Hur Skiljer Man En Rot Från En Peduncle I En Orkidé? 5 Foton Hur Bestäms Rätt? Funktioner Av Pilar Och Luftrötter

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skiljer Man En Rot Från En Peduncle I En Orkidé? 5 Foton Hur Bestäms Rätt? Funktioner Av Pilar Och Luftrötter

Video: Hur Skiljer Man En Rot Från En Peduncle I En Orkidé? 5 Foton Hur Bestäms Rätt? Funktioner Av Pilar Och Luftrötter
Video: Analytisk geometri del 2 - parabelns ekvation 2024, April
Hur Skiljer Man En Rot Från En Peduncle I En Orkidé? 5 Foton Hur Bestäms Rätt? Funktioner Av Pilar Och Luftrötter
Hur Skiljer Man En Rot Från En Peduncle I En Orkidé? 5 Foton Hur Bestäms Rätt? Funktioner Av Pilar Och Luftrötter
Anonim

De tidigare idéerna att bara en erfaren blomsterhandlare kan odla orkidéer är inte längre relevanta i vår tid. Nu till salu finns det många typer av dessa fantastiska växter, som är lätta att ta hand om hemma. Naturligtvis bör nybörjare, innan de bestämmer sig för att köpa denna krävande blomma, noggrant studera informationen om denna svåra växt. Men teorin kräver omedelbar och odlingserfarenhet.

Förtvivla inte om du först har många frågor, på Internet kan du idag enkelt hitta de artiklar, foton eller videor du behöver.

Orkidéer i det vilda

Orkidéer (eller orkidéer) är den största familjen av enhjärtbladiga växter. I naturen kan representanter för denna familj hittas överallt, med undantag för det hårda Antarktis. De flesta orkidéer lever i ett idealiskt varmt och fuktigt tropiskt klimat för sin utveckling. Dessa växter kan växa som fleråriga gräs, låga buskar eller stora träiga vinstockar. I bekvämligheten av växthus kan dessa vackra blommor leva i över 70 år.

Bild
Bild

Blommans struktur

Utseendet på dessa gamla växter har praktiskt taget inte förändrats. Orkidéarter som inte bildar lökar har stora, köttiga blad. Stammarna på dessa blommor kommer i olika längder beroende på sorten. Orkidéernas luftrötter slår inte rot i jorden, de tar emot näringsämnen vid fotosyntes och absorberar fukt från luften. Raffinerade blomställningar, varierade i sin struktur och färg, finns alltid på peduncle.

Funktioner av luftrötter

Luftrötterna hos en orkidé kan växa från vilken del som helst av växten: från rotkragen, mellan bladen från stammen, genom bladplattan och till och med från bladets sinus (som en peduncle). Rottillväxten är inte alltid nedåtgående. Det kan också växa åt sidan och ibland uppåt. I färg är roten till orkidén gråaktig, rundad i slutet. Dess yta är slät och fri från ansamlingar.

Bild
Bild

Utseendet på peduncles

En blomstjälk är en skott som blommor bildas på. Det är ibland möjligt att observera cirka 50 knoppar på en peduncle. Pilhuvudet på peduncle växer som regel från bladplattans axel (bladets axel är vinkeln mellan bladet och plantens stjälk). Längs hela sin längd är orkidén peduncle målad i gröna nyanser och tenderar alltid att växa uppåt, mot ljuset, men samtidigt kan den böjas, vridas till ringar. Pilens yta är inte slät, den är täckt med skalor och spetsen är spetsig.

Hur skiljer man en rot från en peduncle?

I början av sin tillväxt är roten och peduncle av orkidéer mycket lika i utseende. Du kan avgöra vad som exakt visade sig på din krukväxt baserat på följande observationer.

  • Plats för utseende . Antiroten kan växa från vilken del av orkidén som helst, och pedunkeln utvecklas från bladaxlarna.
  • Färgen på bilagan . Roten är grå, medan peduncle är grön.
  • Spira spets form och färg . Om det är en luftrot är spetsen trubbig och inte grå, som rotytan, men grön eller rosa. På peduncle är spetsen alltid grön, som den själv, och spetsig.
  • Ytstruktur . Vid roten av orkidén är ytan slät längs hela dess längd, utan skalor. Pedunkeln har nödvändigtvis skalor.
  • Riktning . Roten, som nämnts tidigare, kan växa inte bara nedåt, utan också i sidled och uppåt. Pilen på peduncle är alltid riktad uppåt, eftersom den behöver ljus.
Bild
Bild

Varför behöver du veta om det är en rot eller en peduncle?

Att ta reda på om roten är en groddspira eller en peduncle är inte bara nyfikenhet. De efterföljande stegen för att ta hand om denna underbara växt beror på detta. Om detta är en peduncle, kommer ditt gröna husdjur definitivt att behöva toppdressing. Dessutom kommer vattningsläget att ändras.

I en sjuk växt bör peduncle tas bort, eftersom blomning kommer att ta bort styrkan som är nödvändig för tillväxt.

Blomstjälpvårdstips

Genom att ta hand om blomstjälken förlänger du blomningen av din orkidé. Det är viktigt att följa följande rekommendationer från experter.

  1. Om du förstår att detta är pilen på peduncle, transplantera inte orkidén under några omständigheter.
  2. Fäst stammen på hållaren så att du inte råkar bryta den eller skadas av dina husdjur. Använd ett plast- eller trästöd och en speciell klämma för att säkra pilen. Du kan helt enkelt binda den med trådar eller snöre utan att dra åt för mycket.
  3. Ge växten tillräckligt med ljus. Tänd upp orkidén med speciella fytolampor om den saknar naturligt ljus.
  4. Vattna orkidén som vanligt, men det rekommenderas att minska vattningen när blomningen börjar.
  5. Mata växten tills de första blommorna dyker upp.
  6. Skydda din gröna vän från drag och hetluftströmmar. Annars kan alla knoppar och blommor av orkidén falla av.
  7. Blomstjälken kan torka ut snabbt efter blomningen. Klipp av den med sax och damma av snittet med kol. Undvik stagnation av vatten i hampan som bildas efter att du har klippt av den torkade pilen. Du kan täcka hålet med vax.
  8. Skär inte peduncle medan den är grön.
Bild
Bild

Orkidéer är fantastiska växter, vars tillväxt och blomning är mycket spännande att titta på. Detta kommer att ge dig många positiva känslor. Man tror också att om du placerar en orkidé i den östra delen av ditt hem, kommer det att ge ditt hem ett lugnt humör och befria dig från olika sjukdomar.

Rekommenderad: