Ammoniak För Morötter: Kan Du Vattna Mot Morotflugor? Matningsförhållanden. Hur Hanteras Skadedjur Av Morötter Med Ammoniak?

Innehållsförteckning:

Video: Ammoniak För Morötter: Kan Du Vattna Mot Morotflugor? Matningsförhållanden. Hur Hanteras Skadedjur Av Morötter Med Ammoniak?

Video: Ammoniak För Morötter: Kan Du Vattna Mot Morotflugor? Matningsförhållanden. Hur Hanteras Skadedjur Av Morötter Med Ammoniak?
Video: Morötter Stora sjukdomar, skadedjur och deras hantering 2024, Maj
Ammoniak För Morötter: Kan Du Vattna Mot Morotflugor? Matningsförhållanden. Hur Hanteras Skadedjur Av Morötter Med Ammoniak?
Ammoniak För Morötter: Kan Du Vattna Mot Morotflugor? Matningsförhållanden. Hur Hanteras Skadedjur Av Morötter Med Ammoniak?
Anonim

Hur goda och friska är saftiga morötter. Sällan, vem odlar inte denna friska grönsak i sin trädgård. Även om det vanligtvis inte uppstår problem med odlingen av denna trädgårdsgröda, kan användningen av ytterligare jordbrukstekniker dock ge dig en bättre kvalitetsgröda i stora mängder. En av dessa tekniker är introduktionen av ammoniak som gödningsmedel. För att förfarandet ska vara fördelaktigt utförs det vid en viss tidpunkt och med hänsyn till läkemedlets egenskaper.

Bild
Bild

När används den?

För många är det mycket viktigt att äta ekologiska livsmedel som är nitratfria. Genom att använda ammoniak som gödningsmedel kan du få en saftig söt och samtidigt hälsosam produkt som bara kommer att gynna kroppen.

För tillväxt och utveckling av växter behövs kväve. Detta element är särskilt viktigt i de tidiga stadierna, när växterna fortfarande är väldigt unga och inte har hunnit bli starkare.

Användningen av ammoniak kommer att medföra många fördelar:

  • den innehåller kväve, vilket gör grönska ljusare;
  • hjälper till att mätta jorden med det nödvändiga spårelementet;
  • kommer att skydda trädgården från invasion av myror och andra insekter, som en björn, kommer att skydda den från en morotfluga;
  • eliminerar markens försurning;
  • kommer att ta bort skuggan av topparna ovanliga för morötter.
Bild
Bild

Lösningar med ammoniak i kompositionen absorberas mycket bättre av växter än andra föreningar. Det är viktigt att inte överdriva det med befruktning, för att inte få en oönskad effekt.

Det bör finnas en åtgärd i allt, inklusive när man applicerar gödningsmedel.

Det är lämpligt att lägga till lösningen:

  • när gula blad visas på toppen;
  • om bladen har blivit mycket mindre;
  • med gallring av stammen och dess bräcklighet;
  • om det finns tecken på skador på växten av skadedjur;
  • när växten slutar växa.
Bild
Bild

Ammoniak används inte för profylax; det är ett botemedel mot ett specifikt problem. Många använder ammoniak inte bara som ett gödningsmedel, utan också som en repeller mot insekter och gnagare.

Med hjälp av ammoniak bör man inte glömma att om detta gödselmedel missbrukas kan du få frukt med en hög koncentration av nitrater . Att äta dem i mat orsakar ofta förgiftning. Om du överdriver det med detta gödningsmedel kan du få en frodig grön buske, men små frukter. Med ett överskott av kväve ökar också risken för svampsjukdomar.

Bild
Bild

Recept

Införandet av ammoniak är fruktbart för morötter utan tillsatser, även om många föredrar att applicera produkten tillsammans med annat gödningsmedel. Med hjälp av folkrecept kan du inte bara få en bra skörd av morötter, utan också bli av med insekter som förstör rötterna . Hur man spädar produkten korrekt och vad dosen ska vara kommer att diskuteras vidare.

Med hjälp av medlet som gödningsmedel för morötter eller andra försvagade trädgårdsgrödor, bör en lösning med olika koncentrationer beredas, beroende på hur försvagade växterna. Om en liten mängd kväve saknas, späds 20 ml av produkten i 10 liter vatten . Om en stor dos krävs, fördubblas koncentrationen av lösningen.

Torv-ammoniak toppdressing gör att du kan få mer kväve. För framställning blandas torv, alkohol, fosfatsten och ruttnad gödsel. För 1 kvm mätare använd 10 kg av den färdiga blandningen.

Bild
Bild

För att få en näringsblandning av hög kvalitet som påskyndar tillväxten späds ammoniak ut med gödsel (ruttnat) i förhållandet 1 till 5.

För att bearbeta morötter i trädgården måste du:

  • förbereda inventering i form av en vattenkanna;
  • gör en blandning genom att ta 20 ml ammoniak och en hink med vatten.

Den högsta tillåtna dosen är 10 ml ammoniak per liter vatten.

Med kvävsvält kan du öka antalet bevattningssessioner med en klassisk blandning bestående av 10 liter vatten och 100 ml alkohol. Morötter matas på morgonen eller på kvällen.

Bild
Bild

Hur man använder?

Kväveföreningen används vanligtvis under växttillväxt, medan det är lämpligt att vattna plantorna med medlet i själva roten för att förhindra att droppar faller på de unga bladen. Om du bara sprayar växten, avdunstar kvävet snabbt och behandlingen blir praktiskt taget värdelös.

Bladdressing används efter bildandet av frukter på växterna . Det är nödvändigt att vattna trädgården med morötter när det inte finns sol, annars kommer produkten att avdunsta. Tidig morgon eller kväll är ett bra vattningsalternativ. Det är också lämpligt att välja lugnt väder.

När du använder en lösning med hög koncentration görs vattning vid roten, och sedan bör trädgården vattnas väl med rent vatten.

Det är önskvärt att utföra arbetet med en spray

I frånvaro, använd en vanlig kvast, som doppas i den beredda lösningen och skakas sedan över plantorna.

Bild
Bild

Pestkontroll

Ammoniakbehandling kommer att hålla skadedjur borta. Denna produkt har en skarp lukt, obehaglig för insekter, såsom bladlöss, björn, myror, morotfluga.

För att förbereda ett behandlingsmedel behöver du bara ammoniak (1 msk. L.) och en hink med vatten

Bladlöss är en oväntad gäst för många trädgårdsmästare, och ibland är det inte lätt att bekämpa det. Glöm inte att förutom bladlöss är det också nödvändigt att bli av med myror, som bara bidrar till spridningen av bladlöss. Den obehagliga lukten av ammoniak kan befria växter inte bara av bladlöss, utan också av myror.

För att förbereda ett bladlössmedel måste du:

  • ta en hink med vatten;
  • tillsätt ammoniak (50 ml);
  • häll i lite flytande tvål eller riv vanlig tvål.
Bild
Bild

Tvål används så att lösningen kan ligga kvar på lövverket längre. Det är lämpligt att upprepa behandlingen efter ett tag för att säkert bli av med bladlöss och myror.

Så att myrorna inte längre stör dig måste du späda ut ammoniak (40 ml) i en stor hink vatten . Därefter ska du hitta en myrstack och fylla den med den beredda lösningen.

Många sommarboende vet inte hur de ska bli av med den skadliga björnen, vilket kan orsaka betydande skador på grödan. Hon älskar särskilt att gnaga morötter och kål. För att bli av med björnen är det värt att vattna trädgårdsbädden med en lösning med en hastighet av 10 ml ammoniak per 10 liter vatten.

Morotflugan är också en växtskadegörare . Kampen mot den utförs med en svagare lösning, bestående av 5 ml alkohol, utspädd i en hink med vatten. Detta recept är också lämpligt för en lökfluga.

För att bekämpa luraren måste du vattna morötterna med en lösning bestående av 25 ml ammoniak och 10 liter vatten. Sådant arbete utförs i början av juni två gånger.

Bild
Bild

Toppdressing

Bristen på kväve i morötter, som i andra växter, kan bedömas av försvagade skott, tillväxthämning, en förändring i topparnas färg samt utseendet på en svamp. Vid det första tecknet är det nödvändigt att mata växterna genom att vattna trädgården med den förberedda lösningen . Om du använder lösningen i stora mängder börjar morotstopparna växa mycket frodigt, men själva rotgrödan blir tunn, den blir blek. Om detta händer bör du överge införandet av kvävehaltiga föreningar under en viss period.

Goda resultat uppnås genom att blanda ammoniak med sågspån . En sådan toppdressing kommer att spela rollen som mulch och vara ett gödningsmedel. För att stärka växter och skydda dem från skadedjur och infektioner blandas sågspån med torv och ammoniak.

Bild
Bild

Felaktig användning av lösningen kan bränna stjälkarna och roten. Detta kan hända när plantorna vattnas med en hög koncentration av medlet.

I början av växtsäsongen, för att påskynda tillväxten av trädgårdskulturen, vattnas morötterna med ammoniak

  1. Det är nödvändigt att ta 50 ml ammoniak.
  2. Späd i 4 liter vatten.
  3. Häll upp i en vattenkanna.
  4. Vattning.

Trädgården vattnas från tidigt på morgonen eller kvällen, eftersom topparna kan brännas i starkt solljus.

Det rekommenderas att vattna exakt och inte spruta, annars sprutas mycket av den förberedda produkten helt enkelt i luften utan att träffa grödorna.

Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Gödningsanläggningar med detta medel bör endast utföras i öppna områden. Denna produkt är inte lämplig för växthus och växthus. När du väljer ammoniak för bearbetning av morötter bör du inte glömma att de arbetar med det, var försiktig:

  • det rekommenderas inte att använda detta läkemedel för personer med vegetativ dystoni;
  • blandning av ammoniak med andra ämnen kan leda till att farliga föreningar uppträder;
  • det är nödvändigt att späda ut läkemedlet endast i frisk luft;
  • det är viktigt att i förväg förbereda personlig skyddsutrustning i form av handskar, glasögon, masker och långärmade kläder;
  • Förvara ammoniak på en stängd plats oåtkomlig för barn eller djur.

Hållbarheten för ammoniak i en injektionsflaska är 2 år, i ampuller kan produkten förvaras i upp till 5 år.

Bild
Bild

Om obehag uppstår efter att ha arbetat med läkemedlet måste vissa åtgärder vidtas:

  • värm lite vatten och drick ca 1 liter;
  • ta 5-7 tabletter (beroende på trädgårdsmästarens vikt) aktivt kol och dricka;
  • lägg dig i soffan.

Om det inte blir bättre ska du kontakta en läkare

Kroppen kan reagera på olika sätt för förgiftning med ett ämne, men oftare börjar illamående, kräkningar, frossa och yrsel uppstå.

Om ammoniak kommer på huden, behandla området med rent vatten

Enligt många trädgårdsmästare är användningen av ammoniak nyckeln till att få en välsmakande skörd. Det är mycket viktigt, efter att ha valt detta läkemedel, att korrekt observera dosen, med hänsyn till rekommendationerna för användning, och också komma ihåg försiktighetsåtgärderna när du arbetar med det.

Rekommenderad: