Motorkultivator (46 Bilder): Hur Väljer Man Ett Sommarboende? Recension Av De Bästa Tillverkarna. Fördelar Och Nackdelar. Var Tillämpas Det?

Innehållsförteckning:

Video: Motorkultivator (46 Bilder): Hur Väljer Man Ett Sommarboende? Recension Av De Bästa Tillverkarna. Fördelar Och Nackdelar. Var Tillämpas Det?

Video: Motorkultivator (46 Bilder): Hur Väljer Man Ett Sommarboende? Recension Av De Bästa Tillverkarna. Fördelar Och Nackdelar. Var Tillämpas Det?
Video: MOTOKULTIVATOR GRILLO 107 D 2024, April
Motorkultivator (46 Bilder): Hur Väljer Man Ett Sommarboende? Recension Av De Bästa Tillverkarna. Fördelar Och Nackdelar. Var Tillämpas Det?
Motorkultivator (46 Bilder): Hur Väljer Man Ett Sommarboende? Recension Av De Bästa Tillverkarna. Fördelar Och Nackdelar. Var Tillämpas Det?
Anonim

En motorodlare är en oersättlig assistent för människor som tar hand om trädgården och grönsaksgården. Den angivna jordbruksmaskinen har många funktioner och utför många uppgifter. Det finns många modeller av motorkultivatorer på den moderna marknaden: från ganska enkla till mycket kraftfulla.

Bild
Bild

Vad det är?

Innan du går vidare till en detaljerad undersökning av motorodlarnas egenskaper, bör du först och främst ta reda på vad det är. Så, en motorodlare är en lätt jordbruksmaskin som används för att ploga och odla marken med hjälp av speciella skärare och vissa redskap.

Denna teknik är en riktig "livboj" på tomter i olika storlekar.

Det hjälper till att snabbt och smidigt plöja eller lossa marken, samt förbereda lämpliga fåror och utföra högkvalitativ harvning av marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns många sorter av denna jordbruksmaskin. Många trädgårdsmästare / trädgårdsmästare tillgriper dess användning.

Sådan utrustning är idealisk för landarbete i landet.

Design egenskaper

Sådana populära jordbruksmaskiner som en motorodlare är sammansatta av ett antal nödvändiga delar.

  • Ram.
  • Förbränningsmotor som körs på bensin. Det kan vara två-takts eller fyrtakt.
  • Tank avsedd för bensin eller för olja-bensinsammansättning (sådana tankar är utrustade med modeller av motorodlare "Mole").
  • U-formad manuell enhet med kontrollhandtag fixerade på den.
  • En rotor som krävs för fixering av skär som skiljer sig åt i sitt direkta syfte.
  • En enhet av fäste för att säkra öppnaren och tillbehöret. Tillbehör inkluderar föremål som öppnare eller vagnfästen.
  • Hjul. Det finns modeller med ett, två eller tre hjul.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den viktigaste enheten i denna motorcykel är naturligtvis motorn.

Enheter som tillverkats av amerikanska, italienska och japanska företag är med rätta erkända som högsta kvalitet och mest pålitliga enheter. Dessa motorer är utrustade med kultivatorer av högsta kvalitet. I det här fallet kan själva tekniken produceras av ett annat märke än motortillverkaren.

Funktionsprincip

Innan du går till affären för en lämplig och högkvalitativ odlare, bör du ta reda på vad dess driftsprincip är. Huvudjobbet med denna teknik är att effektivt lossa jorden. Detta görs med hjälp av speciella stjärnformade skär. Till skillnad från en enkel plog vänder inte skäraren jordlagret, därför bidrar det inte till jorderosion.

Behandlingen av webbplatsen med användning av sådana motorfordon erkänns med rätta som mer progressiv och säkrare. Mannen själv styr denna enhet. Han måste följa tekniken och styra den med hjälp av en n-formad böjd del med handtag installerade på den.

Bild
Bild
Bild
Bild

På handtagen som används för att styra utrustning är speciella kopplingsspakar, en växelströmställare (både bak och fram) fixerade. Närvaron av en backväxel i konstruktionen krävs i de situationer då fräsarna börjar fastna i tät eller stenig mark i ett nyckfullt område. När utrustningen matas tillbaka kommer det att vara möjligt att förhindra en allvarlig nedbrytning av fräs eller transmission (reparation av dessa element kan kosta en snygg summa, så det är bättre att undvika deras haverier).

Samtidigt som jorden lossnar krossas ogräsrötterna

Bild
Bild

Speciella skivfräsar kan också monteras på rotorn. Dessa delar kan gräva ett spår i vilket det då är bekvämt att plantera potatis.

Banbrytande bearbetning kommer också att vara enkelt och problemfritt. Därefter kommer det att vara möjligt att fylla den med jord igen, byta plats vänster och höger skivskärare. Dessutom är de senare detaljerna idealiska för att skapa snygga sängar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av de viktigaste komponenterna i en motorkultivator är en sådan detalj som öppnaren. Det är en rektangulär metallstav. Den är monterad på en ram med fasta skär. Detta element spelar en bromsande roll, vilket tvingar skärarna att sjunka djupare ner i den behandlade jorden.

Genom att ställa in öppnarlängdsparametern kommer det att vara möjligt att justera skärdjupet med skäraren av en jordbit.

Om utrustningen inte innehåller en, utan två skär, kommer de att ge utrustningen ytterligare manövrerbarhet. Kultivatorn kommer att manövrera när en person trycker på vänster och höger sida av handtaget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se är principen för denna teknik ganska enkel och okomplicerad. För att klara det medan du odlar marken behöver du inte ha särskild kunskap eller rik erfarenhet av sådana trädgårdsförfaranden.

Olika sorter

Som nämnts ovan representeras inte kultivatorn av en enda modell. Flera sorter av denna användbara teknik finns på marknaden. Alla moderna motordrivna kultivatorer kategoriseras efter storlek och vikt.

Det finns sådana alternativ för en sådan teknik:

  • ultralätt (vikten på dessa enheter överstiger inte 15 kg);
  • lungor (deras vikt överstiger sällan 40 kg);
  • genomsnitt (vikten på dessa modeller varierar från 45 till 60 kg);
  • tung (dessa modeller väger mer än 60 kg).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I grund och botten är motorodlare från kategorin från de lättaste till de tyngsta utrustade med motorer, vars ökande effekt varierar från 1,5 till 10 liter. med. Men det händer också att serien (förutom tunga föremål) kompletteras med en enmotors motor (2 hk). Detta beror på det faktum att en viss vikt krävs för de angivna motorfordonen för ett tillräckligt imponerande tryck på den odlade marken.

Om denna siffra är otillräcklig kan kultivatorn ofta studsa medan han arbetar i tätare markområden.

Bild
Bild

Den småskaliga mekaniseringsparken omfattar inte bara motorodlare, utan även motorblock nära dem i design. Ibland klassas de som tunga odlare. Dessa typer av teknik har ett antal skillnader från varandra. Det finns ingen anledning att förvirra dem.

Motoblock kännetecknas inte bara av en mer imponerande vikt, utan också av en kraftfullare drivning. Den grundläggande skillnaden mellan dessa två enheter ligger direkt i deras design.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompakta, ultralätta versioner av motorkultivatorer är mycket populära idag .… Denna bärbara och lätta utrustning väger mellan 10 och 15 kg.

Med hjälp av sådana enheter är det mycket bekvämt och enkelt att ta hand om rabatter, rabatter, gräsmattor, växthus och växthus.

Ultralätta kultivatorer kan också vara utmärkta hjälpare vid underhåll av små trädgårdar.

Denna teknik har ett antal särdrag:

  • ultralätta enheter är mycket manövrerbara, vilket innebär att de är lätta att arbeta med;
  • fångstbredden för dessa enheter varierar från 20 till 30 cm;
  • de kommer lätt in i ganska trånga och svåråtkomliga områden;
  • dessa modeller klarar av att lossa jorden mellan raderna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Man måste dock komma ihåg att ultralätta anordningar inte är lämpliga för arbete på stora och försummade tomter där det finns en stor mängd ogräs. Penetreringsdjupet för dessa enheter är bara 10–12 cm. Detta räcker bara för att lossa det övre jordlagret och ta bort små ogräs.

Den angivna jordbruksmaskinen är inte bara bensin. Det finns också bilar med elmotorer. Dessa exemplar drivs av ett stationärt elektriskt nätverk via en lång lindad kabel.

Du kan hitta på rea och sådana kopior som körs på batterier. Trots bekvämligheten med att använda sådana alternativ visar det sig faktiskt att bensinmodeller är mer ekonomiska.

Bild
Bild

Ultralätta enheter är utrustade med tvåtakts- och fyrtaktsmotorer. Vanligtvis överstiger motoreffekten i dessa modeller inte 2 hk -märket. med.

Experter rekommenderar att du köper exakt fyrtakts kopior, eftersom de är mer kraftfulla och pålitliga.

När det gäller tvåtaktsodlare-de "äter" mycket mer bensin, arbetar med stort buller och de slits ut mycket snabbare än fyrtaktsodlare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljusa exempel inkluderar motorodlare, vars vikt är från 30 till 40 kg. De är idealiska för procedurer på tomter där det inte finns en alltför problematisk och välskött bas .… Sådana enheter används för att lossa det övre jordlagret och förbereda marken för grönsaksplantering.

Markgreppets bredd i lätta varianter är större än ultralätts och når 50 cm.

Det är ingen mening att använda lätta motorodlare för att förbereda mark, vars areal är mer än 8 tunnland - det kommer att bli en mycket svår och lång process.

För radavstånd på 50 cm är detta därför en onödig breddsparameter det rekommenderas att välja sådana modeller där det finns möjlighet att begränsa greppet genom att minska antalet skär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Parametern för lossningsdjupet för denna motorkultivator kan nå 15–20 cm. Naturligtvis beror många fakta på den specifika jordtypen, dess skick och rotationen hos själva fräsarna. Lätta modeller gör ett bra jobb med att odla jungfruliga marker eller nyckfull lerjord.

Precis som ultralätta är lätta enheter utrustade med tvåtakts- och fyrtaktsmotorer. Deras effekt varierar från 2 till 4 liter. med. På grund av närvaron av en mer kraftfull och effektiv motor är prestandan hos sådana enheter flera gånger högre än de tidigare beskrivna alternativen.

Som i det första fallet är det här önskvärt att ge företräde till fyrtaktsenheter.

Bild
Bild

Denna teknik är relativt lätt, så det är lätt att flytta den från plats till plats. Låg vikt kan dock negativt påverka bekvämligheten med att arbeta på marken: när det stöter på ett hinder (till exempel en sten eller en tät rot) kan kultivatorn börja hoppa upp ur marken.

Mästare rekommenderar att du köper utrustning från denna kategori med maximal vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lätta motorkultivatorer är utrustade med speciella fräsar. I vissa modeller finns det även tillägg i form av en kullare och en plog. Oftare på rea finns det alternativ med en hastighet. Vissa enheter har också en omvänd hastighet, på grund av vilken utrustningen kan vara mycket mer manövrerbar, i ett tätt planterat område.

Rörande populära medelstora motorodlare - deras vikt varierar från 40 till 60 kg … På grund av sin massa är denna teknik mer stabil, den studsar inte när man möter vissa inneslutningar i marken. Därför är det enkelt och enkelt att arbeta med dessa enheter. Det tar mindre tid att förbereda jorden.

Bild
Bild

Här når infångningsbredden 85 cm. På grund av denna indikator är det tillåtet att använda medelstora enheter under förhållanden med tillräckligt stora tomter. Deras område kan överstiga 10 tunnland. Men vi måste komma ihåg det utrustningens manövrerbarhet under svåra förhållanden riskerar att minska avsevärt … Det kommer att vara mycket obekvämt att bearbeta marken mellan rader och i trånga områden.

När det gäller plöjningsdjupet - här finns en indikator på 25-30 cm. Fräsarna i den här tekniken lossar inte bara jorden bra utan låter också enheten gå framåt. Alla medelstora kultivatorer drivs av fyrtaktsmotorer med en kapacitet på 4 till 6 liter. med … Dessa enheter har inte bara framåt, utan också backväxel.

Bild
Bild

I ett antal sådana enheter finns ett tillägg i form av en mycket bekväm kedjeväxellåda med imponerande effektivitet. Medelstora kultivatorer kan användas i kombination med redskap som en liten plog, gräsklippare eller harv.

Tekniken i denna kategori är den mest populära och utbredda. Det väljs av många sommarboende och trädgårdsmästare. Men när det gäller att plöja jungfruligt land kommer dessa enheter inte att fungera, eftersom deras mekaniska komponent inte kan skryta med hög hållfasthet och tillförlitlighet. Fräsarna finns där i den främre delen, som i exemplen som beskrivs ovan, och detta ökar avsevärt sannolikheten för att de går sönder vid ett "möte" med hinder i marken.

Bild
Bild

De riktiga tungvikterna är motorkultivatorer från kategorin tunga jordbruksmaskiner. Deras vikt kan överstiga 60 kg .… Det kommer att krävas mycket styrka och energi att använda sådana modeller.

Det är nödvändigt att justera djupet på dessa enheter med ett speciellt handtag. Det genomsnittliga plöjningsdjupet är 30 cm, som för medelgruppsodlare, men arbetsbredden når 100 cm.

Bild
Bild

Tunga enheter utrustade med en kraftfull fyrtaktsmotor kan rymma 6 till 10 liter. med. Kutarna i sin design är på baksidan, vilket gör dessa modeller är mer pålitliga och mindre benägna att gå sönder … Dessutom har dessa tungvikter vanligtvis mycket stabila och stora hjul som gör att du kan arbeta på landet enklare och snabbare. De beskrivna anordningarna har flera hastigheter framåt och bakåt.

När det gäller ytterligare utrustning kan det finnas en plog, en kullare, en snöslunga, en vagn (dess bärighet kan nå 500 kg).

Tunga kultivatorer rekommenderas om du behöver ta hand om en stor trädgårdstomt. Huvudfokus för dessa modeller är dock att plöja jungfruliga jordar. Det är därför bönder och små jordbruksföretag så ofta vänder sig till driften av denna teknik.

Bild
Bild

Modellöversikt

Utbudet av olika odlare idag är större än någonsin. Du kan välja det bästa alternativet för både en liten och adlad, och för en stor, men försummad tomt.

Bild
Bild

Hyundai T850

Detta är en tillförlitlig bensindriven kultivator som är speciellt utformad för bakomgående traktorer. Den har en tvåaxlad motor med en ökad resurs. En sådan enhet är pålitlig och hållbar. Det skadas inte, även om bränsle av dålig kvalitet användes. Växellådan i denna modell är tillverkad i en monolitisk stålkropp. Det finns ett system för enkel manuell start av motorn. Alla styrdelar i denna enhet är placerade mycket bekvämt och ergonomiskt. De kan justeras i 4 olika lägen.

Denna enhet innehåller starka smidda fräsar med svängda knivar. Kanterna är utrustade med fasthållningar så att det är möjligt att bilda släta kanter och inte vidröra landningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Husqvarna TF 338

Detta är en motorkultivator av hög kvalitet från en världsberömd svensk tillverkare, vars produkter är mycket efterfrågade. Denna modell är utrustad med en kraftfull fyrtaktsmotor. Husqvarna TF 338 -kultivatorn har en extra stötfångare utformad för att skydda motorn under grävning och rörelse. Kylning i denna modell är klassisk - luft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföringen är kedja. Det finns två hastigheter bakåt och två framåt. Hjulen i denna modell är pneumatiska och profilen är ganska aggressiv. Husqvarna TF 338 kommer inte att glida eller gräva i jorden.

Bränsletanken har en imponerande volym på 4,8 liter. Samtidigt är förbrukningen ekonomisk, så utrustningen kan fungera länge utan ytterligare tankning. Kontrollpinnarna är bekväma och kan fällas ihop.

Bild
Bild

Hammer RT-65A

Detta är en mycket ekonomisk bensinodlare med en kapacitet på 6 liter. med. Bränsletanken i den är 3,6 liter, så den kan fungera länge utan tankning. Avgaserna i denna modell innehåller en minsta procentandel av skadliga ämnen. Motorn kyls här med flyg, och utrustningen startas med en manuell start.

Designen i sig är stabil, liten i storlek och justerbar i höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När du väljer en lämplig modell av en motorodlare bör du komma ihåg enkla tips och tricks som hjälper dig att välja den perfekta enheten.

  • Ta först reda på under vilka förhållanden du planerar att använda en sådan teknik. Om vi pratar om ett stort område med problemjord, måste du välja en mer kraftfull och tung modell. Om platsen är förfinad och du inte planerar att arbeta med kultivatorn för ofta, kan du klara dig med en ultralätt eller lätt enhet med låg effekt.
  • Var uppmärksam på byggkvaliteten på utrustningen. En motorodlare måste utföras samvetsgrant. Det ska inte finnas några skador eller lösa delar i den.
  • Köp endast märkesmodeller av hög kvalitet. Ja, de är dyrare, men de kommer att hålla längre och blir mer effektiva.
  • Ta denna teknik endast från specialaffärer.
Bild
Bild

Driftfunktioner

Byt olja i enheten var 100: e drifttimme.

Motoroljan måste vara lämplig för följande viskositetsgrad:

  • 10W30 - om du planerar att arbeta med utrustning under sommarsäsongen;
  • 10W40 - formuleringar som lämpar sig för utrustning som arbetar sent på hösten, vintern eller sval tidig vår.
Bild
Bild

Om enheten under en längre tid helt enkelt står och inte används (till exempel från förra säsongen), rekommenderar mästarna att tömma bensinresterna och sedan hälla i färskt bränsle.

Kontrollera då och då luftfiltret i din rorkult. Om det behövs måste det blåses ut eller ett nytt filter bör installeras om det gamla är för smutsigt. Växellådor i denna teknik är hopfällbara eller icke-hopfällbara. De senare är inte avsedda för ytterligare tjänster.

Om din modell innehåller en hopfällbar växellåda måste du övervaka smörjmedlets tillstånd i den.

Bild
Bild

Rengör ibland smuts från kedjebiten.

Rekommenderad: