Lökfluga Ammoniak: Proportioner För Bearbetning. Hur Hälls Med Ammoniak? Hur Hanteras Ett Skadedjur I Trädgården?

Innehållsförteckning:

Video: Lökfluga Ammoniak: Proportioner För Bearbetning. Hur Hälls Med Ammoniak? Hur Hanteras Ett Skadedjur I Trädgården?

Video: Lökfluga Ammoniak: Proportioner För Bearbetning. Hur Hälls Med Ammoniak? Hur Hanteras Ett Skadedjur I Trädgården?
Video: Bladlöss -så här får du bort dem från trädgården eller odlingarna 2024, Maj
Lökfluga Ammoniak: Proportioner För Bearbetning. Hur Hälls Med Ammoniak? Hur Hanteras Ett Skadedjur I Trädgården?
Lökfluga Ammoniak: Proportioner För Bearbetning. Hur Hälls Med Ammoniak? Hur Hanteras Ett Skadedjur I Trädgården?
Anonim

För att bli av med lökflugor används en mängd olika läkemedel och åtgärder. Vanlig ammoniak visar hög effektivitet. Tack vare denna komponent är det möjligt att uppnå en bra skörd som inte skadas av ett irriterande skadedjur. I den här artikeln kommer vi att titta på hur du kan bli av med en lökfluga med ammoniak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjurstecken

Om du odlar lök och andra grönsaker på din webbplats rekommenderas det att ständigt övervaka deras tillstånd. Eventuella skador eller attacker av skadedjur måste märkas i tid för att omedelbart börja bekämpa dem . Om växter attackeras av lökflugor kan detta märkas snabbt. Den angivna insekten kännetecknas av en mycket liten storlek, liksom hög fertilitet. Det är därför det är nödvändigt att börja slåss med sådana flugor så snart som möjligt.

Utåt är lökflugan nästan oskiljbar från enkla flugor. Har en blå buk, stora ögon, färglösa vingar. Hon flyger vanligtvis direkt över lök- eller vitlöksbäddarna och letar efter det mest bekväma stället att lägga sina ägg på. Det faktum att planteringar började locka lökflugor indikeras av följande problem:

  • den gröna delen av löken har slutat växa, eller dess tillväxt har märkbart dämpats;
  • karakteristiska gulnade spetsar kan förekomma på lökfjädrar;
  • växternas grönska börjar falla rikligt till marken;
  • rotgrödan kan inte bildas ordentligt på grund av attacker av lökflugor.

Om du märker att de planterade växterna har börjat lida av lökflugor, måste alla nödvändiga åtgärder för att bekämpa dem vidtas omedelbart. Du kan rädda lök från skadegöraren i fråga på olika sätt, men en av de mest effektiva är ammoniak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker till utseendet

Att kontrollera en lökfluga som redan har dykt upp är ofta ganska svårt. I vissa fall ger det ingen framgång, så det är tillrådligt att inledningsvis bekanta dig med de främsta orsakerna till attackerna av detta skadedjur.

Låt oss ta reda på vad som är de allvarligaste orsakerna till att lökflugor ser ut:

  • om reglerna och normerna för växtföljd kränks, kommer denna skadegörare säkert att göra sig gällande;
  • om kulturen är felaktigt placerad i trädgården (val av ett olämpligt grannskap), fungerar detta också ofta som rotorsaken till de aktuella skadedjurens utseende;
  • ofta förekommer flugor på grund av sen plantering av lök;
  • om en djup höstgrävning av jorden inte utfördes, kommer detta också att bli en anledning till attacker av lökflugor;
  • En annan vanlig orsak är användningen av initialt infekterat eller dåligt bearbetat (inte bearbetat alls) utsädesmaterial.

Om vi tar hänsyn till alla ovanstående orsaker som leder till att lökflugor uppträder, är det fullt möjligt att förhindra attacker från deras sida. Det viktigaste är att alltid ha kontroll över tillståndet hos de planterade plantorna, samt att ta hand om dem ordentligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper för ammoniak

Ammoniak används i många operationer relaterade till trädgårdsarbete. Det finns många recept för att använda denna folkmedicin . Ammoniaken låter dig framgångsrikt bekämpa många trädgårdsskadegörare, inklusive lökflugan. Ammoniak är en 10% ammoniaklösning. Det säljs i form av en färglös vätska. Kompositionerna kännetecknas av ganska skarp lukt. I grund och botten kombineras ammoniak med vatten, vidhäftande till olika proportioner. Allt beror på vilket syfte det är planerat att använda blandningen med ammoniak.

Eftersom ammoniak är en kvävehaltig förening, under förhållandena i en sommarstuga är den idealisk för effektiv utfodring av planterade växter . Faktum är att lökodlingar för nödvändig uppbyggnad av gröna massor kräver kväve i tillräckliga mängder, och det finns i ammoniakhalten. Ammoniaklösningen skiljer sig genom att den är så lätt som möjligt att absorberas. Tack vare denna funktion har ammoniak blivit så populärt och ofta använt bland många sommarboende.

Ammoniak är mycket effektivt för att bli av med lökflugor . Detta är ett av de mest prisvärda, men effektiva medlen. Ammonium bör användas vid de första tecknen på skador på växter av skadedjuret i fråga. Ett sådant enkelt botemedel kommer att skrämma av flugor kraftigt.

Det bör noteras att ammoniak ofta används inte bara mot lökflugor, utan också mot många andra trädgårdsparasiter, till exempel morotflugor. Och även ammoniakkompositionen används som gödningsmedel för olika grödor.

Bild
Bild

Hur späds?

Formuleringar med ammoniak måste förberedas ordentligt. Detta kan göras hemma, det är inget komplicerat i sådana operationer. Det viktigaste är att strikt observera de nödvändiga proportionerna av alla nödvändiga ingredienser. Ammoniakens proportioner för behandling av lökbäddar i olika källor och recept varierar. Som regel anger de en hastighet på 3 msk. l. ammoniak i 10 liter lite kallt vatten, eller 60 ml ammoniak för samma volym vätska vid lämplig temperatur. Folkrecept med tillsats av ammoniak ger kombinerad användning med andra effektiva ingredienser.

  • För att bli av med en farlig skadedjur, samt för att effektivt stärka den odlade kulturen, måste ammoniaken spädas ut i 10 liter kallt vatten. Ammoniakalkohol är tillräcklig i en volym av 60 ml. Den färdiga kompositionen hälls under roten på lökplantorna.
  • Att vattna lök med en blandning av ammoniak och salt kan eliminera olika patogener som ackumuleras i jorden på grund av vital aktivitet av skadliga insekter och parasiter. I detta fall, för 10 liter vatten, behöver du bara ta 5 ml ammoniak för utspädning, samt 5 msk. l. salt.
  • Goda resultat kan uppnås genom spädning av alkohol i kombination med jod. De listade komponenterna kan avsevärt öka markens fertilitetsindikatorer. Under deras inflytande kommer lök mogna mer motståndskraftiga mot attacker av skadedjur, blir mindre mottagliga för olika typer av skador. En effektiv produkt framställs strax före direkt vattning av grödor som attackeras av flugor. I 10 liter vatten måste du späda ut 20 ml ammoniak, samt 5 ml borsyra och 3 droppar jod.

Det är viktigt att följa den korrekta dosen för att tillsätta var och en av komponenterna . Om allt förs in i enlighet med normen, kan resultatet bli en effektiv lösning som snabbt kommer att driva ut lökflugan. Innan du självständigt späd ammoniak för att döda lökflugor måste du ta hänsyn till det faktum att ammoniak kännetecknas av mycket snabb vittring. Dess handling kan inte pågå mer än en dag.

Om du vill återanvända den färdiga produkten kan du göra det bara 2 veckor efter den första användningen . I en sådan situation rekommenderas att kombinera flera olika folkmedicin samtidigt som driver ut skadedjuren i fråga. Om du förbereder och använder ett alkoholiskt ämne på rätt sätt kan löken flyga iväg efter det första behandlingsförfarandet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsregler

Effektiva medel med tillsats av ammoniak räcker inte bara för att ordentligt förbereda. Det är viktigt att använda dem korrekt. Många sommarboende föredrar att hantera detta skadedjur med just sådana lösningar, som innehåller ammoniak. Processen att behandla växter med sådana medel ger mycket goda resultat.

Tänk på de grundläggande reglerna för användning av ammoniak i kampen mot en lökfluga som har lagt sig i en trädgårdsbädd

  • Till exempel kan du ta 60 ml ammoniak och späda ut det i 10 liter vatten. Detta är den enklaste metoden för att förbereda en effektiv formulering.
  • Alla komponenter måste blandas noggrant.
  • Det är nödvändigt att förbereda en produkt som är lämplig för att vattna jorden direkt under lökplantorna. Efter det kan du tillsätta alkoholkompositionen till jorden.
  • Det är lämpligt att upprepa dessa procedurer, som syftar till att bekämpa lökflugan, 3 gånger under hela säsongen. I detta fall är det nödvändigt att upprätthålla intervaller från 7 till 8 dagar.
  • Kväve, som ingår i ammoniak, kommer inte bara att skrämma bort lökflugor, utan kan också fungera som ett utmärkt gödningsmedel för plantering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

När du använder ammoniak för att driva ut lökflugor är det mycket viktigt att komma ihåg vissa försiktighetsåtgärder. Faktum är att användningen av denna lösning inte bara kan medföra fördelar utan också betydande skada. Låt oss lära oss om de grundläggande försiktighetsåtgärderna när du använder ammoniak.

  • Du bör arbeta med ammoniak med hjälp av gummihandskar.
  • Lösningar beredda med tillsats av ammoniak bör inte komma i kontakt med öppen hud. För att göra detta rekommenderas det att bära skyddande, slutna kläder innan bearbetning av planteringar påbörjas. Denna regel bör inte försummas.
  • För att inte andas in ganska aggressiva ammoniakångor är det lämpligt att bära en speciell sluten mask.
  • Lösningar, vid beredning av vilka ammoniak användes, måste införas i strikt uppmätta doser. Under inga omständigheter bör de planterade plantorna vattnas för mycket med sådana medel, eftersom detta kan orsaka mycket stor skada på löken.
  • Det är inte tillåtet att kombinera alkoholhaltiga lösningar med aktiva ämnen som klor.
  • Lösningar som innehåller ammoniak ska inte användas av personer som lider av vaskulär dystoni.

Ammoniak måste förvaras i en väl tillsluten och försluten behållare. Det bästa stället för detta är en plats som alltid kommer att vara stängd för barn och husdjur.

Rekommenderad: