Orkidébark: Vilken Typ Av Bark Behövs? Funktioner Av Barken Av Tall Och Andra Träd. Hennes Förberedelser Hemma. Hur Ska Man Koka Det?

Innehållsförteckning:

Video: Orkidébark: Vilken Typ Av Bark Behövs? Funktioner Av Barken Av Tall Och Andra Träd. Hennes Förberedelser Hemma. Hur Ska Man Koka Det?

Video: Orkidébark: Vilken Typ Av Bark Behövs? Funktioner Av Barken Av Tall Och Andra Träd. Hennes Förberedelser Hemma. Hur Ska Man Koka Det?
Video: Besgrow Orchiata - Orchid bark 2024, April
Orkidébark: Vilken Typ Av Bark Behövs? Funktioner Av Barken Av Tall Och Andra Träd. Hennes Förberedelser Hemma. Hur Ska Man Koka Det?
Orkidébark: Vilken Typ Av Bark Behövs? Funktioner Av Barken Av Tall Och Andra Träd. Hennes Förberedelser Hemma. Hur Ska Man Koka Det?
Anonim

Ganska ofta används trädbark för att plantera en orkidé. Vissa använder också ett substrat baserat på detta material. Barken är ett utmärkt alternativ för odling av orkidéer. Men det är viktigt att komma ihåg att innan detta bör det vara ordentligt förberett.

Fördel och skada

Barklagret har många positiva egenskaper på grund av vilket detta material används. Här är några av dem:

  • barken är bra för luft, vilket gör att växten kan andas;
  • det tar perfekt bort överflödigt vatten, fuktkrävande;
  • materialet innehåller en komponent som har en antiseptisk effekt.
Bild
Bild

Florister använder barken för att hålla växten stark och frisk. Inga negativa egenskaper hos detta material har identifierats. Det är bara viktigt att komma ihåg att du inte kan använda barken på ruttna träd. Hon hjälper inte bara orkidén, utan kan också förstöra den.

Vilken behöver du?

Materialet bör väljas mycket noggrant för att inte skada husväxten. Det är nödvändigt att samla barken som innehåller minsta mängd harts. Om det skördas på egen hand måste du ta det översta lagret, vilket är lätt att bryta. Använd inte heller mörkt, solbränt material. Om bitarna har flera mörknade lager måste de tas bort.

Professionals rekommenderar att du använder barrträd . Du kan använda rå tall, ibland gran. Tallbark är mer populär, eftersom det finns en stor mängd harts i barken av gran.

Du kan inte ta material från ruttna träd, men du kan använda bark från länge döda växter. Det skalas av ganska snabbt, därför är det lätt att använda. Det finns bara en liten mängd harts i vävnaderna, det finns inga orsaksmedel för olika sjukdomar, insekter är sällsynta. Larver kan fångas men kan enkelt tas bort.

Ekbark är också lämplig för en orkidé, eftersom den innehåller många näringsämnen. Laget av lövträ flagnar inte av, så det är svårt att förbereda det hemma. Det finns inget arbetsstycke i industriell skala, så denna komponent är extremt sällsynt i ett speciellt färdigt underlag.

Det är bättre att inte använda råvaror från cederträ, tall, thuja och lärk, eftersom det sönderdelas extremt långsamt och inte släpper ut näringsämnen till epifyt.

Bild
Bild

Populära tillverkare

Det finns många odlare som ger blomodlare möjlighet att ordentligt ta hand om en orkidé och glädja den med användbara och säkra underlag. Låt oss överväga några märken.

  • Morris grönt - ett substrat tillverkat av en rysk tillverkare. I sin sammansättning kan du se storfraktion, väl torkad tallbark. Med denna produkt kan du enkelt plantera en vuxen växt på block eller i ett underlag. Råvarorna är rena, skadedjurfria.
  • EffectBio - även en rysktillverkad produkt. Det är ett komplext underlag baserat på råvaror från Angara tall. Dolomitmjöl tillsätts i materialet för att hålla dess syra låg. Produkterna torkas noggrant och behandlas mot insekter som kan skada växten.
  • Som en del av komplexet Seramis det finns bark, användbart gödningsmedel, lera och en fuktregulator. Det används oftast för orkidéer som odlas i ett växthus. Produkterna kan användas i 10 år. Det är ganska löst, det tillåter luft att passera bra, med tiden kommer det inte att tårta eller tjockna. Ett utmärkt alternativ för dem som odlar ett stort antal växter.
  • Kunglig blandning - alternativ för flera komponenter. Den innehåller kalibrerade råvaror som värmebehandlas och kompletteras med torv, kokosfibrer och kol. Blandningen innehåller många användbara och nödvändiga spårämnen. Produkterna kommer att förbli lösa efter en lång tids användning, kan upprätthålla en optimal temperaturregim och skydda orkidéns rötter från en mängd olika sjukdomar.
  • I underlaget Orchiata det finns ett granulärt lager av trä. Denna produkt tillverkas i Nya Zeeland. Kommer inte att tjockna på länge, desinficeras. Tillåter växten att vara frisk och växa aktivt.
  • Green garden pro - ett underlag som inte tillåter orkidéns rötter att bli blöta. Dess struktur är extremt bekväm, det hjälper växten att utvecklas. Den innehåller en mängd olika näringsämnen och ingredienser. Grunden är trädbark.
  • " Orchiata " - ett alternativ för dem som bara köper det bästa för sin hemväxt. Den innehåller strålande tallbark, som bearbetas noggrant utan att förlora sina fördelaktiga egenskaper och mikroorganismer.
Bild
Bild

Förbereder barken hemma

Innan du lagar mat måste du noga överväga materialet. Om det finns hartsfragment ska de kasseras. Trä är väl rengjort. Du måste också bli av med brända områden, rengöra barken från damm och insekter. Resultatet ska vara ett rent och hälsosamt material. Vissa rekommenderar att tillfälligt placera arbetsstyckena i skjulet eller på balkongen, detta hjälper till att bli av med några skadedjur. Men man ska inte tro att på så sätt kan alla insekter tas bort. Materialet kan rengöras helt endast genom värmebehandling (till exempel kan du tända det i ugnen).

Därefter kommer kokning. Denna process är nödvändig så att alla parasiter, liksom deras ägg, dör och inte skadar orkidén senare. Det hjälper också till att spola ut ämnen som hindrar växten från att växa. Vissa människor använder ett ångbad istället för att koka, men den här metoden är inte särskilt populär, eftersom den kräver mycket tid och speciella redskap (en stor kastrull och ett stort durkslag).

Det finns två alternativ för att laga barken:

  • råvaran hackas i små bitar, och först då ska den kokas;
  • först bryts barken i små fraktioner, sedan måste du desinficera den och sedan hackas den bearbetade råvaran i små bitar.

Både det första och det andra alternativet har sina egna egenskaper, som du bör vara medveten om innan du börjar desinficera materialet. Hackade bitar tillagas snabbare än större fraktioner, men under hackningsprocessen kan odlaren överföra sjukdomar eller skadedjurägg till verktygen och ytan på vilken barken hackades. Stora bitar kommer att ta lång tid att bearbeta och torka, men du kan vara säker på att infektioner och larver inte har överförts.

Bild
Bild

Fundera över hur man korrekt kokar råvaror

  1. För att svetsa materialet korrekt måste du välja rätt behållare . Du behöver inte använda din favorit kastrull, eftersom den kan vara bortskämd. Det är bäst att använda en galvaniserad hink. Bitarna staplas snyggt i den, en sten eller något läggs ovanpå som kan pressa ner materialet så att det inte flyter. Vatten hälls, det måste vara högre än det sista lagret av råvaror. Du bör inte lägga barken "med en bild", det är viktigt att lämna några centimeter (4-6) så att den hartsartade skalan kan sätta sig.
  2. Därefter sätts hinken på en liten eld . Det är nödvändigt att vattnet börjar koka. Råvaror tillagas i 15-60 minuter. Om bitarna är för stora, koka i 2-3 timmar. Sedan tas behållaren bort från elden, lämnas en stund så att vattnet kan svalna. När detta händer och vätskan blir kall, dräneras den och materialet kastas i ett durkslag. Nu bör du vänta på att överskottsvätskan ska rinna ut.
  3. När barken torkar lite måste den hackas med en kniv . Vissa använder sekatörer. Råvaror är lämpliga för unga växter 1x1, vuxna exemplar - 1, 5x1, 5. Om det inte finns några lämpliga verktyg kan du bryta materialet med dina händer. I det här fallet är bitarna olika i storlek, men det är inte så viktigt, eftersom heterogeniteten inte påverkar utvecklingen av hemblomman.
  4. När råvaran har hackats, knåda den i dina händer . För att undvika skador på dina händer är det bättre att använda handskar av tjockt tyg. Byggandet fungerar bra. Detta måste göras för att ta bort bitarnas vassa kanter.
Bild
Bild

Det finns ett annat alternativ för slipning, vilket kommer att rädda odlaren från behovet att skrynkla materialet. Du kan rulla den i en gammal köttkvarn efter att du tagit bort den främre grillen med en kniv. Du kan slipa barken på detta sätt innan den kokas. Underlaget kommer att vara luftigt och vätskehållande.

Efter kokning måste arbetsstycket torkas väl i det fria. Det läggs ut i ett litet lager på vilken plan yta som helst. Du kan sätta in materialet i ugnen. Om det sista torkningsalternativet används bör det framtida substratet konstant blandas och förvaras där i endast 15 minuter.

Därefter demonteras barken i det erforderliga antalet portioner, snyggt läggs i påsar. Således kommer odlaren att skydda henne från insekter och sjukdomar. För att göra detta måste du köpa papperspåsar, eftersom polyetenalternativ ger dålig ventilation. Om mögel visas på bitarna måste du bearbeta dem igen.

Bild
Bild

Användande

Om bitarna är mycket stora används de som oberoende jord. Längst ner i krukan kan du lägga ut skum eller expanderad lera. Det är nödvändigt att se till att skiktet är cirka 3-4 cm. De första lagren av trämaterial bör bestå av stora bitar, sedan planteras plantens rotsystem i behållaren. Den ska passa fritt in i grytan och passa över de nedre lagren. Du bör hålla växten i vikt, fylla upp små fragment av bark mellan rötterna, ibland knacka på krukan på bordet. Häll upp materialet till rotkragen. Det är viktigt att inte blockera det.

I vissa fall planteras orkidén inte i underlaget. Ett block är gjort av stora, omfattande barkbitar, en blomma är fixerad på den. En liten mängd sphagnum bör läggas på detta block, och orkidén ska pressas ovanpå och fästa den med fiskelinor eller tråd, som inte ska vara för tjock och inte styv. Det är möjligt att återanvända barken, men inte önskvärt.

Rekommenderad: