Väggformning: Avtagbar För Monolitiska Väggar, Gjord Av Betong Och Metall, Beräkning Av Väggtryck, Installation. Hur Gör Man Det Själv?

Innehållsförteckning:

Video: Väggformning: Avtagbar För Monolitiska Väggar, Gjord Av Betong Och Metall, Beräkning Av Väggtryck, Installation. Hur Gör Man Det Själv?

Video: Väggformning: Avtagbar För Monolitiska Väggar, Gjord Av Betong Och Metall, Beräkning Av Väggtryck, Installation. Hur Gör Man Det Själv?
Video: Wall Forming 1 2024, Maj
Väggformning: Avtagbar För Monolitiska Väggar, Gjord Av Betong Och Metall, Beräkning Av Väggtryck, Installation. Hur Gör Man Det Själv?
Väggformning: Avtagbar För Monolitiska Väggar, Gjord Av Betong Och Metall, Beräkning Av Väggtryck, Installation. Hur Gör Man Det Själv?
Anonim

För närvarande vinner monolitisk konstruktion stor popularitet. Byggorganisationer överger alltmer användningen av tegel och armerade betongblock. Anledningen är att monolitiska strukturer ger breda planeringsalternativ och minskar arbetskostnaderna. När man börjar bygga är det viktigt att installera väggformar. Tillförlitligheten i den framtida strukturen beror på detta.

Bild
Bild

Beskrivning

Formen är en prefabricerad ram utformad för gjutning av betongbruk med dess ytterligare stelning och bildandet av en monolitisk vägg. Under konstruktionen av en byggnad eller struktur måste formen uppföras . Detta är nödvändigt för att kunna arbeta med flytande betongbruk. Enkelt uttryckt, med den beskrivna strukturen kan du hålla den gjutna betongen tills en monolitisk vägg bildas.

Formen används inte bara för att gjuta grunden, utan också för konstruktionen av monolitiska strukturer . Tack vare denna design kan byggnader av valfri geometrisk form uppföras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av formning är det möjligt att avsevärt öka bärighet i alla byggnader.

När du installerar någon form av formkonstruktion är det nödvändigt att följa monterings- och installationsreglerna. Arbetet måste utföras av kvalificerade medarbetare.

Vid dåligt utfört arbete vid betonggjutning kan deformation av konstruktionen eller dess fullständiga förstörelse inträffa . I detta fall kommer kunden att drabbas av allvarliga materiella förluster. Sådana konsekvenser uppstår när man lägger en liten formning. En dåligt installerad konstruktion av en byggnad i flera våningar leder till mänskliga skador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Alla typer av formkonstruktioner har sina egna fördelar och nackdelar. Låt oss titta närmare på egenskaperna hos de mest populära typerna av formar.

Trä

Träformar är den vanligaste typen som används i privat konstruktion. Fördelen med detta alternativ kan betraktas som en låg kostnad, enkel installation, enkelhet.

Denna design har emellertid också nackdelar. Sådan formning kan inte användas vid konstruktion av hus över en våning . Det är inte heller lämpligt för objekt med komplex arkitektur och stora områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

Denna formning är idealisk för byggnader med komplex arkitektur. Byggnadsarbete med denna struktur gör det möjligt att hälla stora mängder betong, vilket avsevärt ökar arbetets produktivitet. Formen är återanvändbar.

Men det har också sina nackdelar:

  • för mycket vikt;
  • en kran krävs för installation;
  • hög kostnad.
Bild
Bild

Olika sorter

I modern konstruktion används en mängd olika material för konstruktion av formar. Dessa är trä-, metall- och expanderade polystyrensorter. De har också alla slags mönster. Formen är avtagbar, icke-flyttbar, prefabricerad, hopfällbar mobil. De varierar i storlek och tjocklek.

Tänk på de viktigaste typerna och materialen från vilka installationen av formkonstruktioner oftast utförs

Bild
Bild

Trä

Den är gjord av träskivor, brädor, vattentät plywood, virke. Sådan formning används en gång . Den kan fästas på spikar eller skruvar. Denna design är lämplig för konstruktion av små byggnader och strukturer. Dess främsta fördelar är låg kostnad och enkel montering.

Träformning kan monteras för hand . Det kräver inte stora kostnader, ekonomi och ansträngningar. Monteringen av denna struktur kräver inte inblandning av ytterligare utrustning.

Bild
Bild

Justerbar

Tillverkad i industriell produktion av stålplåt eller rullformade sektioner. Det finns en liten panel, den är lämplig för konstruktion av små byggnader och gjord av stora paneler - för konstruktion av höghus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glidande

Tillverkad på fabriken. Det är en komplex struktur ansluten med klämmor. Denna formning kan lyftas till olika höjder med hjälp av en hydraulisk domkraft.

Bild
Bild

Metall

Om vi pratar om storskalig konstruktion kan man inte klara sig utan en metallformkonstruktion. Sådan formning har nödvändigtvis förstyvningsribbor, vilket gör att den tål mycket tunga belastningar.

För konstruktion av väggar används stålformning . Det är mer hållbart än aluminium. Aluminium är ett mjukt material, så det kan inte göra jobbet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen med metall är vikten, så en kran krävs för att installera metallformen. Fördelen med att bygga monolitiska byggnader är att det förenklar inredningen avsevärt . Byggnader konstruerade på liknande sätt innebär lägre finansiella kostnader jämfört med en tegel- eller blockbyggnad.

Expanderad polystyren

Det speciella med denna formning är den enkla och snabba monteringsmetoden. Detta kräver inte inblandning av teknik. Flera personer kan montera strukturen. Fördelarna med detta material inkluderar också låg kostnad, möjligheten att bygga en byggnad av vilken konfiguration som helst, och dessutom är det bra buller och värmeisolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktion plywood

Den består av flera lager faner pressade ihop. Eftersom materialet har en slät yta är betongväggen helt plan.

Bild
Bild

Beam-akterspegel

Denna typ av struktur är avsedd för konstruktion av monolitiska strukturer av vilken komplexitet som helst, liksom golv. En sådan struktur består av träplankor anslutna med metallstänger med en I-profil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Runda

Denna typ av formning är populär för att bygga fasader och pelare. Rund (vertikal) design är oumbärlig för konstruktion av strukturer med en komplex arkitektonisk design.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ingen universell formtyp. Den väljs i varje enskilt fall. Detta tar hänsyn till jordens sammansättning, klimatförhållanden, grundvattennivån.

Hur man använder

Olika typer av väggformar används för olika ändamål. Fundera över hur du använder några av alternativen.

  • Trä . De används främst vid konstruktion av privata hus, uthus, garage, små byggnader och strukturer. För montering av sådan formning använder vissa byggare materialet en andra gång, förutsatt att det är i gott skick, liksom förmågan att motstå trycket från den gjutna betonglösningen. Denna typ av struktur kan enkelt tas bort efter att betongen har härdat. För att den gjutna väggen ska vara helt slät är insidan av formen klädd med plastfolie. Vid användning av polyeten är det också lättare att ta bort skivan utan att skada väggen. Denna design kan vara lätt. För tillförlitlig fixering av strukturen på platsen för dess användning installeras stöd från en stång.
  • Expanderad polystyren . Denna design har ett brett spektrum av applikationer. Det är lämpligt både för byggandet av flervåningshus och för byggandet av privata hus. Designen är lätt. Formning av denna typ används för att ge en struktur en komplex konfiguration. Återanvändning av formen är dock inte möjlig.
  • Metallisk . Metallkonstruktioner används vid konstruktion av monolitiska byggnader och strukturer i flera våningar för konstruktion av stora byggprojekt (broar, tunnlar, produktionsverkstäder). Med hjälp av en metallformkonstruktion kan du skapa byggnader med komplexa och krökta element. Eftersom den är särskilt hållbar gör metallen som används vid tillverkningen av formen det möjligt att använda strukturen många gånger.
  • Plast . Den används för alla typer av konstruktion. Den är lätt i vikt. Installation kräver inte inblandning av anläggningsutrustning.
  • Beam-akterspegel . Dess användning gör det möjligt att bygga armerade betongkonstruktioner i olika former. Ett sådant formsystem gör det möjligt att uppnå betong av hög kvalitet. I vissa fall, vid användning av sådan formning, krävs inte ytterligare fasaddekoration.
Bild
Bild

Montering

Utformningen av vilken form som helst börjar med objektets layout i programmet. Innan du fortsätter med installationen av formen är det nödvändigt att förbereda platsen där den kommer att installeras. Det ska vara helt plant, inte ens ha mindre nedgångar eller höjder.

För detta kontrolleras installationsplatsen med hjälp av en byggnadsnivå, och vid ett större föremål används professionell utrustning (nivå). Efter det kan du börja montera strukturen. Beräkningarna måste vara korrekta för en säker installation.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att starta installationen med montering av brädorna . De måste fästas tillsammans med anslutande fästelement. Därefter kontrolleras fästningens tillförlitlighet. Det är nödvändigt att se till att alla komponenter och delar av formen sitter ordentligt ihop och inte har sprickor mellan panelerna. I framtiden måste väggarna kläs med plastfolie. Detta är nödvändigt för att förhindra flöde av betongbruk.

För att stärka strukturens väggar installeras sedan ytterligare stöd längs omkretsen. Således blir sköldväggen mer tillförlitlig. Vart i risken för strukturellt misslyckande i processen med gjutning av betongbruk blir minimal.

Bild
Bild

Formen på basen måste installeras enligt vissa regler . När du installerar stödstrukturen används enheter - en häl och en hängslen. Den angivna formen monteras så att hälen vilar på basen. Därefter måste denna del fixas. Det är bekvämare att göra detta med pluggar. Sedan är hälen inriktad och säkert fixerad.

Byggnadsarbetets kvalitet beror på korrekt installation och val av formmaterial. Detta är det första, men samtidigt ett av huvudstadierna.

Rekommenderad: