Hur Skiljer Sig Körsbär Från Sötkörsbär? 10 Foton Skillnader Mellan Trädplantor. Hur Säger Du Till Bladen? Vad är Bättre Att Plantera? Vad är Större Och Sötare?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skiljer Sig Körsbär Från Sötkörsbär? 10 Foton Skillnader Mellan Trädplantor. Hur Säger Du Till Bladen? Vad är Bättre Att Plantera? Vad är Större Och Sötare?

Video: Hur Skiljer Sig Körsbär Från Sötkörsbär? 10 Foton Skillnader Mellan Trädplantor. Hur Säger Du Till Bladen? Vad är Bättre Att Plantera? Vad är Större Och Sötare?
Video: KÖRSBÄR med trädgårdsmästare Maria 2024, April
Hur Skiljer Sig Körsbär Från Sötkörsbär? 10 Foton Skillnader Mellan Trädplantor. Hur Säger Du Till Bladen? Vad är Bättre Att Plantera? Vad är Större Och Sötare?
Hur Skiljer Sig Körsbär Från Sötkörsbär? 10 Foton Skillnader Mellan Trädplantor. Hur Säger Du Till Bladen? Vad är Bättre Att Plantera? Vad är Större Och Sötare?
Anonim

Körsbär och sötkörsbär är växter som tillhör samma släkt av plommon. Oerfarna trädgårdsmästare och bärälskare förvirrar dem ofta med varandra, även om träden är helt olika. Körsbär och söta körsbär skiljer sig från varandra i utseendet på frukter och stammar, i makro- och mikroelement som utgör bären, och naturligtvis i smak.

Bild
Bild

Externa skillnader

Visuellt har växterna en stark yttre likhet, så det är lätt att förvirra dem, men bara vid första anblicken .… En kunnig person förstår att skillnaderna mellan kulturer är synliga för blotta ögat: barkens färg, löv, frukterna själva.

Du kan avgöra vilken sorts växt du håller i dina händer genom att titta på plantorna. De yttre skillnaderna mellan körsbär och körsbär uppträder i ung ålder, så det kommer inte att fungera att förvirra träden vid plantering.

Bär

Körsbärsfrukter är vanligtvis små, har en skarlet eller röd nyans och liknar en boll i form. Bärens konsistens är mjuk, så körsbären är lätta att krossa genom att klämma mellan fingrarna. Körsbärsbär är större i storlek, köttiga och rundade. Frukten blir fastare när den pressas och skalet är tjockare än på ett körsbär . Körsbärsbär har en varierad färgpalett: de kan antingen vara den klassiska mörka vinröda färgen eller gul eller röd och ibland nästan svart. Körsbär är inte rikt på färger och finns i röda eller vinröda nyanser.

Du kan vara uppmärksam på fruktets fruktmassa: färgen på körsbärsmassan är alltid ljusare än dess yttre del . Färgen på körsbärsmassan är identisk med den yttre färgen, och saften som släpps vid krossning är vanligtvis ljus och rik, vilket inte kan sägas om körsbären, från vilken en nästan vit vätska suger ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växt

Fruktträd skiljer sig på flera sätt. Den första egenskapen som utmärker körsbär är att de vanligtvis växer i form av en buske, medan körsbär alltid ser ut som ett träd. Externt kan växter skiljas från varandra genom ett antal tecken.

  • Trunk … Barken på körsbärsträdet är brun, mörkare. Cherry har igen flera nyanser av stammen: trädet kan vara brunt, avge rött och kastas med en silverfärgad nyans, som vanligtvis visas när växten växer.
  • Höjd … Körsbär är ett högt, massivt träd som kan bli upp till 10 m högt, medan körsbär är litet (ca 3 m), vilket gör det mer som en buske.
  • Löv … Båda trädens gröna dräkt är inte alls lika. Körsbärsblad är små och spetsiga, har små tandningar i kanterna, medan körsbärsblad är långsträckta och flera gånger större. En karakteristisk egenskap, som bara finns i körsbär, kan kallas en väl märkbar lukt som kommer från bladen. Körsbär saknar helt en liknande doft.

Intressant nog utvecklas knoppar av körsbärsblommor innan trädet lämnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnad i smak och doft

Om du råkade skilja på inte fruktträd, utan bär som ligger på en tallrik, kan du inte vara rädd för att förväxla frukterna med varandra . Doften av körsbären är mindre intensiv än körsbärsfruktens. Smakfunktioner är den främsta kvaliteten, tack vare vilken körsbär är mycket enkla att skilja från körsbär. Körsbärsfrukten har en karaktäristisk surhet, så det brukar inte vara vanligt att tappa upp en sån där körsbär. Men bären blir en utmärkt förberedelse för sylt och en favoritfyllning för pajer, dumplings och olika bakverk.

Söta körsbär är flera gånger sötare än körsbär och odlas därför för att kunna ätas i form av hela bär. Frukten i sig är mycket mer tillfredsställande än körsbär och anses vara ett utmärkt mellanmål som kan tillfredsställa din hunger. Körsbär läggs dock praktiskt taget inte till kompottar och fyllningar, för som en följd av bearbetningen ökar sötma och blir till en söt smak.

Bild
Bild

Jämförelse av andra egenskaper

Förutom de yttre och smakegenskaperna har båda träden stora fördelar för kroppen och är opretentiösa när det gäller att växa, och därför är de så älskade av många trädgårdsmästare.

Fördelar och sammansättning

Trots de uppenbara skillnaderna mellan bären, på biokemisk nivå, liknar frukterna varandra . Både körsbär och körsbär är laddade med fördelaktiga näringsämnen som B -vitaminer, vitamin C och A, samt kalcium, natrium, kalium och järn. På grund av dess medicinska sammansättning rekommenderas båda bären för personer som lider av anemi. Körsbär och körsbär har en positiv effekt på blodkärlens väggar och är därför väl lämpade för förebyggande av hjärtsjukdomar. Båda frukterna innehåller speciella föreningar - kumariner, som anses vara naturliga antikoagulantia och förhindrar blodproppar, vilket är mycket användbart för personer med trombos och åderförkalkning.

Bär har ett relativt lågt kaloriinnehåll (50 kcal per 100 g), vilket är goda nyheter för personer på diet. Det är dock viktigt att komma ihåg det körsbär innehåller en stor mängd socker (fruktos) , som i stora mängder är kontraindicerat för alla som går ner i vikt. Därför rekommenderas människor som vill gå ner i vikt att välja körsbär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande funktioner

Träd skiljer sig i känslighet för temperaturer och odlas därför i regioner med motsatt klimat . Körsbär anses vara det mest lämpliga trädet för de norra regionerna, eftersom det har hög frostbeständighet. Växten tål perfekt temperatur extrema vinter och sommar, typiska för de centrala regionerna i Ryssland.

Söta körsbär beter sig mycket mer nyckfullt, föredrar varmt klimat framför frost. Körsbärsträd odlas främst i de södra regionerna. Växter mognar vid olika tidpunkter: körsbär betraktas tidigt, som visas på tallrikar redan i maj, och körsbär hinner med sin släkting först i juli.

Vad är det bästa valet?

Frågan om att välja ett bär är ganska individuellt, baserat på smakpreferenser för varje, eftersom växternas sammansättning är nästan densamma, men smaken är mycket annorlunda. Människor som vill ha ett gott bär till förrätt, tinkturer och pajer kommer definitivt att tycka om körsbär. Gourmeter som uppskattar söt smak kommer att gilla körsbär mer.

Den enda faktorn som kan påverka odlingen av en gröda kan vara trädgårdsmästarens region. Körsbärsträd tolererar inte frost alls, och därför kommer alla försök att plantera dem i de norra regionerna leda till för tidig död av skott och knoppar.

Rekommenderad: