Hur Väljer Man En Orkidé? Vad Du Behöver Veta När Du Köper En Krukväxt I En Butik? Den Mest Opretentiösa Arten

Innehållsförteckning:

Video: Hur Väljer Man En Orkidé? Vad Du Behöver Veta När Du Köper En Krukväxt I En Butik? Den Mest Opretentiösa Arten

Video: Hur Väljer Man En Orkidé? Vad Du Behöver Veta När Du Köper En Krukväxt I En Butik? Den Mest Opretentiösa Arten
Video: Ваша орхидея будет цвести круглый год. 7 советов по выращиванию орхидей, которые вы должны знать | я знаю 2024, April
Hur Väljer Man En Orkidé? Vad Du Behöver Veta När Du Köper En Krukväxt I En Butik? Den Mest Opretentiösa Arten
Hur Väljer Man En Orkidé? Vad Du Behöver Veta När Du Köper En Krukväxt I En Butik? Den Mest Opretentiösa Arten
Anonim

På senare tid tycktes orkidéer vara otillgängliga exotiska växter som bara kan odlas i ett växthus. Men faktiskt känner många arter av dessa utsökta växter sig bra hemma. Du behöver bara noggrant studera och korrekt tillämpa rekommendationer från specialister för förvärv och vård av dessa krävande, men otroligt vackra blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika arter

Orkidéer (orkidéer) är en mycket stor familj av enhjärtbladiga växter. Dess representanter är lätta att träffa överallt (de är kanske inte bara i Antarktis), men mest av allt växer orkidéer i tropiska skogar som är bekväma för dem.

Epifytiska orkidéer råder här, växer på andra växter och använder dem som ett stöd utan att parasitera.

Dessa ovanliga växter i naturen är mycket olika: i form av fleråriga gräs, buskar, lianor. Orkidéer är också olika i storlek - från ett par centimeter till tiotals meter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Strukturera

Epifytiska orkidéer har speciella luftrötter, de behöver inte jord, deltar i fotosyntesen och absorberar fukt från luften. Bladen är enkla, köttiga, omväxlande.

Orkidéblommor varierar mycket i färg och storlek, vilket antingen representerar ett öra med enstaka blommor eller en pensel med flera blomställningar. Orkidéfrukten liknar en torkad boll och gömmer upp till 4 miljoner frön. Under särskilt idealiska förhållanden lever orkidéer i naturen i cirka 100 år och upp till 70 år i växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var kan jag få det?

Om du har tid, lust och hemförhållanden att odla orkidéer, då du kan gå och plocka dessa ovanliga blommor i växthuset (det här är det bästa alternativet) , till en blomsterutställning, till en marknad för trädgårdsmästare. Det enklaste och mest prisvärda alternativet för alla är att gå till en blomsterbutik eller ett köpcentrum. Men kom ihåg att blommor inte kan hållas under idealiska förhållanden under lång tid i samband med icke-specialaffärer.

Därför, när du köper, även innan du börjar inspektera orkidén, blir det rätt beslut att fråga hur länge blomman har varit i butiken.

Bild
Bild

Vad ska du vara uppmärksam på?

Innan du går direkt till inspektionen av orkidén, noggrant undersöka hyllan med dessa växter: den ska se torr och ren ut. Det ska inte heller finnas vatten i pannan där krukorna står. Krukorna måste vara transparenta och innehålla hål för ventilation av rötterna. Marken är att föredra torr, under detta tillstånd tål växten att flytta bättre. Förutom, det ska finnas en klistermärke på behållaren med namnet på orkidén och rekommendationer för dess underhåll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orkidébesiktning

Fortsätt sedan till en noggrann inspektion av blomman som du gillar. När du tittar på delar av en växt bör du vara uppmärksam på följande tecken.

  • Växtålder … Unga plantor har få löv och ingen peduncle. De kostar mindre än vuxna exemplar och blommar vanligtvis efter några år.
  • Rötter … Rothälsa är mycket viktig för en orkidé, eftersom de i denna växt är involverade i fotosyntes. Perfekt när de är gröna eller gråaktiga. Vid beröring har rötterna hos en välskött växt fasthet och elasticitet.
  • Bladförhållande … Om bladen på orkidén du gillar har gröna nyanser, tät struktur och elasticitet, är växten i gott skick. Det är absolut inte värt att köpa en blomma med fläckiga gula löv som har mekaniska skador, fläckar eller en klibbig beläggning. Titta noga på utsidan och insidan av bladen för skadedjur.
  • Stjälk … Det skulle vara perfekt att välja en orkidé, som, förutom redan blommande blommor, har knoppar. Ibland när orkidén flyttar från stress fäller orkidén blommor, medan knopparna sitter kvar och snart blommar. Blommor ska se fräscha och fasta ut utan fläckar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest opretentiösa arten

Föga förvånande finns det orkidéarter på marknaden som inte är särskilt svåra att ta hand om hemma. Oftast för framgångsrik odling hemma eller i en lägenhet experter rekommenderar sådana arter som Phalaenopsis och Phalaenopsis hybrid, Dendrobium, Pafiopedilum (Lady's toffel), Cymbidium och Oncidium.

Phalaenopsis

Detta är den mest populära typen av orkidéer. Det kallas ofta fjärilorkidén för att blommans form liknar denna vackra insekt. Phalaenopsis har förmågan att bilda flera peduncles samtidigt. När det gäller färg är blomställningarna av orkidéer av denna art mycket olika: från snövit till svart. Hemväxt

Phalaenopsis är kontraindicerad i direkt solljus, och det behöver också ett strikt temperaturschema, först då kommer det att blomma 2 gånger om året i flera månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Phalaenopsis hybrid

Dessa orkidéer är biologiskt närmare Dendrobium -arten, men liknar utåt Phalaenopsis. Violett eller crimson färg av blommor dominerar. Denna art är inte nyckfull när det gäller temperaturer. Han anpassar sig snabbt till tillväxten i en lägenhet.

Bild
Bild

Dendrobium

Hybridformer av denna art med röda, gula eller vita blommor är mycket populära. Dendrobium känns bra i svala rum, älskar fuktig luft. Det kan också visas på en balkong eller loggia.

När temperaturen stiger slutar denna typ av orkidé att blomma, och den har barn, som sedan kan planteras i andra krukor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Paphiopedilum

Denna art kallas Venus -skon (eller helt enkelt skon) för dess unika form på sina blommor. I själva verket påminner dess blomställningar otroligt mycket om skor eller tofflor. Paphiopedilum blommar nästan året runt, eftersom blommorna dyker upp flera gånger om året och inte faller på många månader. Denna orkidé har också vackra löv med olika mönster, ränder, fläckar.

Hybrider av denna typ mår väldigt bra i rummet, de är kalltåliga, de gillar diffust ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cymbidium

Ett karakteristiskt drag hos denna art är pseudobulber. Dessa är falska lökar som kan ackumulera vatten och näringsämnen; de ska inte se vissna ut om växten är frisk. För framgångsrik blomning behöver Cymbidium bra belysning och temperaturskillnader mellan dag och natt. Det kan producera flera peduncles, blommor färgas på olika sätt. Bladen på denna växt är smala och avlånga i form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oncidium

Oncidium är också en opretentiös orkidé. Denna art har pseudobulber, på grund av vilka dessa växter kan vara utan vatten under lång tid. Oncidiumblommor är gula med bruna eller rödaktiga fläckar. Denna orkidé kallas ibland "dansdockan", eftersom blommorna ser ut som dansande tjejer i vida gula kjolar.

Men Oncidium blommar inte alltid regelbundet under inomhusförhållanden.

Bild
Bild

Användbara tips

Alla som vill framgångsrikt odla dessa underbara blommor hemma, det är värt att noggrant läsa och komma ihåg följande rekommendationer från de mest erfarna floristerna.

  • Flytta inte orkidéer vid utomhustemperaturer. Den idealiska temperaturen som rekommenderas för att transportera dessa växter är inte lägre än 13-16 grader Celsius.
  • Skaffa speciell orkidéjord och kruka behållare från affären omedelbart om växten behöver en akut transplantation.
  • I en aktiv, hälsosam växt är alla delar alltid proportionella och harmoniska.
  • När du har tagit hem din orkidé, skynda inte på att ta bort förpackningen. Placera blomman borta från värmeapparater och låt den sitta i några timmar för att acklimatisera.
  • Om jorden inte är övertorkad, vattna inte den köpta växten i 3-5 dagar.
  • Det är bäst att placera orkidéer på den östra sidan av hemmet och hålla dem isolerade från andra blommor under den första månaden.
Bild
Bild

När du väljer en orkidé, tänk alltid på ditt hemmikroklimat och inredningsdetaljer. Dessa charmiga blommor, när de är strategiskt belägna och dagligen omhändertagna, kan förvandla ditt hem till ett fantastiskt doftande utrymme. Dessutom är kontemplation över det vackra stressterapi som är så nödvändig för oss alla i en tid med snabba hastigheter.

Rekommenderad: