Orkidéblomstjälk (14 Foton): Hur Ser Det Ut? Vad Händer Om Pedunkeln är Trasig? Hur Odlar Man En Orkidé Hemifrån? Hur Ser Han Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Orkidéblomstjälk (14 Foton): Hur Ser Det Ut? Vad Händer Om Pedunkeln är Trasig? Hur Odlar Man En Orkidé Hemifrån? Hur Ser Han Ut?

Video: Orkidéblomstjälk (14 Foton): Hur Ser Det Ut? Vad Händer Om Pedunkeln är Trasig? Hur Odlar Man En Orkidé Hemifrån? Hur Ser Han Ut?
Video: Как сделать 100 орхидей из одной без пасты Кейки 2024, April
Orkidéblomstjälk (14 Foton): Hur Ser Det Ut? Vad Händer Om Pedunkeln är Trasig? Hur Odlar Man En Orkidé Hemifrån? Hur Ser Han Ut?
Orkidéblomstjälk (14 Foton): Hur Ser Det Ut? Vad Händer Om Pedunkeln är Trasig? Hur Odlar Man En Orkidé Hemifrån? Hur Ser Han Ut?
Anonim

En blomstjälk är en speciell skott av en orkidé, på vilken knoppar dyker upp, varefter de förvandlas till vackra blommor. Det är viktigt att kunna känna igen peduncle vid första anblicken för att ge den rätt vård och förutsättningar.

Särdrag

Peduncle ser ut som en ganska lång och flexibel stam, som påminner om en fågel näbb. Så snart dess längd når ett visst värde börjar knoppar dyka upp. Under tillväxten kan stammen böja sig i olika riktningar och sedan sträva uteslutande uppåt. Vissa kryper ihop till en ring. Det är viktigt att skilja peduncle från andra delar av busken, eftersom det ibland måste klippas av omedelbart . Detta händer i fall där orkidén nyligen drabbats av en sjukdom eller precis har planterats. I detta fall behöver de ytterligare styrka för att växa.

Bild
Bild

En växts peduncle kan antingen bara ha dykt upp eller redan vara gammal. Den unga stammen är färgad ljusgrön eller ljusgrön. Den växer antingen uppåt eller något diagonalt och strävar mot solen. Den platta stammen har en skarp spets och få vågar. Efter slutet av blomningen ändras dess nyans från grönt till gulbrunt.

Vissa arter kan ha röda eller till och med djuplila nyanser. Så snart den sista blomman vissnar är det bättre att inte vänta på att stammen torkar, utan att klippa den till basen själv. En sådan lösning hjälper till att inte slösa kraften i anläggningen. Vissa trädgårdsmästare väljer dock att inte ta bort de gamla stjälkarna och förlitar sig på att de antingen kommer att blomma igen eller föda barn. I vilket skede av cykeln peduncle är belägen kan bestämmas av dess spets: en grön knopp kan fortfarande blomma, men en redan gulnad, svartad eller torkad knopp kan inte återställas.

Bild
Bild

När och var visas det?

Orkidén släpper ut en ung tunn peduncle från barmen - platsen där bladet möter stammen så mycket som möjligt. Med tiden förvandlas en liten pil till en fullfjädrad lång och flexibel stam, på vilken knoppar redan dyker upp. Detta i sin tur leder till det faktum att peduncle börjar sjunka. Det är viktigt att skilja peduncle från roten, som växer under bladen vid basen av busken, men ibland passerar mellan bladen. Dessutom är skottets spets spetsig, och vid roten är den rundad och trubbig . Pedunclens yta är ofta täckt med skalor, vilket inte kan sägas om rotsystemet.

Bild
Bild

Hösten anses vara den mest framgångsrika säsongen för utseende av stjälkar, men löv dyker upp under sommarmånaderna . Perioden från början av pedunclens bildande till omedelbar blomning varar inte för länge - cirka åtta veckor. Beroende på belysningssystemet kan detta gap förändras uppåt eller nedåt. Förresten, om orkidén samtidigt släpper både en pedunkel och ett nytt blad, ska du inte skära av varken det ena eller det andra - själva växten kommer att avgöra vad den kommer att utveckla vidare.

Det är värt att vara beredd att ibland, om temperaturregimen inte följs, bildas barn på orkidén istället för blommor. Det orsakas också av skada på rotsystemet, vars resultat är att näringstillförseln upphör.

Bild
Bild

Hur stimulerar han hans utbildning?

Om orkidén inte låter blomstjälkar under lång tid vid önskad tid på året är det nödvändigt att göra flera procedurer för att stimulera deras utseende. För det första är det viktigt att se till att blomman har en behaglig temperatur. För det andra skulle det vara en bra idé att konstigt skapa stressiga förhållanden för honom ett tag. Till exempel, minska avsevärt mängden vatten som används för bevattning, eller stoppa bevattningen helt efter blomningen börjar. Alternativt kan du också skapa en kortsiktig temperaturskillnad.

Även flera stressfaktorer kan kombineras: sänk temperaturen till 18 grader, minska dagsljuset med ett par timmar och stoppa bevattningen i mer än en vecka. Som ett resultat, när orkidén återvänder till sin vanliga livsmiljö, börjar den blomma.

Bild
Bild

Vård under tillväxt

När orkidén har släppt en pedunkel, måste den tas om hand på ett annat sätt. Det är viktigt att hålla en ganska hög luftfuktighet, som når 60% till 70%. Dessutom krävs regelbunden utfodring. Om möjligt bör odlingen ske i transparenta behållare: detta ger ytterligare en ljuskälla. Tillräcklig belysning är i allmänhet viktigt just nu, därför är det bättre under den kalla och dystra säsongen att installera ytterligare ljuskällor, till exempel fytolampor.

Bild
Bild

Detsamma gäller blommorna vid de norra fönstren.

Under peduncles växande period bör du inte flytta krukan eller ens vända den.

Temperaturen ska motsvara temperaturen i tropikerna, skillnaden mellan dag- och nattgrader är också viktig. Den optimala temperaturen under dagen är från 20 till 24 grader och på natten - från 15 till 18 grader. Orkidén måste definitivt skyddas från både drag och varma luftströmmar.

Att transplantera en blomma rekommenderas inte. Det är nödvändigt att vattna det under den första halvan av dagen med en uppvärmd vätska. Så snart de första blommorna dyker upp måste bevattningsfrekvensen minskas. Peduncle måste fixas med speciella rekvisita, annars kan det bryta corny med ett stort antal blommor. Befruktningen bör sluta så snart de första knopparna bildas. Slutsatsen är att deras antal inte kommer att öka även med regelbunden utfodring, men ett överskott av gödningsmedel kan negativt påverka utvecklingen av orkidén.

Bild
Bild

Hur odlar man en orkidé från en peduncle?

För att omvandla peduncle till en fullvärdig orkidé hemma är det nödvändigt att använda pedunclens sidoprocesser, som redan har rötter, det vill säga barn. Om du ger rätt vård kommer de att slå rot på en ny plats extremt snabbt. Blekta stjälkar används också för reproduktion. Med hjälp av en hormonell pasta som innehåller cytokinin i kompositionen kan du självständigt odla en bebis som sedan transplanteras. Efter att ha valt en hälsosam och stark blomma är det nödvändigt att noggrant skära av de torkade skalorna från en vilande knopp eller från en stamnod.

Följt av en nödvändigtvis desinficerad nål skapas en fördjupning med liten diameter, där lite pasta appliceras. Efter en tid, spenderad av orkidén i förhållanden med tillräckligt ljus och med införandet av kvävehaltiga förband, kommer nya barn att dyka upp.

Bild
Bild

Möjliga problem

Orkidén i sig är inte en särskilt ihållande blomma, därför är det viktigt att ta hand om stammen korrekt för att förhindra att obehagliga situationer uppstår. Vissa av dem kan dock inte korrigeras alls, och sådana stunder måste behandlas med förståelse. Till exempel, om en pil visas på fel ställe, kan ingenting göras åt det. Det återstår bara att vänta och observera plantans utveckling. I princip kan även en sådan fel blomma producera blommor eller en bebis.

Bild
Bild

Om stången gick sönder, till exempel under ett drag eller slarvig handling, måste den klippas av.

Skärets plats passerar över högsta möjliga njure och måste bearbetas efter antingen kol eller kanelpulver. När stammen har brutit helt, nästan vid basen, rekommenderas det fortfarande att klippa av den så att åtminstone en minimal skott kvarstår. I det fall då det är omöjligt att bilda en stubbe, den plats där pedunkeln bröt av, är det viktigt att bearbeta den igen med kanelpulver eller kol. Om orkidén inte torkar ut under skärpunkten fortsätter restaureringen normalt - snart är det möjligt att förvänta sig en upprepning av blomningen. Om peduncle torkar, måste trädgårdsmästaren vänta på att en ny kommer fram.

Bild
Bild

Om peduncle plötsligt slutade växa beror det troligtvis på felaktiga levnadsförhållanden. Det är nödvändigt att kontrollera och normalisera temperaturen och bevattningsregimen. Som ytterligare åtgärder rekommenderas att använda gödningsmedel eller tillväxtstimulerande medel.

Om klibbiga droppar uppträdde på orkidén, både på peduncle och på bladen, är orsaken antingen vattentäppning eller skadedjur eller en sjukdom. I detta fall rekommenderas det att börja med att bestämma lufttemperaturen och, om det behövs, sänka den, minska vattningen och sluta spruta, samt separera blomman från andra växter. Utseendet på klibbiga droppar är typiskt för bladlöss, fästingar, mjölkfiskar eller skalinsekter. I detta fall är omedelbar behandling nödvändig. En orkidé som drabbats av en fästing måste tvättas med tvätttvål, och i en situation med bladlöss måste jorden torkas ytterligare.

Bild
Bild

I båda fallen sprutas blomman regelbundet tills den är helt läkt. Dessutom rekommenderas att justera temperaturregimen, sedan det är de höga temperaturerna som främjar spridning av insekter . Av sjukdomarna är sådana symptom karakteristiska för mjöldagg. Behandlingen börjar med att sänka temperaturen och torka den vattentäta jordblandningen. Det rekommenderas också ett tag sänka luftfuktigheten . Slutligen måste Topsin-M bearbeta orkidén.

Bild
Bild

Förresten, ibland är klibbiga droppar ett symptom på normal transpiration, en naturlig process som beror på stora mängder näringsämnen.

I en sådan situation räcker det med att regelbundet torka av stammen, öka den låga temperaturen, minska mängden vattning och inte applicera gödselmedel.

Om orkidébladet har blivit gult, rekommenderas det att trimma ner det till levande (det vill säga grön) vävnad . Ytterligare händelser kan utvecklas i två riktningar: antingen stannar gulningen och en ny stjälk med knoppar börjar bildas på hampan, eller så kommer pedunkeln att falla av sig själv och en ny gren kommer att dyka upp nästa år

… Det är i alla fall ingen mening att oroa sig för en sådan situation och vidta nödåtgärder.

Rekommenderad: