Fönsterbrädan På Balkongen (31 Bilder): Hur Man Installerar En Bänkskiva Med Egna Händer, Vad Man Ska Göra Och Hur Man Ordnar

Innehållsförteckning:

Video: Fönsterbrädan På Balkongen (31 Bilder): Hur Man Installerar En Bänkskiva Med Egna Händer, Vad Man Ska Göra Och Hur Man Ordnar

Video: Fönsterbrädan På Balkongen (31 Bilder): Hur Man Installerar En Bänkskiva Med Egna Händer, Vad Man Ska Göra Och Hur Man Ordnar
Video: Hur gör snickaren - Montering av köksbänk och diskho 2024, April
Fönsterbrädan På Balkongen (31 Bilder): Hur Man Installerar En Bänkskiva Med Egna Händer, Vad Man Ska Göra Och Hur Man Ordnar
Fönsterbrädan På Balkongen (31 Bilder): Hur Man Installerar En Bänkskiva Med Egna Händer, Vad Man Ska Göra Och Hur Man Ordnar
Anonim

Vi är vana vid att använda en balkong eller loggia som ytterligare lokaler, oavsett om det är ett fullt rum eller ett förråd för saker. Under isoleringsarbetet uppstår frågor om installationen av fönsterbrädan: hur man installerar det korrekt, vad som kommer först och hur brett det ska vara.

Bild
Bild

Typer, syfte och design

Fönsterbrädan är nödvändig på balkongen, inte bara som en del av det dekorativa elementet som kompletterar hela balkongdesignen. En av huvudfunktionerna är att fönsterbrädan förhindrar att kall luft kommer in från utsidan och inte släpper ut varm luft inifrån. Ett annat syfte är funktionalitet. När allt kommer omkring kan du placera inomhusväxter på den eller utrusta ett skrivbord.

Fönsterbrädorna är indelade efter material och form. Enligt den sista punkten är de indelade i tre typer:

  • standardmodeller - rektangulär bordsskiva, både stora och små;
  • hörn - massiv bordsskiva, som "fångar" vinkelrätt stående väggar;
  • kombinerat - sådana modeller används oftast när du installerar en designerduk - det kan vara burspråk eller rullande bordsskivor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bordsbrädan hör oftast till den senare kategorin, men ibland kan den också ingå i den första gruppen . Det beror på hur exakt du vill installera bänkskivan. Om en bred bordsskiva sträcks längs hela balkongens omkrets är detta den första gruppen.

Om du bestämmer dig för att installera en fönsterbräda bara i ändarna eller längs omkretsen av den större sidan, tillhör sådana modeller designalternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utformningen av fönsterbrädor kan vara mycket varierande. Du kan montera den med en avsats eller spola med väggen. I det första fallet får du ett användbart område som du kan använda för dina egna ändamål. Breda modeller kan fungera som ett fullt bord eller ett litet bord för kvällssamlingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också möjligt att använda hela området under fönsterbrädan. För dessa ändamål installeras lådor nedanför, längs omkretsen av en större vägg eller bara på ändsidorna. Dörrar från dem kan gångjärn (om balkongens område tillåter) och ett fack.

Bild
Bild

På byggmarknaderna presenteras ett stort antal modeller i olika färger och texturer. Det mest budgetmässiga alternativet anses vara vit plast. Den kommer att passa vilken design som helst och passar både i en budgetrenovering och en elit. För det mesta föredrar de plast- eller akrylträliknande alternativ för textur. Sådana modeller är mycket praktiska att använda och ser också väldigt presentabla ut.

Material

När det gäller materialet för tillverkning av fönsterbrädor, presenteras idag både budget- och premiummodeller på marknaden.

Plast

PVC -modeller anses vara de billigaste. I butikerna presenteras de i ett stort sortiment av olika längder och bredder. Fönsterbrädor i plast är mycket praktiska att använda och lämpar sig för smala balkonger. Färgen är dock inte begränsad till bara vitt. Idag kan du köpa plastmodeller för trä, sten eller bara en ljus monokromatisk färg.

Det enda är att kostnaden för sådana alternativ blir något högre än vit plast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller gjorda av sådant material har många fördelar: de är lätta att rengöra och mögel visas inte vid konstant kontakt med fukt . Dessutom är det inga stora problem med själva installationen.

Bild
Bild

PVC -modeller är inte resistenta mot skador, och vid höga temperaturer börjar plasten smälta. Laminerad PVC kommer att förlora sitt utseende efter ett års användning. Sådana fönsterbrädor tål inte tung belastning, så även tvätt av fönster kan vara ett problem.

Akryl

Akrylalternativ anses inte heller vara de dyraste på marknaden, men i jämförelse med plastmodeller är priset 2-3 gånger högre. Dessutom kommer kostnaden för fönsterbrädor i akryl att öka om du bestämmer dig för att installera modeller med en blank yta. Priset beror också på tjockleken på modellerna och alternativen för kantbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana modeller är inte rädda för mekanisk påfrestning, extrema temperaturer eller tung vikt . Fördelarna inkluderar också enkel rengöring, sömlös anslutning, brist på porositet, under påverkan av solen, ändrar akryl inte sin färg och struktur över tiden.

Samtidigt tål akryl inte för höga temperaturer - därför kan spår kvarstå på fönsterbrädorna.

En natursten

Det dyrare alternativet anses vara tillverkat av natursten. Medelkostnaden för en löpmeter börjar från 4-6 tusen rubel. Dessa modeller är mest lämpliga för efterbehandling av balkonger i lyxhem. Men glöm inte att inte alla balkonger tål en tung struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast är stenalternativ gjorda av naturlig marmor och granit, liksom konstgjord agglomerat. Ytan på sådana modeller är gjord i flera versioner: polerad, polerad eller åldrad. När du installerar modeller av natursten måste du också spendera pengar på speciella profiler, vars kostnad börjar från 1500 tusen rubel.

Trä

Det är bättre att vägra installation av trämodeller om din balkong inte är isolerad eller uppvärmd:

  • Först när trädet utsätts för fukt kommer det att ruttna
  • För det andra, på grund av plötsliga temperaturförändringar, torkar trädet och förlorar sitt ursprungliga utseende.

Om du ändå bestämde dig för att installera ett träd på balkongen (och gjorde balkongen varm), behandla fönsterbrädan med speciella medel - fuktbeständiga impregneringar. Tack vare dem kan du undvika stor deformation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var också uppmärksam på installationen av sådana modeller . Det är träalternativen som anses vara de svåraste att installera. Vid installation är det nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att trädet är benäget att deformeras inte bara på grund av yttre faktorer, utan också på grund av interna faktorer - temperaturen i lägenheten, luftfuktigheten.

Bild
Bild

MDF eller spånskiva

Endast en fönsterbräda av MDF eller spånskiva kostar mindre än trämodeller. Modeller av MDF är mycket starkare än DPS. Dessutom använder den senare skadliga formaldehydhartser. Det är bättre att köpa en skiva laminerad på båda sidor. Vid skärning skyddas änddelarna av fönsterbrädan bäst med en planka så att fukt inte stör skivans utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spånskivemodeller, även om de är billigast, är mycket opraktiska. Sådana fönsterbrädor tål inte tung belastning och fungerar bara som en estetisk del av din balkong. Dessutom måste båda materialen beläggas med en speciell impregnering, och själva arbetet upprepas en gång om året.

Storleken

För att bestämma rätt längdmätning måste du mäta bredden på fönsteröppningen. Lägg till 6-10 cm till den resulterande figuren. Som ett resultat bör du få fönsterbrädans avsatser på varje sida av sluttningarna. Minsta storlek på utskotten är 3 cm.

Bild
Bild

På balkongen skärs fönsterbrädorna i väggen på ena sidan. Vid dörren ska de sticka ut en centimeter. När du beräknar bredden, lägg till 2 centimeter till den totala siffran - det är exakt hur mycket som kommer att krävas för spaden under fönstren. Denna spade är nödvändig för att fönstren på balkongen inte ska dimma.

Bild
Bild

Avsatsen på balkongen måste göras enligt dina önskemål. Det bästa alternativet är 5 centimeter. Om du vill använda fönsterbrädan som arbetsområde kan avsatsen vara från 7 till 20 centimeter. Glöm dock inte att om utsprånget är stort, kommer det att vara nödvändigt att installera speciella fästen för stabilitet.

När du arbetar kan du också använda formeln för att beräkna längden och bredden på fönsterbrädan.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

För detta arbete behöver du inte bara känna till måtten, utan också lokalerna: medeltemperatur, luftfuktighet och möjlighet till uppvärmning.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du installerar fönsterbrädan, ta också hänsyn till karmens utskjutande delar. Sågning måste göras med en handsticksåg (när det gäller trä- eller PVC -modeller) eller en slipmaskin med en speciell såg (för akryl och sten). Det är viktigt att förstå att alla material är ganska sköra och en besvärlig rörelse kan förstöra hela verket.

Installationsalternativ

Innan installationsarbetet måste du välja ett av monteringsalternativen: med hjälp av fästen, på monteringsskum eller lim, på hållare.

Bild
Bild

Oftast installeras fönsterbrädor på balkonger med hjälp av fästen . Detta säkerställer att hela strukturen behålls trots yttre påverkan. Men i vissa nya hus idag är installation på fästen inte möjlig på grund av att balkongramen kanske inte tål belastningen. I sådana fall fäster reparatörer fönsterbrädorna på skummet.

Installation på fästen

Det finns 4-5 fästen för varje meter av fönsterbrädans längd. De kan installeras på en betong- eller tegelvägg eller på en speciell aluminiumprofil. Konsolerna monteras på självgängande skruvar för betong. Duken läggs efter montering av fästena. Sedan installeras duken på fönstret med hjälp av skruvar.

Bild
Bild

Installation på polyuretanskum

  • I det första steget placerar du foder under duken. Det kan vara ett träblock.
  • Sedan lägger du duken och säkrar den med polyuretanskum. Glöm inte att använda byggnivån när du arbetar.
  • Därefter installerar du de parenteser som resten av duken kommer att gå på.
  • Tack vare belastningen pressas fönsterbrädan mot basen.
  • Slitsarna är fyllda med skum, och själva strukturen förblir i denna position i 2-3 dagar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fäste montering

Denna typ av installation är endast möjlig med ett stort basutrymme - en betong- eller tegelvägg. Särskilda häftklamrar finns tillgängliga från järnaffärer. Vid installation överläggs duken jämnt på basen och fästs på häftklamrarna.

Innan installationen av fönsterbrädan påbörjas måste balkongytorna rengöras från damm och smuts. Det är lämpligt att gå med ett tätningsmedel längs fogen mellan fönstret och väggen.

Rekommenderad: