Orkidébelysning: Hur Man Organiserar Fönsterbrädbelysning För Orkidéer Hemma? Vilken Typ Av Lampa Behöver Du?

Innehållsförteckning:

Video: Orkidébelysning: Hur Man Organiserar Fönsterbrädbelysning För Orkidéer Hemma? Vilken Typ Av Lampa Behöver Du?

Video: Orkidébelysning: Hur Man Organiserar Fönsterbrädbelysning För Orkidéer Hemma? Vilken Typ Av Lampa Behöver Du?
Video: Light Requirements for Indoor Orchids: 4 Solutions for Artificial Light 2024, Mars
Orkidébelysning: Hur Man Organiserar Fönsterbrädbelysning För Orkidéer Hemma? Vilken Typ Av Lampa Behöver Du?
Orkidébelysning: Hur Man Organiserar Fönsterbrädbelysning För Orkidéer Hemma? Vilken Typ Av Lampa Behöver Du?
Anonim

För att njuta av skönheten i ditt hem orkidé är det viktigt att välja rätt belysning för växten. Ibland krävs speciell belysning för att förbättra tillväxten av en blomma. Låt oss överväga mer detaljerat vilka typer av lampor som är lämpliga för orkidéer, samt bekanta oss med reglerna för deras val.

Organisation av belysning

Att uppnå bra naturligt ljus på en fönsterbräda eller annan plats där en husväxt ligger kan ibland vara ganska svårt. Till exempel är växter inte alltid placerade i ett rum som vetter mot söder. Ofta finns det situationer där den naturliga belysningen minskar avsevärt, eftersom ljusstrålarna blockerar höga byggnader i närheten eller träd. I detta fall är ytterligare belysning oumbärlig.

Bra belysning är viktigt för orkidéer under hela året . Om växter får tillräckligt med ljus växer de bättre och glädjer sina ägare med vackra blommor. När du organiserar belysningen är det nödvändigt att utvärdera inte bara intensiteten av naturlig belysning (ljus som kommer från fönstret), utan också belysningsnivån i rummet. Om rummet där växterna är mörkt finns det få belysningselement i det, då kan detta påverka tillväxten av orkidéer negativt.

Bild
Bild

En annan faktor att tänka på när man organiserar bakgrundsbelysning är säsongen. För att växten ska utvecklas väl och blomma oftare, rekommenderas att markera den från oktober till mars. Om blomman är i ett rum som vetter mot norr, kan ytterligare belysning i en sådan situation krävas under hela året. Växter placerade i rum mot öster och väster behöver måttlig belysning, främst i skymningen. Experter noterar att ytterligare belysning också kan krävas för försvagade blommor.

Ljusindikatorn är en viktig förutsättning för god orkidéväxt . Hemma är det naturligtvis omöjligt att helt efterlikna de naturliga förhållanden som är optimala för dessa växter. Men det rekommenderas fortfarande att försöka föra hemmikroklimatets indikatorer närmare den naturliga miljön. Så, enligt vissa rapporter, är den totala längden på dagsljus som är lämpliga för dessa växter minst tio timmar. Dessutom bör denna indikator inte överstiga 13-14 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa experter rekommenderar att när du organiserar ytterligare belysning för orkidéer, fokusera på deras utseende, i synnerhet på bladens funktioner. Så, om bladen är smala eller cylindriska, så är orkidén ganska ljuskrävande. Hemma är det bättre att placera det i ett rum med ett fönster i söderläge. Om detta inte är möjligt, behöver blomman i detta fall ytterligare belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter med täta, hårda och breda blad kräver något mindre ljus. Experter noterar att sådana orkidéer anpassar sig väl till olika ljusförhållanden och kan blomma nästan året runt. Men om tillståndet hos en blomma med breda löv försämras, är det i detta fall också nödvändigt att tänka på att organisera ytterligare belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljusspektrum

Ljusspektrumet är en viktig faktor vid orkidéodling. För att växten ska växa bättre rekommenderas det att använda enheter som genererar kortvågiga blå och långvågiga röda strålar. För att skapa ett sådant ljusspektrum krävs en speciell enhet som fungerar i ett kombinerat läge. Du kan också köpa två enheter som fungerar i rött respektive blått läge.

Det är värt att komma ihåg att ljusspektrumet förändras under dagen . För att förbättra syntesen av klorofyll i gröna blad, som krävs för aktiv tillväxt och utveckling, är det nödvändigt att de röda strålarna faller på växten bara i mörkret. Vid andra tillfällen behöver blomman blå strålar.

Bild
Bild

Vilken typ av lampa behöver du?

För att ytterligare markera orkidéerna kan du använda olika belysningsenheter. Var och en av dem har sina egna tekniska funktioner. Så, för ytterligare belysning, lämplig metallhalogenlampor … I det här fallet bör du välja produkter som är speciellt utformade för att odla växter hemma.

Bild
Bild

Lågenergilampa - ett annat alternativ som är lämpligt för att organisera ytterligare belysning. För sitt arbete används speciella gaser som bidrar till bildandet av UV. Du kan se det på grund av att sådana lampor är täckta med ett speciellt ämne - en fosfor. För att organisera belysning för att odla orkidéer rekommenderas att välja enheter som har nyanser av 840 och 33.

Bild
Bild

Särskild energibesparande lampor kan också användas för att markera dessa exotiska växter. Det är mycket viktigt att placera dessa enheter korrekt. Lampor bör väljas som fungerar i rött och blått spektrum.

Bild
Bild

För ytterligare belysning av färger kan du använda och kvicksilverurladdningslampor … I princip liknar sådana enheter de självlysande, men de har vissa tekniska funktioner (till exempel är de märkta på ett annat sätt). För att förbättra tillväxten av orkidéer är det bättre att välja enheter med en glödtemperatur på 200-3200 K.

Bild
Bild
Bild
Bild

LED -lampor - Ett annat bra alternativ för att organisera ytterligare belysning för orkidéer. Sådana enheter är universella. Husplantaälskare använder dem inte bara för orkidéer, utan också för att markera andra blommor. För närvarande kan du till och med köpa fytolampor som fungerar i ett kombinerat läge med syntes av rött och blått ljus i vissa förhållanden.

Bild
Bild

Alternativ för lampinstallation

För att anläggningen ska få tillräckligt med ljus måste den valda belysningsanordningen vara korrekt placerad. Den ska antingen placeras bredvid växten eller hängas (beroende på situationen). Så om blomman placeras på en liten fönsterbräda räcker det med att använda en vanlig kontorslampa med en speciell glödlampa. Fästningen av en sådan anordning kan skruvas.

Om flera orkidéer placeras på fönsterbrädan samtidigt är det bättre att använda kompakta lysrör . Du måste placera dem på optimal höjd så att de ligger ovanför bladen. Detta är nödvändigt för att förbättra bildandet av klorofyll. Vissa människor placerar sådana belysningsanordningar direkt ovanför blommorna. Experter noterar dock att en sådan placering inte är korrekt, eftersom fotosyntesprocesser inte sker i dessa delar av anläggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hänglampor används ofta för ytterligare belysning av orkidéer . Detta alternativ är lämpligt om du behöver organisera belysning för flera växter samtidigt. Förutom hängande lampor kan du också använda ett vertikalt stativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

En uterum med orkidéer kräver särskild omsorg, inklusive användning av extra belysning. En bra idé i detta fall skulle vara en taklampa av hög kvalitet. Det är bättre att ta gasurladdningslampor för att skapa fullvärdig belysning. Effekten hos sådana enheter bör inte vara mindre än 250 watt.

En annan viktig förutsättning för att organisera rätt belysning är belysningsanordningens närhet till anläggningen . Den valda lampan ska inte placeras för nära blommans blad. Minsta avståndet från ljusenheten till anläggningen är 3-4 cm. Om det krävs mer intensiv belysning används speciella enheter - reflektorer. Med deras hjälp kan du också effektivt markera flera blommor samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Det stora utbudet av lampor som är lämpliga för att organisera ytterligare belysning av orkidéer kan leda till svårigheter när man väljer en enhet. LED och lysrör är ganska populära bland älskare av att odla dessa tropiska växter. Det ska noteras att sådana anordningar är lämpliga för dem som har odlat orkidéer länge och för dem som nyligen har blivit ägare till dessa växter.

För dem som bara har 1-2 orkidéer och inte planerar att köpa sådana växter i framtiden rekommenderar experter att begränsa sig till att köpa en energibesparande glödlampa. Ett sådant köp kommer att kosta en blomsterhandlare mycket billigt.

Rekommenderad: