Gör-det-själv Rökeri (89 Bilder): Hur Man Gör Det Hemma-steg För Steg Instruktioner, Ritning Av En Hemlagad Enhet För Varm Och Kall Rökning

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Rökeri (89 Bilder): Hur Man Gör Det Hemma-steg För Steg Instruktioner, Ritning Av En Hemlagad Enhet För Varm Och Kall Rökning

Video: Gör-det-själv Rökeri (89 Bilder): Hur Man Gör Det Hemma-steg För Steg Instruktioner, Ritning Av En Hemlagad Enhet För Varm Och Kall Rökning
Video: Rökning utav kött 2024, April
Gör-det-själv Rökeri (89 Bilder): Hur Man Gör Det Hemma-steg För Steg Instruktioner, Ritning Av En Hemlagad Enhet För Varm Och Kall Rökning
Gör-det-själv Rökeri (89 Bilder): Hur Man Gör Det Hemma-steg För Steg Instruktioner, Ritning Av En Hemlagad Enhet För Varm Och Kall Rökning
Anonim

Rökt kött och fisk är kända delikatesser. Ett stort antal rökt kött kan köpas i butiker, men hur kan fabrikstillverkade produkter från en butik jämföras med hemgjorda produkter? Därför funderar en del sommarboende och ägare av privata hus som föder upp fjäderfä och djur eller är jakt på jakt och fiske på att köpa ett rökhus. Ett allvarligt hinder för detta kan vara dess höga kostnad, men när allt kommer omkring kan nästan alla göra ett rökhus på egen hand. För att göra detta behöver du bara en korrekt vald ritning, lämpliga material och lite tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och Fördelar

Att göra ett rökhus är mycket mindre komplicerat och tidskrävande än det kan tyckas vid första anblicken. Naturligtvis beror allt på vilken typ som ägaren bestämmer sig för att installera på sin webbplats, men vissa alternativ kan göras oberoende i bara några minuter. Ett hemlagat rökhus kommer i de flesta fall att kosta mycket mindre än ett köpt. Det kan tillverkas av skrot, av gamla saker som inte längre används i hushållet, men har behållit sina egenskaper.

Ett bra och bekvämt rökeri, som motsvarar storleken och volymen på sommarboendes önskemål, kan snabbt göras med egna händer precis vid sommarstugan.

Korrekt utvalt trä för rökning och temperaturregimen gör att du kan skapa på din webbplats läckerheter som är helt unika i smak och doft, som är mycket svåra att hitta på butikshyllor som är lika med.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och syfte

Det finns två huvudvarianter av rökare, en lämplig för varmrökning och den andra för kallrökning. De skiljer sig från varandra främst i tekniken för att tillverka rökarna själva och i den temperatur som upprätthålls i rökrummen. Produkter, beroende på rökningsmetod, kommer också att ha lite olika smaker. Med lika framgång kan dessa rökare användas för att röka kött, vilt, fisk, bacon, korv.

Först och främst är det värt att överväga kallrökade rökhus . Deras huvuddrag är en långsträckt skorsten, som tillåter fullständig förbränning av rökgaserna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana rökhus har förutom skorstenen två huvudenheter: en eldstad och en rökkammare. Alla skadliga ämnen sätter sig på skorstenens väggar, och köttet får en knappt märkbar aromatisk rök. För att tillverka en produkt på detta sätt kommer det att ta från tre dagar till en vecka, och hållbarheten för produkter som tillverkats med hjälp av sådana rökhus kan i genomsnitt vara från tre till tolv veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I rökhus avsedda för varm rökning tillagas maten mycket snabbare: hela processen tar från en kvart till flera timmar, allt beror på storleken på den ursprungliga produkten. I rökhus av denna typ är det vanligt att inte använda ved, utan speciella flisar, vilket avgör några av de strukturella egenskaperna. Så, eldstaden i dessa rökhus ligger direkt under den mest förseglade kammaren avsedd för rökning. Tätheten i denna kammare säkerställer enhetlig uppvärmning av hela produktens massa.

Dessutom finns det universella rökhus, som är en korsning mellan kalla och varma rökhus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom det stationära rökeriet finns det också camping- eller bärbara minirökhus: utåt liknar de en låda med lock. En sådan enkel design är mycket bekväm: du kan ta den med dig, till exempel på en fisketur eller på en picknick.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan du bygga av?

För att göra ett rökhus med dina egna händer kan du använda många improviserade medel - hushållsartiklar som har tjänat sin tid kommer att göra, som kommer till landet i stora mängder i hopp om att de någon gång kommer att hitta en användning.

En trätunna är lämplig för rökhuskammaren ., och ju större den är, desto bättre, men för en liten hemmaproduktion räcker det med en behållare med en volym på 50-100 liter. Det är dock viktigt att komma ihåg att du under inga omständigheter ska välja hartser och tjärproducerande trädslag. Gran, tall, lönn och björk är definitivt inte lämpliga. De bästa alternativen är träd som körsbär och äpple, ek eller al.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom fatet kan du använda vilken stor metalllåda som helst: ett gammalt kylskåp gör det också (detta gör att du kan kombinera en rökgenerator och en torktumlare i ett block). Du kan till exempel göra en kamera från en gasspis. I slutändan kan en vanlig metallhink, en gammal panna, kolvar, en medicinsk bix eller till och med en gammal brandsläckare fungera som en behållare för ett bärbart rökeri: två galler placeras inuti, mellan vilka det kommer att finnas kött eller fisk, och botten är täckt med ett tunt lager sågspån.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men med hjälp av metallelement vid tillverkningen av ett rökhus är det värt att ge företräde åt föremål av "rostfritt stål". Naturligtvis är detta ett ganska skört och sprött material, som är svårare att bearbeta, men det har ett antal tveklösa fördelar: för det första är det resistent mot kemiska komponenter som rök bär i sig, och för det andra oxiderar det inte vid höga temperaturer och rostar inte, för det tredje är det lätt att rengöra det från sot, sot och spår av fett.

Om ett rökhus för ägaren är ett nödvändigt attribut för ett förortsområde kan du bygga ett rökt rökhus av massivt tegel . Dess dimensioner kommer att motsvara ägarens önskemål, det viktigaste kommer att vara att säkerställa det korrekta flödet av rök in i rökrummet. För uppvärmningskällan i sådana rökhus används vanligtvis spisar, anslutna till kammaren med ett rör.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder jag ritningar?

Om rökeriet skulle bli ett funktionellt inslag i inredningen i ett förortsområde, ska teckningarna utan tvekan göras själv. Men om det inte behövs för detta är det bättre att använda färdiga ritningar. Detta gäller särskilt för icke-proffs, eftersom detta hjälper till att undvika misstag och felaktigheter. Men även i det här fallet bör man ta hänsyn till behållarens dimensioner, som det bestämdes att använda för huvudkameran. Mest troligt kommer systemet fortfarande att behöva ändras något.

Det är värt att komma ihåg att varmrökade rökhus är praktiska på grund av sin lilla storlek, och kallrökade är ganska skrymmande, men de tillåter dig att göra produkter med en rikare smak och längre hållbarhet. Minirökare utmärks av sin enkla design.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Komponenter

Trots många olika föremål som man kan göra ett rökhus med måste varje design ha flera oumbärliga komponenter för att göra rökprocessen bekväm och tekniskt korrekt. Dessutom, under arbetet, bör du ha några verktyg till hands - åtminstone en svetsmaskin och en slipmaskin.

Rökhusets huvudkammare måste ha minst ett galler . Produkter för rökning kommer att läggas ut på den. Ett sådant gitter kan tillverkas av tunn förstärkning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Själva rökkammaren måste förseglas. Detta säkerställer att maten värms jämnt och förhindrar också att röken flyter ut i förtid. Dessutom, om storleken på rökhuset tillåter det, bör du förse kammaren med flera rökkrokar.

Bild
Bild

Under gallret ska det finnas en bricka för smolande spån och sågspån, och ännu lägre - en låda för aska. Det kan också finnas en värmekälla som ger oljande sågspån. Det tredje viktiga elementet är brickan på vilken fett och juice kommer att rinna; det måste rengöras efter varje rökning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan installera rökeriet på en eld, på gas, och till och med, om måtten tillåter det, på en elektrisk spis.

Rökgeneratorn är en viktig designdetalj . Naturligtvis har små rökhus som arbetar med principen om varm rökning det direkt i rökrummet: rökproduktion tillhandahålls av sågspån, som täcker kammarens botten. För kallrökade rökare kommer det att vara nödvändigt att skapa konstgjorda förhållanden för rökbildning, eftersom dess totala temperatur inte bör överstiga 35 grader Celsius. Därför används ofta ett elvärmeelement med inbyggd termostat och temperaturgivare för sådana rökgeneratorer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbättra kvaliteten på rökningen (i fallet med ett rökhus av het typ) är det möjligt att installera en extra fläkt eller kompressor i strukturen. De kommer att ge ytterligare kraftfullare rökpump, vilket gör att de rökta produkterna kommer att värmas upp och laga mat snabbare.

Ibland läggs ett lock med en vattentätning till rökhuset: det är en liten fördjupning som ligger längs omkretsen av rökkammaren som vatten hälls i. Denna enhet skapar en barriär som hindrar luft från att komma in i kammaren och inte släpper ut rök från kammaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

monteringsanvisningar

Mängden föremål från vilka det är möjligt att göra ett rökhus väcker legitima frågor om hur man gör ett rökhus hemma korrekt. Genom att känna till den allmänna tekniken och processerna som produkterna utsätts för under rökprocessen kan du faktiskt självständigt utveckla inte bara ett diagram utan också steg-för-steg monteringsanvisningar. Till exempel är det värt att överväga flera av de vanligaste och bekvämaste alternativen för att göra rökhus.

Bild
Bild

Enklaste polyetenfilmskonstruktion

För att göra ett så kallrökt rökhus behöver du två meter av en mycket tät film, som sys i form av en påse. En tät film som används av sommarboende för växthus och växthus är bäst lämpad.

Därefter måste du hitta en platt yta på cirka en kvadratmeter stor på platsen . Plattformen är stoppad med höga träpinnar för en filmstorlek på cirka två meter i höjd, och själva insatserna är sammankopplade med tunna tvärgående balkar för att ge strukturen stabilitet. Då måste motsatta insatser anslutas med diagonala skott i ungefär 2-3 rader. Därefter hänger de produkter som är förberedda för rökning på stavarna så att de inte kommer i kontakt med varandra och en förberedd plastpåse dras på strukturen - inte till marken själv, ett litet utrymme lämnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brinnande kol hälls under strukturen och täcks med gräs, varefter filmen dras till marken och kläms försiktigt på alla sidor för att göra hela strukturen tät.

Det kommer att ta cirka tre timmar för maten att tillagas i ett sådant rökhus, varefter påsen tas bort och maten ventileras. Särskilt stora bitar kan behöva röka igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ur hinken

För att göra en liknande modell av ett rökhus behöver du en gammal hink. Ett eller två galler i rostfritt stål placeras inuti den. Om det finns två galler, är det första, mindre, cirka 10 cm från skopans botten, och det andra är något högre. Sedan ströks hinkens botten rikligt med träspån eller sågspån.

Skoprökhuset är klart, det återstår bara att lägga produkterna för rökning på näten, sätta strukturen på elden och täcka med ett lock.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från tunnan

Det mest traditionella och enklaste alternativet är att göra ett hemrökhus av ett trä- eller metallfat. Principen för dess tillverkning är densamma som för ett hinkrökhus; den största skillnaden ligger i dess betydligt stora dimensioner, som gör det möjligt att utrusta fatet inte bara med galler, utan också med krokar för rökning.

Tunnan kan göra ett rökhus av båda typerna av rökning .vilket kan vara väldigt bekvämt. I det första fallet bör värmekällan, härden, vara placerad direkt under fatet. För kallrökning installeras pipan i en grop, till vilken en skorsten (cirka två meter lång) dras från härden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan göra en mer komplex version av rökeriet, för vilket du inte behöver en, utan två fat.

Det mest praktiska alternativet skulle vara att använda två identiska fat med en volym på cirka 200 liter . De måste svetsas ihop i en "T" -form. Det nedre fatet kommer att fungera som en behållare för den framtida eldstaden, en öppning skärs ut på sidan och en dörr installeras. Slutaren längst ner i ugnen gör att du kan justera förbränningens intensitet. Det övre fatet kommer att fungera som en framtida rökningskammare: det är nödvändigt att fast och fast fixa ett starkt galler i det, på vilket rökta produkter sedan kommer att läggas ut, och dessutom kommer det att vara möjligt att laga grill på det. Dessutom kan den användas som ugn, placera bakfat eller helt enkelt förpackad mat i folie på galler.

Bild
Bild
Bild
Bild

För rökning kommer det att vara nödvändigt att ordna en brazier för sågspån i den nedre eldstaden, och en öppen eld tänds under den. Ibland hälls sågspån direkt i ved, men det här är en mer mödosam metod som kräver ständig övervakning och uppmärksamhet. Annars kan maten brinna och förlora den nödvändiga smaken.

Sedan återstår det bara att hänga maten över gallern och lägga en bricka på den, i vilken droppande fett och juice samlas. Rökhus tillverkas enligt samma princip från en gammal gasflaska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från det gamla kylskåpet

Många sommarboende föredrar att inte bli av med gammal icke-fungerande utrustning, utan att ta den till landet. Om du sparar det icke-fungerande kylskåpet från den elektriska fyllningen och andra "insidor" kan den återstående lådan förvandlas till ett bekvämt och rymligt rökhus.

Bild
Bild

Ett litet hål måste göras i taket för den framtida skorstenen . Inuti lådan, på olika nivåer, bör sex hörn installeras i par, på vilka gallren för pallen och produkter och krokar för rökning, samt en pall för fett som strömmar från produkterna, sedan placeras. Förutom en kastrull för fett behöver du också en pall för sågspån eller spån; den är installerad längst ner i strukturen.

Det är också viktigt att se till att kylskåpsdörren stängs så tätt som möjligt och inte tillåter överflödig luft att komma in i kammaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkad av metall

Denna produkt kräver redan ett mer seriöst tillvägagångssätt, men det är inte svårt att laga det själv. Den enklaste och mest praktiska formen för befälhavaren är en rektangel, medan rostfritt stål oftast föredras som material: det är lätt att rengöra, tål höga temperaturer bra och har en lång livslängd. Men samtidigt är "rostfritt stål" ganska svårt att bearbeta. Ett annat material att se upp för är kallvalsat stål: det är ganska segt, tål temperaturer upp till 650 grader Celsius, men är känsligt för oxidation och rost.

I sig själv liknar en sådan design en låda, till vars väggar svetsar hörn med galler installerade.

Bild
Bild

Till att börja med behöver du två metallplåtar, varav en är uppdelad i fyra delar, vilket blir detsamma om du planerar att göra ett fyrkantigt rökhus. Du kan dela arket med en kvarn. Sedan, i en vinkel på 90 grader (för detta används en snickarvinkel), svetsas arken mot varandra och bildar en låda. För att säkerställa tätheten i det framtida rökhuset kommer det också att vara nödvändigt att koka kammarens innersömmar. Rökhusets botten skärs från en annan metallplåt och svetsas på lådan på samma sätt.

Slutligen kan du börja göra kameraskyddet . För att göra detta klippte kvarnen fyra identiska remsor av en plåt (bättre än rostfritt stål) lite större än egenskaperna hos den yttre delen av lådan. Sedan svetsas det resulterande locket.

Bild
Bild

De sista detaljerna är de nedre fästelementen för att installera pannan, i vilka fett och juice samlas in, och de övre - för att placera krokar på vilka ister, kött, fisk eller korv hängs upp. Det är också värt att fästa ett par handtag runt kanterna på rökeriet för att göra det lättare att bära.

En konventionell elektrisk spis kan användas som värmekälla för ett sådant rökhus. Om högre temperaturer krävs kan rökaren lika väl placeras över elden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från en gasflaska eller brandsläckare

Processen att göra ett rökhus från en gasflaska är något komplicerat, men det är ganska lämpligt för dem som har denna helt onödiga sak på gården och vill hitta åtminstone någon användning för den.

Till att börja med är det värt att iaktta säkerhetsåtgärder, släpp ut den återstående gasen från cylindern och sedan försiktigt av avlastningsventilen . Resten av bensinen dräneras också från cylindern till någon metallbehållare och bränns. Sedan sköljs ballongen väl, en dörr skärs ut i väggen genom vilken produkterna kommer att placeras inuti. Gångjärn svetsas till platsen för urskärningen, på vilken dörren kommer att hålla. Metallremsor skärs från cylinderns botten och hälften av botten skärs för att förse det framtida rökeriet med en eldstad. Slutligen är själva eldstaden gjord av metallplåtar och svetsad till cylindern, varefter hela strukturen måste kalcineras i brand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av tegel och sten

Ett sådant rökhus är lätt att tillverka, men ganska komplext i sin design. När du bygger behöver du inte använda en kvarn och en svetsmaskin, men det minsta misstaget i skorstenens placering kan göra det färdiga rökhuset oanvändbart. Fördelen med detta rökhus är att det kan anpassas för både kalla och varma rökningsmetoder: en liknande tvålägesdesign visar sig vara mycket bekväm och multifunktionell.

Först måste du förbereda grunden för det framtida rökhuset . På grund av att tegel och sten är tunga är det omöjligt att montera en sådan struktur direkt på marken: jorden kan lägga sig och strukturen kommer att förstöras. Det blir inte överflödigt att förstärka grunden med ett förstärkningsgitter.

Bild
Bild

Sedan, när grunden är klar, kan du börja lägga det nedre bältet på väggarna, och efter det - utföra tunnel skorstenen. Dess längd är cirka två meter, och själva röret är välisolerat för att ge möjlighet till både kall och varm rökning. Varje mineralisolering som tål höga temperaturer kan vara ett isolerande material. Till exempel är glasull lämplig.

I sig självt måste strukturen i det framtida rökhuset förbli ihålig . Detta kan beaktas och i framtiden använda tomma nischer för lagring av lagret av sågspån, ved etc. De högsta temperaturerna kommer att observeras direkt i eldstaden och i ugnen, så de måste vara gjorda av eldfast tegel. Resten av detaljerna i rökeriet kan läggas ut med alla andra typer av tegel, även dekorativa.

Bild
Bild

Slutligen kan konstruktionen av det andra tegelbältet påbörjas. Det måste separeras från det första med en platt betongbeläggning eller en betongplatta. Precis som i fallet med fundamentet blir det bättre att förstärka skiktet med ett stålförstärkningsgaller. Två kammare sticker ut, varav en kommer att fungera som en rökningskammare, och den andra kommer att bli grunden för den ryska ugnen.

Efter det är själva ugnen byggd ovanpå. Eftersom det alltid kommer att vara höga temperaturer här, som nämnts ovan, måste det byggas av eldfasta tegel. Fördelen med denna design är dess mångsidighet: den kommer inte bara att fungera som värmekälla för rökeriet, utan gör att du kan baka mat och till och med förbereda en grill.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter byggandet av ugnen byggs en rökkammare bredvid skorstenen: det kan klara sig utan ytterligare efterbehandling. Det enda som behöver förses med en tätt sluten dörr, helst en trä, gjord av lövträd; ett körsbärs- eller äppelträd är perfekt.

När rökkammaren sedan är byggd ovanpå, fästs ett rör ovanpå den, vilket ger rökuttag. Justering av drag i röret gör att ägaren kan producera både kall och varm rökning i samma rökhus - allt beror på intensiteten av att bränna sågspån i eldstaden. Vid låg värme och rörets breda diameter kommer röken att ha tid att svalna tillräckligt för att säkerställa kallrökning; om du begränsar drag i röret och ökar förbränningens intensitet, kommer varm rökning att utföras.

Bild
Bild

Skorsten

Byggandet av en skorsten för ett stationärt rökhus är ett viktigt skede som bör övervägas separat. Det är inte värt att göra det från tegel och andra porösa material, eftersom teglet aktivt absorberar skadliga ämnen från röken och fukt som kommer genom det. Genom att ackumulera dessa ämnen kommer det med tiden att få en obehaglig lukt, vilket kommer att påverka kvaliteten på de produkter som tillagas i rökeriet negativt.

Metall är bäst lämpad för skorstenen, men även i detta fall måste den rengöras regelbundet för att ta bort sot som samlats på väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många hemrökägare föredrar en skorsten som grävs i marken: Således kyler jorden kvalitativt röken (vilket är särskilt att föredra vid kallrökning) och absorberar också kondens som bildas på väggarna. Bakterier och mikroorganismer i jorden återvinner de farliga cancerframkallande ämnena i detta kondensat.

För tillverkning av ett rökhus med en sådan skorsten finns eller hälls sommarstugan en plattform med en liten lutning, som senare kommer att ge röken naturlig rök. Rökhusets eldstad ligger under sluttningen, och ett litet spår grävs på själva sluttningen - den framtida skorstenen. Det är täckt med järnplåt, på vilket ett jordlager hälls, utformat för att skapa förbättrad värmeisolering. En sådan skorsten tas upp till rökrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var är den bästa platsen?

Att hitta rätt plats för ditt stationära rökhus är mycket viktigt: det är inte en liten bärbar struktur som kan förvaras hemma eller i garaget och tas ut efter behov.

När du väljer en plats är det värt att komma ihåg att en stor mängd rök kommer från rökhuset, som inte bör komma in i bostadskvarteren i landet. Dessutom kan skadliga ämnen skada träd och andra grönområden. Därför kommer det att vara ganska svårt att hitta den perfekta platsen på lässidan, och dessutom är det rent individuellt för varje hus. De resulterande produkterna kan förvaras i källaren, så länge rummet är torrt och svalt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning och skötsel

Ett ordentligt rökhus bör ta hänsyn till tre huvudpunkter, och sommarboendet, när man bygger en sådan struktur, bör också komma ihåg dem. För det första måste enhetlig uppvärmning och rökning utföras i rökrummet. För det andra bör själva röken för rökning vara mycket lätt, inte innehålla skadliga ämnen och tunga sönderdelningsprodukter som kan ge köttet en obehaglig smak. För det tredje måste strukturen förseglas för att säkerställa en enhetlig penetration av rök i alla köttlager; ytterligare rökgeneratorer kan tjäna samma syfte.

Bild
Bild

Förresten, rökgeneratorn kan monteras på egen hand. En kropp är gjord av en metallburk, ett hål borras från botten för tändning av spån och den övre delen är tätt stängd med ett lock. En kylare från en dator kan bli en kompressor. Hela strukturen monteras med svetsluft, och sedan återstår bara att antända sågspån eller flis och slå på kylaren. Det speciella med rökgeneratorn är att den inbyggda kylaren inte driver ut röken utan drar den. Därför måste den anslutas direkt till rökeriet.

Sug är en förutsättning för rökning . Det räcker inte att bara placera produkten i en kammare fylld med rök. Annars kommer köttet / fisken helt enkelt att avdunsta, vilket resulterar i att det får en obehaglig eftersmak. Detta är avgörande för kallrökning; vid varmrökning är allt lite annorlunda, men du bör fortfarande följa denna regel.

Bild
Bild

För att ge köttet en rik smak bör du särskilt ägna dig åt valet av rätt trädslag, vars stockar kommer att vara mest doftande när de bränns.

Till exempel bör du inte använda uteslutande björkstockar i rökeriet, eftersom köttet kan få en oönskad bitter eftersmak . Och björkstockar måste först skalas från bark. Det är också strängt förbjudet att använda barrträd för rökning. Detta beror på det stora hartsinnehållet. Det är bäst att lägga till kvistar av enbär och körsbärsblad till stockarna: de kommer att ge en behaglig smak till köttet. Om det finns ett behov av att ge köttet en viss färg kan du också använda vissa trädslag. Mahogny ger köttet en gyllene nyans, al och ek ger en mörkgul färg och lövträ ger en gyllengul ton.

Bild
Bild

I allmänhet har fruktträd som äpplen och päron och körsbär de trevligaste dofterna. Detta är särskilt bekvämt för trädgårdsmästare, som kan använda gamla trädgrenar för ett rökhus direkt från deras webbplats.

Olika trädslag används också för olika typer av rökt kött: även om den här typen av träd inte växer i din sommarstuga kommer det inte att vara svårt att köpa rätt chips i butiken. Så, alchchips är fortfarande den mest mångsidiga, på vilken nästan allt kött, bacon, fisk och till och med grönsaker röks. Ekspån används främst för rött kött och vilt. Willow och björk, som har en specifik bitter smak, används för att röka storvilt som älg eller björn. Och på de mjukaste körsbären och äpplen röks ost, nötter, grönsaker och frukt.

Bild
Bild

Ved och träbitar som läggs till härden för doft bör inte vara mer än 5-10 cm stora. Större bitar är svårare att värma upp till den grad att de börjar förkolna.

Innan du sätter stocken på elden är det inte överflödigt att fukta den något: råvirke producerar riklig rök, vilket är mycket viktigt för rökare. Överdriv det dock inte med befuktning: om det genereras för mycket ånga kommer produkterna att blötläggas, vilket minskar hållbarheten avsevärt. Dessutom, för att få god riklig rök, efter bildandet av kol i ugnen, är det värt att stänga rörventilen. I detta ögonblick slutar aktiv förbränning, men sågspån, som bildar rök, börjar ulma.

Bild
Bild

För att förbättra produktkvaliteten är det bäst att förse elden med en aktiv syretillförsel. Samtidigt är det omöjligt att tända flamman i rökeriet: det är viktigt att veden smälter, men inte brinner.

Det är mycket viktigt att förse rökprodukter med en kontinuerlig tillförsel av rök från tillagningens början till slutet . Detta bör beaktas när kött- eller fiskbitar av olika storlekar placeras i rökeriet: små kommer att vara klara mycket tidigare än stora. För det senare kommer det att vara nödvändigt att dessutom hälla sågspån och spån i pallen och därmed bibehålla en konstant temperatur. Glöm dock inte bort risken för överrökning av produkterna: processen måste övervakas noggrant och regelbundet kontrolleras för beredskap.

Ett annat sätt som avsevärt påskyndar rökprocessen är förberedande kokning av kött eller ister i vatten med salt och kryddor.

Bild
Bild

Den optimala temperaturen inne i rökkammaren bör variera mellan 60-90 grader Celsius. Även utan temperatursensorer är det ganska enkelt att justera temperaturen: vattnet i en liten behållare placerad på locket på rökkammaren ska inte koka. För kallrökning väljs något lägre temperaturer, för varmrökning - högre, ibland upp till 120 grader Celsius.

Förresten, du kan röka inte bara kött, fisk, bacon eller korv . Rökta nötter, grönsaker och frukter har intressanta smaker. Röda ostar är också värda att nämnas. Allt beror på temperaturen inne i rökeriet och sågspån och flis som används inuti.

Bild
Bild

Innan rökningsproceduren är det bättre att placera produkterna en tid i ett separat torkskåp, vilket gör att du kan bli av med överflödig fukt och därmed öka produktens hållbarhet. Det är lätt att göra det själv: ta bara en voluminös låda med ett tätt förseglat lock, på vars sida en fläkt sätts in. Innan du lägger produkten i skåpet är det bättre att försalta den. I garderoben kommer han att behöva spendera från en till tre dagar tills det är helt torrt.

Stora stationära rökhus kan endast installeras i landet eller, om du bor i den privata sektorn, på ditt eget hem. Sådana strukturer kräver mycket ledigt utrymme, dessutom producerar de mycket rök som kan skada växter, komma in i huset och störa grannar.

Bild
Bild

Innan den aktiva driften av rökeriet påbörjas görs ett förfarande för "rökning" utan mat. Tack vare detta är kammaren mättad med den naturliga lukten av eldstaden och maten kommer att få den bästa smaken och aromen i framtiden.

Rekommenderad: