväska, bok, tidning, telefon på bordet. En bänk med ett sängbord, till exempel i korridoren, är användbar för många saker: du kan lägga nycklar, ett paraply, handskar, solglasögon, skovårdstillbehör i skåpet och du kan lägga en fast telefon på ytan.

Se hur mångsidiga bänkarna är med extra möbler

  1. Multifunktionell korridorprodukt med hylla och låda. Förvaringsutrymme finns också under sätet.
  2. Bänk med bord för två samtalspartner. Du kan lägga en kopp kaffe eller ett glas vin på bänkskivan.
  3. Designen, som ligger i rekreationsområdet och utrustad med en stor låda, gör att du inte kan ta ut madrasser, kuddar, filtar varje gång utan lämna dem precis där, inuti bänken som de är avsedda för.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Svingbänkar

Sådana modeller är bra inte bara för barn, de tillåter vuxna att dyka in i en fas av djup avslappning och vila gott. Svängprodukter är av två typer: upphängda från stöd eller placerade på löpare. För större komfort är bänkarna utrustade med kuddar, markiser, myggskydd:

  • en upphängd konstruktion av naturmaterial, skyddad av ett textiltält;
  • gör-det-själv bänk för ett sommarboende;
  • elegant konstruktion på smidda löpare för två semesterfirare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tält

Tältbänkar skyddas från den brännande solen av sitt eget tak , vilket maximerar möjligheterna till en god vila. Modeller med myggnät är särskilt praktiska.

Bild
Bild

Skulpturella bänkar

De mest attraktiva typerna av bänkar är skulpturella produkter. De är gjorda av olika material .: trä, sten, gips, metall, polystone. Beroende på tomten kan sådana strukturer placeras på en parkallé, en lekplats eller i en trädgård nära en fontän. När man tittar på exemplen är det lätt att se hur härliga de är:

  • glada huvuden, "dyker upp" från trottoaren, håll i butiken;
  • våra samtidiga ser ovanliga ut på bänkar med en skulpturell bild av människor från det förflutna;
  • vacker, behaglig vid beröring och med en naturlig energiladdning, skulpturella bänkar av trä.

Förutom de olika bänkarna som anges ovan kan man också notera förvandlingsbänkar, rullande produkter på hjul, strukturer med rabatter och lyktor.

En enkel bänk kan vara så varierad att den med glädje kan användas för att dekorera vilket lämpligt område som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Designalternativ

Eftersom bänken är en liten arkitektonisk form lämpar sig dess utseende lätt för stilisering. Det kan dekorera barock landskapsarkitektur, moderna torg eller futuristiska hörn som simulerar framtiden. Vi föreslår att du gör dig bekant med ett urval av bänkar gjorda i olika stilistiska riktningar.

Metall och naturligt osmyckat trä används för tillverkning av loftprodukter

Bild
Bild

De kombinerade bänkarna (smide och trä) i jugendstil är mycket vackra. Plotbilden av en dam med hundar som sitter på en räcke under ett paraply ser särskilt extravagant ut

Bild
Bild

Metallmodell i jugendstil

Bild
Bild

Och det här är en klassiker - en enkel, elegant butik

Bild
Bild

Antik shabby chic bänk

Bild
Bild

Bra gammal provence. Den vita bänken kompletteras med en kantsten

Bild
Bild

Lyxiga säten i kejserlig stil (empirestil)

Bild
Bild

Den snidade produkten representerar den gotiska trenden

Bild
Bild

En bänk av trä och metall i industriell stil verkar sväva i luften

Bild
Bild

Bionics riktning. Bänkar, väggar, lampor raderas från naturen själv

Bild
Bild

Representant för futuristiska möbler. Produkten består av läderelement fästa på en aluminiumram

Bild
Bild

En lakonisk högteknologisk bänk

Bild
Bild

Val av hemligheter

Valet av bänk beror på dess syfte

  1. För stadsgränder, torg och parker väljer de hållbara stationära modeller gjorda av gjutjärn eller betong som tål allt dåligt väder och inte går sönder även under de mest slarviga ryttarna.
  2. För att dekorera ett förortsområde bör du välja produkter som är i harmoni med andra föremål i närområdet, till exempel smidda bänkar, modeller med en båge. Om det finns ett timmerhus på platsen är en plats i form av stockar ett bra alternativ.
  3. Upphängda svängande strukturer är perfekta för ett rekreationsområde; de kan ha en markis från solen och en skyddande insektsskärm. Tält med flera bänkar är också lämpliga här.
  4. Ljusa säten eller modeller med seriefigurer, djur, växter, fjärilar, i form av bilar och båtar installeras på lekplatser. Ämnesprodukter glädjer barn och väcker deras fantasi.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver en bänk för jobbet i trädgården , kan du välja en upp -och -ner modell - på den kan du vila bra och ogräs ogräs. De försöker utrusta verandor, pergolor, terrasser, balkonger, lusthus med rejäla utemöbler av konstrotting. Det är möjligt att inte ta in det förrän sent på hösten, med jämna mellanrum slå ner dammet från slangen. För sommarstugor och lanthus är bärbara bänkar eller produkter på hjul praktiska. De kommer lydigt att följa sommarboendet även hela dagen.

Nära turistmål det finns en speciell typ av bänkar: lätta, hållbara och snabbt fällbara. I områden med stort underskott på ledigt utrymme kommer konvertibla bänkar som enkelt kan läggas ut i ett bord med bänkar eller en hopfällbar modell på väggen, som bara sänks efter behov, till nytta.

När uppgifterna är inställda och bänken väljs bör du vara uppmärksam på dess styrka, tillförlitlighet, hållbarhet och utvärdera produktens estetiska tilltalande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör det?

Bänk - inte för komplicerad möbel, det är fullt möjligt att göra det själv. Vi föreslår att bygga en träbänk med ett bord.

  1. Innan du påbörjar arbetet måste du ha en uppfattning om var det kommer att ligga, mäta ledigt utrymme och fortsätta skapa en krets. På ritningen av den framtida produkten noteras måtten på den övergripande strukturen och varje del separat. Därefter samlar de verktyg och material, vi behöver balkar och brädor.
  2. När det förberedande skedet är över kan du gå direkt till jobbet. Enligt schemat markerar och skär de alla delar. Lägg ner siffrorna för varje element, som anges på ritningen.
  3. De börjar montera bänken från sidorna. Benen är stoppade på räckena, bestående av två lameller. Detta arbetsstycke är fäst med ena änden på ryggens ytterstråle och den andra på ramens främre balk. När båda sidorna är fixerade börjar de ingripa i mellanliggande stänger belägna på baksidan av strukturen. Efter att ha installerat dem i ryggstödsområdet börjar de täcka det med brädor.
  4. I mitten av sätet installeras två tvärgående lameller för det framtida bordet, sedan uppförs en ram som tar 1/3 av bänken. När allt är klart fixeras brädorna på sätet och bordet.
  5. Installation av hela strukturen utförs med bultar och skruvar.

I slutet av arbetet kan du använda färg och lack för att skydda bänken och ge den ett estetiskt tilltalande utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur placeras i trädgården?

Även dekorativa bänkar bör uppfylla sina funktionella uppgifter och vara på de platser där de kommer att vara användbara. Det klassiska alternativet är att installera bänkar längs skuggiga trädgårdsgränder, där det är lätt att gömma sig för den brännande solen.

Om en designer har arbetat i trädgården, och det finns något att se i den - fontäner, dekorativa vattenfall, flerskiktade rabatter, bäckar och broar - på sådana platser är bänkar också extremt lämpliga. Du kan beundra den blommande trädgården i timmar och känna hur svalan kommer från vattnet.

Bild
Bild

En ovanlig vacker modell av en bänk kommer att se bra ut i mitten av en grön gräsmatta . Men om gräset inte är motståndskraftigt mot trampning är det bättre att lägga en väg till bänken. Bänkar installeras i trädgården nära lusthusen, under markiser i grillplatsen, där du inte bara kan koppla av, utan också träffa vänner och ha kul med dem.

Butikerna behövs överallt där du upplever nöjet att betrakta den omgivande utsikten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snygga exempel

Utomhusbänkar och de som är utformade för att dekorera ett rum kan se lika snygga ut. Vi erbjuder dig att bekanta dig med ett urval av vackra spektakulära produkter.

En serie eleganta inomhusbänkar i form av djur: panter, häst, tiger

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare en genombruten bänk som kan dekorera alla vardagsrum

Bild
Bild

En extravagant sofistikerad bit som är tillräckligt hållbar för att klara utomhusförhållanden

Bild
Bild

Bänken med en lyxig påfågel och orientaliska toner liknar en segelbåt

Bild
Bild

Produkten innehåller en rygg och armstöd av bränt trä. En smidd ram ger designen elegans

Rekommenderad: