Kufeya (36 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Eldröd Kufei, Hyssopolis Och Andra Typer. Varför Torkar Hennes Löv? Behandling Av Sjukdomar Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Kufeya (36 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Eldröd Kufei, Hyssopolis Och Andra Typer. Varför Torkar Hennes Löv? Behandling Av Sjukdomar Hemma

Video: Kufeya (36 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Eldröd Kufei, Hyssopolis Och Andra Typer. Varför Torkar Hennes Löv? Behandling Av Sjukdomar Hemma
Video: Löv i höstfärger 2024, Maj
Kufeya (36 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Eldröd Kufei, Hyssopolis Och Andra Typer. Varför Torkar Hennes Löv? Behandling Av Sjukdomar Hemma
Kufeya (36 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Eldröd Kufei, Hyssopolis Och Andra Typer. Varför Torkar Hennes Löv? Behandling Av Sjukdomar Hemma
Anonim

En växt som heter kufeya är en representant för familjen i familjen Loose. Denna ört kan vara både årlig och flerårig. Och också odlas kufeya i form av buskar. Blommornas naturliga livsmiljö är den sydamerikanska kontinenten.

Bild
Bild

Beskrivning

Översatt från det grekiska språket betyder kufeya "krokig", man tror att växten fick ett sådant namn på grund av frukterna, som har en böjd form. Kufeya är en kompakt prydnadsväxt. Den är skyldig detta till sin starka stjälk, till vilken många små blad är fästa, de har en avlång och fast form, och deras toppar är riktade mot kanten. Blomningsperioden för kufei anses vara början på vårsäsongen, och den varar fram till mitten av hösten. Klyftorna mellan bladen är fyllda med underbara blomställningar, som ger växten en speciell charm. I grund och botten består blomsterskålen av 6 kronblad, har en porös struktur. Blommans färgschema är ganska varierat. De flesta varianter av kufei är inte fyllda med kontrasterande nyanser, utan tvärtom målade i mjuka toner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grödan är idealisk för både utomhusplantering och ser bra ut som en krukväxt . Kufeya odlas vanligtvis som en ettårig växt när det gäller plantering i trädgården. Växten kan överleva vintersäsongen bara om den växer i den södra delen av Ryssland. Vissa blommarsorter tål upp till 12 minusgrader. Inomhus kan den odlas i flera år. Den största svårigheten att odla sådana blommor i vårt område är kufeis värmeälskande natur. Det är bäst att odla dem i blomkrukor eller någon annan behållare.

Under den varma årstiden kan en sådan växt användas för att dekorera en trädgård eller balkong, och med kallt väder kan den placeras tillbaka i en varm rumsmiljö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och populära sorter

Vi presenterar en lista över de mest populära sorterna av kufei.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kufea hyssopolis

Anläggningen kom till oss från avlägsna Mexiko. På grund av sitt naturliga utbud är kufei en mycket termofil växt. Fördelen är att regn inte utgör något stort hot mot växten. Och även kufeya tolererar lätt vindbyar. Denna prydnadsgröda är ganska kompakt i formen, vanligtvis odlad i form av små buskar.

I höjd överstiger representanter för hyperella kufei inte 50 centimeter. Skott är mycket grenade och slingrande. Vanligtvis odlas inomhus. Bladen på stjälkarna är ordnade i motsatt ordning och framstår som små bladblad. Lanceolate löv är färgade gröna. Blommorna är små och växer i den axillära delen av bladen. Kronbladen är målade i olika nyanser av mjuka toner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kufeya eldröd

I höjd kan representanter för denna sort nå maximalt 40 centimeter. Buskens lansettformade blad är avlånga, kan nå 5 centimeter i längd och deras bredd kan vara 2-3 centimeter. Vid arrangemang av löv på skotten har växten samma ordning som i den tidigare sorten av kufei. De är målade mörkgröna. Blommorna i denna kufei är små, deras diameter når högst tre centimeter.

Växten har sitt namn tack vare färgen på knoppens kronblad. De har en eldröd färg, deras böjda del är målad i delikat lila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Llavea

Liksom många företrädare för denna art är lavya mycket förtjust i solljus. Den kan växa även i öknar, eftersom den inte behöver konstant fukt och anpassar sig perfekt till torra områden. Ursprunget till denna art är naturligt, till skillnad från många andra representanter för kufei. Medelhöjden på buskarna kan vara 30 centimeter.

Kufeiens blad är långsträckta och målade i mörkgröna toner. Bladens kanter är dekorerade med små vita villi. Knopparna anses vara stora, längden på en blomma kan vara 2,5 centimeter. Blommorna är djupröda och de böjda kanterna har en lila nyans.

Bild
Bild

Shriracha

Vanligtvis är dessa representanter färgade i känsliga färger, till exempel rosa, hallon eller lila. Representanter för denna sort är mycket förtjusta i höga temperaturer. Hybriderna i sådan kufei anses vara ganska unga sorter. Växer effektivt vid temperaturer över +20 grader. Men svala somrar kommer inte att vara ett stort problem för blommor. Buskarnas storlek beror till viss del på odlingsområdet, men i genomsnitt kan de nå 30 centimeter i höjd.

Till skillnad från dess släktingar är växtens utseende inte krökt, tvärtom är denna kufeya upprätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Som redan nämnts är nästan alla varianter av kufei mycket förtjusta i värme. Därför bör du noga överväga valet av en lämplig plats för plantering i öppen mark. Det rekommenderas att välja en väl upplyst plats. Till skillnad från många andra prydnadsväxter är direkt solljus ett av de nödvändiga kriterierna för en normal utveckling av buskar. Du kan plantera kufeya på ett något skuggat område, men du måste förstå att det inte kommer att bli någon full utveckling som sådan och tillväxten avtar flera gånger. Det är bättre att plantera växten på högre höjder, detta är nödvändigt för att undvika stillastående vatten, som ofta är fallet i låglandet . Av samma anledning är det bäst att använda dränering vid plantering. Kufeya planteras vanligtvis i slutet av våren.

Bild
Bild

Växten är mycket väl accepterad i bördig jord. För varma områden är kufeya idealisk om det finns en onormal värme utanför fönstret, detta kommer inte på något sätt att skada markskyddet.

Så, låt oss titta på de grundläggande reglerna för plantering av kufei

  • I det första steget behöver jorden förberedas . Innan planteringen rekommenderas att behandla marken med gödningsmedel i form av humus. En hink kommer att räcka. Träaska kan användas som en extra komponent. Du kommer att behöva mycket mindre av det. Med sådana proportioner räcker det med ett halvt glas. Därefter blandar vi hela blandningen med jorden genom att gräva och jämna ut platsen.
  • Det finns också andra gödningsmedel, tack vare vilka växten kan slå rot ordentligt i jorden . Organiskt material måste innehålla komponenter som kalium, kväve och fosfor. De bidrar till en effektiv tillväxt av kufei. En blandning baserad på nitroammophoska är utmärkt för sådana egenskaper. En matsked räcker per kvadratmeter landyta.
  • Små gropar ska grävas, plantorna planteras på ett omlastningssätt . Avståndet mellan buskarna ska vara minst 20 centimeter och mellan raderna - dubbelt så mycket.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Om du följer de grundläggande reglerna för vård av kufei kan du odla en vacker och hälsosam växt.

Bra belysning . Som nämnts tidigare älskar kufeya värme väldigt mycket, och skuggan kan påverka plantans utveckling negativt. Men du får inte tillåta mycket stor belysning, du behöver en balans, annars kan bladen bli röda. Hemma väljs fönster med mycket ljus. Vanligtvis föredrar de den västra eller östra delen av huset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur … När den odlas inomhus rekommenderas det att hålla en temperatur på minst +20 grader. På vintern är det nödvändigt att ge växten vila, så temperaturen bör gradvis sänkas till 10 grader över noll.

Bild
Bild

Luftfuktighet . Representanter för sådana sorter är ganska bra på höga fuktnivåer. Av denna anledning rekommenderas att spraya plantans blad ofta, minst 3 gånger i veckan. Skillnaden i vattning är ganska liten när som helst på året. Det är nödvändigt att vattna blommorna varannan dag. Du måste fylla växten tills vattnet börjar rinna från hålen i krukans botten. Under perioden mellan vattningsprocessen bör underlaget torka ut lite; jorden ska inte få torka ut. Under höstsäsongen bör vattningen minskas något. I detta fall måste jorden fuktas, den får inte torka ut.

På tal om att odla kufei i det öppna fältet är det värt att notera att även om den höga torkmotståndskraften i dessa blommor är vattning nödvändig, eftersom knoppar på buskar kan börja falla av vid extrem värme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel … Innan de planteras i öppen mark måste hålen befruktas med organiskt material. Gödsel används ofta. Efter att befruktningsprocessen upprepats under blomningsperioden kan du för detta köpa speciella preparat avsedda för blommande växter. Under inomhusförhållanden behöver växten förstärkande komponenter, därför måste utfodringsprocessen utföras regelbundet från början av vårperioden till det mycket kalla vädret. En gång varannan vecka kommer att räcka. Blandningar som innehåller kalium eller fosfor är perfekta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra … När man odlar fleråriga växter är det omöjligt att göra utan att transplantera. Unga blommor genomgår denna process varje år. Vid transplantation från en kruka till en annan bör den senare vara något större än sin föregångare. När krukans diameter överstiger 20 centimeter är det möjligt att plantera om växten mindre ofta, beroende på tillväxtens intensitet (en gång vart 2-3 år). Botten av tanken måste alltid tömmas.

Omlastningsmetoden är perfekt för transplantation. Efter denna process är det bättre att inte utsätta blommorna för drag och ofta vattning. Rotsystemet behöver tid att härda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning … Varje år måste kufeya beskäras. Denna process sker vanligtvis på våren. Detta görs för att ge busken önskad form. Beskärningens egenskaper beror direkt på typen av kufei. Den eldröda sorten tenderar att förgrena sig för mycket på våren och de långa grenarna beskärs. När det gäller hyssopolis kufei, så är det i detta fall nödvändigt att trimma noggrant för att korrekt bilda kronan. I slutet av vintern klipps 70 procent av skottlängden.

Ett sådant förfarande kommer att framkalla ytterligare tillväxt av busken, och inom en snar framtid kan man förvänta sig riklig blomning av den.

Bild
Bild

Många tropiska växter kan odlas i akvariet, och sådana sorter finns också bland kufei. I detta fall bör växten hållas i färskt vatten och väl upplyst. Och jorden måste vara mättad med en sådan nödvändig komponent som järn. Ofta behöver akvarieföreträdare en extra dos koldioxid.

Reproduktionsmetoder

Varianter av representanter för kufei kan odlas med utsäde , men metoden bör vara plantor. I början av våren utförs sådd av kufei. För detta behöver vi en liten behållare, vars botten är fylld med dränering. Efter det kan du placera jorden i behållaren, som är speciellt utformad för odling av plantor.

Det rekommenderas att fördjupa fröna lite i jorden och spraya dem med en liten spruta. Det rekommenderas att skapa växthusförhållanden för odling av plantor . Täck behållaren med plastfolie. Spridd belysning kommer att vara en stor fördel för växande, temperaturförhållandena bör ligga inom 25 grader Celsius. Det är nödvändigt att ventilera fröna dagligen, bottenvattning kommer att vara ett bra tillskott för odling av kufei. Vi tar bort växthuset när de första skotten visas. Om fröet är för tjockt rekommenderas det att tunna det ordentligt. Efter ett tag ska plantorna transplanteras i olika behållare.

Bild
Bild

Det viktigaste är måttlig fukt hos plantorna. Innan du planterar plantor i öppen mark är det bäst att ta plantor utomhus en vecka innan så att de kan anpassa sig till utomhusförhållandena.

Ett annat sätt på vilket en blomma kan förökas är ympning … Sticklingar kan erhållas genom att skära av topparna från kufei -buskens skott. De är rotade i öppen mark när värmen börjar, medan lufttemperaturen bör vara minst +18 grader. Men också sticklingar kan vara rotade i vatten. För att ge buskarna sin form planteras sticklingar flera bitar tillsammans. Nyp växten när bladen dyker upp på dem.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

En stor fördel med kufei anses vara bra resistens mot olika sjukdomar. En fästing kan emellertid utgöra en särskild fara för kufei . I vissa fall kan skeden också vara ett skadedjur. Kvalten lämnar en liten spindelnät på buskens löv. Om du märker utseendet av en fästing i tid, kan behandlingen avstå genom att rengöra med tvålvatten. I mer allvarliga stadier av sjukdomen är det inte tillräckligt att skölja växten; det är också nödvändigt att spruta blommorna med kemikalier som kan köpas i en specialaffär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utseendet på ett skadedjur som t.ex. slida , det är lätt att märka - bladen på kufei är fyllda med konvexa bruna fläckar. De är skadedjurskal. Det inledande skedet utgör inte heller någon fara för växten. För behandling måste du ta en pensel och förbereda en tvålösning. Blad tvättas på båda sidor; det är bäst att bearbeta alla blad på växten. För förebyggande behandling kan du också behandla kufeya med en insekticidbaserad lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du märker att mörka fläckar dyker upp på bladen och skotten börjar ruttna, har växten tagit över svampsjukdom . I vissa fall kan kufeya bli offer för gråröta. Om ingenting görs i tid börjar bladen torka och rotsystemet ruttnar. I detta fall behandlas buskarna med en lösning mot sönderfall, det är bättre att föredra preparat baserade på fungicider.

Rekommenderad: