Adsorptionstorkar: Hur De Fungerar. Lufttorkar För Kall Och Varm Regenerering

Innehållsförteckning:

Video: Adsorptionstorkar: Hur De Fungerar. Lufttorkar För Kall Och Varm Regenerering

Video: Adsorptionstorkar: Hur De Fungerar. Lufttorkar För Kall Och Varm Regenerering
Video: Delair Desiccant Dryer Video 2024, April
Adsorptionstorkar: Hur De Fungerar. Lufttorkar För Kall Och Varm Regenerering
Adsorptionstorkar: Hur De Fungerar. Lufttorkar För Kall Och Varm Regenerering
Anonim

Det är mycket viktigt att veta allt om torkmedel och hur de fungerar. Luftavfuktare kan användas tack vare kall och varm regenerering. Utöver denna punkt är det nödvändigt att ta hänsyn till typerna av adsorbenter, användningsområden och valda nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsslag och principer

Ur teknisk synvinkel är en lufttorkare med adsorption en mycket komplex enhet . Dess viktiga komponent är rotorn. Det ser ut som en stor trumma som intensivt absorberar fukt från luften på grund av en speciell substans inuti. Men luftstrålarna kommer in i själva trumman genom inflödeskanalen. När filtreringen i rotorenheten är klar, släpps luftmassor ut genom en annan kanal.

Det är värt att notera närvaron av ett värmeblock. En speciell värmekrets ökar temperaturen och ökar intensiteten hos regenereringen. Det finns en speciell luftkanal inuti som separerar det onödiga flödet från rotorn. Det grundläggande handlingsschemat är följande:

  • luft kommer in i rotorns insida;
  • ämnet tar vatten från strålen;
  • genom en speciell kanal förs luften vidare;
  • längs grenen kommer en del av luften efter torkning in i värmeenheten;
  • strömmen som värms upp på detta sätt torkar ut det fuktade adsorbentet;
  • då kastas det redan ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

Anordningen för kallregenerering innefattar att blåsa den förtorkade massan genom en adsorberare. Vatten samlas i det och rinner ut ur botten, sedan tas det bort. Det kalla alternativet är enkelt och billigt. Men den hanterar bara relativt små strömmar. Strålarnas hastighet ska vara 100 kubikmeter. m på 60 sekunder. Varma regenereringsenheter kan fungera i ett externt eller vakuumscenario. I det första fallet värms de rörliga massorna upp i förväg; för detta ändamål används externa värmesystem.

Speciella sensorer övervakar överhettning. Luften är under ökat (i jämförelse med atmosfäriskt) tryck. Kostnaderna för denna heta förnyelse är mycket höga. Som en konsekvens är användningen av en sådan teknik för små mängder luft ekonomiskt opraktisk. Vakuummetoden kräver också uppvärmning. Därför måste en speciell värmekrets vara påslagen. Visst är trycket sämre än normalt atmosfärstryck.

Adsorbentaggregaten svalnar på grund av kontakt med atmosfärisk luft. Samtidigt garanteras förluster av den torkade strömmen garanterat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter av adsorbenter

Ganska många ämnen har förmågan att ta upp vatten från luften. Men det är därför att välja dem rätt är avgörande annars kan tillräcklig torkningseffektivitet inte garanteras. Kall regenerering innebär användning av en molekylsikt. Den är tillverkad av aluminiumoxid, som preliminärt bringas till ett "aktivt" tillstånd. Detta format fungerar bra på tempererade breddgrader; huvudsaken är att uteluften inte svalnar till mer än -40 grader.

Heta torktumlare använder vanligtvis fast adsorbent. Många system använder kiselgel för detta ändamål. Den produceras med mättade kiselsyror blandade med alkalimetaller. Men enkel kiselgel bryts kemiskt ned vid kontakt med droppande fukt. Användningen av speciella typer av kiselgel, som är speciellt utformade för sitt ändamål, hjälper till att eliminera problemet. Zeolit används också aktivt. Detta ämne skapas på basis av natrium och kalcium. Zeolit absorberar eller ger ut vatten. Därför skulle det vara mer korrekt att kalla det inte ett adsorberingsmedel, utan en fuktighetsregulator. Zeolit aktiverar jonbyte; detta ämne förblir effektivt vid temperaturer från -25 grader och fungerar inte vid svår frost.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Adsorptionstorkar används i en mängd olika applikationer. De används också i inhemska förhållanden för att upprätthålla ett bra mikroklimat i hus och lägenheter. Men eliminering av överflödig fukt rekommenderas inte bara där. Denna typ av teknik används också:

  • på maskinbyggande företag;
  • på medicinska institutioner;
  • vid livsmedelsindustrins anläggningar;
  • i lager av olika slag;
  • i industriella kylkammare;
  • inom museum, bibliotek och arkiv;
  • för lagring av gödningsmedel och andra ämnen som kräver begränsad luftfuktighet;
  • under transport av bulklast med vattentransport;
  • vid produktion av mikroelektroniska komponenter;
  • på företagen i det militärindustriella komplexet, flygindustrin;
  • vid drift av rörledningar som transporterar tryckluft vid låga omgivningstemperaturer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsregler

Adsorptionssystem måste väljas noggrant för både produktion och hemmabruk . Men om misstag i en lägenhet bara blir till besvär, så visar sig priset i industrin vara betydande materiella förluster i industrin. Endast en väl vald modell gör att du kan utföra alla uppgifter. "Avfuktningsklassen" är av största vikt. Produkter i kategori 4 kan endast torka tryckluft till en daggpunkt på +3 grader - det betyder att vid en lägre temperatur nödvändigtvis kondens bildas.

Denna teknik är endast lämplig för uppvärmda rum .… Om de skyddade kretsarna och föremålen går utöver sina gränser och dränering behövs inte bara under den varma årstiden, behövs en mer perfekt enhet. Kategori 3 -strukturer kan fungera stabilt vid temperaturer ner till –20 grader. Modeller i den andra gruppen är konstruerade för drift i frost ner till -40. Slutligen kan nivå 1 -modifieringar fungera pålitligt vid –70. I vissa fall utmärks en "noll" -klass. Den är byggd med särskilt kraftfulla krav i åtanke. Daggpunkten i detta fall ställs av konstruktörerna individuellt.

Kall regenerering är bäst lämpad för minuthantering upp till 35 cc. m luft. För mer intensiv användning är det bara den "heta" versionen som fungerar.

Rekommenderad: