Landskapsarkitektur För Ett Litet Område (64 Bilder): Vackra Idéer För Ett Litet Utrymme, Barrkompositioner För Gården Och Rekreationsområdet, Tips Och Intressanta Lösningar

Innehållsförteckning:

Video: Landskapsarkitektur För Ett Litet Område (64 Bilder): Vackra Idéer För Ett Litet Utrymme, Barrkompositioner För Gården Och Rekreationsområdet, Tips Och Intressanta Lösningar

Video: Landskapsarkitektur För Ett Litet Område (64 Bilder): Vackra Idéer För Ett Litet Utrymme, Barrkompositioner För Gården Och Rekreationsområdet, Tips Och Intressanta Lösningar
Video: Best ideas! - Top 80 Amazing Small Garden Design Ideas 2024, April
Landskapsarkitektur För Ett Litet Område (64 Bilder): Vackra Idéer För Ett Litet Utrymme, Barrkompositioner För Gården Och Rekreationsområdet, Tips Och Intressanta Lösningar
Landskapsarkitektur För Ett Litet Område (64 Bilder): Vackra Idéer För Ett Litet Utrymme, Barrkompositioner För Gården Och Rekreationsområdet, Tips Och Intressanta Lösningar
Anonim

Med ett förortsområde eller en sommarstuga vill du alltid att huset och området ska se vackert ut, återspegla deras ägares individualitet, noggrannhet och originalitet. Men i ett litet område är det kanske inte möjligt att göra det som är planerat, det finns inte tillräckligt med utrymme för det. Men du kan dekorera territoriet vackert i vilket område som helst, efter att ha tänkt igenom landskapsdesignen i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Huvuduppgiften i utvecklingen av landskapsdesign är att planera gårdens territorium i enlighet med alla familjemedlemmars önskemål. Någon vill lämna en plats för en grönsaksträdgård, någon vill sätta upp ett lusthus och en grill, och om familjen har barn är det absolut nödvändigt att ge plats för spel. Efter att ha bestämt de funktionella områdena kan resten av utrymmet avsättas för dekorativa element, rabatter och träd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra ett litet område riktigt funktionellt och vackert måste du följa tre regler för landskapsdesign:

  • Det ska inte finnas några massiva byggnader på territoriet . Naturligtvis behövs lokaler, huvudsaken är att de är små. Det är bättre att placera huset vertikalt och lägga till ytterligare golv efter behov. Det är bättre att fördela resten av byggnaderna jämnt över territoriet. En ladugård och ett badhus kan placeras i utkanten av tomten, och lusthuset kan placeras på en avskild plats nära ett stort träd eller en häck.
  • Du ska inte välja tomma staket . De är kategoriskt inte lämpliga för en liten gård. Känslan av ett slutet utrymme skapas, vilket återspeglas i humör och välbefinnande hos människor. Dessutom reducerar ett tomt staket området visuellt. Lätta staket kommer att göra.

En utmärkt lösning skulle vara att låta en klätterväxt runt omkretsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer träd är det bättre att stoppa ditt val på stuntade arter . Stora träd, när de växer, kommer att absorbera mer och mer utrymme, vilket redan är väldigt litet. För ännu större platsbesparing kan flera trädtyper planteras på en stam samtidigt: flera äppelsorter eller plommon och körsbär tillsammans. För träd är det bättre att avsätta ett separat område, snarare än att fördela dem över hela territoriet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av stil och design

Det är bättre att börja planera utformningen av webbplatsen genom att utarbeta en detaljerad preliminär plan. Du kan använda speciella datorprogram, eller så kan du skissa en skiss på papper. På planen är det absolut nödvändigt att ange alla byggnader, ange alla planerade zoner och även notera var det är planerat att plantera träd och buskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom territoriets plan måste du bestämma i vilken stil rummet ska dekoreras.

Stilen kan vara vanlig eller naturlig:

Vanlig stil antar någon form av symmetri, koncentrationen av buskar och träd runt en tänkt axel. Alla på webbplatsen ritar geometriska former utan släta linjer. Spåren läggs endast i en rak linje. Denna stil är mer lämplig för stora ytor, men den kan appliceras på ett litet område.

Om den har en långsträckt form är ett rektangulärt mönster lämpligt, för en kvadratisk - ett mönster som är ungefär lika på alla sidor, jämnt fördelat över territoriet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturlig stil (eller landskap) antar maximal närhet till den naturliga naturen. Alla växter ska se ut att ha vuxit på egen hand. Banor läggs med kurvor och oegentligheter. Grov mark uppmuntras. Om det inte finns på webbplatsen kan du skapa en liten kulle artificiellt. En bra lösning skulle vara att dekorera den med ett litet vattenfall eller en bäck med en dekorativ bro eller en alpin bild.

Du kan också uppnå effekten av en ojämn och vild lapp genom att plantera närliggande växter med olika höjder, former och färger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blomsterträdgård

När du börjar plantera växter bör du vägledas av några regler:

  • Varje växt behöver sin egen nivå av ljus och fukt.
  • Buskens och trädens höjd bör öka från söder till norr. Lågväxande plantor ligger i söder, och höga är närmare norr.
  • Det är nödvändigt att bedöma jordens bördighet. Om jorden är ofruktbar kan du ta med den till platsen för beställning. Gödsel och kompost börjar bara vara till nytta efter några år.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är nödvändigt att planera färgschemat för hela området i förväg. Korrekt valda färger hjälper till att visuellt förstora utrymmet.
  • Stoppa ditt val på bara några typer av blommor och prydnadsbuskar. Ett överskott av olika sorter och färger kommer att skapa en känsla av smaklöshet och störa utrymmet.
  • Det är bättre att börja trädgårdsarbete med rabatter. Rabatterna, som ligger på motsatta sidor av ingången, ser organiskt ut. För att ordna en rabatt kan du använda alla tillgängliga verktyg och material. Så kommer rabatten att bli original och unik.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viloplats

På varje plats är det viktigt att tänka på att skapa en mysig innergård där hela familjen kommer att samlas. Detta kräver inte mycket utrymme. Det räcker med att stänga av detta område, för att göra det till en avskild plats för en lugn vila.

Om utrymme tillåter är det absolut nödvändigt att tänka över en plats för att äta i detta område. Du kan bygga en träplattform där du kan placera ett bord, fåtöljer med en mjuk kappa, grill eller spis och solstolar. Du kan dock begränsa dig till ett vanligt strandbord med stolar på en vacker gräsmatta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om familjen har små barn kan grillen endast tillåtas på en mobil, vilket tas bort som onödigt. Prioriteten är lekplatsen.

Det är absolut nödvändigt att tänka på hur man organiserar en plats för barn att leka. För barn är det bra att sätta en sandlåda och en liten rutschkana, om området tillåter, lämna plats för en uppblåsbar pool. För äldre barn kan du sätta ett sportkomplex, ett tennisbord.

I rekreationsområdet kan du också placera ett lusthus, trädgårdssvinga, hänga en hängmatta under ett träd eller helt enkelt lämna en ren gräsmatta, där vid behov sprida en stor filt eller spela olika spel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta lösningar

Flera intressanta idéer kan inte bara visuellt utöka utrymmet i en liten sommarstuga, utan också lägga till unikhet, originalitet och ett välskött utseende:

Plantera en gräsmatta och en blomsterträdgård på taket av byggnader . Denna teknik låter dig visuellt utjämna marken och huset, vilket ger ytterligare volym och utrymme. Dessutom ger det gröna taket ytterligare värmeisolering till hemmet. Även på den hetaste dagen blir det svalt i ett sådant rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Trädgård för odling av örter och örter . Detta kräver inte mycket utrymme, du kan ordna det i hängande krukor, och det kommer att se väldigt originellt ut. Dessutom är örterna mycket doftande och utsmyckade.
  • Att förena familjen och involvera alla dess medlemmar i trädgårdsarbetet, du kan plantera ett släktträd … Både barn och vuxna kommer att älska att se hur det växer och blir starkare, att ta hand om det. Det kan bli centrum för hela landskapet, runt vilket nya kompositioner och växter gradvis kommer att dyka upp.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För att dekorera ett vackert hörn kan du skapa barrkompositioner . Detta gör att du kan vinna ett användbart område på territoriet. Barrträd har en rik krona, så några buskar och träd kommer att räcka för att frodigt dekorera ett visst område.
  • Miniträdgård . Om det inte finns tillräckligt med plats för fullvärdiga sängar kan du plantera dekorativa grönsaker som växer miniatyr i storlek. Ett annat alternativ är att odla fullvärdiga grönsaker, men begränsa dig bara till dem som uteslutande älskas av alla familjemedlemmar. För att spara utrymme kan trädgården göras till våningssäng.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Trädgård på terrassen eller verandan . Det kan organiseras med vertikal trädgårdsskötsel eller plantera växter i krukor.
  • Organisation av en trädgård i japansk stil . I en sådan trädgård presenteras allt i miniatyr: träd som imiterar århundraden gamla stammar, små vattenfall, en klippträdgård som liknar majestätiska stenar, mini-buskar. I en sådan trädgård kan alla känna sig som en jätte.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hemligheter för att expandera rymden

För att göra webbplatsen visuellt större kan du använda flera tekniker:

  • Alla linjer och former ska vara så släta och jämna som möjligt.
  • Det är bättre att göra banan smidig, med böjningar och slingor. Ju längre banan, desto fler böjningar har den, desto längre tid tar det att gå längs den, och detta skapar känslan av ett större utrymme. Stigets ände kan "upplösas" i grönska genom att plantera hängande vinstockar och omfattande buskar vid kanten av platsen. Intrycket kommer att skapas att trädgården har en fortsättning bakom dessa vinstockar.
  • På webbplatsen kan du sprida dekorativa kompositioner av blommor och trädgårdsdekorationer. Ju fler element du kan uppmärksamma, desto mindre kommer en person att titta på hela sajten som helhet och bedöma dess storlek.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ordna inte och plantera för många rabatter och växter. Överdriven vegetation skapar en känsla av trängsel och rör.
  • Närvaron av en minireservoar kommer att ge fräschör och lätthet till territoriet. Du kan bygga en liten damm, bäck, väl. Men om du planerar att göra en reservoar med rinnande vatten måste denna punkt komma överens med grannarna. Ljudet av rinnande vatten kan vara irriterande och alltför påträngande.
  • Avlägsna områden på territoriet måste lättas upp så mycket som möjligt. För detta ändamål kan du plantera vita och gula blommor runt omkretsen. Så gränserna kommer visuellt att gå bort.
Bild
Bild
  • Det är bättre att välja ett staket så transparent som möjligt, lätt, inte döv. Men ibland ligger intilliggande lott för nära, och det glesa staketet skapar en obehaglig känsla. En utmärkt väg ut ur situationen skulle vara staketgardiner, som bara döljer territoriet när det behövs.
  • Om en byggnad med en tom vägg ligger på gränsen till territoriet kan speglar fästas på den, vilket visuellt kommer att göra platsen större. Spegeln kan vara stor och enkel, eller så kan den vara en sammansättning av små speglar, som dessutom fungerar som en original inredning.
  • Växter planteras bäst runt omkretsen runt mitten av platsen. Detta ger dig en känsla av att vara i en stor och rymlig trädgård.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Några användbara tips hjälper till att göra ett litet område ännu mer mysigt och vackert:

  • Applicera vertikal trädgårdsskötsel . I ett litet område kommer denna metod att hjälpa till att skapa ett frodigt, grönt område. För att göra detta kan du använda flerskiktade rabatter eller göra en grön vägg baserad på en ram och väva växter. Bågar, galler, staket, byggnadsfasader kan fungera som en ram. Det är bättre att välja en mängd olika växter så att det inte finns någon känsla av monotoni.
  • En utmärkt lösning är att plantera växter enligt en kaskadprincip . Små växter skjuts framåt och höga till bakgrunden. För detta kan du använda dekorativa krukor och blomkrukor. Med denna teknik visar det sig att effekten av en trädgård sträcker sig uppåt. Dessutom kan blommor i krukor och vaser ordnas om då och då, vilket skapar nya kompositioner.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Dela in området i zoner . En av de bästa metoderna är att organisera flernivåzoner. Rekreationsområdet kan placeras på podiet, och en lägre plats kan förberedas för grönsaksträdgården. Det är dock inte nödvändigt att ange zoner med olika marknivåer. Du kan använda illusioner genom att välja beläggningar från olika material och nyanser för olika områden.
  • Så din gräsmatta . Oavsett hur liten platsen är, se till att tillhandahålla en gräsmatta. För det första skapar det en idealisk plats för plantering av rabatter och kompositioner, och för det andra, på grund av platsens storlek på den, är det troligtvis inte möjligt att bygga ett fullvärdigt vägsystem med tillgång till alla hörn av territoriet och du måste gå på gräsmattan.
  • När du dekorerar områden med dekorativa staket eller spaljéer, välj vita produkter . I allt är det bättre att hålla sig till en ljusskala.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel och alternativ

Även ett så litet område kan förvandlas till ett riktigt paradis. De ljusa färgerna på gräsmattan kvittas effektivt av mångfärgen hos alla typer av växter som ramar in den runt omkretsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett bra alternativ för dem som föredrar att äta frukost utomhus.

Ett mycket effektivt designalternativ för närområdet. Element av smidd metall och trä används som inredning.

Rekommenderad: