Bastu På Balkongen (34 Bilder): Hur Man Gör En Minibastu Med Egna Händer På Loggian, Hur Man Bygger Ett ångbad Själv, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Bastu På Balkongen (34 Bilder): Hur Man Gör En Minibastu Med Egna Händer På Loggian, Hur Man Bygger Ett ångbad Själv, Recensioner

Video: Bastu På Balkongen (34 Bilder): Hur Man Gör En Minibastu Med Egna Händer På Loggian, Hur Man Bygger Ett ångbad Själv, Recensioner
Video: DIY Outdoor Sauna 2024, April
Bastu På Balkongen (34 Bilder): Hur Man Gör En Minibastu Med Egna Händer På Loggian, Hur Man Bygger Ett ångbad Själv, Recensioner
Bastu På Balkongen (34 Bilder): Hur Man Gör En Minibastu Med Egna Händer På Loggian, Hur Man Bygger Ett ångbad Själv, Recensioner
Anonim

Det är bra om du har en sommarstuga och ett badhus på den. Men tänk om du bor i en lägenhet? När allt kommer omkring vill du verkligen koppla av och få styrka efter en hård dag i din egen bastu. Det finns en väg ut - att utrusta den på balkongen eller loggian.

Om du är ägare till en stor balkong kan du utrusta ett badrum här , naturligtvis, att följa alla lagens krav vid genomförandet av ombyggnad. I din egen bastu kommer du alltid att vara lugn och säker på att hygienen iakttas och rummet är rent, och du slipper slösa tid på att resa och betala för detta dyra nöje i andra anläggningar.

Bild
Bild

Naturligtvis kan du köpa en färdig minibastu, men detta måste läggas på det. Det är lättare att utrusta konstruktionen av ett mini -ångbad på balkongen med egna händer. Vanligtvis är en kompakt bastu 80 cm bred och 2 m hög. Om du har konstruktionskunskaper och en önskan att göra ett ångbad med egna händer, använd de detaljerade instruktionerna på Internet och improviserade medel, eller anlita en kompetent mästare för professionell rådgivning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader mellan det ryska ångbadet och den finska bastun

Innan du bygger en struktur på balkongen, bestäm vad det kommer att vara. Till exempel, om den interna strukturen i ett ryskt ångbad och en finsk bastu är nästan densamma, så är värme- och värmesystemen helt annorlunda. I ett ryskt bad är dessa klassiska vedar och stenar, på vilka vatten tillförs, vilket resulterar i att våt ånga erhålls. Och naturligtvis är närvaron av en kvast obligatorisk, med hjälp av vilken kroppen kommer att rengöras. Men mer moderna finska bastur är vanligtvis utrustade med en elektrisk spis och ger torr ånga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis är ett enklare och mer praktiskt alternativ ett torrt ångbad .när du inte behöver ta extra utrymme för ved och rengöra aska i spisen och på golvet, och stenar som värms upp av en elektrisk spis ökar temperaturen i rummet på bara några minuter. Men det ryska ångbadet har sin egen "själ", och som inte vill ånga med en doftande kvast. Valet av bastun är upp till dig.

Bild
Bild

Fördelar och fördelar med ett kompakt ångbad

Idén med en bastu på balkongen är idealisk och ganska enkel att implementera. Recensioner om en sådan bastu är mestadels positiva, och det finns många fördelar och fördelar med designen av ångrummet på balkongen:

  • minimikostnader
  • effekten av en riktig bastu;
  • liten storlek;
  • användningen av ved krävs inte;
  • snabb uppvärmning av rummet;
  • personlig hygien och säkerhet (eget ångrum skyddar mot sjukdomar som kan överföras på offentliga platser);
  • bekvämlighet (du behöver inte lämna dem hemma, du kan bada när som helst på dagen eller natten).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bygger sig ett mini -bad på balkongen

Eftersom tillförsel och utmatning av vatten från balkongen är mycket problematisk och kostsam att etablera, är det värt att begränsa sig till ångprocedurer i en minibastu och fortsätta vattenprocedurerna i badrummet eller duschen. Innan byggnadsarbetet påbörjas är det lämpligt att stärka balkongens struktur med stöd och sedan ta hand om isoleringen av rummet från insidan och utsidan. Det är bättre att bastun ligger intill byggnadens väggar och inte minst ena sidan mot gatan. När allt kommer omkring, om värmeförlusten är för hög, kommer rummet inte att kunna värma upp till de önskade temperaturerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ångrummets väggar är "döva", och tvåglasfönster är installerade i "omklädningsrummet" (den inglasade delen av balkongen) . Glöm inte att ge en plats för ventilation. Var noga med att utrusta ångrummet med ett ventilationshål av plugg. Efter varje badprocedur, ventilera rummet väl för att bli av med överflödig fukt, eller gör det under tvättprocessen om det är nödvändigt att sänka temperaturen i ångrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga material

Minst 2 personer krävs för att installera bastun och följande byggmaterial:

  • isolering (mineralull runt omkretsen av hela rummet);
  • barer längs balkongens höjd;
  • tätskikt membran;
  • asbestpapp;
  • folgizol;
  • kabel;
Bild
Bild
  • foder;
  • rör;
  • Frigolit;
  • brädor;
  • metallhylsa;
  • hjälpverktyg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bastuisolering

Tillsammans med pålitliga plastfönster, som hjälper till att hålla temperaturen i "omklädningsrummet" så bra som möjligt, krävs ytterligare isolering och isolering av ångrummet. För att isolera taket i ett rum är ett sådant isolerande material som mineralull lämpligt. Det är hållbart och helt säkert att använda. På taket fixeras balkar cirka 35 cm från varandra och mineralull placeras i utrymmet mellan dem, och sedan fixeras folie-insol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan väggarna bearbetas måste du installera ledningarna från elmätaren till bastun . Det är värt att använda en speciell värmebeständig kabel. För att spara området på balkongen utanför bör den isoleras med skum. Inuti placeras balkar på 50x50 mm vertikalt på ett avstånd av cirka en halv meter. Utrymmet mellan dem är fyllt med mineralull för isolering. Sedan är väggarna täckta med folieisolering, på vilka lamellerna sedan spikas. I slutet är denna struktur mantlad med spånskiva eller annat trämaterial. Perfekt för efterbehandling av brädor med en krympning på mindre än 10%.

Bild
Bild

Innan du isolerar golvet, tänk på att själva golvstrukturen måste monteras med en lutning mot gatan så att kondens och fukt inte samlas inuti rummet och inte skapar problem för dig och dina grannar. Timmer med 30 cm mellanrum stoppas på golvet och fylls med mineralull. Golvet täcks först med vattentätning och sedan brädor. Och i ångrummet är golvet gjort minst 10 cm högre än i resten av rummet för att ge ett extra utflöde av vätska.

Bild
Bild

Installation av värmeelement

Huvudvärmeelementet i ångbastun i en bastu är en elektrisk värmare eller en fabriksugn. Om du väljer en elektrisk spis kommer en infraröd brännare att värma upp rummet. Behållaren för stenar på toppen hjälper inte bara till att snabbt värma upp rummet, utan avger också ånga. Förresten bör stenarnas totala vikt inte överstiga 15 kg - detta är tillräckligt för att värma upp ångrummet. Kaminen är ansluten via en egen jordfelsbrytare på en 25A -maskin till ett separat uttag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Välj värmeelement som är anpassade till bastuförhållandena och skyddade mot inträngande av kondens . På dessa ugnar är terminalerna vanligtvis placerade på baksidan och skyddade mot fukt. Dessutom är det önskvärt att kaminen har ett obrännbart galler och en speciell bricka för vatten. Av säkerhetsskäl bör ytorna runt kaminen avslutas med asbestpapp, som har hög värmebeständighet.

Bild
Bild

Belysning

När du installerar ångrummet, var särskilt uppmärksam på var den elektriska ledningen kommer att passera. Från växeln är det värt att lägga en kabel med en säkerhetsbrytare. Men uttagen och distributörerna i bastun bör överges av säkerhetsskäl. För belysning i ångrummet används slutna strålkastare, till exempel enheter i IP54 -klass med skydd mot vatten.

Läs instruktionerna för armaturen - drifttemperaturen måste vara minst 120 C . Montera lamporna i hörnet på bakväggen så att ljuset inte träffar ögonen och inte stör den sittande personen. I butiker kan du hitta alla typer av trä lampskärmar - de passar perfekt in i basturummets design.

Bild
Bild

Avslutande arbete inne i bastun

Som material för efterbehandling av ångbad passar trä från lärk, lind, poppel eller asp bäst. Det är bättre att undvika användning av alltför hartsartade arter, eftersom harts kan frigöras från träet vid särskilt höga temperaturer och skapa en alltför stark lukt.

Bild
Bild

Beroende på vilken typ av bastu du väljer (hörn eller väggmonterad) är det viktigt att rationellt planera platsen för sätena och kaminen . Ett kompakt ångbad på balkongen är vanligtvis utformat för 2 personer, och hyllan blir liten - balkongens bredd. För konstruktion av två nivåer fästs stängerna på golvet och mellan varandra, och sedan skapas sittplatser med ett minsta avstånd mellan dem - 50 cm.

Bild
Bild

Efter fixering slipas alla ytor och täcks med en lösning mot svullnad från fukt och torkning från alltför höga temperaturer. Ångrumsdörrar kan vara gjorda av trä eller värmebeständigt glas. För att spara utrymme måste dörrarna nödvändigtvis öppna utåt. Och du ska inte använda ett lås på dörren, för om en person blir sjuk i bastun ska tillgången till den vara öppen. Och en viktigare nyans: var noga med att täcka alla skruvar i ångrummet med träproppar. Detta hjälper dig att undvika eventuella brännskador från het metall.

Bild
Bild

Bastu dekoration

I slutet av byggnadsarbetet är det värt att dekorera ångbadet och "omklädningsrummet" på ett vackert och praktiskt sätt. Klädhängare kan göras för hand. Köp en speciell termometer för att övervaka de termiska förhållandena i ångrummet. Observera att i bastun bör du använda dekorativa element som uteslutande är gjorda av trä eller andra naturliga värmebeständiga material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom hälsan till stor del beror på hygien och renlighet, glöm inte att rengöra och torka bastun efter varje pass, och observera säkerhetsåtgärder när du använder elektriska apparater och en spis.

Slutsats

Länge har balkonger och loggier upphört att uteslutande vara en plats för rökavbrott, förråd för vinterförberedelser och förvaring av onödiga saker. Fler och fler försöker moderna människor att använda detta utrymme i en lägenhet med fördel, vilket gör sådana funktionella rum som ett kök, ett rum eller till och med en bastu från balkonger. Någon "bad" på balkongen kommer att verka en omöjlig uppgift. Men så är det inte alls, särskilt eftersom majoriteten av ryssarna bor i små lägenheter och de helt enkelt inte har möjlighet att ta ett ångbad.

Du kommer säkert inte ångra dig om du väljer alternativet bastu på loggian , eftersom ett sådant förfarande inte bara hjälper till att slappna av, utan också för att förbättra hälsan, eftersom ångan tar bort gifter från vår kropp. Efter att ha spenderat inte så mycket tid och pengar kan du uppfylla din dröm, och då behöver du inte avundas ägarna till privata hus. Vad trevligt det kan vara att koppla av efter en lång arbetsvecka, "ladda batterierna" och bara ha det trevligt med familj och vänner i din egen bastu.

Rekommenderad: