DIY Byggnadsställningar: Hur Man Gör Dem Från Ett Profilrör Enligt Ritningarna? Tillverkning Av Trä, Storlekar På Hemlagad Ställning

Innehållsförteckning:

Video: DIY Byggnadsställningar: Hur Man Gör Dem Från Ett Profilrör Enligt Ritningarna? Tillverkning Av Trä, Storlekar På Hemlagad Ställning

Video: DIY Byggnadsställningar: Hur Man Gör Dem Från Ett Profilrör Enligt Ritningarna? Tillverkning Av Trä, Storlekar På Hemlagad Ställning
Video: LSF 09 - Scaffold 2024, Maj
DIY Byggnadsställningar: Hur Man Gör Dem Från Ett Profilrör Enligt Ritningarna? Tillverkning Av Trä, Storlekar På Hemlagad Ställning
DIY Byggnadsställningar: Hur Man Gör Dem Från Ett Profilrör Enligt Ritningarna? Tillverkning Av Trä, Storlekar På Hemlagad Ställning
Anonim

Byggnadsställningar är en mycket användbar struktur som sällan behövs för vägg- eller efterbehandling. Det är fullt möjligt att bygga sådana strukturer med egna händer. I den här artikeln kommer vi att ta reda på hur man gör det korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Innan du går igenom de steg-för-steg-instruktionerna för tillverkning av byggnadsställningar är det lämpligt att förstå vad sådana konstruktioner är.

I allmänhet är ställningar en speciell ramkonstruktion som är monterad från flera sektioner och komponentelement. Parametrarna för sådana komponenter är standardiserade i enlighet med internationella standarder.

Ställningar är viktiga för att skydda de arbetsprocesser som byggare står inför

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Ställningar finns i flera olika typer. Var och en av dem har sin egen design och funktioner. Låt oss titta närmare på de mest populära exemplen som används för konstruktion, efterbehandling och restaurering.

Kil … I sådana strukturer är de ingående elementen förbundna med varandra med hjälp av en speciell kilfixering. Dessa är mycket pålitliga konstruktioner av hög kvalitet. De klarar imponerande belastningar. Under drift visar kilställningar sig vara praktiska och praktiska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inramad … Huvuddelen av sådana strukturer är en stel ram. Oftast används en sådan struktur under förhållanden för målning och puts. Ramen i de aktuella strukturerna är ansluten med horisontella stöttor och diagonala anslutningskomponenter.

Bild
Bild

Stift … I sådana skogar är den främsta anslutningsnoden stiftet. Stiftkonstruktioner är mycket populära bland byggare eftersom de är extremt enkla att montera och kan demonteras direkt på byggarbetsplatsen. Det tar ofta 1 eller 2 dagar att bygga detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klämma … Om byggnaden där byggnadsarbetet planeras har en komplicerad struktur, kommer klämställningar att vara en utmärkt lösning. Fästmetoden i dessa modeller är professionell.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler

Byggnadsställningar är olika. Deras designfunktioner beror till stor del på det arbete som de används för .… Till exempel, för installation av lätta material, är hög bärighet inte så viktigt, eftersom det inte kommer att bli några tunga laster här. För sådant arbete görs vanligtvis speciella monterade ställningar eller strukturer i form av ett slags kuvert. Efterbehandling i förhållande till gavlar eller enkel yttre efterbehandling kan utföras med vanliga konstruktion "getter" - golv läggs ut på deras steg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett vilken typ av byggnadsställningar innebär och för vilket arbete de förberetts måste de nödvändigtvis tillverkas i enlighet med ett antal viktiga regler. Endast om detta villkor är uppfyllt kan man förvänta sig att strukturen kommer att visa sig vara pålitlig och stark. Låt oss titta närmare på dessa regler.

  • Ställningar måste byggas i enlighet med de belastningar som kommer att tillföras dem. Till exempel, om det här är träalternativ och byggaren installerar tunga material, är det lämpligt att använda tjocka och maximalt starka brädor för att skapa ställningar.
  • Materialen från vilka byggnadsställningen kommer att byggas får inte i något fall vara av låg kvalitet, trasiga, ruttna, med spår av mögel och andra defekter. En tillräckligt stark och säker struktur kommer definitivt inte att fungera av sådana råvaror.
  • En hantverkare som bygger ställningar med sina egna händer kanske inte uppmärksammar attraktionen hos den aktuella strukturen. Du bör fokusera på dess tillförlitlighet och säkerhet, snarare än utseende - i det här fallet är det inte så viktigt.
  • Skogar måste göras motståndskraftiga och starka. Om strukturen svajar eller kollapsar, för att vara instabil, blir det helt enkelt farligt att arbeta med det. Sådana konstruktioner kan inte kallas säkra.

Även om ställningen är planerad att tillverkas av lämpliga material till hands, behöver befälhavaren fortfarande komma ihåg om alla de angivna reglerna. Det viktigaste att vara uppmärksam på är nivån på konstruktionens stabilitet och säkerhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man byggnadsställningar i trä?

Mycket ofta görs byggnadsställningar av träkomponenter. Detta är en one-stop-lösning som många byggare ser till. Sådana strukturer har sina egna fördelar och nackdelar. Låt oss titta på fördelarna först.

  • Träställningar är enkla och snabba att montera. För att docka alla prefabricerade komponenter i konstruktionen finns det absolut inget behov av en svetsmaskin eller annan liknande utrustning, vilket kräver lämplig kompetens att arbeta med. Nästan varje hantverkare som har arbetat med en hammare minst en gång kan enkelt klara arbetet.
  • Det är tillåtet att använda de vanligaste brädorna eller stavarna som ämnen. Tornet kan till och med byggas av skrotmaterial. Materialet är endast föremål för krav på tillförlitlighet och skick. Som nämnts ovan fungerar inte ruttet trä för byggnadsställningar.
  • Efter avslutat byggnadsarbete demonteras ramen på träställningen helt enkelt, och de återstående delarna kan användas för andra ändamål. Samma stålrör från vilka ställningar görs är svårare att anpassa på gården.
Bild
Bild

Träställningar har vissa nackdelar. Låt oss bekanta oss med dem.

  • Sådana strukturer kännetecknas av större flexibilitet i jämförelse med metallkonstruktioner. Golvet som läggs ut på rambotten böjer sig under byggarens fötter.
  • Metall är ett mer hållbart material, därför måste strukturen göras mer massiv för att lägga till den saknade stabiliteten i trästängerna.
  • Ställningar i trä visar sig alltid vara brandfarliga. De är mycket brandfarliga och håller lågan vid liv. Även efter bearbetning av trä med speciella brandskyddsmedel (skyddande föreningar) kan materialet snabbt ta eld.
  • Alla komponenter i träkonstruktioner är fästa med spikar och skruvar. Dessa fästelement försvagar märkbart kanterna på ställningen, därför rekommenderas det inte att utnyttja gruppen mer än 2 gånger.
Bild
Bild

Träställningar kan byggas med egna händer. Låt oss i detalj överväga vilka stadier konstruktionen av en sådan struktur består av.

Ritning och mått

Det första som befälhavaren kommer att behöva göra är att rita detaljerade ritningar av den framtida strukturen och ange alla nödvändiga dimensioner på dem. Du kan göra en plan för en framtida design på egen hand, eller så kan du använda färdiga scheman, särskilt om befälhavaren inte tidigare har stött på sådana frågor. På den här ritningen kan du se följande märken med mått:

  • maximal höjd - 6 m;
  • avståndet mellan stöddelarna är tillåtet i intervallet från 2,0 till 2,5 m;
  • arbetsplattformens bredd - 1 m.

Med en detaljerad ritning av den framtida strukturen blir det mycket lättare att bygga högkvalitativa och säkra ställningar utan att göra allvarliga misstag.

Bild
Bild

Steg för steg diagram

När alla ritningar och material är klara kan befälhavaren gå vidare direkt till tillverkning av träställningar. Denna process består av flera steg, varav ingen kan försummas. Låt oss i detalj överväga steg-för-steg-schemat för tillverkning av en struktur.

  • På markens plana yta är det nödvändigt att lägga ut ett par stöddelar (bäst av allt från en bar eller bräda "femtio"). De måste läggas parallellt och med samma höjd.
  • Stödkomponenterna bör fästas horisontellt med hjälp av tvärstänger, på vilka plattformen sedan läggs för vidare arbete.
  • De resulterande 2 fästa strukturerna måste installeras i ett vertikalt läge mot varandra och sedan anslutas diagonalt och horisontellt med hjälp av tvärgående element.
  • Plankor läggs och installeras på horisontella tvärgående komponenter. Det är de som kommer att utföra golvets funktion i framtiden.
  • För att säkra ställningen måste du installera starka stöd på sidorna.
  • En kranialstång är spikad på stödbaserna, som kommer att fungera som räcket i strukturen.
  • I den sista etappen av arbetet installeras en stege och fixeras säkert, tack vare vilket arbetare kommer att kunna klättra på byggnadsställningarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkning av formade rör

Utmärkt tillförlitlighet och stabilitet kan demonstreras av kompetent utformade byggnadsställningar, som är baserade på metall. Sådana självgjorda strukturer är svårare att konstruera än träprover, men de visar sig också vara mer praktiska i användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beredning av delar

Innan man fortsätter med konstruktionen av hemmagjorda produkter från formade rör måste befälhavaren ta hänsyn till att själva designen kommer att vara densamma som i situationen med träalternativ. För att montera en del av sådan byggnadsställning måste du förbereda följande material:

  • rör för stödunderlag - 4 st. 1, 5 m vardera;
  • profilerat rör för tillverkning av tvärstänger - 4 st. 1 m vardera;
  • tunnväggigt rör med en diameter på 20 mm - 4 st. 2 m vardera för en screed på ett horisontellt plan;
  • profilerat rör med parametrar 35x35 mm - 8 st. 10 cm vardera (kommer att användas som adaptrar);
  • stålplåt, som kommer att behövas för tillverkning av trycklager, med dimensioner på 10x10 cm, 3 mm tjock - 4 st.;
  • för att ansluta tvärelementen till ramen diagonalt måste du förbereda 10 bultar med brickor och muttrar.

Efter att ha förberett alla listade detaljer om den framtida installationen kan du gå vidare till dess direktmontering.

Bild
Bild
Bild
Bild

hopsättning

Metallställningar, som trä, kan monteras på egen hand. Självgjorda konstruktioner från ett professionellt rör visar sig vara starka och så pålitliga som möjligt om du strikt följer instruktionerna för deras montering.

  • Du måste förbereda en OSB -arksköld. Montera stöttdelarna på ställningen med klämmor.
  • Till stödbaserna måste du svetsa de tvärgående komponenterna horisontellt.
  • På stativens övre ände måste du svetsa adaptrar ordentligt, vars storlek är 5 cm.
  • Efter att ha lyft stagen tillsammans med de tvärgående komponenterna från klaffen bör de vändas 90 grader. Sedan läggs de igen på skölden och fästs på den med klämmor.
  • Kantsektionerna och mitten av profilröret, som är förberedd för sträckning diagonalt, plattas ut och sedan borras en slits i den för att installera bultarna.
  • 2 diagonalt riktade tvärbalkar är korrekt åtdragna i den centrala delen med en bult, appliceras sedan på stolparna och hittar lämpligt område där borrning krävs.
  • Strukturens tvärbalkar är fixerade på stativ med bultar och sedan åtdragna med muttrar.
  • Hål görs på räcken och stödbasen med en borr och sedan skruvas de ihop.
  • Till punkten för rörens bas svetsas trycklager.
  • Den konstruerade och monterade strukturen exponeras strikt vertikalt.
  • Plankor läggs ut på tvärstängerna på sidorna. De kommer att fungera som grund för skogarnas arbetsområde.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ställningar av metall är maximalt slitstarka och kan utformas för tunga belastningar. Det är möjligt att bygga en komplicerad hemmagjord produkt med en varierande golvhöjd eller en hopfällbar modell av byggnadsställningar från en metallprofil. Det är lättare att göra sådana produkter på egen hand om befälhavaren har erfarenhet av att arbeta med en svetsmaskin.

Bild
Bild

Praktiska tips och råd

Innan arbetet med den oberoende produktionen av högkvalitativa byggnadsställningar påbörjas är det bäst att befälhavaren beväpnar sig med några användbara tips och rekommendationer som gör att han inte kan möta onödiga problem och brister

Om ett beslut fattas om att göra träprodukter och fästelementen kommer att utföras med hjälp av spikar, är det bättre att borra alla nödvändiga hål i förväg så att brädorna inte stickar under installationen

Bild
Bild

Metallramkonstruktioner som finns kvar efter installationen eller efterbehandlingen kan enkelt demonteras eller hyras ut

Bild
Bild

Om ställningen, konstruerad av ett profilrör, inte visade sig vara tillräckligt hög, blir det enkelt att höja dem i höjd genom att montera ytterligare nivåer

Bild
Bild

Om det under monteringen av byggnadsställningar från trä krävs att installera två eller flera sektioner, kan de anslutas till varandra med hjälp av en bred bräda. Det behöver bara spikas på de intilliggande stödbaserna

Bild
Bild

Träställningar kan byggas mer styva och starka. För sådana ändamål rekommenderas att förstärka dem ytterligare genom att installera stopp och hängslen

Bild
Bild

Så att de färdiga produkterna inte faller från stödbasen på vilken reparation, installation eller efterbehandling utförs, bör de stöddas med brädor eller stänger, varav en ände är spikad i ställen och 2 ändar begravs direkt ner i marken

Bild
Bild

Vid montering av ställningen rekommenderas att installera högkvalitativa anodiserade självgängande skruvar. Om strukturen visar sig vara tillförlitlig och korrekt, rekommenderas det att spela säkert och slå ett par spikar i alla tillgängliga anslutningar. Om det är läskigt att skada träet på grund av sådana manipulationer, bör du lägga trimmar av tunna träskivor under naglarna och använda massiva brädor, men med en mindre tjocklek, på en lång spännvidd

Bild
Bild

Så att färdiga hemgjorda byggnadsställningar inte börjar falla på basväggen, rekommenderas att konstruera tvärbalkar i enheten med ett uttag, som är cirka 25 cm. Det är bättre att fixa ställen på avstånd på 150-250 mm i förhållande till varandra

Bild
Bild

Alla detaljer i ställningsstrukturen måste säkerställas med hög kvalitet, samvetsgrant. Om några av fästelementen visar sig vara för svaga eller av dålig kvalitet, kommer själva strukturen att visa sig vara inte bara obekväm utan också farlig

Bild
Bild

Hemmagjord ställning är relativt lätt att göra. Men om du aldrig har stött på sådant arbete eller är rädd för att göra allvarliga misstag, är det bättre att inte ta risker och köpa färdiga strukturer eller använda professionella tjänster.

Rekommenderad: