Hur Skiljer Sig En Bildskärm Från En TV? Vad är Bättre För En Dator? Skillnader I Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skiljer Sig En Bildskärm Från En TV? Vad är Bättre För En Dator? Skillnader I Egenskaper

Video: Hur Skiljer Sig En Bildskärm Från En TV? Vad är Bättre För En Dator? Skillnader I Egenskaper
Video: Teams: dela skärmen på en dator och I en mobil 2024, Maj
Hur Skiljer Sig En Bildskärm Från En TV? Vad är Bättre För En Dator? Skillnader I Egenskaper
Hur Skiljer Sig En Bildskärm Från En TV? Vad är Bättre För En Dator? Skillnader I Egenskaper
Anonim

Vid första anblicken är en TV och en datorskärm absolut identiska enheter, eftersom de är utformade för att visa bilder på skärmen. Men var och en av dessa enheter har några grundläggande skillnader som begränsar tillämpningsområdet. När du väljer en TV eller bildskärm för att ansluta till en dator är det lämpligt att känna till funktionerna för varje typ. Det mest noggranna valet av en lämplig modell är nödvändigt för fans av datorspel, och detta beror på detaljerna i driften av spelenheter.

Bild
Bild

Vilket är bekvämare?

Innan du köper en TV som ersättning för en bildskärm är det viktigt att bestämma för vilket ändamål datorn används. De nödvändiga parametrarna för enheten som bilden från datorn visas kan skilja sig avsevärt om datorn har:

  • arbeta med text;
  • utföra grafiskt arbete;
  • redigera foton;
  • spela spel.
Bild
Bild

Om datorn enbart används för spel är det mer bekvämt att använda TV: n. Det låter dig njuta av spelet fullt ut och se datorhjältar i full tillväxt. En liknande effekt uppnås om det är möjligt att vara på ett avstånd av tre gånger storleken på enhetens diagonal från TV -skärmen.

Det rekommenderas att användare håller sig på ett avstånd av 30 till 50 cm från skärmen medan de arbetar vid datorn. Av denna anledning är det nästan omöjligt att ta en bild på en enhet över 27 tum. Små TV-apparater säljs fortfarande, men de produceras av föga kända märken. Sådana enheter är inte utrustade med moderna funktioner och teknik. En av deras främsta nackdelar är bristen på stöd för Full HD -upplösning.

Nästan alla kända globala varumärken överger produktionen av små TV-apparater till förmån för modeller med en diagonal på mer än 40 tum . Det kommer att vara obekvämt att använda en modern TV med bra tekniska egenskaper för att arbeta vid en dator. En annan anledning till att TV: n är obekväm att använda för en dator är bristen på höjd- och lutningsinställning. Det bästa alternativet för att arbeta vid en dator anses vara en bildskärm med en diagonal på 26-27 tum, med stöd för en upplösning på minst 1920 × 1080.

Bild
Bild

Jämförelse av egenskaper

Skärmen och TV: n har några särdrag som väsentligt påverkar deras användbarhet. Genom att jämföra parametrarna nedan kan du bestämma valet av en enhet.

Dimensioner

TV -apparaternas diagonala storlekar varierar mycket. Allt från små modeller i 20 "och slutar med enheter med en diagonal på mer än 100". Den maximala skärmstorleken för en PC -skärm är 32 tum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Matriskvalitet

En TV och en LCD -skärm för en dator tillverkas med liknande teknik. Om vi jämför billiga modeller, övervinner monitorer definitivt TV -apparater i en liknande priskategori som en matris.

Budget -TV -modeller är utrustade med TN -paneler, HD i bästa fall . För ett liknande pris presenteras bildskärmar med en IPS Full HD -panel. Om vi jämför enheter med 4K -format med hög upplösning är det inte så stor skillnad i matrisens kvalitet. Den enda skillnaden är att alla UHD -TV -apparater har en ganska stor storlek.

Bild
Bild

Ingång Utgång

Denna egenskap är den största skillnaden mellan en TV och en bildskärm. Moderna TV-enheter är utrustade med flera HDMI-kontakter, RCA-portar, en inbyggd tuner för mottagning av digitala och analoga signaler. Endast TV -apparater har en CI -plats för visning av förvrängda kanaler.

Skärmar har inte inbyggda tuners och andra listade funktioner . TV: n kan fullt ut utföra alla funktioner på skärmen för inmatning och utmatning av information. Det är omöjligt att använda skärmen som en TV -enhet.

Bild
Bild

Förseningsbelopp

Denna parameter är mycket viktig när man jämför de övervägda enheterna. Mängden fördröjning indikerar den tid det tar att bearbeta inkommande information och visa den på skärmen. I detta fall är uppgiften för varje enhet fundamentalt annorlunda.

Monitorn måste snabbt och exakt överföra bilden, och TV: n måste visa bilden så vackert som möjligt . Av denna anledning utför TV: n ytterligare behandling av den inkommande informationen, vilket leder till en fördröjning av visningen av bilden. Den normala latensen för en datorskärm är 10 ms, och för modern TV är den 15 ms. Denna parameter är särskilt märkbar för spelare som behöver se förändringarna i spelet så snabbt som möjligt för att kunna fatta rätt beslut och utföra vissa manipulationer. Vid arbete med dokument, bilder eller visning av videofiler påverkar fördröjningen inte bildkvaliteten nämnvärt.

Ljudutmatning

Alla TV -apparater är utrustade med högtalare för full ljudutmatning. Dessutom har TV -mottagare ett hörlursuttag. Bildskärmar med liknande funktioner produceras praktiskt taget inte. För att lyssna på ljudfiler krävs ytterligare installation av högtalarsystemet. På grund av bristen på ljudutmatning från bildskärmar är spelkonsoler (X-box, PS) inte anslutna till dem.

Bild
Bild

Uppgradera

Varje enhet har parametrar och egenskaper som anges av tillverkaren. Det är omöjligt att ändra dem på TV: n hemma, och bildskärmarna har möjlighet att uppgradera. Ett exempel på den enklaste förbättringen av en datorskärm är anslutningen av en extra mediabox utrustad med en modern tuner.

Vad är det bästa valet?

Många spelare, när de väljer en bildskärm för en PC, har en fråga om möjligheten att ersätta den med en bra TV. De flesta köpare av utrustning styrs i första hand av priset . Enligt denna parameter överträffar TV: n skärmen, för med samma dimensioner kommer kostnaden för TV: n att vara betydligt lägre. I detta fall kommer TV: n att ha ett antal funktioner som inte är tillgängliga för bildskärmen. Du kan avgöra vad som är bättre att ta för spel om du förstår fördelarna och nackdelarna med var och en av enheterna ur spelarens synvinkel.

Bild
Bild

Tv

Fördelar

  • Den stora skärmen på 40-50 tum gör att du bättre kan observera spelet. Tecken på skärmen kommer att presenteras nästan i full tillväxt, du kan se de minsta elementen i omvärlden och teknik. Denna möjlighet låter dig få ännu fler känslor och intryck från spelet.
  • Kostnaden för TV -apparater är en storleksordning mindre än bildskärmar. Till exempel kommer en 32-tums TV-modell med 4K-upplösning och smarta funktioner att jämföras i pris med en vanlig 27-tums bildskärm. Med en minskning av diagonalen blir skillnaden i kostnad mindre märkbar.
  • Alla TV -modeller använder teknik som automatiskt ökar storleken och förbättrar bildkvaliteten till de parametrar som användaren ställt in.
  • TV-mottagare är utrustade med inbyggda högtalare, vilket gör att du kan få ljud utan extra utrustning. Vissa moderna modeller är utrustade med högtalare och en subwoofer som ger högkvalitativt ljud.
  • Närvaron av en fjärrkontroll underlättar mycket användningen av TV: n när den är ansluten till en dator.
Bild
Bild

Brister

  • Om du använder TV: n som en spelmonitor är det minsta avstånd på vilket en spelare måste placeras från den 1 meter.
  • Storleken på TV: n tillåter inte att den installeras på ett datorbord. Om TV: n ska användas som ersättning för bildskärmen måste du förbereda en plats för installationen i förväg.
  • Det största problemet när du använder en TV för dataspel är svarstiden. För vissa budget -TV -enheter överstiger denna period 100 ms. Denna teknik är inte lämplig för datorspel.
Bild
Bild

Övervaka

Fördelar

  • Moderna bildskärmsmodeller stöder Full HD -upplösning, vilket gör att du kan arbeta och spela på nära håll (från 30 cm). Samtidigt är användarens ögon inte ansträngda för mycket, och spelaren kan undersöka spelvärlden i detalj.
  • Med den kortaste responstiden kan du få en tydlig bild av hög kvalitet i alla dynamiska scener.
  • Bildskärmar stöder justeringar av bildparametrar i ett större intervall: ljusstyrka, kontrast, bildförskjutning, färgomfång.

Brister:

  • höga kostnader för bildskärmar med stora skärmstorlekar;
  • priset på speciella spelmonitorer är en storleksordning högre än konventionella modeller;
  • bristen på inbyggda högtalare kräver ytterligare utgifter för högtalarsystemet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna TV -apparater är lämpliga för att visa bilder från en dator eller bärbar dator. Det bästa alternativet skulle vara en modell med stöd för Full HD- och 4K -upplösning, med en skärmdiagonal på högst 32 tum. Om displayenheten kommer att användas för datorspel är det bättre att välja en specialiserad spelmonitormodell.

Rekommenderad: